Potřebujete léčit plíce a začít konečně odkašlávat? Chcete si pojistit dostatek železa, vápníku a kyseliny listové? Podívejte se kolem, jestli nemáte výborný přírodní zdroj těchto přímo pod nohama. Žabinec roste celý rok, najdete ho i pod sněhem. V kuchyni máme mnoho možností, jak ho využít.
Jak vypadá žabinec ptačinec
- Má šťavnatou lodyhu, droboučké listy, připomíná barvou i chutí salát.
- Má šťavnatou lodyhu, droboučké listy, připomíná barvou i chutí salát.
- Na jaře se přidají zelené bambulky, ze kterých se stanou bílé drobné kvítky.
- Žabinec roste obvykle vleže a tvoří souvislý koberec.
Řekla bych, že ho všichni znáte už z dětství, je totiž všude kolem nás. Jenom vás asi nikdy nenapadlo ho jíst. Najdete ho v maličkém i velkém provedení, podle toho, jaké má podmínky k životu, ale splést se dá s něčím jiným jen těžko. V lese je menší, na zahradách větší.
Je to docela obyčejný plevel. Na první pohled. Na ten druhý je to fajn zelenina – po celý rok k dispozici a zdarma. Jste-li fanda do bylinek, tak se můžete jej naučit používati na léčení. Ale tady opatrně, jako se všemi bylinami.
Kde roste
- Daří se mu nejvíce ve vlhkém prostředí, ale najdete ho v mini provedení třeba i v kolejích.
- Kvete si klidně celý rok. Celý rok je taky pro nás k mání. I pod sněhem. Jen musíte předem vědět, kde předtím rostl, abyste ho v zimě našli a mohli si ho odnést domů.
- Najdete ho možná i na vlastní zahradě. Často si lebedí na kompostu, na zarostlých hromadách, v temných koutech.
- Roste na polích, na sídlištích u chodníků, u lesa, na mezích.
- Prostě všude.
Užití v kuchyni
Používám jej jako jinou zeleninu:
- do polévek
- do špenátů
- do nádivek
- do dušené zeleniny
- do salátů nebo
- jako zelenou posypku na jídla
- ale i do koktejlů a smothies (Smoothie s žabincem, Životabudič)
Nestavím ale polévku, salát nebo dušenou zeleninu jen na ptačinci, to by nám moc nechutnalo. Základem je zelenina pěstovaná, planou zeleninu přidávám navíc jako zpestření, krásnou dekoraci, zdroj energie a vitamínů, které konvenční zelenina nemá.
Jak chutná žabinec
Jak se jmenuje, tak i chutná. Mokře, šťavnatě, někdo říká i oříškově. Mě prostě chutná jako plevel, jako tráva. Reportérovi z Novy, který s námi v září natáčel reportáž o divoké zelenině, chutnal ze všech planých bylin nejvíce. Jak se tvářil, když ho žvýkal, se můžete podívat přímo v reportáži zde.
Co obsahuje žabinec ptačinec
minerální soli
třísloviny
saponiny
vitamíny C a E
karotin
tanin
hořčiny
Jaké má účinky
- Má močopudné účinky,
- používal se při léčbě plicní tuberkuózy,
- podporuje metabolismus
- čistí krev
- Dnes se užívá šťáva z ptačince při léčbě ekzémů, lupénky, revmatismu (obklady z rozdrcené nati).
- Šťáva z ptačince zastavuje krvácení.
- Odvar pomáhá odhleňovat, je tedy účinný při vykašlávání a bronchitidách.
Těhotné a kojící
Některé bylinkové knihy jsou opatrné a radí se v této době vyhýbat bylinné léčbě žabincem. Není ale problém mít ho na běžné užití v kuchyni pro rozšíření zeleniny, jako posypku apod.viz výše. Naopak, některé knihy chválí žabinec jako skvělý zdroj kyseliny listové, vápníku, hořčíku i železa právě v období zvýšené potřeby během těhotenství a kojení. Já osobně jsem ho jedla jako těhotná i kojící.
Už jste ho zkusili?
Nebojte se, vyrazte ven a přineste si domů kus přírody. A napište nám, jak vám chutná. Když jsme vzali na procházku za bylinkami novináře z Novy, tak jim ze všech divokých bylin, které zrovna rostly, chutnal nejvíc právě žabinec ptačinec.
Na Slovensku sa volá kuračka (Hviezdica prostredná – Ptačinec žabinec – Chickweed) a tiež som ho objavila v sklenníku. Ale dočítala som sa, okrem všetkým superpozitívnych vecí, že by ho nemali jesť tehotné a dojčiace… Predpokladám, že je tu veľa dojčiacich mamičiek, tak preto dávam toto info: Pri užívaní rastliny alebo prípravkov sa môžu vysytnúť aj vedľajšie nežiaduce účinky, najmä pri nevhodnom kombinovaní, ako napr. závrate, zoslabnutie, únava, bolesti hlavy, nemala by sa užívať v gravidite a pri dojčení, pri užívaní nitrátov a pod.
Andulka, myslím, že jde o užití žabince jako byliny (pití odvaru apod.). Já jsem pro všechny případy ještě koukla do bylinkové knihy, která speciálně vyšla pro maminky a tam se vždycky uvádí, co smí a nesmí těhulky a kojící. U žabince není napsáno žádné omezení, naopak se tu píše, že je pro maminky dobrý, protože dodává kyselinu listovou, vápník, hořčík i železo. Já ho tedy baštila těhotná i kojící a v pohodě. Rozhodnutí je na každém, samozřejmě.
Napadá mě jen, že lísky kvetoucího ptačince již neponesou tolik energie (část síly jde na ty květy). Ale že by se neměl vůbec jíst, o tom nic nevím.
Tak jsem si vyběhla kousek do přírody (přestěhovala jsem se na kraj Brna, je to paráda) a natrhala trošku ptačince. K večeři jsem udělala salát z kedlubny, kvašené zeleniny a ptačince …. bylo to výborné, nezbývá než tento „plevel“ doporučit. Dneska si pro něj vyběhnu zase! :-D
já se dočetla, že se nemá používat v době květu, ale jen předtím, než se vytvoří poupata. Víte o tom něco?
Mám ho plnou zahradu (také na kraji Brna :-)
někde se občas píše, že je lepší před rozkvětem kvůli hořkosti, ale on tak nějak roste a kvete pořád dokola, já to sbírám celý rok a rozdíl v chuti jsem nezaznamenala. Asi toho nejíme tolik naráz, většinou v jiné zelenině, jen na ozdobu, v polévce či špenátu, takže jestli je maličko víc hořký než bez květu, tak to nepoznáme.
Dobrý den, tak to je hustý! Já ho neustále ze zahrádky vytrhávám a nadávám… tak teď ho budu vytrhávat velice ráda! :-)
Jsem na tom podobně. U mě se mu daří mezi zarostlými záhonky nejen s jahodami. Tak to se mi ta lenost asi letos vyplatí! Už se těším! ;-)