Domů > Zdravé recepty > Slané chuťovky

Domácí krekry á la Tuc

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna zima

Tyto krekry vznikly úplnou náhodou, když jsem potřebovala spotřebovat kokosovou mouku, ale nechtěla jsem nic sladkého. Jsou tak výborné, že jsem po snídani snědla celý plech na posezení. Znáte krekry Tuc? Tyto mi je velmi připomínají…

Ingredience
na 2 plechy
  • 1 hrnek kokosové mouky
  • 1/2 hrnku chia semínek (nebo lněných nebo mix)
  • 1/2 hrnku kokosového oleje
  • 1,5 - 2 hrnky vařící vody
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 - 1 lžička italského koření
  • 1/2 - 1 lžička drceného nebo celého kmínu
  • 2 lžíce lahůdkového droždí (nemusí být)
  • sezam (mák) na posypání
  • nastrouhaná mrkev + 1 lžička kurkumy (nemusí být)

Nabitých 5 dní v krásném prostředí Orlických hor v originálních apartmánech s báječnými lidmi, dobrým jídlem ...

  • 1 hrnek kokosové mouky
  • 1/2 hrnku chia semínek (nebo lněných nebo mix)
  • 1/2 hrnku kokosového oleje
  • 1,5 – 2 hrnky vařící vody
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 – 1 lžička italského koření
  • 1/2 – 1 lžička drceného nebo celého kmínu
  • 2 lžíce lahůdkového droždí (nemusí být)
  • sezam (mák) na posypání
  • nastrouhaná mrkev + 1 lžička kurkumy (nemusí být)

Postup

  1. V míse si smíchejte mouku, koření, sůl, droždí.
  2. V jiné misce zalijte chia semínka vařící vodou a zamíchejte. Chvilku nechejte odstát.
  3. K suchým zamíchaným ingrediencím přidejte kokosový olej (může být i tuhý).
  4. Zalijte horkými chia semínky. Pro mrkvovou variantu přidejte nastrouhanou mrkev a kurkumu (nemusí být).
  5. Zpracujte na nelepivé kompaktní těsto.
  6. Nechejte chvíli odpočinout.
  7. Těsto trochu vyválejte, posypte sezamem (mákem) a vyválejte na tenký plát na pečícím papíře. Nakrájejte tvary.
  8. Pečte na 185°C 20-25 minut – jakmile budou krekry mírně nahnědlé a tvrdší, jsou hotové.

Praktické

  • Vychládlé krekry můžete skladovat v zavřené dóze několik týdnů, ale věřte, že tak dlouho nevydrží! Jsou výborné i k hummusu, pestu nebo jiným dipům a pomazánkám. Skvělé jako zobání k televizi, svačinka nebo pro slavnostní příležitosti.
  • Nemusíte také krájet malé krekry, ale nakrájejte větší obdélníky jako knackebroty, pomažte pomazánkou, poklaďte zeleninou a použijte jako svačinku.

Obměna

  • Posypte těsto před válením mákem a rozválejte. Budete mít makové krekry, přidejte nastrouhaný tempeh nebo tofu do těsta a budete mít “bacon” krekry, přidejte víc lahůdkového droždí pro sýrovou příchuť nebo kmínu pro kmínovou. Můžete si vyhrát s příchutěmi a překvapit rodinu :-)
  • Nemáte kokosovou mouku? Použijte jakoukoliv jinou, ale nezapomeňte, že každá mouka saje jinak, proto nejspíše budete muset upravit poměr vody tak, aby se těsto dalo dobře válet. Výborné jsou tyto krekry i s hrachovou moukou.

Děti

  • Tyto krekry jsou vhodné pro děti od 1,5 roku.

PS: Pojďme vařit podle jarního jídelníčku!

🌷 Jaro je tu - nový začátek. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

15 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mila Beata
10. 8. 2023

Dle rad v komentářích jsem nepoužila kokosovou mouku ale špaldu, výborné mňam ♥️

Po tom, co jsem několikrát po sobě pekla Návykové slané tyčky jsem chtěla změnu. Rozhodla jsem se pro tyto sušenky i proto, abych zjistila do které kategorie spadne naše rodina – super nebo ne? Musím říct, že já asi ani do jedné. Nemohu říct, že by mě ohromily, ale ani, že bych je nemohla ani pozřít. Poloviční dávka mi vyšla na dva plechy a ty, které byly nahnědlé mi chutnaly víc, ale stejně na mě zbydou všechny, protože ostatní členové rodiny mi je ochotně přenechají.

Ukázat další komentáře