Čokoládový dort, který vás svoji chutí a rychlou přípravou chytne za srdce.

Ingredience
  • 4 lžičky obilné kávy (špaldová, karo, yanoh)+ 2 dcl horké vody
  • 4 lžíce rostlinného oleje (sezamový, slunečnicový)
  • 300 g rýžového sirupu nebo sladěnky
  • 100 – 150 g jahelných pukanců nebo burizonů
  • 150 g mandlí nebo vlašských ořechů
  • 4 polévkové lžíce kakaa
  • 5 g agaru
  • špetička soli

Postup

  1. Uvaříme si silnější karo nebo jinou obilnou kávu.
  2. Do horké kávy rozmícháme kakao a agar.
  3. Mandle nebo ořechy lehce rozdrtíme na hrubší kousky.
  4. Ve vyšší pánvi rozehřejeme olej se sirupem nebo sladem a přidáme špetičku soli.
  5. Když se hmota propojí a začne bublat, přilijeme uvařenou kávu s rozmíchaným kakaem i agarem a dobře společně promícháme.
  6. Přidáme rozdrcené ořechy a jáhelné pukance nebo burizony, kterých dáme tolik, aby hmota byla zahuštěná.
  7. Dobře promícháme a přendáme do dortové nebo koláčové kulaté formy a upěchujeme.
  8. Dort necháme v lednici pár hodin ztuhnout.

Praktické

  • Připravte si po ruce veškeré ingredience, jakmile máte olej se sirupem na pánvi, chce to rychlý postup.
  • Jáhelných pukanců nebo burizonů budete možná muset použít víc, některé druhy více nebo méně sají. Dejte jich tolik, aby hmota byla tužší.
  • Pokud chcete mít bezlepkovou verzi použijte rýžový sirup.
  • V lednici ho nechte ztuhnout alespoň 2 hodiny.

Obměna

Do horké kávy zamíchejte navíc 2 lžíce arašídového nebo mandlového másla.

Děti

Tento dezert mohou děti v malém množství od 1,5 roku.

Už si nedovedu představit talíř bez zeleniny

Marie: Jídla mi moc a moc chutnají! Dole 2...

Očista byla super!

Janakralicek: Očista byla super, diplom jsem si udělila, byla...

Stal se zázrak. Dcera je nadšená z jídla

Trundova: Večer dcera (10 roků) snědla zbylou svíčkovou a...

Královský oběd za půl hodiny

Lucie.L.: Chtěla jsem poděkovat za dnešní promyšlené "menu" pro...

Kurz mě nakopl a konečně přemýšlím o tom, co jím

Lucka: Ahoj Evi a Helí, byly jste úžasné a...

Zachránili jste mi zdraví

Veronika: Adventní půst nevyšel aneb jak se to nemá...

Jsem vděčná za tuto stravu

Iva: Tento druh stravy mě přináší velký kus klidu,...

Děkuji za to, co děláte!

Zlatka: Dakujem velmi pekne za vsetko co robite pre...

Děkuji – spadli jste nám z nebe…

Jana:Uzasny clanek. Neuveritelne, jak stejne to mame. Dceri jsou...

S vaším webem je stravování pro nás jednodušší

Ludmila D.: Vaše stránky už sleduji nějakou dobu. Letos jsem...

Objev stránek

Dobrý den, vaše stránky jsem objevila někdy v tomhle...

Vaření dle JJ je jednoduché a nejsem unavená, takže to jde samo

Jana: Těch informací je hodně, ale strašně mě to...

Po kurzu mám krásnou pleť a vlasy zvětšily na objemu

Evacernosk: Tak po čtrnácti kouzelných lekcích hubnutí do plavek...

Manžel si ani nevšiml, že jíme jinak

Alena.brunova: Před pár dny mne manžel načapal u monitoru, odkud...

Díky za kurz, který mě nikam netlačil, ale naopak motivoval

MoniVr: Dobrý den, chci moc poděkovat, cítím se moc...

Jíme Jinak působí na všech úrovních

Michjana: Náš mladší syn (15) si minulý týden přerovnal...

  1. Přestože jsem dortík dělala podle receptu, nedal se krájet, směs byla řídká, z formy jsme jej jedli lžičkou. Vnučce nechutnal, ale dospělákům ano, Má výbornou chuť.

    • Tak ten váš chtěl víc křupinek! Možná jste použila trochu víc vody na kávu. Mně se tam vešlo sotva 100 g :).

  2. Právě vyzkoušeno, dortík je vynikající, přesně ten typ dezertu, který moje děti rozmazluje, na nás je tedy až moc dobrý.. zařadím ho mezi slavnostní záležitosti 🙂 Jen mi neseděl poměr, musela jsem dát dvojité množství pukanců, jinak by bylo těsto příliš řídké. Příště dám místo pukanců opražené quinoové vločky, dortík bude sice cenově nákladnější, zato hutnější a více křupavý 😉 Moc děkuji za recept!

    • Je výborný a dejte vědět, jak bude chutnat s vločkami. No vidíte, já tam sotva nacpala těch 100 g, asi ty moje pukance víc pily :), přidám to jako typ do poznámky, že jich může být víc.

    • Konečně vyzkoušno v quinoovými vločkami, chutná také skvěle, seděl mi poměr 1,5 dcl kávy na 250 g vloček. Jinak ohledně jahelných pukanců, dají se koupit dva typy – větší pukance (ty se prodávají obvykle ve zdravých výživách) a maličké (prodává je např. Lidl), ty maličké sají mnohem méně. Myslím, že to je důvod, proč někomu recept neseděl 😉

  3. Helo, to tedy vypadá, a když čtu, úžasně. Musím vyzkoušet. Asi zkusím s kokosovým tukem. Díky za nápad

  4. Zobrazit všech 11 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekOřechovo-ananasový dortik s kokosovou šlehačkou
Další článekKřehké „tvarohové“ noky s ovocnou omáčkou