Domů > Nepřehlédněte

Žabinec ptačinec v kuchyni

Potřebujete léčit plíce a začít konečně odkašlávat? Chcete si pojistit dostatek železa, vápníku a kyseliny listové? Podívejte se kolem, jestli nemáte výborný přírodní zdroj těchto přímo pod nohama. Žabinec roste celý rok, najdete ho i pod sněhem. V kuchyni máme mnoho možností, jak ho využít.

Jak vypadá žabinec ptačinec

  • šťavnatou lodyhu, droboučké listy, připomíná barvou i chutí salát.
  • Má šťavnatou lodyhu, droboučké listy, připomíná barvou i chutí salát.
  • Na jaře se přidají zelené bambulky, ze kterých se stanou bílé drobné kvítky.
  • Žabinec roste obvykle vleže a tvoří souvislý koberec.

Řekla bych, že ho všichni znáte už z dětství, je totiž všude kolem nás. Jenom vás asi nikdy nenapadlo ho jíst. Najdete ho v maličkém i velkém provedení, podle toho, jaké má podmínky k životu, ale splést se dá s něčím jiným jen těžko. V lese je menší, na zahradách větší.

Je to docela obyčejný plevel. Na první pohled. Na ten druhý je to fajn zelenina – po celý rok k dispozici a zdarma. Jste-li fanda do bylinek, tak se můžete jej naučit používati na léčení. Ale tady opatrně, jako se všemi bylinami.

Kde roste

  • Daří se mu nejvíce ve vlhkém prostředí, ale najdete ho v mini provedení třeba i v kolejích.
  • Kvete si klidně celý rok. Celý rok je taky pro nás k mání. I pod sněhem. Jen musíte předem vědět, kde předtím rostl, abyste ho v zimě našli a mohli si ho odnést domů.
  • Najdete ho možná i na vlastní zahradě. Často si lebedí na kompostu, na zarostlých hromadách, v temných koutech.
  • Roste na polích, na sídlištích u chodníků, u lesa, na mezích.
  • Prostě všude.

Užití v kuchyni

Používám jej jako jinou zeleninu:

  • do polévek
  • do špenátů
  • do nádivek
  • do dušené zeleniny
  • do salátů nebo
  • jako zelenou posypku na jídla
  • ale i do koktejlů a smothies (Smoothie s žabincem, Životabudič)

Nestavím ale polévku, salát nebo dušenou zeleninu jen na ptačinci, to by nám moc nechutnalo. Základem je zelenina pěstovaná, planou zeleninu přidávám navíc jako zpestření, krásnou dekoraci, zdroj energie a vitamínů, které konvenční zelenina nemá.

Jak chutná žabinec

Jak se jmenuje, tak i chutná. Mokře, šťavnatě, někdo říká i oříškově. Mě prostě chutná jako plevel, jako tráva. Reportérovi z Novy, který s námi v září natáčel reportáž o divoké zelenině, chutnal ze všech planých bylin nejvíce. Jak se tvářil, když ho žvýkal, se můžete podívat přímo v reportáži zde.

Co obsahuje žabinec ptačinec
minerální soli
třísloviny
saponiny
vitamíny C a E
karotin
tanin
hořčiny

Jaké má účinky

  • Má močopudné účinky,
  • používal se při léčbě plicní tuberkuózy,
  • podporuje metabolismus
  • čistí krev
  • Dnes se užívá šťáva z ptačince při léčbě ekzémů, lupénky, revmatismu (obklady z rozdrcené nati).
  • Šťáva z ptačince zastavuje krvácení.
  • Odvar pomáhá odhleňovat, je tedy účinný při vykašlávání a bronchitidách.

Těhotné a kojící

Některé bylinkové knihy jsou opatrné a radí se v této době vyhýbat bylinné léčbě žabincem. Není ale problém mít ho na běžné užití v kuchyni pro rozšíření zeleniny, jako posypku apod.viz výše. Naopak, některé knihy chválí žabinec jako skvělý zdroj kyseliny listové, vápníku, hořčíku i železa právě v období zvýšené potřeby během těhotenství a kojení. Já osobně jsem ho jedla jako těhotná i kojící.

Už jste ho zkusili?

Nebojte se, vyrazte ven a přineste si domů kus přírody. A napište nám, jak vám chutná. Když jsme vzali na procházku za bylinkami novináře z Novy, tak jim ze všech divokých bylin, které zrovna rostly, chutnal nejvíc právě žabinec ptačinec.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

1 člověk už poděkoval za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Klub

Na Slovensku sa volá kuračka (Hviezdica prostredná – Ptačinec žabinec – Chickweed) a tiež som ho objavila v sklenníku. Ale dočítala som sa, okrem všetkým superpozitívnych vecí, že by ho nemali jesť tehotné a dojčiace… Predpokladám, že je tu veľa dojčiacich mamičiek, tak preto dávam toto info: Pri užívaní rastliny alebo prípravkov sa môžu vysytnúť aj vedľajšie nežiaduce účinky, najmä pri nevhodnom kombinovaní, ako napr. závrate, zoslabnutie, únava, bolesti hlavy, nemala by sa užívať v gravidite a pri dojčení, pri užívaní nitrátov a pod.

Klub
Markéta
20. 3. 2013

Napadá mě jen, že lísky kvetoucího ptačince již neponesou tolik energie (část síly jde na ty květy). Ale že by se neměl vůbec jíst, o tom nic nevím.

Ukázat další komentáře

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

9
3

Černý bez je léčivý od květů až po kůru

Černý bez je léčivý od hlavy až po paty. Každá jeho část nám pomůže s něčím jiným. Užívat ho můžete při hubnutí, migrénách, rýmě, kašli, na léčbu akné, klo...
20

Fialka a maceška v kuchyni

Fialka i maceška se používají nejen na léčení, ale dají se nádherně využít i v kuchyni. Jejich sezóna právě začala, tak si s nimi neváhejte zpestřit talíře...

Jak využít první jarní rostlinky

Jaro je už tady a nabízí nám zdarma spoustu divokých jarních bylinek a rostlinek, které můžete využít doma k tvorbě výtečných receptů a pokrmů. Přečtěte si...
klub
5
22

Mořské řasy – jaké jsou jejich druhy a jak je využít v kuchyni

Mořské řasy jsou právem nazývány přírodním multivitaminem. Obsahují totiž 10-20x více minerálních látek než zelenina, a to s velmi dobrou vstřebatelností. ...
49

Toto jste o medvědím česneku nevěděli

Medvědí česnek je jedna z prvních bylin, které na jaře vyrážejí a které mohou člověku po dlouhé zimě dodat energii a vitaminy. Už začíná jeho sezóna! Víte,...

Toto jste o luštěninách nevěděli

Luštěniny slouží jako zdroj bílkovin. Jsou to bílkoviny s minimálním množstvím tuku a úplně bez cholesterolu, obsahují poměrně dost vlákniny, jsou chutné, ...