Tyto krekry vznikly úplnou náhodou, když jsem potřebovala spotřebovat kokosovou mouku, ale nechtěla jsem nic sladkého. Jsou tak výborné, že jsem po snídani snědla celý plech na posezení. Znáte krekry Tuc? Tyto mi je velmi připomínají...

Ingredience
na 2 plechy

  • 1 hrnek kokosové mouky
  • 1/2 hrnku chia semínek (nebo lněných nebo mix)
  • 1/2 hrnku kokosového oleje
  • 1,5 – 2 hrnky vařící vody
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 – 1 lžička italského koření
  • 1/2 – 1 lžička drceného nebo celého kmínu
  • 2 lžíce lahůdkového droždí (nemusí být)
  • sezam (mák) na posypání
  • nastrouhaná mrkev + 1 lžička kurkumy (nemusí být)

Postup

  1. V míse si smíchejte mouku, koření, sůl, droždí.
  2. V jiné misce zalijte chia semínka vařící vodou a zamíchejte. Chvilku nechejte odstát.
  3. K suchým zamíchaným ingrediencím přidejte kokosový olej (může být i tuhý).
  4. Zalijte horkými chia semínky. Pro mrkvovou variantu přidejte nastrouhanou mrkev a kurkumu (nemusí být).
  5. Zpracujte na nelepivé kompaktní těsto.
  6. Nechejte chvíli odpočinout.
  7. Těsto trochu vyválejte, posypte sezamem (mákem) a vyválejte na tenký plát na pečícím papíře. Nakrájejte tvary.
  8. Pečte na 185°C 20-25 minut – jakmile budou krekry mírně nahnědlé a tvrdší, jsou hotové.

Praktické

  • Vychládlé krekry můžete skladovat v zavřené dóze několik týdnů, ale věřte, že tak dlouho nevydrží! Jsou výborné i k hummusu, pestu nebo jiným dipům a pomazánkám. Skvělé jako zobání k televizi, svačinka nebo pro slavnostní příležitosti.
  • Nemusíte také krájet malé krekry, ale nakrájejte větší obdélníky jako knackebroty, pomažte pomazánkou, poklaďte zeleninou a použijte jako svačinku.

Obměna

  • Posypte těsto před válením mákem a rozválejte. Budete mít makové krekry, přidejte nastrouhaný tempeh nebo tofu do těsta a budete mít “bacon” krekry, přidejte víc lahůdkového droždí pro sýrovou příchuť nebo kmínu pro kmínovou. Můžete si vyhrát s příchutěmi a překvapit rodinu 🙂
  • Nemáte kokosovou mouku? Použijte jakoukoliv jinou, ale nezapomeňte, že každá mouka saje jinak, proto nejspíše budete muset upravit poměr vody tak, aby se těsto dalo dobře válet. Výborné jsou tyto krekry i s hrachovou moukou.

Děti

  • Tyto krekry jsou vhodné pro děti od 1,5 roku.

Očista byla super!

Janakralicek: Očista byla super, diplom jsem si udělila, byla...

Články jsou tak nabité tipy, že jde z toho hlava kolem 🙂

Martina: Díky moc za celý “seriál” Cestujeme se zdravou stravou,...

JJ mi pomohlo najít směr, kterým chci jít

Petrushe: Ahoj Evi, chci touto cestou moc poděkovat za...

4 kg dole a jsem plná radosti a sebevědomí

Ajka: Manžel a syn, světe div se si oblíbili...

Kurz mi pomohl mnohé si uvědomit

Slechtova777: Kurz mi velmi pomohl si uvědomit, že někdy...

Vaše stránky mě nadchly

Agatha: Vaše stránky mě nadchly a hodně inspirovaly. Už...

Myslela jsem, že to zvládnu sama, ale společně je to lepší

Petula: Přeji krásné odpoledne všem statečným a odhodlaným účastnicím letošního...

Manžel si liboval, že je to nejlepší jídlo, jaké jsem kdy udělala

Dagbri: Napařování jsem se bála, jelikož jsem to nikdy...

První vyzkoušený salátek z kurzu a naprosto výborný!

Iva: Teda mňam, mňam, mňam, první vyzkoušený salátek z...

Přestala mi být konečně zima

Ilona L.: Evi a Helenko, hlásim úspěchy po odezněni...

Největší hubnutí nastalo po vysazení cukru a bílého pečiva

Mrask: Dobrý den, začala jsem asi 14 dní před...

Konečně zdravý jídelníček

Ilona71: 2,5 kg dole. Jsem moc rada za tento...

Cítím se skvěle a moje tělo nasává živiny

Iva: Dobrý den, jsem velice překvapena! Moje tělo reaguje...

Nová inspirace

Andrea: Díky za kurz, sobě děkuji za odvahu za...

Mám víc energie a čistší hlavu

Neli: S úklidy řádím od úterka, pěkně využívám dynamickou...

Zbavila jsem se zánětu v rameni

Jitka M.: srdečně Vás zdravím a děkuji Vám za spoustu...
  1. S těstem se mi pracovalo výborně, v tom problém nebyl, ale výsledná chuť nám moc nesedla. Asi to bude tou kombinací kokosové mouky a lahůdkového droždí. Manžel teda prohlásil, že kdyby to zapíjel pivem, tak se to dá 🙂 Krekry jsem nakonec strčila do mrazáku a zkusím je rozpéct, až přijde nějaká návštěva. Přeci jen 100 lidí, 100 chutí.

  2. Zdravím, mouky jsem dala mix spalda,amarant, ječmene,oves ,1/2 hrnicku chia+lnene a jenom doplnila vodu plny hrnicek, presto jsem jeste prisypavala mouku .Dopadla jsem stejne snedla jsem celý plech
    Ještě se mě pěkně nafoukly a krupave jsou.
    Děkuji za inspiraci

  3. Holky, za mě teda jednoznačně ne. Velké zklamání. Zbytečná námaha, ztráta času a škoda surovin. Tucky nepřipomínají ani zdaleka. Krekry jsou sladko-slané, což mi nechutná. Po vytažení z trouby křupavé, za hodinu vlhké. Právě je zkouším dosušit v troubě a doufám, že se najde někdo, kdo je někdo sní.

  4. Tento recept bol uplne prvy vobec, co som z tejto stranky skusala a musim povedat, ze aj napriek tomu, ze surove cesto chutilo hrozostrasne, krekry su VYBORNE!!! Robila som ich z hrachorovej muky a dala som jej asi 2 hrnceky, no napriek tomu sa cesto stale lepilo, tak som este prisypala asi pol hrnceka celozrnnej psenicnej muky. Do cesta som pridala udene tofu miesto mrkvy a talianskeho korenia. Su fantasticke, dakujem za inspiraciu a idem sa tu este poobzerat a inspirovat sa dalsimi receptami 🙂

    • To nás Martino moc těší! Děkujeme za váš komentář. Ať vám u nás chutnají i další recepty!

  5. Super recept nabudúce Já pre seba dám opraženú cibulku a cesnak/talianskej korenie nie je môj kamarát /

  6. Ahoj holky,
    tak jsem se do toho pustila. Zatím mám udělané těsto, ale té mouky jsem pořád musela přidávat,bylo to moc řídký a mastný,určitě jsem přidala další hrnek.Kokosovou jsem neměla, tak jsem míchala kukuřičnou,rýžovou a špaldu.Jen jsem tam nedala mrkev,jinak všechno. Těsto nechávám odpočinout,pak budu tvořit krekry,upeču a dám vědět,jak se povedly!

    • Tak první plech jsem spálila – 20min. – letěly do koše.Takže další jsem pekla 15 min. a super.Asi mi jinak peče trouba. Tak doufám, že budou zítra chutnat i mým mlsným vnoučatům !

      • Ahoj Hanny, to je tim ze kokosova mouka saje hodně vody. Pokud experimentujes s jinými moukami je třeba si přizpůsobit poměry i dobu pečení, kazda mouka se chova jinak v testei troube. Jsem ráda že se další várka povedla a ze chutnají! Dej vědět co vnoučata. Já dnes pekla na party a zmizely během chvilky?

  7. Zobrazit všech 14 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekSkvělé filmy, neskuteční lidé
Další článekDomácí cizrnový tempeh