Tyto krekry vznikly úplnou náhodou, když jsem potřebovala spotřebovat kokosovou mouku, ale nechtěla jsem nic sladkého. Jsou tak výborné, že jsem po snídani snědla celý plech na posezení. Znáte krekry Tuc? Tyto mi je velmi připomínají...

Ingredience
na 2 plechy

  • 1 hrnek kokosové mouky
  • 1/2 hrnku chia semínek (nebo lněných nebo mix)
  • 1/2 hrnku kokosového oleje
  • 1,5 – 2 hrnky vařící vody
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 – 1 lžička italského koření
  • 1/2 – 1 lžička drceného nebo celého kmínu
  • 2 lžíce lahůdkového droždí (nemusí být)
  • sezam (mák) na posypání
  • nastrouhaná mrkev + 1 lžička kurkumy (nemusí být)

Postup

  1. V míse si smíchejte mouku, koření, sůl, droždí.
  2. V jiné misce zalijte chia semínka vařící vodou a zamíchejte. Chvilku nechejte odstát.
  3. K suchým zamíchaným ingrediencím přidejte kokosový olej (může být i tuhý).
  4. Zalijte horkými chia semínky. Pro mrkvovou variantu přidejte nastrouhanou mrkev a kurkumu (nemusí být).
  5. Zpracujte na nelepivé kompaktní těsto.
  6. Nechejte chvíli odpočinout.
  7. Těsto trochu vyválejte, posypte sezamem (mákem) a vyválejte na tenký plát na pečícím papíře. Nakrájejte tvary.
  8. Pečte na 185°C 20-25 minut – jakmile budou krekry mírně nahnědlé a tvrdší, jsou hotové.

Praktické

  • Vychládlé krekry můžete skladovat v zavřené dóze několik týdnů, ale věřte, že tak dlouho nevydrží! Jsou výborné i k hummusu, pestu nebo jiným dipům a pomazánkám. Skvělé jako zobání k televizi, svačinka nebo pro slavnostní příležitosti.
  • Nemusíte také krájet malé krekry, ale nakrájejte větší obdélníky jako knackebroty, pomažte pomazánkou, poklaďte zeleninou a použijte jako svačinku.

Obměna

  • Posypte těsto před válením mákem a rozválejte. Budete mít makové krekry, přidejte nastrouhaný tempeh nebo tofu do těsta a budete mít „bacon“ krekry, přidejte víc lahůdkového droždí pro sýrovou příchuť nebo kmínu pro kmínovou. Můžete si vyhrát s příchutěmi a překvapit rodinu :-)
  • Nemáte kokosovou mouku? Použijte jakoukoliv jinou, ale nezapomeňte, že každá mouka saje jinak, proto nejspíše budete muset upravit poměr vody tak, aby se těsto dalo dobře válet. Výborné jsou tyto krekry i s hrachovou moukou.

Děti

  • Tyto krekry jsou vhodné pro děti od 1,5 roku.

Staňte se členy Klubu Jíme Jinak

Získáte videorecepty, jídelníčky, rozhovory s odborníky, rady, slevy na nákupy a online kurzy.

materiály

Dodáváte mi odvahu zkoušet nové

Magda: Přidávám se k ostatním Evičko, moc děkuji za...

Mám první den za sebou a jsem velmi spokojená (Vlaďka)

Vlaďka: Dobrý den, dnes mám první den za sebou...

Z receptů JJ jsem úplně unešená

helusa27: Bože, to je dobré! Zatím jsem trochu podezíravá...

I po 3 letech na vege stravě mě JJ posunulo mnohem dál

Pavlivlmaeorua: Již jsem prošla kurzem jarní očista, naprosto mě...

Dáváte mi pocit, že jsem doma

Tammy: Pocit, že jsem doma. Nebo u kámošky na...

Jsem čilejší a už konečně večer nezívám

Nahlie64: Jídla jsou výborná a moc Vám poděkovat :-)...

Z maroda jsem zase činorodá!

Jarka: Ahoj Evi a Heli a všichni klubáci ♥...

4 kg za 11 dňov bez námahy (Jana)

Jana: Ahoj, dnes mam 11. den a - 4...

Radka: Díky za bezvadné materiály a podporu

Děkuji za všechen bezvadný materiál na webu i za...

Jídelníček z kurzu si můj muž velmi chválil, i když podobně vařím už 10 let

Evakostrnova: Jedlá sú fantastické, klobúk dole, varím podobné už...

Díky JJ konečně můžu jíst omáčky, aniž bych přibrala

Táňa M.: Tak si říkám, že konečně můžu svoje...

Meditace pro mě je, když si stoupnu ke sporáku a vařím dle JJ

Sidonia: Pro mě meditace je, když přijdu z práce...

Netušila jsem, že se dají uvařit takové mňamky, jaké jsou tady na JJ

Spenito: Ahojky Eví a holky, jsem tady taky poprvé...

Z jídelníčku je nadšená celá rodina

Beagil: Varím podla Vaších receptov a celá rodinka je...

Já sladkoholik potvrzuji: Když má člověk všechny živiny, nepotřebuje sladkosti

Jana: Přesně tak jak tu píšou holky! Když člověk...

Děkuji za to, co děláte!

Zlatka: Dakujem velmi pekne za vsetko co robite pre...
  1. Po tom, co jsem několikrát po sobě pekla Návykové slané tyčky jsem chtěla změnu. Rozhodla jsem se pro tyto sušenky i proto, abych zjistila do které kategorie spadne naše rodina – super nebo ne? Musím říct, že já asi ani do jedné. Nemohu říct, že by mě ohromily, ale ani, že bych je nemohla ani pozřít. Poloviční dávka mi vyšla na dva plechy a ty, které byly nahnědlé mi chutnaly víc, ale stejně na mě zbydou všechny, protože ostatní členové rodiny mi je ochotně přenechají.

    • Je to tak Dagbri, všechno holt nechutná všem. Věřím, že při zkoušení dalších receptů najdete toho svého favorita, který třeba i u rodiny spadne to kategorie „super“ 😉😍

      • Jo jo, no rodina má favorita – jsou to ty zmíněné Návykové, s těma zaboduju vždycky a jak tak koukám po této poslední zkušenosti, vůbec jim nevadí je jíst 5 dní v kuse po sobě. Asi proto se jmenují Návykové :-)

  2. Byly výborné, snědly jsme je s dcerkou také téměř na posezení, no špatně se od nich odtrhávalo :) Těsto jsem měla řídké, musela jsem přidat dost mouky , aby to šlo nějak zpracovat a následně rozvalet, ale jinak super 👌

  3. S těstem se mi pracovalo výborně, v tom problém nebyl, ale výsledná chuť nám moc nesedla. Asi to bude tou kombinací kokosové mouky a lahůdkového droždí. Manžel teda prohlásil, že kdyby to zapíjel pivem, tak se to dá :-) Krekry jsem nakonec strčila do mrazáku a zkusím je rozpéct, až přijde nějaká návštěva. Přeci jen 100 lidí, 100 chutí.

  4. Zdravím, mouky jsem dala mix spalda,amarant, ječmene,oves ,1/2 hrnicku chia+lnene a jenom doplnila vodu plny hrnicek, presto jsem jeste prisypavala mouku .Dopadla jsem stejne snedla jsem celý plech
    Ještě se mě pěkně nafoukly a krupave jsou.
    Děkuji za inspiraci

  5. Holky, za mě teda jednoznačně ne. Velké zklamání. Zbytečná námaha, ztráta času a škoda surovin. Tucky nepřipomínají ani zdaleka. Krekry jsou sladko-slané, což mi nechutná. Po vytažení z trouby křupavé, za hodinu vlhké. Právě je zkouším dosušit v troubě a doufám, že se najde někdo, kdo je někdo sní.

  6. Tento recept bol uplne prvy vobec, co som z tejto stranky skusala a musim povedat, ze aj napriek tomu, ze surove cesto chutilo hrozostrasne, krekry su VYBORNE!!! Robila som ich z hrachorovej muky a dala som jej asi 2 hrnceky, no napriek tomu sa cesto stale lepilo, tak som este prisypala asi pol hrnceka celozrnnej psenicnej muky. Do cesta som pridala udene tofu miesto mrkvy a talianskeho korenia. Su fantasticke, dakujem za inspiraciu a idem sa tu este poobzerat a inspirovat sa dalsimi receptami :-)

  7. Super recept nabudúce Já pre seba dám opraženú cibulku a cesnak/talianskej korenie nie je môj kamarát /

  8. Ahoj holky,
    tak jsem se do toho pustila. Zatím mám udělané těsto, ale té mouky jsem pořád musela přidávat,bylo to moc řídký a mastný,určitě jsem přidala další hrnek.Kokosovou jsem neměla, tak jsem míchala kukuřičnou,rýžovou a špaldu.Jen jsem tam nedala mrkev,jinak všechno. Těsto nechávám odpočinout,pak budu tvořit krekry,upeču a dám vědět,jak se povedly!

    • Tak první plech jsem spálila – 20min. – letěly do koše.Takže další jsem pekla 15 min. a super.Asi mi jinak peče trouba. Tak doufám, že budou zítra chutnat i mým mlsným vnoučatům !

      • Ahoj Hanny, to je tim ze kokosova mouka saje hodně vody. Pokud experimentujes s jinými moukami je třeba si přizpůsobit poměry i dobu pečení, kazda mouka se chova jinak v testei troube. Jsem ráda že se další várka povedla a ze chutnají! Dej vědět co vnoučata. Já dnes pekla na party a zmizely během chvilky?

  9. Zobrazit všech 21 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekSkvělé filmy, neskuteční lidé
Další článekDomácí cizrnový tempeh