Potřebujete léčit plíce a začít konečně odkašlávat? Chcete si pojistit dostatek železa, vápníku a kyseliny listové? Podívejte se kolem, jestli nemáte výborný přírodní zdroj těchto přímo pod nohama. Žabinec roste celý rok, najdete ho i pod sněhem. V kuchyni máme mnoho možností, jak ho využít.

Jak vypadá žabinec ptačinec

  • šťavnatou lodyhu, droboučké listy, připomíná barvou i chutí salát.
  • Má šťavnatou lodyhu, droboučké listy, připomíná barvou i chutí salát.
  • Na jaře se přidají zelené bambulky, ze kterých se stanou bílé drobné kvítky.
  • Žabinec roste obvykle vleže a tvoří souvislý koberec.

Řekla bych, že ho všichni znáte už z dětství, je totiž všude kolem nás. Jenom vás asi nikdy nenapadlo ho jíst. Najdete ho v maličkém i velkém provedení, podle toho, jaké má podmínky k životu, ale splést se dá s něčím jiným jen těžko. V lese je menší, na zahradách větší.

Je to docela obyčejný plevel. Na první pohled. Na ten druhý je to fajn zelenina – po celý rok k dispozici a zdarma. Jste-li fanda do bylinek, tak se můžete jej naučit používati na léčení. Ale tady opatrně, jako se všemi bylinami.

Kde roste

  • Daří se mu nejvíce ve vlhkém prostředí, ale najdete ho v mini provedení třeba i v kolejích.
  • Kvete si klidně celý rok. Celý rok je taky pro nás k mání. I pod sněhem. Jen musíte předem vědět, kde předtím rostl, abyste ho v zimě našli a mohli si ho odnést domů.
  • Najdete ho možná i na vlastní zahradě. Často si lebedí na kompostu, na zarostlých hromadách, v temných koutech.
  • Roste na polích, na sídlištích u chodníků, u lesa, na mezích.
  • Prostě všude.

Užití v kuchyni

Používám jej jako jinou zeleninu:

  • do polévek
  • do špenátů
  • do nádivek
  • do dušené zeleniny
  • do salátů nebo
  • jako zelenou posypku na jídla
  • ale i do koktejlů a smothies

Nestavím ale polévku, salát nebo dušenou zeleninu jen na ptačinci, to by nám moc nechutnalo. Základem je zelenina pěstovaná, planou zeleninu přidávám navíc jako zpestření, krásnou dekoraci, zdroj energie a vitamínů, které konvenční zelenina nemá.

Jak chutná žabinec

Jak se jmenuje, tak i chutná. Mokře, šťavnatě, někdo říká i oříškově. Mě prostě chutná jako plevel, jako tráva. Reportérovi z Novy, který s námi v září natáčel reportáž o divoké zelenině, chutnal ze všech planých bylin nejvíce. Jak se tvářil, když ho žvýkal, se můžete podívat přímo v reportáži zde.

Co obsahuje žabinec ptačinec
minerální soli
třísloviny
saponiny
vitamíny C a E
karotin
tanin
hořčiny

Jaké má účinky

  • Má močopudné účinky,
  • používal se při léčbě plicní tuberkuózy,
  • podporuje metabolismus
  • čistí krev
  • Dnes se užívá šťáva z ptačince při léčbě ekzémů, lupénky, revmatismu (obklady z rozdrcené nati).
  • Šťáva z ptačince zastavuje krvácení.
  • Odvar pomáhá odhleňovat, je tedy účinný při vykašlávání a bronchitidách.

Těhotné a kojící

Některé bylinkové knihy jsou opatrné a radí se v této době vyhýbat bylinné léčbě žabincem. Není ale problém mít ho na běžné užití v kuchyni pro rozšíření zeleniny, jako posypku apod.viz výše. Naopak, některé knihy chválí žabinec jako skvělý zdroj kyseliny listové, vápníku, hořčíku i železa právě v období zvýšené potřeby během těhotenství a kojení. Já osobně jsem ho jedla jako těhotná i kojící.

Už jste ho zkusili?

Nebojte se, vyrazte ven a přineste si domů kus přírody.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Díky Klubu JJ se ze mně stává jiný člověk

Maca.stej: Jsem v Klubu JJ druhým rokem a téměř...

Nějak mi zmizelo 6 kg

Dagmar: mám výbornou náladu, protože jsem ze skříně vytáhla oblečení,...

Přestala mě pálit žáha, ustaly trávicí problémy a kalhoty se oblékají snadněji

Ilona: Cítím se lépe: nepálí mě žáha, nemám žádné...

Jsem vaší velkou fanynkou a na JJ stránkách jsem už závislá

Miluše V.: Evi, moc děkuji za milé setkání v...

Syn zahodil instantní polévku, aby si dal moji

Dagbri: Mám dobré zprávy. Když starší syn ochutnal tuto...

Děkuji za vaši osvětu ohledně jídla a kurz zdarma

Andrea A.: Ráda bych Vám, vám všem, moc poděkovala...

Už 4. týden bez kafe a spím hlubokým spánkem!

Tereza: Přidávám též pozitivní ohlas - kávu jsem zkusila...

Váš web mě stále obohacuje

Katka: Váš web mi přináší zajímavé články, obohacuje mne...

Bez ranní polévky to u mě už nejde

Zdlang: Devcata, jsem spokojena, jak to valim a zvladam,...

Můj 19letý syn začal sám vařit dle JJ

Magda: Před chvílí se starší syn (19 let) ptá,...

Kojené dceři se rapidně zlepšil ekzém

Veronbak: Následkem jídla dle JJ se mé 0,75 kojené...

Nemůžu si pomoct, ty jídla z kurzu jsou tak dobrá, že vylizuji talíře i hrnce…

Magda: Ahoj všichni, dnes uvařil manžel - zelí, bramborový knedlík a...

Chuťové orgie díky kurzu Jarní očista

Dudysek: Zdravím moc do JJ a musím vyjádřit velké...

Po kurzu mě vyřadili z diabetologie

Lentilka: Já se minulý rok přihlásila do Vánočního kurzu...

Vaše stránky mě nadchly

Agatha: Vaše stránky mě nadchly a hodně inspirovaly. Už...

Jsem na vašich stránkách závislá

Miluše: Miluji Jíme Jinak! Jsem na vašich stránkách závislá...