Potřebujete léčit plíce a začít konečně odkašlávat? Chcete si pojistit dostatek železa, vápníku a kyseliny listové? Podívejte se kolem, jestli nemáte výborný přírodní zdroj přímo pod nohama. Žabinec roste celý rok, najdete ho i pod sněhem.

Žabinec roste všude

Žabinec ptačinec vás vyloženě zaujal. Už při prvních zmínkách o něm našich stránkách přišlo mraky dotazů, jak vypadá, jak chutná a s čím se dá splést.  Řekla bych, že ho všichni znáte už z dětství, je totiž všude kolem nás. Jenom vás asi nikdy nenapadlo ho jíst.  Splést se dá těžko.

Je to docela obyčejný plevel. Na první pohled. Na ten druhý je to fajn zelenina – po celý rok k dispozici a zdarma. Jste-li fanda do bylinek, tak se můžete jej naučit používati na léčení. Ale tady opatrně jako se všemi bylinami.

Jak vypadá žabinec ptačinec

Abychom vám ukázaly, jak vypadá právě rostoucí žabinec, vyrazily jsme s Markétkou ven s foťákem a různé provedení žabince ptačince jsme vám nafotily. V lese je menší, na zahradách větší.

Jsou to drobné zelené lístečky, na jaře se přidají zelené bambulky, ze kterých se stanou bílé drobné kvítky. Žabinec roste obvykle vleže a tvoří souvislý koberec. Má šťavnatou lodyhu, droboučké listy, připomíná barvou i chutí salát.

Kde roste

Daří se mu nejvíce ve vlhkém prostředí a kvete si klidně celý rok. Celý rok je taky pro nás k mání. I pod sněhem. Jen musíte předem vědět, kde předtím rostl, abyste ho našli.

Najdete ho na zahradě, často si lebedí na kompostu, na zarostlých hromadách, v temných koutech. Roste na polích, u trati, na sídlištích u chodníků, u lesa, na mezích. Prostě všude.

 

Užití v kuchyni

Používám jej jako jinou zeleninu:

  • do polévek
  • do špenátů
  • do nádivek
  • do dušené zeleniny
  • do salátů nebo
  • jako zelenou posypku na jídla
  • do koktejlů a smothies

Nestavím ale polévku, salát nebo dušenou zeleninu jen na ptačinci, to by nám moc nechutnalo. Základem je zelenina pěstovaná, planou zeleninu přidávám navíc.

Co obsahuje žabinec ptačinec

Žabinec ptačinec obsahuje:

  • minerální soli
  • třísloviny
  • saponiny
  • vitamíny C a E
  • karotin
  • tanin
  • hořčiny

Jaké má účinky

Má močopudné účinky, používal se při léčbě plicní TBC, podporuje metabolismus. Dnes se užívá šťáva z ptačince při léčbě ekzémů, lupénky, revmatismu (obklady z rozdrcené nati). Šťáva z ptačince zastavuje krvácení. Odvar pomáhá odhleňovat, je tedy účinný při vykašlávání a bronchitidách.

Jak chutná žabinec

Jak se jmenuje, tak i chutná. Mokře, šťavnatě, někdo říká i oříškově. Mě prostě chutná jako plevel, jako tráva. Reportérovi z Novy, který s námi v září natáčel reportáž o divoké zelenině, chutnal ze všech planých bylin nejvíce. Jak se tvářil, když ho žvýkal, se můžete podívat přímo v reportáži zde.

Zkuste to

Nebojte se, vyrazte ven a přineste si domů kus přírody.

ZDARMA: Seriál "Hubneme do plavek"

Měníme jídelníček a hubneme do plavek

➠ Jak na léto zhubnout bez dřiny
➠ Jak upravit jídelníček
➠ Nejčastější letní chyby
➠VIDEO:Jak zhubnout do plavek
(vidělo už 3 000 lidí)

 

Zjistit více

8 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Na Slovensku sa volá kuračka (Hviezdica prostredná – Ptačinec žabinec – Chickweed) a tiež som ho objavila v sklenníku. Ale dočítala som sa, okrem všetkým superpozitívnych vecí, že by ho nemali jesť tehotné a dojčiace… Predpokladám, že je tu veľa dojčiacich mamičiek, tak preto dávam toto info…
    http://www.liecive.herba.sk/index.php/rok-2005/72-1-2005/306-liecive-rastliny-zapadu-noveho-milenia-21-hviezdica-prostredna.html

    • Já jsem pro všechny případy ještě koukla do bylinkové knihy, která speciálně vyšla pro maminky a tam se vždycky uvádí,co smí a nesmí těhulky a kojící. U žabince není napsáno žádné omezení, naopak se tu píše, že je pro maminky dobrý, protože dodává kyselinu listovou, vápník, hořčík i železo. Já ho tedy baštila těhotná i kojící a v pohodě.

  2. Napadá mě jen, že lísky kvetoucího ptačince již neponesou tolik energie (část síly jde na ty květy). Ale že by se neměl vůbec jíst, o tom nic nevím.

  3. Tak jsem si vyběhla kousek do přírody (přestěhovala jsem se na kraj Brna, je to paráda) a natrhala trošku ptačince. K večeři jsem udělala salát z kedlubny, kvašené zeleniny a ptačince …. bylo to výborné, nezbývá než tento „plevel“ doporučit. Dneska si pro něj vyběhnu zase! 😀

    • já se dočetla, že se nemá používat v době květu, ale jen předtím, než se vytvoří poupata. Víte o tom něco?
      Mám ho plnou zahradu (také na kraji Brna 🙂

      • někde se občas píše, že je lepší před rozkvětem kvůli hořkosti, ale on tak nějak roste a kvete pořád dokola, já to sbírám celý rok a rozdíl v chuti jsem nezaznamenala. Asi toho nejíme tolik naráz, většinou v jiné zelenině, jen na ozdobu, v polévce či špenátu, takže jestli je maličko víc hořký než bez květu, tak to nepoznáme.

  4. Dobrý den, tak to je hustý! Já ho neustále ze zahrádky vytrhávám a nadávám… tak teď ho budu vytrhávat velice ráda! 🙂

    • Jsem na tom podobně. U mě se mu daří mezi zarostlými záhonky nejen s jahodami. Tak to se mi ta lenost asi letos vyplatí! Už se těším! 😉

  5. Zobrazit všech 8 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Stisknutím tlačítka souhlasíte, že zpracujeme Vaše osobní údaje (e-mail a jméno), abychom mohli komentář evidovat a zobrazit. E-mail nezveřejníme. Zásady ochrany osobních údajů.