Zlobíme se, když nás popálí, ale neuvědomujeme si, kolik léčivé moci v sobě skrývá. Kopřiva čistí krev, podporuje tvorbu mléka při kojení, léčí záněty močových cest, pomáhá při dně, při anémii, při bolestivé menstruaci, při zúžení cév i při padání vlasů. Můžeme jí použít na léčení i na vaření.

Celá léčivá

Žahavka, žihlava, prhlinka a mnoho jiných názvů si vysloužila všem dobře známá kopřiva dvoudomá (latinsky Urtica dioica L.). Kopřiva patří mezi naše nejlepší léčivé rostliny, je léčivá celá od samého oddenku. Oddenek je zásobní část rostliny vzniklá přeměnou stonku – tzv. podzemní stonek, často také výběžek kořene u některých vytrvalých bylin. Rostlina v něm přezimuje. Sbírané části jsou stonek, list a květ.

 

Jaké účinné látky obsahuje kopřiva

Listy obsahují velmi mnoho chlorofylu, který se hojně využívá průmyslově. Dalšími účinnými látkami jsou kyselina křemičitá, které lze připsat močopudný účinek, dále třísloviny s protikrvácivým účinkem, acetylcholin, histamin, serotonin, karotenoidy, vitamin B, kyselina panhotenová, glukokininy, které snižují hladinu krevního cukru, kyselina mravenčí, octová a máselná. V mladých listech pak vysoký obsah vitaminu C, fytoncidní látky, minerální látky, vitamin A.

 

Léčivé účinky kopřivy

  • Pravidelné užívání kopřiv je preventivním prostředkem proti vzniku různých chorobných stavů.
  • Působí především na krev. Kopřiva je naše nejúčinnější léčivá rostlina na pročištění krve a krvetvorbu (viz čaj).
  • Má též dobrý vliv i na slinivku břišní, proto se kopřivou snižuje i obsah cukru v krvi.
  • Je výborným prostředkem při potížích s močenímléčí nemoci a záněty močových cest, chorobné zadržování (zástava) močení.
  • Protože současně vyvolává dobrý průběh stolice, je velmi vhodná na jarní kúry.
  • Pomáhá při revmatickém onemocnění svalů a kloubů,
  • dně, poruchách metabolismu kyseliny močové,
  • vodnatelnosti,
  • svědivém onemocnění kůže, kopřivce, ekzémech,
  • jaterních chorobách,
  • onemocnění žlučníku a žlučových cest,
  • hemoroidech, žaludečních potížích,
  • zácpě, zvracení, poruchách trávení,
  • zánětu horních cest dýchacích
  • i při padání vlasů.
  • Jako tinktura se užívá k tišení bolestí při popáleninách prvního stupně.
  • Je též vydatným pomocníkem při virových a bakteriálních onemocněních.
  • Užívání kopřivy pomáhá vynikajícím způsobem při zúžení cév na nohou (viz koupele nohou).

Kolik kopřivy můžeme vypít

Preventivně se pije jeden šálek čaje denně po celý rok. Alespoň tak to radila jako prevenci před všemi neduhy slavná Maria Treben. 

Očistná kúra z kopřivy

Z jara je dobré provádět čtyřtýdenní očistnou kuru z mladých výhonků a stejně tak na podzim po otavě (druhá sklizeň sena):

  • Pije se ráno na lačno půl hodiny před snídaní jeden šálek čaje.
  • Přes den opět jeden až dva šálky po doušcích.
  • Můžeme též popíjet lektvar z kopřiv a to tak, že nasbíráme velkou hrst vrchních částí kopřiv, opláchneme, rozmixujeme v 300 ml vlažné vody a popíjíme. Je to velmi lahodné a osvěžující i během dne. Opět po doušcích.

V lidovém léčitelství se navrhuje více týdnů používat tinkturu proti chorobám jater a žlučníku, sleziny (i ve vážných případech tumoru sleziny), při zahlenění žaludku a dýchacích orgánů, při žaludečních křečích a vředech, vředech střev a chorobách plic.

Čerstvá kopřiva je dobrým zdrojem železa

Od určitého věku se snižuje obsah železa v těle. V důsledku toho se dostaví stavy únavy a vyčerpanosti, člověk se cítí starým a málo výkonným. V takovém případě možno s úspěchem používat čerstvou kopřivu pro její obsah železa. Pomůže překonat tento stav, rychle se cítíme tělesně lépe, vrací se nám energie a tvořivá síla i náš vnější vzhled se viditelně zlepší.

Jak se dá léčit čerstvou kopřivou

Také při ischiasu, bolestech kříže (lumbago) a zánětu nervů v rukou a nohách bolavé místo potíráme zlehka čerstvou kopřivou. Například při ischiasu lehce přejíždíme čerstvou rostlinou pomalu od kotníku po vnější straně nohy až k boku a odtud zpět po vnitřní straně až po patu. To opakujeme dvakrát a nakonec táhneme kopřivu od boku, směrem dolů přes hýždě. Podobně postupujeme i na jiných chorých místech. Nakonec pokožku zapudrujeme.

Kopřiva jako kosmetický prostředek

Kopřiva je výborný prostředek na vlasy. Používá se tinktura z oddenku kopřivy, který vykopeme na jaře nebo na podzim. Hlava je pak bez lupů, vlasy jsou kypré, hustší, poddajné a pěkně lesklé.

Způsoby užívání kopřivy

  • Čaj: Jednu vrchovatě naplněnou lžíci dáme do 1/4 l vody, jenom spaříme a necháme krátce vyluhovat.
  • Lektvar: Velká hrst vrchních částí čerstvě natrhaných kopřiv se zalije 300 ml vlažné vody, rozmixuje, nechá cca 1/2 hod. luhovat, pak se scedí a popíjí.
  • Přísada do koupele: 200 g sušených nebo několik hrstí čerstvých bylin dáme na noc do nádoby se studenou vodou, následující den vše zahřejeme a tekutinu přilijeme do koupele. Pomáhá na všemožné kožní onemocnění a ekzémy.
  • Tinktura: Na jaře nebo na podzim vykopaný oddenek očistíme kartáčem, nadrobno pokrájíme a naplníme jím láhev až po hrdlo. Zalijeme 30-40% žitnou pálenkou a necháme stát 14 dnů na teplém místě. Užíváme dle potřeby a uchováváme v chladu.
  • Koupel nohou: Dvě hrsti dobře umytého oddenku a čerstvé kopřivy (stonky a listy) dáme na noc do 5 l vody a druhý den vše ohřejeme až k varu. Ve vodě tak teplé, jak sneseme, koupeme nohy 20 min.
  • Umývání vlasů: 10 vrchovatých hrstí čerstvé nebo sušené kopřivy dáme do 5 l studené vody a pomalu zahřejeme k varu. Necháme 5 min. vyluhovat. Tímto odvarem umýváme vlasy.
  • Do pokrmů: Kopřivu používáme hojně i v kuchyni a to hlavně mladé vrchní části do různých nákypů, nádivek, polévek nebo jako špenát.
  • Zákvas jako hnojivo a přírodní prostředek na hubení škůdců a hmyzu: Rada od souseda – dáte větší množství kopřiv do cca 300 l sudu s vodou (můžete použít i nádobu menší) a necháte rostliny delší dobu vyluhovat. Občas promícháte. Do týdne ucítíte, že kopřivy zkvasily. Touto kopřivovou vodou potom poléváte všechny rostliny od jahod po růže, a tak je hnojíme a chráníte před všemi škůdci. Ani mrkev prý nenapadnou žádní červíci.

Užívání kopřivy v těhotenství, po porodu, při kojení a menstruaci

  • V těhotenství je možné kopřivu bez obav užívat. Nepříjemné mohou být ke konci těhotenství její močopudné účinky, když už děloha tlačí silně na močový měchýř.
  • Je vhodná při těhotenské anemii (chudokrevnost) a jako podpůrný prostředek při cukrovce v těhotenství neboť má blahodárný vliv na slinivku břišní. 
  • Patří mezi byliny, které podporují tvorbu mateřského mléka
  • Doporučuje se popíjet i po porodu. Dodá ženě energii a železo
  • Kopřiva mírní nadměrné menstruační krvácení a upravuje nepravidelnou menstruaci

Alergie, histamin a kopřiva

U alergických osob je potřeba konzultovat vhodnost vnitřního užívání kopřivy s lékařem. Může vadit zejména u osob alergických na pyly. Histamin, který kopřiva obsahuje, může vadit při léčbě antihistaminiky (léky pro snižování histaminu). Můžete si snášenlivost kopřivy vyzkoušet sami doma – usušenou kopřivu rozmixujeme na prášek, smícháme s vodou a vzniklou pastu naneseme na předloktí a necháme 24 hodin působit. Pokud dojde k reakci (zčervenání, svědění, puchýře apod.), kopřivu nepoužíváme.

Kde najdete kopřivu

Rozšířena je hlavně podél lidských sídlišť. Také ji nacházíme na okrajích cest, v blízkosti plotů, ve vrbových porostech, na rumištích v křovinách a na kompostech. Pokud po ní začnete koukat, uvidíte ji úplně všude.

Kdy sbírat kopřivu

Kopřivu sbíráme od března do září. Na léčení kopřivu sbíráme od časného jara do května, nejlépe kolem 14 hodiny, kdy jsou léčivé látky nejúčinnější. Na vaření ji můžeme používat celý rok, ale sbíráme jen vršky rostlin. Samozřejmě sbíráme mimo rušné cesty, pokud možno v čisté přírodě. Sbíráme ji na slunných místech, ne stinných, vyhýbáme se půdě zamořené dusičitany, na kterých se jí velmi daří (bývalé zemědělské plochy, bývalé lidské osady apod.)

Jak nasušit kopřivu

Kopřivy se suší ve slabých vrstvách buď na stinných vzdušných místech nebo uměle, přičemž teplota nesmí překročit 60 °C. Sušíme rychle, aby si zachovala zelenou barvu. Kvalitu snižují zčernalé a rozdrobené listy.

Začněte s kopřivou ještě dnes

Je to velká radost, můžete-li si tuto žahavou krasavici nasbírat pod volným nebem. Ať se pro vás stane potěšením myšlenka, že sami můžete něco udělat pro své zdraví.

Sušenou dostanete v každé lékárně nebo v obchodě s bylinkami. Na jaře se vyzbrojte rukavicemi a nůžkami a vyrazte za kopřivou do přírody. Čím čerstvější ji používáme, tím větší je její léčivý účinek. Myslete i na zásobu na zimu. 

 

Muži říkají, že mi to sluší víc než obvykle

Julajka: Chci Vám moc poděkovat, jak to máte bezvadně...

Manžel je ze stravy nadšený. Řekl, že už končí se slaninou!

Bára: Dala jsem na stůl polévku a najednou dcery...

Zbožňuji vaše recepty

Ema K.: Zbožňuji Vase recepty, vařím, peču, baštím, papám a...

4 kg dole a jsem plná radosti a sebevědomí

Ajka: Manžel a syn, světe div se si oblíbili...

Myslela jsem, že to zvládnu sama, ale společně je to lepší

Petula: Přeji krásné odpoledne všem statečným a odhodlaným účastnicím letošního...

Dříve se mi zdávalo o čokoládě, teď už cukr nepotřebuji

Slipknot.xy: Dobrý den Evi, jsem s Vámi již v...

Bez cukru, vajíček, bílé mouky… a takhle výtečné

Magda: Tak, a vánoční cukroví mám dodělané, jupííííííííííííííííííííí. Linecké...

Konečně zdravý jídelníček

Ilona71: 2,5 kg dole. Jsem moc rada za tento...

JJ je pro mě hodnotným zdrojem věrohodných informací

Katka: Ačkoliv maso a vajíčka mám moc ráda, články...

Začala jsem milovat vaření díky JJ

Alena M. K.: Evi, moooc děkuji za kurz, týden...

Jíst jinak je to nejlepší, co mě mohlo v životě potkat

Zabazaba: Jíst jinak jsem začala kvůli své dceři s...

Inspirující kurz pro začátečníky

Lenka: Milá Evo, milá Helčo, ještě jednou vřelé díky za...

Jsem vděčná za tuto stravu

Iva: Tento druh stravy mě přináší velký kus klidu,...

Anna: Objevila jsem vás díky České televizi

Anna: Dobrý den, jsem na těchto stránkách poprvé díky...

Za 6 dní v kurzu Hubnutí do plavek má dole 1,5 kg a 4 cm v pase!

Dagmar: Jsem 6.den v kurzu Hubneme do plavek a...

Vstávám teď tak, že vyskakuju z postele

KatkaM.: Cítím se báječně a nejsem unavená a opuchlá....
  1. Na “starý kolena” jsem začal sbírat kopřivu a dělat z ní špenát. Je jí u nás hodně a tak jí v květnu natrhám tašku, povařím chvilku a pak rozmixuju tyčovým mixerem na kaši. Celou, i se stonkem. A pak ji dám do mikrotenových sáčků a zmrazím. Když máme chuť na špenát, rozmrazím, na osmažené cibulce ohřeji, osolím, přidám česnek, pak i třeba vejce a parádní s bramborem, případně i s knedlíkem k masu. Kdysi dávno nás odradilo, že jsem ji nasbíral u smetiště a smrděla bakelitem. Nutno sbírat v čisté přírodě a půdě.

  2. Včera jsem si přidal kopřivu do jarního smoothie ze všeho zeleného, co nám na zahradě roste (kopřiva, vojtěška, bršlice, sedmikráska). Byla to velká dobrota, akorát vzhledem k barvě tomu zásadně neříkáme smoothie, ale žabinec. Ať žije jarní kopřivový ŹABINEC !

  3. Kopřiva mi moc chutná – jako čaj, ale slyšela jsem kdysi od jedné bylinkářky, že na celoroční popíjení kopřivového čaje by si měli (y) dávat pozor ti, kteří mají problém s osteoporozou, protože kopřiva odvápňuje. Netuším, co je na tom pravdy, a té bylinkářky se už nemůžu zeptat. Prosím, co si o tomto myslíte, nechci šířit nepravdivé “řeči” , ale prostě mi to visí v hlavě :-).

    • Všechny byliny by se měly brát jako lék a nepopíjet je až na výjimky pořád, ale udělat si spíše na jaře kúru.

    • Smetánka, mořské řasy, šípky, fenykl, anýz, pískavice – řecké seno, lékořice, pupalka, luční jetel – vojtěška – obsahuje přírodní estrogeny a KOPŘIVA podporují tvorbu kostí.

  4. Slyšela jsem od jedné bylinkářky, že na celoroční popíjení kopřivového čaje by si měli (y) dávat pozor ti, kteří mají problém s osteoporozou, protože kopřiva odvápňuje. Netuším, co je na tom pravdy, a té bylinkářky se už nemůžu zeptat.

  5. Čerstvou kopřivu jako přídavek do jídla jsem objevila díky vám až loni a letos si ji sbírám každé ráno do polívky, a holou rukou… a vůbec mně to nevadí…příroda je úžasná :-))

    • Ty jsi úžasná – díky Adršpachu už víme, že Tvůj nick je víc než výstižný :-))

  6. Zobrazit všech 11 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJak vařit a připravovat zeleninu pokaždé jinak (9 způsobů)
Další článekPraktický seznam: kdy je která zelenina a ovoce v sezóně