Domů > Magazín > Blog

Čočka

Čočky existuje několik stovek druhů, které se liší velikostí, barvou i konzistencí. Žádný druh se nemusí namáčet, všechny obsahují nejvíc bílkovin z celé skupiny luštěnin (kromě sóji) a prakticky žádné tuky.

Hnědá čočka

Hnědá čočka patří k jedné z mála luštěnin, kterou asi všichni známe i z dob, kdy u nás sortiment zdravé výživy neexistoval.

Červená čočka

Červená čočka vznikne oloupáním hnědočervené slupky. To vede ke zlepšení stravitelnosti a odstranění nadýmání. Červená čočka má tedy tu obrovskou výhodu, že nenadýmá a mohou ji tedy bez obav konzumovat i kojící matky.

Červená čočka obsahuje velké množství železa, vitamínu B6, kyseliny listové, selenu, fosforu a zinku. Pro tento zdroj minerálů je také považována za jako všechny luštěniny, je i červená čočka plná kvalitních rostlinných bílkovin. Zejména vegetariáni ocení chutný zdroj proteinu a železa. Díky schopnosti rovnoměrného uvolňování glukózy do krve je velmi vhodná pro diabetiky. Červená čočka je užitečná také při redukční dietě, protože díky vysokému obsahu vlákniny zasytí a zároveň působí proti zácpě.

Podle tradiční čínské medicíny čočka energeticky zvyšuje vitalitu ledvin a podporuje močení, podporuje krevní oběh a prospívá srdci.

Červená čočka je také první luštěninou, kterou předložíme malým dětem. Zpočátku přidáváme červenou čočku k zeleninovým kaším. A když si dítě přivykne nové potravině, můžeme ji podávat samotnou. Červenou čočku můžeme dávat jako příkrm již od 9. měsíce věku dítěte, ale pokud je ještě kojené, můžeme s podáváním luštěnin bez obav počkat až jednoho roku. Můžeme jen doporučit začít s luštěninami až od prvního roku, s masem ještě později.

Červená čočka loupaná se nemusí namáčet, přesto je rychle uvařená (15 minut, půlená 6 minut). Velmi snadno tak připravíte chutnou kaši či zavářku do polévky. Chutí připomíná hrách. Při tepelné úpravě se z červené čočky stane oranžovohnědá. Pokud chcete barvu zachovat, přidejte do vaření kari (ne pro malé děti) nebo kurkumu.

POZOR: červená čočka loupaná vám nevyklíčí. Vyklíčit může jen červená čočka neloupaná.

Tmavozelená čočka

Drobná čočka, která se nerozvaří. Tato čočka je také známá jako du Puy, ale tímto názvem se smí nazývat jen varianta pocházející z francouzské oblasti Le Puy-en-Velay. Jde o vyhlášený typ čočky, které se také někdy říkalo kaviár chudých. Tmavozelená čočka je nejpevnějším druhem čočky a měla by se vařit spíš na skus. Po uvaření trochu zesvětlá a má olivovou barvu.

Velká zelená čočka

Velmi podobná běžné hnědé čočce. Po uvaření má hnědo-zelenou barvu a velice podobnou chuť jako červená neloupaná čočka, zelená čočka je však možná o trochu moučnější.

Čočka beluga

Černá čočka s bílým vnitřkem je nejdrobnějším druhem čočky. Po uvaření má tmavou hnědo-zelenou barvu a zachovává si svůj tvar. Beluga krásně kontrastuje s barvami ostatních surovin v pokrmech.

Podobá se kaviáru ještě více než tmavozelená čočka, koneckonců podle kaviáru beluga také byla pojmenována. Pravděpodobně pochází z oblasti dnešní Sýrie. Má příjemnou sotva znatelnou mořskou chuť, hodí se do kombinace s mořskými řasami, do miso polévky, do salátů, ale i všude jinde.

Zajímavost: Beluga při vaření pouští barvu, připravte se na krásně světle tyrkysovou vodu.

Jak připravovat

Potřebujete z čočky kaši

  • úplně se rozvaří jen loupaná červená čočka – je pak skvělá třeba i na zahušťování
  • polorozvařit lze i ostatní druhy čočky (kromě tmavomodré a beluga)

Potřebujete celou čočku

  • zvolte tmavomodrou nebo čočku beluga

Chcete čočku nakličovat

  • použijte neloupanou čočku – červenou, hnědou, tmavozelenou, beluga

PS: Pořád tu něco čtete? Pojďte vařit!

🌷 Jaro je tu - nový začátek. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤

S radostí pečuji o stránky Jíme Jinak, točím a stříhám videa, fotím jídla, vyrábím naše online kurzy a mnoho dalšího. Jídelníček Jíme Jinak mám vyzkoušený na vlastní kůži a ke klasickému už bych se nevrátil. Taky díky tomu, že mi Eva vaří samé dobroty!😉

10 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

Tofu s hatcho miso omáčkou

Výborné pikantní, kořeněné jídlo s jednoduše upraveným tofu, které krásně doladí pokrm a jde skvěle dohromady s chuťově výraznou omáčkou.