Nedávno jsme vydali článek o léčivých účincích lesních hub. Naši čtenáři jako správný národ houbařů hned poznali, že hříbek v  na úvodní fotce úplně vlevo, je hřib žlučník alias hořčák. Co má tato hořká neoblíbená houba za tajemství? Proč ji někteří lidé jedí? A proč se o hořčáku říkalo, že kde ho jedli, neznali nemoci?

Hořký, ale léčivý

Neoblíbený hřib žlučník (lidově hořčák nebo žlučák) je nádherná houba, téměř přesná kopie praváka, která sice nálezci může přinést nepříjemné zklamání v podobě zkaženého pokrmu, ale z hlediska zdravotních účinků je zázračná. Naši předci o hořčákovi říkávali: „kde se žlučáky jedly, neznali nemoci„.

Hořčák najdete v jehličnatých lesích od června do září. Má tmavě síťovanou nohu s oky většími a hrubšími než pravák a narůžovělé rourky na spodku kloboučku. V místech, kde se ho dotknete, zrůžoví. Poznáte ho zcela jasně při ochutnání podle typické hořké chuti.

Vyléčí zkažený žaludek

Hořčák je rychlou pomocí při žaludečních nevolnostech a průjmech. Můžete ho proto zařadit do domácí lékárničky a mít vždy po ruce, kdyby vám bylo špatně (například na cestách). Stačí ho usušit a rozdrtit nebo rozemlít na prášek a práškem naplnit kapsle z lékárny, případně sušený prášek zamíchat například do sladu nebo medu, aby se dal jíst. Ze sušených hořčáků můžete připravovat i čaj.

Potvrzený protirakovinový účinek

V 80. letech se prý hořčák vykupoval pro farmaceutické firmy v SRN na léčbu rakoviny. Současné studie na myších to jasně prokazují – hořčák má silné protirakovinové účinky. Obsahuje totiž látky, které zastavují růst rakovinotvorných buněk u některých typů nádorů (1). Mohl by být tedy hořčák přírodním lékem na rakovinu?

Jak zmírnit hořkou chuť hořčáku

Tato úprava zmírní chuť hořčáku o cca 80 %. Pokud chcete využít léčebných účinků hořčáku nebo jste ho nasbírali a je vám líto ho vyhodit, pak určitě vyzkoušejte:

  1. Očištěný hřib nakrájejte na plátky a namočte do rostlinného mléka (například kokosového) na půl hodiny.
  2. Slité houby osmažte na oleji se solí a kmínem.
  3. Duste 15 minut, až se vypaří všechna voda.
  4. Pokud se voda vydusí dřív, trošku houby podlijte.
  5. Upravujte běžným způsobem – nejlépe do houbové smaženice nebo třeba jako řízek.

Také jíte hořčáky?

Máte nějaké zážitky s hřibem žlučníkem či zkušenosti jak tuto houbu využít?

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!

Dostávám pochvaly, jak dobře vypadám. A polévku už jí i manžel

Lenka: Tak se Vám musím pochlubit, dnes jsem dostala...

Už po týdnu se cítím lépe a dokonce jsem zvládla i půst

Slunivok: Já jsem se radostně pustila do jarní očisty....

Své porce musím bránit před rodinou:-)

Adad: Dobrý den, děkuji za krásný a hlavně srozumitelný...

Přítel zhubnul 18 kg, oba se cítíme skvěle (Paní M.)

Paní M.: Investice do klubu Jíme Jinak a Jarní...

Dříve se mi zdávalo o čokoládě, teď už cukr nepotřebuji

Slipknot.xy: Dobrý den Evi, jsem s Vámi již v...

9 kg dole a tlak zpět v normě (Karin)

Karin: Nepotrebujem už schudnúť, ale jednoducho ma baví byť...

Úspěch: manžel vylízal i talíř

Slunivok: Skvělý recept ! Uvařila jsem si čočku na...

Ač jsem 3 roky na vege stravě, na JJ receptech funguje mé tělo lépe

Pavlivlmaeorua: Zdravím, nejprve bych chtěla poděkovat, za úžasný dar,...

Manžel se na mě díval a ptal se, co je na mně nového (Sylva)

Sylva: Evi, Romane...Viléme, Jarmilo!!!:-) Funguje to. Nechápu jak, ale...

10 kg špeků pryč (Pavel)

Pavel: Ahoj všem! Chtěl bych vám poděkovat za vaši...

Na miso polévku už nedám dopustit (Dana)

Dana: Milá Evičko a celý týme Jíme Jinak, děkuji,...

Zhubla jsem 5 kg za 3 týdny a 9 cm v pase

Lenka: vaše recepty okukuju již dlouho, až letos jsem vyzkoušela...

Snížila se mi hladina cukru (Alenka)

Alenka: Jinak díky změně stravy a detoxikačnímu kurzu jsem...

Stojí to za to!

Pařízková: Ahoj všichni, jsem ráda, že jsem s jj...

Můj jídelníček se díky vám úplně změnil

Petr C.: Nováček již nejsem, čerpám z Vašich volně dostupných...

Na oslavě se po mých „JJ dobrotách“ jen zaprášilo (Adriana)

Adriana: Dobré ráno dievčatá. Ako tak čítam, celkom dobre...
  1. Pro mě je naprostou novinkou že je hřib hořčák léčivý prosím jak často by člověk měl například prášek užívat aby se to neprojevilo nějakým nežádoucím účinkem děkuji

  2. Nejkrásnější houba a nebýt jí můj nádor by se nezmenšoval. Je to dlouhé vypravování, celý ten můj příběh .

  3. Dnes jsem byl v lese a jednoho hořčáka našel. Začal jsem je jíst až tento rok. Když pomůže zlepšit zdraví, budu rád. Jestli je to jen za cenu trochu hořké chutě. Pivo je taky hořké a jak ho lidi pijou. :-D

  4. Do lesa chodím rád jako každý z nás kdo má rád houby. Ale kdo do hočáků či jiných hub kope nemá v lese co dělat. Jinak hořčák má opravdu léčivé účinky jak je v příspěvcích zmiňováno. Spousta lidí má ovšem k této houbě nedůvěru.

  5. To koukám. Když jdu na houby, tak hořčáky nacházím na každém kroku. Nikdy do žádné houbu nekopu. sbírám masáky, jsou výtečné a mrzí mne když je najdu rozkopané. Lidé co neznají by nemněli ničit. Co sám neznám a nesbírám tak jiní se na nich pochutnají.

  6. Objav sezóny“ je podhríb žlčový, známejší ako žlčák. Hubári si doň radi kopnú a pritom ak namočíme pár plátkov do vodky, pomáha na žalúdok. Ľudoví liečitelia ho využívajú na liečenie rakoviny.

  7. Dobrý den paní Lenko.
    Prosím Vás,v jakém poměru ředíte ten ocet s tou vodou,pak to zalejete ty hořčáky v zavařovací sklenici a zavařujete.Žádné koření tam nedáváte(nové koření,bobkový list atd.) Je to tak?A jak dlouho to zavařujete?
    Děkuji Vám za odpověď.

  8. No vidíte… Škoda že jsem to nevěděla dřív, asi před deseti dny jsme byli na houbách, našli jsme kromě jiného i mladé hořčáky, ale nechali jsme je tam. Tak příště :)

    • Možná někde v eshopu se doplňky. Já když jdu do lesa na houby, tak je najdu vždycky, i když je nechci 😂

      • Děkuju, zkusím ho pohledat v obchodech. Já sice moc ráda chodím do lesa „na houby“, ale nepoznám je. Takže je nesbírám, nechci si otrávit rodinu 😀

  9. Co tím chcete říci. Vím, že má hořčák léčivé účinky, ale myslíte, že by je měl zdravý člověk užívat (pojídat) preventivvně??????? Např, aby předešel rakovině? Anebo zažívacím problémům??? U nás na Moravě (Bystřička) jich roste plná pr..l. Opakuji otázku: působí i reventivně??? Díky Petr

    • Petře, nemyslíme si, že by se člověk měl cpát hořčkáma, ale zaujala nás ta studie. Jako lepší prevenci považuji celkově dobrý zdravý životní styl od jídla přes psychiku až po prostředí ve kterém žijeme. Nás spíš zaujalo, že hořčáky, které nás tak rozčilují, protože jsou krásné ale nedobré, uměli a někde stále ještě umějí lidé využívat, jak potvrzují i některé komenteáře. Nemáme s tím osobní zkušenost, zatím v žádném našem receptu není :-)

    • Ujišťuji vás, že s rakovinou je to složitější. Kdyby ji řešili hořčáci, tak na rakovinu nikdo neumírá a pochopitelně byste na ně nenarazili a jejich prášek by měl stejnou cenu jako prášek z rohů nosorožců bílých a spíš ještě dražší.

  10. Dneska jsme byli v lese, hořčák ani jeden, asi už je na ně pozdě. Tak zkusíme příští rok. Nemáte odkaz na nějakou studii, nebo odborný článek, manžel se děsí, že ho chci otrávit (všichni dobře víme, že na to jsou jiné houby, ale znáte to). Děkuji a těším se na podzimní očistu, Milada

  11. Houby horcaky jsem omylem začal používat vloni v létě. Do té doby jsem měl občas zažívací problémy. Po požití jsem se začal cítit mnohem lépe. Letos jsem si je již nasbíral a nasusil. Přidávám si je vařené ve vodě s trochou bujónu. Zhubnul jsem a cítím se skvěle. Je mi 70 let. H.

    • Děkujeme za zajímavé zprávy, Jane. Díky, že jste se ozval, aspoň víme, že jsou tu s námi i muži a navíc v super věku.

  12. Perfektne su aj zavarane/nakladane, treba ich premyt a standartne zaliat octovo- vodovym nalevom. V tomto pripade necitit horkost a hodia sa k hlavnym jedlam alebo ako pochutinka!

  13. Naprostý souhlas, „hořčáky“zpracovávám stejným způsobem od nepaměti,…novinkou je pro mne ten „mléčný „recept,…rozhodně odzkouším…

  14. Zobrazit všech 27 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJablečné mousse se skořicí
Další článekCelerová polévka s koprem