Čokoládový dort, který vás svoji chutí a rychlou přípravou chytne za srdce.
Ingredience
  • 4 lžičky obilné kávy (špaldová, karo, yanoh)+ 2 dcl horké vody
  • 4 lžíce rostlinného oleje (sezamový, slunečnicový)
  • 300 g rýžového sirupu nebo sladěnky
  • 100 – 150 g jahelných pukanců nebo burizonů
  • 150 g mandlí nebo vlašských ořechů
  • 4 polévkové lžíce kakaa
  • 5 g agaru
  • špetička soli

Postup

  1. Uvaříme si silnější karo nebo jinou obilnou kávu.
  2. Do horké kávy rozmícháme kakao a agar.
  3. Mandle nebo ořechy lehce rozdrtíme na hrubší kousky.
  4. Ve vyšší pánvi rozehřejeme olej se sirupem nebo sladem a přidáme špetičku soli.
  5. Když se hmota propojí a začne bublat, přilijeme uvařenou kávu s rozmíchaným kakaem i agarem a dobře společně promícháme.
  6. Přidáme rozdrcené ořechy a jáhelné pukance nebo burizony, kterých dáme tolik, aby hmota byla zahuštěná.
  7. Dobře promícháme a přendáme do dortové nebo koláčové kulaté formy a upěchujeme.
  8. Dort necháme v lednici pár hodin ztuhnout.

Praktické

  • Připravte si po ruce veškeré ingredience, jakmile máte olej se sirupem na pánvi, chce to rychlý postup.
  • Jáhelných pukanců nebo burizonů budete možná muset použít víc, některé druhy více nebo méně sají. Dejte jich tolik, aby hmota byla tužší.
  • Pokud chcete mít bezlepkovou verzi použijte rýžový sirup.
  • V lednici ho nechte ztuhnout alespoň 2 hodiny.

Obměna

Do horké kávy zamíchejte navíc 2 lžíce arašídového nebo mandlového másla.

Děti

Tento dezert mohou děti v malém množství od 1,5 roku.

Konečně vím, jak nahradit chuťově mléko a vejce

Ivetuska1: Od začátku kurzu už mám dvě kila dole....

Jsem v klubu již 3. rokem a je k nezaplacení!

Marie J: děkuji za Váš úžasný web. V klubu...

Nová inspirace

Andrea: Díky za kurz, sobě děkuji za odvahu za...

Jsem vděčná za tuto stravu

Iva: Tento druh stravy mě přináší velký kus klidu,...

Děkuji, jak se o nás krásně staráte

Tereza: Tak já také ještě jednou díky? Krásně se...

Díky JJ mě to vždy nakopne zkusit něco nového

Lentvaruzk: Moc se mi vaše videa libí. Děkuji za...

Anna: Objevila jsem vás díky České televizi

Anna: Dobrý den, jsem na těchto stránkách poprvé díky...

Můj 19letý syn začal sám vařit dle JJ

Magda: Před chvílí se starší syn (19 let) ptá,...

Každý nový článek je obrovským přínosem

Martina: Díky moc za celý "seriál" o cestování, který...

Děkuji za podrobné recepty, inspiraci a motivaci

Jája: Dobrý večer, jsem začátečník a tak dost nestíhám.....

Děkuji za cenné vychytávky a úžasnou motivaci

Annabirke S.: Ahoj Evi. O pochvalu nemáte nouzi, ale...

Děkuji, že je tady vše na jednom místě přehledně a srozumitelně

Dobrevpet: Jsem moc ráda, že jsem narazila na vaše...

Kurz mě nakopl a konečně přemýšlím o tom, co jím

Lucka: Ahoj Evi a Helí, byly jste úžasné a...

Podpora v kurzu byla úžasná

Bilkorji: Kurz VÝBORNÝ, pro potěchu těla, duše i oka...

Kurz pro začátečníky

Alena: Děkuji za spoustu podnětů, které jsem na vašem...

Jeden z nejsilnějších zážitků…

Kateřina: Milá Evi, také jsem chtěla poděkovat za celý kurz....

11 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Přestože jsem dortík dělala podle receptu, nedal se krájet, směs byla řídká, z formy jsme jej jedli lžičkou. Vnučce nechutnal, ale dospělákům ano, Má výbornou chuť.

    • Tak ten váš chtěl víc křupinek! Možná jste použila trochu víc vody na kávu. Mně se tam vešlo sotva 100 g :).

  2. Právě vyzkoušeno, dortík je vynikající, přesně ten typ dezertu, který moje děti rozmazluje, na nás je tedy až moc dobrý.. zařadím ho mezi slavnostní záležitosti 🙂 Jen mi neseděl poměr, musela jsem dát dvojité množství pukanců, jinak by bylo těsto příliš řídké. Příště dám místo pukanců opražené quinoové vločky, dortík bude sice cenově nákladnější, zato hutnější a více křupavý 😉 Moc děkuji za recept!

    • Je výborný a dejte vědět, jak bude chutnat s vločkami. No vidíte, já tam sotva nacpala těch 100 g, asi ty moje pukance víc pily :), přidám to jako typ do poznámky, že jich může být víc.

    • Konečně vyzkoušno v quinoovými vločkami, chutná také skvěle, seděl mi poměr 1,5 dcl kávy na 250 g vloček. Jinak ohledně jahelných pukanců, dají se koupit dva typy – větší pukance (ty se prodávají obvykle ve zdravých výživách) a maličké (prodává je např. Lidl), ty maličké sají mnohem méně. Myslím, že to je důvod, proč někomu recept neseděl 😉

  3. Helo, to tedy vypadá, a když čtu, úžasně. Musím vyzkoušet. Asi zkusím s kokosovým tukem. Díky za nápad

  4. Zobrazit všech 11 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekOřechovo-ananasový dortik s kokosovou šlehačkou
Další článekKřehké “tvarohové” noky s ovocnou omáčkou