Potřebujete léčit plíce a začít konečně odkašlávat? Chcete si pojistit dostatek železa, vápníku a kyseliny listové? Podívejte se kolem, jestli nemáte výborný přírodní zdroj těchto přímo pod nohama. Žabinec roste celý rok, najdete ho i pod sněhem. V kuchyni máme mnoho možností, jak ho využít.

Jak vypadá žabinec ptačinec

  • šťavnatou lodyhu, droboučké listy, připomíná barvou i chutí salát.
  • Má šťavnatou lodyhu, droboučké listy, připomíná barvou i chutí salát.
  • Na jaře se přidají zelené bambulky, ze kterých se stanou bílé drobné kvítky.
  • Žabinec roste obvykle vleže a tvoří souvislý koberec.

Řekla bych, že ho všichni znáte už z dětství, je totiž všude kolem nás. Jenom vás asi nikdy nenapadlo ho jíst. Najdete ho v maličkém i velkém provedení, podle toho, jaké má podmínky k životu, ale splést se dá s něčím jiným jen těžko. V lese je menší, na zahradách větší.

Je to docela obyčejný plevel. Na první pohled. Na ten druhý je to fajn zelenina – po celý rok k dispozici a zdarma. Jste-li fanda do bylinek, tak se můžete jej naučit používati na léčení. Ale tady opatrně, jako se všemi bylinami.

Kde roste

  • Daří se mu nejvíce ve vlhkém prostředí, ale najdete ho v mini provedení třeba i v kolejích.
  • Kvete si klidně celý rok. Celý rok je taky pro nás k mání. I pod sněhem. Jen musíte předem vědět, kde předtím rostl, abyste ho v zimě našli a mohli si ho odnést domů.
  • Najdete ho možná i na vlastní zahradě. Často si lebedí na kompostu, na zarostlých hromadách, v temných koutech.
  • Roste na polích, na sídlištích u chodníků, u lesa, na mezích.
  • Prostě všude.

Užití v kuchyni

Používám jej jako jinou zeleninu:

  • do polévek
  • do špenátů
  • do nádivek
  • do dušené zeleniny
  • do salátů nebo
  • jako zelenou posypku na jídla
  • ale i do koktejlů a smothies (Smoothie s žabincem, Životabudič)

Nestavím ale polévku, salát nebo dušenou zeleninu jen na ptačinci, to by nám moc nechutnalo. Základem je zelenina pěstovaná, planou zeleninu přidávám navíc jako zpestření, krásnou dekoraci, zdroj energie a vitamínů, které konvenční zelenina nemá.

Jak chutná žabinec

Jak se jmenuje, tak i chutná. Mokře, šťavnatě, někdo říká i oříškově. Mě prostě chutná jako plevel, jako tráva. Reportérovi z Novy, který s námi v září natáčel reportáž o divoké zelenině, chutnal ze všech planých bylin nejvíce. Jak se tvářil, když ho žvýkal, se můžete podívat přímo v reportáži zde.

Co obsahuje žabinec ptačinec
minerální soli
třísloviny
saponiny
vitamíny C a E
karotin
tanin
hořčiny

Jaké má účinky

  • Má močopudné účinky,
  • používal se při léčbě plicní tuberkuózy,
  • podporuje metabolismus
  • čistí krev
  • Dnes se užívá šťáva z ptačince při léčbě ekzémů, lupénky, revmatismu (obklady z rozdrcené nati).
  • Šťáva z ptačince zastavuje krvácení.
  • Odvar pomáhá odhleňovat, je tedy účinný při vykašlávání a bronchitidách.

Těhotné a kojící

Některé bylinkové knihy jsou opatrné a radí se v této době vyhýbat bylinné léčbě žabincem. Není ale problém mít ho na běžné užití v kuchyni pro rozšíření zeleniny, jako posypku apod.viz výše. Naopak, některé knihy chválí žabinec jako skvělý zdroj kyseliny listové, vápníku, hořčíku i železa právě v období zvýšené potřeby během těhotenství a kojení. Já osobně jsem ho jedla jako těhotná i kojící.

Už jste ho zkusili?

Nebojte se, vyrazte ven a přineste si domů kus přírody. A napište nám, jak vám chutná. Když jsme vzali na procházku za bylinkami novináře z Novy, tak jim ze všech divokých bylin, které zrovna rostly, chutnal nejvíc právě žabinec ptačinec.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

návod na obiloviny

Dobrý den! Vstoupila jsem do klubu před pár dny....

Ač jsem 3 roky na vege stravě, na JJ receptech funguje mé tělo lépe

Pavlivlmaeorua: Zdravím, nejprve bych chtěla poděkovat, za úžasný dar,...

Zamilovala jsem se do česnekové pomazánky

Vendtechman: Prave jsem se zamilovala do dnesni cesnekove pomazánky...

Nákupní seznamy u receptů jsou velká pomoc

Jorebka: Mám dolů 2.5 kg. Super pocit. Děkuji za...

Váha jde dolů a chutě na nezdravé mě opouštějí (Pavlína)

Pavlína: Díky Evi, jakoby z ničeho nic se váha...

Za 6 dní v kurzu Hubnutí do plavek má dole 1,5 kg a 4 cm v pase!

Dagmar: Jsem 6.den v kurzu Hubneme do plavek a...

Díky vašim stránkách se konečně orientuji ve zdravé výživě

Hana M.: Chtěla bych vám poděkovat za úžasnou práci, kterou...

Díky JJ se mi běhá lehčeji a déle vydržím – je to tak jednoduché!

Hanka: Dobrý den, hlásím, že po dvou týdnech na...

Jíme Jinak mě baví (Olga, 76 let)

Olga: Ahoj Evičko, chci tímto moc poděkovat a popřát...

Mám ohromnou radost, že hubnu

Kateřina: Začátkem ledna jsem se přihlásila do kurzu "hubneme...

Díky za obrovskou inspiraci

Touto cestou chci Evě a Heleně poděkovat za záslužnou...

Splaskla jsem v obličeji a mám lepší náladu

Stipl2: Po týdnu mám 2,5 kg dole a vidím,...

I má 84letá maminka si na JJ jídle pochutnává

Hana O.: Konečně jsem dostala odvahu se ozvat, jsem...

Jsem lehčí a mohu řádit s dětmi (Kristýna)

Kristýna: Jupííí dneska, 8.den kurzu Hubneme do plavek, jsem...

Je to fakt supééér! Tři týdny, tři kila. (Hana, 50 let)

Milá Evi, jsem ve Vašem klubu JJ a v kurzu...
  1. Na Slovensku sa volá kuračka (Hviezdica prostredná – Ptačinec žabinec – Chickweed) a tiež som ho objavila v sklenníku. Ale dočítala som sa, okrem všetkým superpozitívnych vecí, že by ho nemali jesť tehotné a dojčiace… Predpokladám, že je tu veľa dojčiacich mamičiek, tak preto dávam toto info: Pri užívaní rastliny alebo prípravkov sa môžu vysytnúť aj vedľajšie nežiaduce účinky, najmä pri nevhodnom kombinovaní, ako napr. závrate, zoslabnutie, únava, bolesti hlavy, nemala by sa užívať v gravidite a pri dojčení, pri užívaní nitrátov a pod.

    • Andulka, myslím, že jde o užití žabince jako byliny (pití odvaru apod.). Já jsem pro všechny případy ještě koukla do bylinkové knihy, která speciálně vyšla pro maminky a tam se vždycky uvádí, co smí a nesmí těhulky a kojící. U žabince není napsáno žádné omezení, naopak se tu píše, že je pro maminky dobrý, protože dodává kyselinu listovou, vápník, hořčík i železo. Já ho tedy baštila těhotná i kojící a v pohodě. Rozhodnutí je na každém, samozřejmě.

  2. Napadá mě jen, že lísky kvetoucího ptačince již neponesou tolik energie (část síly jde na ty květy). Ale že by se neměl vůbec jíst, o tom nic nevím.

  3. Tak jsem si vyběhla kousek do přírody (přestěhovala jsem se na kraj Brna, je to paráda) a natrhala trošku ptačince. K večeři jsem udělala salát z kedlubny, kvašené zeleniny a ptačince …. bylo to výborné, nezbývá než tento „plevel“ doporučit. Dneska si pro něj vyběhnu zase! :-D

    • já se dočetla, že se nemá používat v době květu, ale jen předtím, než se vytvoří poupata. Víte o tom něco?
      Mám ho plnou zahradu (také na kraji Brna :-)

      • někde se občas píše, že je lepší před rozkvětem kvůli hořkosti, ale on tak nějak roste a kvete pořád dokola, já to sbírám celý rok a rozdíl v chuti jsem nezaznamenala. Asi toho nejíme tolik naráz, většinou v jiné zelenině, jen na ozdobu, v polévce či špenátu, takže jestli je maličko víc hořký než bez květu, tak to nepoznáme.

  4. Dobrý den, tak to je hustý! Já ho neustále ze zahrádky vytrhávám a nadávám… tak teď ho budu vytrhávat velice ráda! :-)

    • Jsem na tom podobně. U mě se mu daří mezi zarostlými záhonky nejen s jahodami. Tak to se mi ta lenost asi letos vyplatí! Už se těším! ;-)

  5. Zobrazit všech 8 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekCítím se odhlečená a spokojená (Anna)
Další článekUž jste vysadili česnek?