Čočky existuje několik stovek druhů, které se liší velikostí, barvou i konzistencí. Žádný druh se nemusí namáčet, všechny obsahují nejvíc bílkovin z celé skupiny luštěnin (kromě sóji) a prakticky žádné tuky.

Hnědá čočka

Hnědá čočka patří k jedné z mála luštěnin, kterou asi všichni známe i z dob, kdy u nás sortiment zdravé výživy neexistoval.

Červená čočka

Červená čočka vznikne oloupáním hnědočervené slupky. To vede ke zlepšení stravitelnosti a odstranění nadýmání. Červená čočka má tedy tu obrovskou výhodu, že nenadýmá a mohou ji tedy bez obav konzumovat i kojící matky.

Červená čočka obsahuje velké množství železa, vitamínu B6, kyseliny listové, selenu, fosforu a zinku. Pro tento zdroj minerálů je také považována za jako všechny luštěniny, je i červená čočka plná kvalitních rostlinných bílkovin. Zejména vegetariáni ocení chutný zdroj proteinu a železa. Díky schopnosti rovnoměrného uvolňování glukózy do krve je velmi vhodná pro diabetiky. Červená čočka je užitečná také při redukční dietě, protože díky vysokému obsahu vlákniny zasytí a zároveň působí proti zácpě.

Podle tradiční čínské medicíny čočka energeticky zvyšuje vitalitu ledvin a podporuje močení, podporuje krevní oběh a prospívá srdci.

Červená čočka je také první luštěninou, kterou předložíme malým dětem. Zpočátku přidáváme červenou čočku k zeleninovým kaším. A když si dítě přivykne nové potravině, můžeme ji podávat samotnou. Červenou čočku můžeme dávat jako příkrm již od 9. měsíce věku dítěte, ale pokud je ještě kojené, můžeme s podáváním luštěnin bez obav počkat až jednoho roku. Můžeme jen doporučit začít s luštěninami až od prvního roku, s masem ještě později.

Červená čočka loupaná se nemusí namáčet, přesto je rychle uvařená (15 minut, půlená 6 minut). Velmi snadno tak připravíte chutnou kaši či zavářku do polévky. Chutí připomíná hrách. Při tepelné úpravě se z červené čočky stane oranžovohnědá. Pokud chcete barvu zachovat, přidejte do vaření kari (ne pro malé děti) nebo kurkumu.

POZOR: červená čočka loupaná vám nevyklíčí. Vyklíčit může jen červená čočka neloupaná.

Tmavozelená čočka

Drobná čočka, která se nerozvaří. Tato čočka je také známá jako du Puy, ale tímto názvem se smí nazývat jen varianta pocházející z francouzské oblasti Le Puy-en-Velay. Jde o vyhlášený typ čočky, které se také někdy říkalo kaviár chudých. Tmavozelená čočka je nejpevnějším druhem čočky a měla by se vařit spíš na skus. Po uvaření trochu zesvětlá a má olivovou barvu.

Velká zelená čočka

Velmi podobná běžné hnědé čočce. Po uvaření má hnědo-zelenou barvu a velice podobnou chuť jako červená neloupaná čočka, zelená čočka je však možná o trochu moučnější.

Čočka beluga

Černá čočka s bílým vnitřkem je nejdrobnějším druhem čočky. Po uvaření má tmavou hnědo-zelenou barvu a zachovává si svůj tvar. Beluga krásně kontrastuje s barvami ostatních surovin v pokrmech.

Podobá se kaviáru ještě více než tmavozelená čočka, koneckonců podle kaviáru beluga také byla pojmenována. Pravděpodobně pochází z oblasti dnešní Sýrie. Má příjemnou sotva znatelnou mořskou chuť, hodí se do kombinace s mořskými řasami, do miso polévky, do salátů, ale i všude jinde.

Zajímavost: Beluga při vaření pouští barvu, připravte se na krásně světle tyrkysovou vodu.

Jak připravovat

Potřebujete z čočky kaši

  • úplně se rozvaří jen loupaná červená čočka – je pak skvělá třeba i na zahušťování
  • polorozvařit lze i ostatní druhy čočky (kromě tmavomodré a beluga)

Potřebujete celou čočku

  • zvolte tmavomodrou nebo čočku beluga

Chcete čočku nakličovat

  • použijte neloupanou čočku – červenou, hnědou, tmavozelenou, beluga

Už nikdy nechci zpět: konečně se cítím se fit

Evacernosk: Děkuji za tento kurz, přesto že jsem dané...

Jsem nadšená a hubnu

Siva: Dobrý den, jsem tady poprvé. Stránky JJ jsem...

Děkuji za skvělý kurz

Ilona: Děkuji, děvčata, za skvělý kurz. Tady to jde...

Přestala mě pálit žáha, ustaly trávicí problémy a kalhoty se oblékají snadněji

Ilona: Cítím se lépe: nepálí mě žáha, nemám žádné...

Začala jsem milovat vaření díky JJ

Alena M. K.: Evi, moooc děkuji za kurz, týden...

Díky Klubu jsem za měsíc zhubla 6 kilo a cítím se skvěle

Hana a Olda: chci Vám moc poděkovat za úžasné recepty,...

Vaříte super

Moc děkuji za recepty. Vyzkouším. Určitě budou výborné, vaříte...

Děkuji za celý rok v Klubu

Dobrý den, Evo a Heleno, chtěla bych vám poděkovat za...

Radka: Díky za bezvadné materiály a podporu

Děkuji za všechen bezvadný materiál na webu i za...

Prva pochvala (dalsie celkom urcite budu nasledovat)

Anička: Dobry den, pred par dnami som objavila vasu stranku...

Vaše kurzy jsou super

Lucie: Moc Vás zdravím, holky :-). Od doby, co...

Děkuji, že JJ děláte s láskou a obrovským nadšením

Žaneta: Moc se mi Vaše stránky líbí, je vidět,...

Zbožňuji vaše recepty

Ema K.: Zbožňuji Vase recepty, vařím, peču, baštím, papám a...

Díky kurzu člověk přemýšlí, co vaří

Kacezak: Tak a první týden je za námi. Jsme...

Stojí to za to!

Pařízková: Ahoj všichni, jsem ráda, že jsem s jj...

Kurz pro začátečníky

Alena: Děkuji za spoustu podnětů, které jsem na vašem...

Čtěte dále