Domů > Magazín > Jídlo pod lupou

Léčivý hřib hořčák – zabíjí rakovinu

Nedávno jsme vydali článek o léčivých účincích lesních hub. Naši čtenáři jako správný národ houbařů hned poznali, že hříbek v  na úvodní fotce úplně vlevo, je hřib žlučník alias hořčák. Co má tato hořká neoblíbená houba za tajemství? Proč ji někteří lidé jedí? A proč se o hořčáku říkalo, že kde ho jedli, neznali nemoci?

Hořký, ale léčivý

Neoblíbený hřib žlučník (lidově hořčák nebo žlučák) je nádherná houba, téměř přesná kopie praváka, která sice nálezci může přinést nepříjemné zklamání v podobě zkaženého pokrmu, ale z hlediska zdravotních účinků je zázračná. Naši předci o hořčákovi říkávali: “kde se žlučáky jedly, neznali nemoci“.

Hořčák najdete v jehličnatých lesích od června do září. Má tmavě síťovanou nohu s oky většími a hrubšími než pravák a narůžovělé rourky na spodku kloboučku. V místech, kde se ho dotknete, zrůžoví. Poznáte ho zcela jasně při ochutnání podle typické hořké chuti.

Vyléčí zkažený žaludek

Hořčák je rychlou pomocí při žaludečních nevolnostech a průjmech. Můžete ho proto zařadit do domácí lékárničky a mít vždy po ruce, kdyby vám bylo špatně (například na cestách). Stačí ho usušit a rozdrtit nebo rozemlít na prášek a práškem naplnit kapsle z lékárny, případně sušený prášek zamíchat například do sladu nebo medu, aby se dal jíst. Ze sušených hořčáků můžete připravovat i čaj.

Potvrzený protirakovinový účinek

V 80. letech se prý hořčák vykupoval pro farmaceutické firmy v SRN na léčbu rakoviny. Současné studie na myších to jasně prokazují – hořčák má silné protirakovinové účinky. Obsahuje totiž látky, které zastavují růst rakovinotvorných buněk u některých typů nádorů (1). Mohl by být tedy hořčák přírodním lékem na rakovinu?

Jak zmírnit hořkou chuť hořčáku

Tato úprava zmírní chuť hořčáku o cca 80 %. Pokud chcete využít léčebných účinků hořčáku nebo jste ho nasbírali a je vám líto ho vyhodit, pak určitě vyzkoušejte:

  1. Očištěný hřib nakrájejte na plátky a namočte do rostlinného mléka (například kokosového) na půl hodiny.
  2. Slité houby osmažte na oleji se solí a kmínem.
  3. Duste 15 minut, až se vypaří všechna voda.
  4. Pokud se voda vydusí dřív, trošku houby podlijte.
  5. Upravujte běžným způsobem – nejlépe do houbové smaženice nebo třeba jako řízek.

Také jíte hořčáky?

Máte nějaké zážitky s hřibem žlučníkem či zkušenosti jak tuto houbu využít?

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

19 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Klub

Užívám občas jako prevenci. Jako prášek.

Klub
Jiří D. Zásadský
25. 12. 2021

Pro mě je naprostou novinkou že je hřib hořčák léčivý prosím jak často by člověk měl například prášek užívat aby se to neprojevilo nějakým nežádoucím účinkem děkuji

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

2

Stojíte blízko grilu? Vaše zdraví může být v ohrožení

Že grilované maso zvyšuje riziko vzniku rakoviny a vysokého krevního tlaku je již dlouho známé. Nový výzkum ale naznačuje, že je v ohrožení nejen ten, kdo ...
1
1

5 receptů na fast foodová jídla – zdravě a chutně

Máte rádi fast food? Nemusíte si ho zakazovat. Naučíme vás připravit si pizzu, hamburger, hranolky, zmrzku i řízky v souladu se zdravou výživou – zdr...
17
5

Cukroví bez výčitek: 14 receptů na zdravé cukroví

Cukroví je každoroční tradice, ale také kalorická bomba. Málokdo z nás mu odolá a často to s sebou nese výčitky svědomí a kila navíc. Ale nemusí. Stačí vsa...