Potřebujete léčit plíce a začít konečně odkašlávat? Chcete si pojistit dostatek železa, vápníku a kyseliny listové? Podívejte se kolem, jestli nemáte výborný přírodní zdroj těchto přímo pod nohama. Žabinec roste celý rok, najdete ho i pod sněhem. V kuchyni máme mnoho možností, jak ho využít.

Jak vypadá žabinec ptačinec

  • šťavnatou lodyhu, droboučké listy, připomíná barvou i chutí salát.
  • Má šťavnatou lodyhu, droboučké listy, připomíná barvou i chutí salát.
  • Na jaře se přidají zelené bambulky, ze kterých se stanou bílé drobné kvítky.
  • Žabinec roste obvykle vleže a tvoří souvislý koberec.

Řekla bych, že ho všichni znáte už z dětství, je totiž všude kolem nás. Jenom vás asi nikdy nenapadlo ho jíst. Najdete ho v maličkém i velkém provedení, podle toho, jaké má podmínky k životu, ale splést se dá s něčím jiným jen těžko. V lese je menší, na zahradách větší.

Je to docela obyčejný plevel. Na první pohled. Na ten druhý je to fajn zelenina – po celý rok k dispozici a zdarma. Jste-li fanda do bylinek, tak se můžete jej naučit používati na léčení. Ale tady opatrně, jako se všemi bylinami.

Kde roste

  • Daří se mu nejvíce ve vlhkém prostředí, ale najdete ho v mini provedení třeba i v kolejích.
  • Kvete si klidně celý rok. Celý rok je taky pro nás k mání. I pod sněhem. Jen musíte předem vědět, kde předtím rostl, abyste ho v zimě našli a mohli si ho odnést domů.
  • Najdete ho možná i na vlastní zahradě. Často si lebedí na kompostu, na zarostlých hromadách, v temných koutech.
  • Roste na polích, na sídlištích u chodníků, u lesa, na mezích.
  • Prostě všude.

Užití v kuchyni

Používám jej jako jinou zeleninu:

  • do polévek
  • do špenátů
  • do nádivek
  • do dušené zeleniny
  • do salátů nebo
  • jako zelenou posypku na jídla
  • ale i do koktejlů a smothies

Nestavím ale polévku, salát nebo dušenou zeleninu jen na ptačinci, to by nám moc nechutnalo. Základem je zelenina pěstovaná, planou zeleninu přidávám navíc jako zpestření, krásnou dekoraci, zdroj energie a vitamínů, které konvenční zelenina nemá.

Jak chutná žabinec

Jak se jmenuje, tak i chutná. Mokře, šťavnatě, někdo říká i oříškově. Mě prostě chutná jako plevel, jako tráva. Reportérovi z Novy, který s námi v září natáčel reportáž o divoké zelenině, chutnal ze všech planých bylin nejvíce. Jak se tvářil, když ho žvýkal, se můžete podívat přímo v reportáži zde.

Co obsahuje žabinec ptačinec
minerální soli
třísloviny
saponiny
vitamíny C a E
karotin
tanin
hořčiny

Jaké má účinky

  • Má močopudné účinky,
  • používal se při léčbě plicní tuberkuózy,
  • podporuje metabolismus
  • čistí krev
  • Dnes se užívá šťáva z ptačince při léčbě ekzémů, lupénky, revmatismu (obklady z rozdrcené nati).
  • Šťáva z ptačince zastavuje krvácení.
  • Odvar pomáhá odhleňovat, je tedy účinný při vykašlávání a bronchitidách.

Těhotné a kojící

Některé bylinkové knihy jsou opatrné a radí se v této době vyhýbat bylinné léčbě žabincem. Není ale problém mít ho na běžné užití v kuchyni pro rozšíření zeleniny, jako posypku apod.viz výše. Naopak, některé knihy chválí žabinec jako skvělý zdroj kyseliny listové, vápníku, hořčíku i železa právě v období zvýšené potřeby během těhotenství a kojení. Já osobně jsem ho jedla jako těhotná i kojící.

Už jste ho zkusili?

Nebojte se, vyrazte ven a přineste si domů kus přírody.

Staňte se členy Klubu Jíme Jinak

Získáte videorecepty, jídelníčky, rozhovory s odborníky, rady, slevy na nákupy a online kurzy.

materiály

Celý kurz shrnu jedním slovem: DĚKUJI

Alenka: Milá Evi, celý kurz bych shrnula jedním slovem,...

Děkuji za perfektní kurz a cenné rady

Kateřina: Ahoj, zdravím všechny účastníky kurzu ? Děkuji celému...

Bez cukru, vajíček, bílé mouky… a takhle výtečné

Magda: Tak, a vánoční cukroví mám dodělané, jupííííííííííííííííííííí. Linecké...

Ač jsem 3 roky na vege stravě, na JJ receptech funguje mé tělo lépe

Pavlivlmaeorua: Zdravím, nejprve bych chtěla poděkovat, za úžasný dar,...

Dějí se věci neuvěřitelné, jeden zázrak střídá druhý (Magda)

Magda: Ahoj všichni, konečně je to tady, vau... Podzimní...

JJ mi změnila pohled na jídlo a dodalo sebevědomí si dělat věci po svém

Venisy: Skupina Jíme Jinak mi před šesti lety změnila...

Sladkosti už mi nechutnají

Jendula.cerna: Chci moc poděkovat za skvěle připravený kurz a...

Moje váha stále klesá – už je pryč 7kg a 8cm v pase (JanaŘ)

JanaŘ: Ahoj všem, výzvu do plavek jsem zvládla začátkem...

Chuťové orgie díky kurzu Jarní očista

Dudysek: Zdravím moc do JJ a musím vyjádřit velké...

Prožívám období života, kdy vlastně nic nemusím (Lída)

Lída: Přeji všem krásné dny. Neuměla jsem si představit,...

Lucka, účastnice kurzu, nám napsala

Dobrý den Evo a Heleno, ještě jednou děkuji za příjemně...

Mojí největší motivací je zdraví (Věra)

Věra: Ahojte všichni, mám za sebou první den a...

Začínám konečně vnímat své tělo. 8,5 kg dole!

Dagmar: Zaplacením dalšího Vašeho kurzu jsem získala další inspiraci...

Jsem nadšená a hubnu

Siva: Dobrý den, jsem tady poprvé. Stránky JJ jsem...

Těším se na každé nové jídlo

Tlamiisek: Když jde o hubnutí, mám většinou krizi hned...

Jídleníček, recepty, nákupní seznam – vše je super (Jana)

Jana: Přiznám se, svíčkovou (byť od maminky) nemusím. Dvacet...