Znáte Amuse-Bouches? Vypadá to jako předkrm, ale není to předkrm. Na rozdíl od předkrmů (entrée) si zákazník obvykel amuse bouches neobjednává, ale podává se zdarma podle uvážení šéfkuchaře. Termín amuse-bouche nebo amuse-bouches je francouzský a v doslovném překladu znamená "pobavení pro ústa". Nesmí zasytit, musí být pěkný na pohled a nabídnout náhled techniky, ingrediencí a filozofie kuchaře. Může se skládat z velmi odlišných potravin, ale obvykle jde vždy o vodítko k tomu, co budete jíst u stolu. Samozřejmě si to asi těžko budeme připravovat každý den k obědu, ale pokud čekáte hosty a chcete je mile překvapit nabídněte jim Amuse bouche, pohrajte si s jídlem, pobavíte nejen hosty, ale i sami sebe. Tento malý Amuse bouches by měl vypovídat o italské kuchyně, jak je patrno z použitých ingrediencí.
- 3 cherry rajčátka různé barvy
- domácí pistáciové máslo
- pistácie
- bazalka
- kapary
- olivový olej
- sůl
- citron
Jak připravit rajčátka ála amuse – bouches po italsku
- Nejprve si připravte pistáciové máslo. Recept najdete zde.
- Nařízněte rajčata a otevřete je jako květ. Lehce posolte a do středu dekorační stříkačkou vstříkněte máslo.
- Nasekejte pistácie a posypte jimi rajčata, pokapejte olivovým olejem a ozdobte listy bazalky. Z citrónu vykrojte malinké porce dužiny a položte na rajčata. Propláchněte kapary od soli a pár jich dejte jako dekoraci.
Praktické
- Je to osvěžující, můžete připravit předem a uchovat v lednici.
- Snažte se pracovat tak, aby každý amuse bouche vypadal stejně.
Obměna
- Místo domácího pistáciového másla můžete použít i kupované.
- Použijte pouze kvalitní olivový olej.
Děti
- Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.