"Od té doby, co jím jinak, mám věčně nafouklé břicho, " říkají někteří z vás. Proč se to děje? Proč někdo nemůže luštěniny, jiný zeleninu a jak z toho ven?

Někdo má a někdo nemá

Nadýmání, škrundání břicha a větry trápí někoho větší část života. A když pak začne jíst jinak, najednou to pomine. Takovým šťastlivcům pak jako zázakem zmizí břicho, které jinak nešlo vysportovat, přestane to v nich žbluňkat a vůbec hlasitě pracovat během trávení, zbaví se plynatosti, je jim fajn. Někomu se ale po přechodu na náš jídelníček naopak střeva rozjedou a začnou pracovat hlasitě nebo se objeví nadýmání, které dotyčného doposud vůbec netrápilo. A vy se pak vyděšeně ptáte, co se děje, jestli tedy máte jíst nezdravě, vynechat luštěniny či zeleninu, protože po „normálním“ jídle to nemáte.

Proč se to děje a jak je to správně

Odpověď je poměrně jednoduchá. Nadýmání ani hlasité škrundání v břiše by nás obtěžovat nemělo. Vůbec. To je standard. Pokud jste na to až do změny jídelníčku netrpěli a teď to začalo, pak je to tím, že se střevo probudilo k životu. Je to v zásadě dobrá zpráva, protože to znamená, že se střeva dala do pohybu a začala se čistit. Chápeme, že vás to může obtěžovat, ale je třeba vytrvat. Konvenční strava naše střeva doslova ochromuje. Zahleňují se takřka vším, co běžně člověk jí. Typickým zdrojem hlenu ve střevech je bílá mouka (tedy všechno běžné pečivo, jíška v polévce, zahuštěné omáčky, sladkosti), mléčné výrobky, cukr ve všech podobách, nadbytek ovoce nebo třeba černý čaj (o tom se všeobecně ví, že „staví“, tedy zastavuje práci střev). To všechno jsme obvykle konzumovali dlouhá léta. A tak nám ve střevech dlouhá léta vznikalo  prostředí, které nadýmání a kvašení podporuje. Proto trpíme, když do břicha pošleme luštěniny, některé druhy zeleniny či celozrnné pečivo.

Jak z toho ven

Pomalu ale vytrvale zařazujte do jídelníčku obiloviny, luštěniny a tepelně upravenou zeleninu. Hodně kousejte, čím více a déle, tím lépe. Nemocní s rakovinou jsou ochotni kousat i stokrát jedno sousto. Avelmi to pomáhá. Cílem pro nás všechny je vytvořit v ústech kašičku, pěkně prosliněnou, pak teprve polykat. Trávení půjde mnohem snáz. Nehltejte, jezte v klidu, užívejte si každé sousto. Přečtěte si, jak vařit luštěniny, aby se nadýmání eliminovalo, a které luštěniny neobsahují puriny, tedy ony látky, které nás pak trápí. A vydržte. Dříve či později se střeva pročistí a začnou pracovat jak mají.

Jak dlouho to bude trvat

Tak to je otázka, na kterou neznáme přesnou odpověď. U někoho je to otázka pár dnů, u někoho týdnů, u někoho měsíců. Záleží, jak dlouho jste si tělo huntovali běžnou stravou a jak se s tím vypořádalo. Hodně poškozená střeva se mohou u někoho léčit i dva tři roky a během nich může postižený občas trpět na nadýmání navzdory dokonalému jídleníčku. To může znít děsivě, ale věřte, že to stojí za to.

Co za to

Vydržet ale stojí za to.  Čisté zdravé střevo rovná se základ zdraví. Ve střevě v podstatě vzniká imunita. Právě zanesená nefunkční střeva stojí za většinou alergií a ekzémů. Potíží, která nám nefunkční střeva způsobují je tolik, že by to vydalo na knížku. Proto to stojí za to přečkat případné potíže. Pak totiž za odměnu dostaneme nejen příjemný pocit po jídle (respektive žádný pocit, protože o trávení ani nebudete vědět) a na toaletě, ale hlavně příval energie, radost ze života, lepší spaní, krásnou pleť a mnoho dalších užitků. Vaše tělo se prostě uzdraví. Aby se tak stalo, potřebujeme mu pravidelně dodávat luštěniny, obiloviny a zeleninu. Navzdory dočasným potížím.

🎅 Zdravé cukroví  a dezerty

Bez cukru, mléka, vajec a bílé mouky.

Pojďte si zdravě pochutnat!

  • zdravé Vánoční cukroví
  • ➡ nejoblíbenějších dezerty
  • ➡ 23 videoreceptů + ebook

Překvapte i náročné mlsaly.

Zjistěte více

Neuvěřitelných 90 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Dobrý den,

    po anorexii, kterou jsem trpěla, jsem se začala stravovat zdravě v dostatečném množstvím a dostala jsem se na optimální váhu. Už 3 roky jim celozrnné, mléčné výrobky a mléko, maso, oříšky, semínka, přílohy, zeleninu a ovoce. Zkusila jsem všechno možné, ale nemohu se zbavit nafouknutého břicha okamžitě po jídle, pocitu tlaku na hrudníku a unavenosti. Ze začátku bylo vše v pořádku, ale poslední 2 roky mě to trápí každý den…Mohla byste mi nějak poradit?

    Děkuji
    P.K.

  2. Nejlepsim lekem proti nadymani je kysane zeli, podomacku udelane! Spolehlive vyleci protoze obsahuje cca 10000x vice probiotickych zivych bakterii nez je v laktobacilech, vyzkouseno… Recept je: nakrajet zeli, osolit, upechovat az pusti stavu a nacpat do sklenic s kminem a kouskem jablka, tak aby vsechno zeli bylo pod urovni hladiny stavy, kterou pustilo (kvasi bez pristupu vzduchu pod vodou). Davam ho do klasickych sklenic od okurek s vicky omnia, nebo obyc uzaviratelnymi vicky. Pod to dam pekac, protoze zeli ma pri kvasini tendenci nabirat objem a skrze vicka odkapavat. Presne za 3tydny v nem prevladnou probioticke mikroorganizmy (PH pri kvaseni). Navic je to dokonala pochoutka.

  3. Ahoj,
    předem moc děkuji za tyto stránky. Jedla jsem jako většinová populace. Jen jsem vybírala jejich „čistou“ formu. Tzn jogurty a kefiry jen bílé, obiloviny celozrnné ale málo, luštěniny asi 6x do měsíce, pickles skoro každý den, spousta semínek a olejů, spousta syrové zeleniny… Jogurtů například denně 5, plus jeden kefir nebo mozzarela. Maso skoro denně. Sušenky a vyloženě nezdravé potraviny nikdy. Co jsem ale začala jíst 1-2 týdně maso, jinak jím Jinak, tak mám obrovskou zácpu. Která se mi uvolní až druhý den poté, co sním maso. Nevím co s tím. Mám vyčkat? Je to velmi obtěžující.
    Děkuji za odpověď
    Lenka

    • Lenko, může to být víc věcí. Velké množství mléčných výrobků může působit projímavě. Při intoleranci stačí dokonce jen trošku. Člověk pak nezná zácpu. Zácpa může být způsobena nadbytkem uvolňující stravy (syrové ovoce, moc nápojů, syrová zelenina, káva, džusy apod.), kdy se střevo zpomalí, zlenivý a zastaví se. Zrovna tak ale může být způsobena nadbytkem stahující potravy (mnoho soli, pečivo, slané pokrmy apod.) nebo třeba stres, kdy stolice ztuhne a nemůže snadno ven. Maso samo o sobě k dobré stolici nepřispívá, je těžce stravitelné, má stahující účinek. Při zácpě se naopak doporučuje maso vynechat. Při léčbě je tedy potřeba vzít v potaz, zda byl v minulosti nadbytek stahujících potravin, pak pomůže přidat syrovou zeleninu, krátce tepelně upravenou zeleninu apod. nebo naopak nadbytek uvolňujících potravin (což bych si tipla s ohledem na to množství jogurtů) a pak pomůže přidat gomasio, rýže natural, umebošky, adzuki, kuzu apod. Také se dá zařadit masáž břicha (tím se dá i objevit, zda je ucpávka nízko a pomohl by klystýr nebo vysoko v břiše a pomohl by zázvorový obklad), konzumace strouhané ředkvičky (2 lžíce) se lžící sojové omáčky, mnohdy pomůže sklenice studené slané vody. Změna stravy může způsobit zácpu i průjem, obojí je potřeba řešit.

    • Jen ještě doplním, že 3x týdně běhám. Naběhám okolo 35 kilometrů týdně. Jednou týdně power jógu a velkou část dne venku s dětmi. Nadýmání mám také.
      Lenka.

  4. prosím vás, holky, jak je to s vývarem ze lněného semínka? myslím, že Eva někde psala, že její dceři na plynatost pomohlo až pravidelné popíjení tohoto „lektvaru“. poslední dobou mě občas střeva dělají neuvěřitelné věci a já marně pátrám, po čem to může být. jím jinak už nějakou dobu, při vaření luštěnin používám řasu i koření. někdy to je lepší, někdy horší, ale jak to včera ve mně škrundalo, jsem nechápala. měla bych dotaz, jak často pít vývar ze lněného semínka – stačí třeba jednou denně po ránu? dávám jednu čajovou lžičku do menšího hrnku (cca 1,5 dcl), nechávám stát přes noc namočené a ráno pár minut povařím – je to tak dobře? a hlavně – ty semínka mám scedit nebo je vypít nebo je i rozkousat? moc děkuju!

    • Markétce to pomohlo na řídkou a mazlavou stolici. Nadýmání může být způsobeno také zbytky potravin, které máte na střevě, ono to pak spolu reaguje. Jezte hodně vlákniny a luštěniny pouze v malém množství – 1 vrchovatá lžíce uvařených luštěniny a opravdu důkladně je kousejte, mělo by se to zlepšit. Semínko vaříte dobře, je dobré si občas udělat asi 14 denní kúru. Semínka buď pak přidejte do jídla nebo je rozkousejte.

      • no musím teda přiznat, že jím asi docela dost, ale mě to jídlo tak chutná! a těch luštěnin spořádám teda taky asi mnohem víc, než se doporučuje… ale byla jsem vždy celkem hubená a ještě jsem 2 další kila zhubla, tak jsem množství luštěnin tak moc neřešila právě i s ohledem na to snížení váhy a že v nějakém článku někdo doporučoval klidně zvýšit množství luštěnin jako zdroje bílkoviny. tak to tedy zkusím omezit… to jsem na sebe zvědavá 😉
        14 denní kůru zkusím, no ale hlavně taky zmenšit to množství luštěnin a jídla obecně. a lněné semínko z toho vývaru můžu tedy rovnou zkonzumovat s tím vývarem? a rozkousaná jsou lepší než rovnou spolknutá s tím pitím? ono je vypít v tom vývaru je stejně taková slizovitá záležitost 😉 ale kousat je mi nevadí.

        • Já semínka házím do jídla, piju jen vývar. Skoro bych to tipovala na to přejídání, Miso 🙂

          • Přidám vlastní zkušenost. Dva roky jsem se neskutečně cpala a nemohla se dojíst, přesto jsem hubla a nepřibírala (ale já nebyla hubená celá, bylo to nerovnoměrné). Už někdy před půl rokem mi kamarád říkal, že kdysi dostal od p.Průchové radu, že přibere až v okamžiku, kdy se přestane přejídat. Informace kolem mě jen tak zabzučela, pomyslela jsem si něco o tom, že to určitě, když si konečně můžu užívat neomezené jedení…no lépe řečeno přežírání 😀 Jenže pak se mi něco hnulo v hlavě (to se mi tak občas stane 🙂 ) a došlo mi, že tím množstvím jídla tělo neuvěřitelně vyčerpávám. Teda já to věděla i předtím, ale … Navíc mi tělo začalo signalizovat, že takhle teda ne. Třeba i tím nadýmáním, kterým jsem vůbec už netrpěla. Takže jsem výrazně ubrala luštěniny (dřív 2x i 3x denně), přestala se cpát semínky a mandlemi, vrátila se jedení 3x, ale spíš 4x denně, ubrala jsem soli a koření (stejně jsem teď už schopná si hodně pochutnat na suché rýži 😀 ) a myslím, že je to ono 🙂 Určitě pomáhá i to, že jsem se vrátila ke kalanetice a další meta je vrátit se k běhání a ještě mám v hlavě jednu nebo spíš tři aktivity, protože ten pohyb se ošulit nedá. Takže zatím dvě kila nahoře tam, kde jsem chtěla a jdu dál… je to cesta,na které potkávám přesně to a ty, co potřebuji a chci. Učím se to vnímat 🙂

  5. Dobrý den, přečetla jsem si celou diskuzi pod článkem, který mě velmi zajímal – zatím se živím stravou převážně maso+mléčné výrobky, kombinace se zeleninou je dobrá, bohužel jakmile přidám přílohu (pseudo)obilovinu i v bezlepkové formě, je to katastrofa – mám citlivé střevo skoro na všechno (nadýmavá zelenina – květák, kedlubna, řepa, ředkve, luštěniny vč. červené čočky, brambory, rýže, obilí, ale i jablka – asi kvůli kvašení?). Proto jsem se chtěla dozvědět, jestli když zkombinujete obilovinu a rostlinnou bílkovinu z luštěniny, strávíte to v pohodě. Ale po přečtení diskuze asi každý musí vyzkoušet na sobě a na svých střevech, co snesou… Ráda bych se nadýmání a nafouklého břicha zbavila, už jsem zkoušela kde co (psyllium, otruby, asi mám moc vlákniny, denně mám dost čerstvé zeleniny). A taky bych chtěla přibrat – zhubla jsem dost kg a už mám dojem, že nevypadám zdravě. Nalákalo mě, že obě dámy v Sama doma vypadaly zdravě a tak akorát (váhově), spokojeně, bez akné (můj velký problém, nepomáhají léky, mám ucpaný každý pór na horní polovině těla!). Omlouvám se za obsáhlý příspěvek – díky za vaše rady. =D

  6. Jsou byliny který na nadýmání pomáhají ( kmín, máta, heřmánek … ) ale nic se tu o nich nepíše. Na byliny je v MB nějaký „bojkot“ ?

  7. Jůůů, to bychom taky jely 🙂 (ideálně v Praze a okolí :-))
    Sice se stále stravujeme „konvenčně“, s malými vyjímkami.
    Ale já bych vás ráda poznala a holky by si určitě rády pohrály 🙂
    Snad někdo najde nějaké místo, kde by to šlo uskutečnit 🙂

  8. Taky se hlásím na rande s dětma 🙂 Sice ještě jíme „konvenčně“, jen s malými odlišnostmi, ale ráda vás poznám a děti si pohrají 🙂
    Jen moc nevím o místech, kde by byl plac na hraní dětí a zároveň dobré jídlo. Ale určitě nějaké takové existuje.

  9. Super nápad Ali!!! 🙂 Babinec s dětmi bez piškotů, brumíků a gumových medvídků!? O tom se mně mezi mými kamarádkami může jen zdát :-). Evi, Helčo, hlasuju PRO! 🙂

  10. Jste hodná, ještě jednou díky :-). I za další tip na řešení. Pozdravujte Domínka 🙂 a ještě mě napadá ať taky trochu uklidním já Vás a ať držíme tema, syna také ještě jistíme plínkami, asi jsou ty únoroví chlapi trochu lenoši…:-). Hezký den!

    • Děkuji! 🙂 Já plenky neřeším a dudlíky také ne, to je to nejmenší. 🙂 Řeší to naše babičky, ale ať raději řeší plenky než stravu, viďte? Domínek zdraví také milou maminku a její dětičky. Budeme rádi, když se někdy potkáme! Možná by holky mohly uvažovat o setkání MB maminek s miminkama… 🙂 Jsme vzhůru, musím letět! Hezký den…

  11. Děkuji…no nevím jak oslovit 🙂 – Alivaleckova :-). Moc děkuji za radu, mám taky ještě syna, přesně stejně starého, jako vy :-)!. Ten je ok. Tak uvidím, něco asi budu muset stejně podniknout, prostě se mi to nezdá…ale spíš jsem nechtěla dceru stresovat běháním po doktorech a řešením jejich bobků, dost na tom, že už tady trapčím na fóru…:-)

    • Není zač a rádo se stalo! 🙂 Pokud se Vám něco nezdá, tak zkuste méně invazivní metodu pro dcerku. Anebo tajně odeberte vzoreček! 🙂 Náhodou je fajn, že se nebojíte zeptat a řešíte i takovou trošku ošemetnou věc tady na fóru…

  12. Tak budu muset asi vydržet :-), ale to víte když jde o dítě, tak se člověk bojí, aby něco nezanedbal. U dcerky je to stále „střídavě oblačno“…ale pevnou stolici teda nemá nikdy, průjem to taky není jen to prostě není ten tuhý bobek :-)…no fakt se omlouvám, to je téma na středeční večer :-). Ale po přečtení rozhovoru s Klárou Jíchovou mě napadlo, jestli to nemůže být nějaký druh eliminace? Nebo je to úplná blbost…? Jinak dcera prospívá výborně a je zdravá jak rybka…Díky předem všem, kdo budou ochotní se podělit, jak to mají na WC jejich děti 🙂 🙂 :-), případně za jakoukoliv radu…

    • Hezké téma na večer. 🙂 Náš Domínek, kterému budou v únoru 2 roky nemá se stravou JJ a tuhostí bobku problém. Kaká vesměs ráno, nebo hnedka po snídani. Jedeme stále na plenkách, ale „hovínko“ máme pěkné. Sem tam řidší – hlavně po dýni, ale jinak dobrý. Průjem neměl hodně dlouho. Když má spíše obilný den, tak mám pocit, že musí více tlačit, nebo po červené řepě, když ji uvařím. Já se stolicí také nemám problém… Nevím, zda jsem svým příspěvkem pomohla. Asi bych se tuhostí tak netrápila, pokud to není vyloženě průjem, mělo by to být OK. 🙂

    • Ja mám trochu jiný problém, jinak se snažím vařit už víc jak půl roku a jím to co moje dva a půl letá dcera a ona má stolici v pořádku ale ja jsem ji od té doby tuhou snad ještě neměla. Poraďte kde dělám chybu?

      • Příčin může být několik, jedna z nich je oslabené střevo, kterému chvíli trvá, než se dá do pořádku. Na toto téma máme pro vás připravený rozhovor, tak se těšte.

        • Vidím, že se zde řešila stolice dětí a můj 10M je 100% na MB stravě a má krásný tuhý zlatavý bobek. Nicméně ho má v podstatě 5 – 6x denně. Do toho stále kojím. Je to ok?
          Díky za odpověď

          • Peto, buďte v klidu, tuhý zlatavý bobeček, nádhera :o) Kojení má vliv na stolici. Já jsem přestala kojit před pár dny a i bobek je max. 2x denně.

          • Já už naši mladší nekojím, bobek jak ze žurnálu, poslední dobou taky běžně 6x denně. Neřeším. Vím,kolik sní, vidím, jak není tlustá, takže chápu, že zase musí něco odejít, když toho tolik prošlo 🙂 I starší dcera měla takové období, když byla maličká.

  13. Ja som trpela opacne: po cerstvom ovoci a zeleenine vecer som sa rano nevedela dostat z WC. Ako som to citala v jednom romane „ridky pripad s dlouhym behanim“.. Nekonecna hnacka. Po 2 tyzdnoch podla JJ super..normalna stolica..aj to je dalsie PLUS za ktore dakujem tejto stranke a jej „stvoritelkam“

    • To je jasné, ovoce uvolnuje a někdy až moc. Není nad to mít v pořádku stolici, to je základ.

  14. Napadlo mě i to, ale spíš ne, naopak už ji to nebavilo koncem roku (školního) ve školce a ve škole je nadšená. Mně právě nesedí, že se jí to „projevuje“ teď na skoro 100% dobré stravě a při té napolo konvenční (v MŠ maso, mléko, sladké nápoje, bonbonové odměny…) byla ok. Tak mě to právě nahlodává, jestli jí opravdu spíš neubližuju a nemá třeba nadbytek vlákniny (na což upozurňují dávat pozor takové ty námi často „vysmívané“ nutriční terapeutky a dět.lékaři…). Ale co s tím fakt nevím :-(. To co píšete běžně jíme a syr.zelenina jedla dříve taky podstatně víc než teď, naopak jsem začala dělat i kvašenou zeleninu a tu má moc ráda, tak konkrétně teď už syrovou zeleninu neměla možná víc než týden. Cukr jsem taky nahradila slady, ovoce dřív bylo, teď max. kousek domácího jablíčka apod. No shrnuto a podtrženo mám pocit, že čím jsem ve stravě důslednější podle JJ a Mudr.Strnadelové, tím pro dceru na toaletě hůř :-(. Ach jo.

  15. Ahoj holky, děkuju moc za reakce :-). Jen si nemůžu pomoc, ale částečně mám stejně pocit, podobně jako Leusy manžel, že z kašovité stravy, polévek a kopy zeleniny prostě tuhý bobek neuděláte :-). Od Mudr.Strnadelové mám Radost ze zdravých dětí, ale momentálně jsem ji půjčila kamarádce, v té to je? A je tam i co s tím, vůbec si to nevybavuju :-(? Je fakt, že já jsem tu knížku brala spíš jako kuchařku, učila jsem se tenkrát, jak vůbec uvařit polentu, kroupy apod.:-) Abych kamarádku zbytečně neuháněla…

    • Také jsem se ptala, jestli to nemůže být velkým podílem tepelně upravené zeleniny, ale prý ne. V Radosti ze zdravých dětí se píše, že pro slinivku je vyčerpávající zejména nadbytek jednoduchého cukru, pečená mouka a velké množství SYROVÉ zeleniny. Posilující potraviny jsou obecně ty, které se mají konzumovat na podzim (jáhly, kulaté zeleniny ) a léčebný je nápoj ze sladkých zelenin. Já si osobně myslím, že to může být způsobeno právě tím, že teď na podzim je slinivka oslabená, a to co v létě zvládala, teď nestíhá. Na jaře a v létě jsem totiž problémy neměla a to si teď na stravu dávám větší pozor. Dr. Strnadelová zdůrazňovala důkladně kousat. Ještě mě napadá, jestli u Vaší dcery by na to nemohl mít vliv nástup do školy (myslím na psychiku)?

  16. Dobrý den, nebo ahoj, holky, mám velikou prosbu, jestli mně někdo můžete zodpovědět jeden dotaz. Na tyto stránky občas a velmi ráda chodím, holky z JJ mají můj veliký obdiv, ale to už je tu klišé, tak s tím nebudu unavovat :-). Taky jsem zaregistrovala jeden superzdravý čerstvý přírůstek, mezi naši „menšinu“, tak se přidávám ke gratulantům :-). Já a má rodina jíme taky téměř podle JJ, i když rozdíly by se jistě našly, a tyto stránky jsem našla, až jako lapená v síti jiné stravy, ale i tak pomáhají strašně moc, protože podobných nadšenců opravdu moc není a v mém okolí tedy vůbec nikdo. Občas se bavím u některých receptů, protože ráda vymýšlím a některé nápady máme téměř úplně stejné, ale je i dost receptů, které by mě ani nenapadly a za které (ano opět:-)) díky :-). Tak a konečně můj dotaz: mám 6-letou dceru, která začala letos chodit do školy a přestože cca od 3let jedla jinak (ani před tím to nebyla žádná veliká hrůza, 2 roky kojená, občas tedy sladkosti a dost masa a jogurtů, ale v porovnání s okolím už od narození „exot“) stravu ve školce jsem neřešila (byla tam typicky průměrně děsivá, včetně sladkých mlíček). Nicméně! Do letošního června žádný problém nebyl, ale od července (prázdniny) jí už s námi opět na 100% dobře, ale její trávení tomu zlepšení moc neodpovídá (omlouvám se za záchodové tema :-)), má velice řídkou stolici 1-3 x denně. Žádné jiné zdravotní problémy, žádné bolesti břicha apod.,ale tohle mě znepokojuje. Kdysi jsem slyšela Mudr.Strnadelouvou, že správná stolice je taková, po které nepotřebujete ani papír :-). A tímto se má dcera bohužel pochlubit nemůže…Uf, to jsem se rozepsala, ale už fakt celkem dlouho řeším co s ní, k doktorům chodím velmi nerada a s nedůvěrou a třeba se od vás převážně zasloužených matek dozvím, že je to normální…Dost mě ještě totiž naleptává má maminka, že se nemám co divit „samá kaše a zelenina“, tak co se divím (k tomu snad jen, že zeleninu máme jen 2x denně,kaše ráno máme na sladko). Už fakt končím :-).

    • Jibo, my JJ tedy zatím asi 10 měsíců a to zdaleka ne 100%ně. Nicméně prostřední (bude mu co nevidět 2,5 roku) ma posledni dobou uz pár měsíců též spíše řídkou stolici. O čistém zadečku bez utirani se bohužel rozhodně neda mluvit ;-( také mi manžel predhazuje přesně to samé – to jsou samé kaše, polévka 2xdenně, porad zelenina, tak co se divím. No nevím, taky stále věřím a čekám, že se to srovná, tedy ta jeho stolička. Já vždy trpěla tezce na zácpy a tuze mi komplikovaly život. A nyní mám také spíše řídkou stolici, někdy az průjmy (ale to výjimečně). Věřím, že se asi střevo a telo čistí a tak to není zcela okay, ale netuším. Třeba Helča nebo Evča nebo někdo jiny bude mít ponětí, čím by to mohlo být?!?

      • Řešila jsem předevčírem podobný problém u Dr. Strnadelové a ukazuje to na oslabenou slezinu a slinivku, která nedostatečně tráví, vše je popsáno v knize od str. 217 (v mém vydání).

  17. Dobry den, stravuji se touto stravou uz asi 4 mesice diky pani MUDr Strnadelove a alergie mi zcela vymizela, jsem velice spokojena, ale mam ted dost lamave a stepive nehty, tak me napadlo, jestli mi neco nechybi, nemate s tim prosim taky podobne zkusenosti? dekuji

    • Může to být právě přechodem na jinou stravu, kdy tělo ještě dostatečně neumí zpracovávat jiné zdroje vápníku ap. Rozhodně vytrvejte, pokud se vám uzdraví střevo, tak se vše srovná a určitě konzumujte semínka, mandle a mořské řasy.

  18. Dobrý den. Díky vašim stránkám jsem se dostala k jídlu a vaření, které mě opravdu baví a moc mi chutná. Stejně jako vy jsem vyzkoušela různé „diety“ i úpravy stravy, ale až tady se objevila srdeční záležitost :-). Zatím se cítím skvěle a chci v tomhle jídelníčku pokračovat. Už mám přečtené 2 knihy od dr.Strnadelové a p.Zerzána a pořád studuji dál.
    Přesto mám dvě otázky, které mě napadají snad každý den při přípravě jídla – 1.vařím jen pro sebe a nedaří se mi odhadnout porce (dělám si větší, protože mi opravdu chutná :-), ale pak se musím buď přejíst nebo vyhazovat zbytky) – máte nějaký tip jak dát akorát zeleniny? Na to navazuje 2.otázka – jak moc je překyselení vychládlé zeleniny znatelné v těle (tj. dá se k něčemu přirovnat v běžné stravě – př. čokoláda, káva apod.), abych si udělala obrázek?
    Předem moc děkuji za váš čas a za tvorbu těchto stránek. Vím, že jste oporou a inspirací mnoha lidí a za to vám patří díky a obdiv.

    • 1) je to otázka zvyku, mně také nejvíc trvalo, než jsem se naučila vařit 1,5 porce (já a syn), aby nám nic nezbylo. Na polévku na osobu potřebujete jen 50 g zeleniny, takže kousek mrkve, růžička květáku, čtvrtka cibule… Musela jsem si i nakoupit pidi hrnce, měla jsem jen velké. Jako přílohu na osobu asi 100-150g zeleniny, záleží co vaříte za jídlo. Já mám zase problém uvařit pro 5 a více lidí, těžko to odhaduji.
      2) zelenina už po půl hodině začne kyselinotvornět a po 2 hodinách už ji vyhoďte. Už její záporné účinky převažují nad kladnými. Na druhou stranu než sníst normální jídlo, tak snad radši ohřáté se zeleninou. Horší je, že vám to časem stejně ohřáté nebude chutnat.

  19. Janina – taky mám v pase těch 65, ale přes zadnici skoro metr – jsem to měřila – hrůza! A rodičové už mě viděj na krchově, jak jsem hubenáááá! Houbelec! Mám to všechno v nohách a nafouklým pupku! Že mám usazeniny o tom žádná a že bych měla posilovat, to taky! Když jsem byla těhotná, taky to bylo v tomhle ohledu fajn, naopak si všichni mysleli, že se mi narodí nějaká zámora, jsem nikde jinde nepřibrala 😀

  20. Chci se zeptat, jestli někdo nemáte podobnou zkušenost. JJ asi 9 měsíců, radikálně jsem zhubla (15 kg), ze začátku jsem byla nafouklá pořád, ale pak (nejen) břicho zmizelo. Naučila jsem se pořádně kousat a přestala hubnout. Přibrala jsem zatím jen trošku, asi 2 kg. Ale břicho – i když nejsem nafouklá vůbec – mám podle mě obrovské. Špeky žádné, nebo teda určitě menší než dřív, ale jsem jak černoušek nebo v pátém měsíci 🙂 Zase až tak moc mě to netrápí, protože i s tím bříškem mám v pase méně než předtím 🙂 Ale nechápu, z čeho to mám 🙂 a CO tam mám?! 😀

    • já jsem na začátku taky dost zhubla (asi 10kg), ale naštěstí jsem začínala na nadváze … břicho jsem měla vždycky takový vylezlejší a trochu splasklo, i když ne že by bylo nějaké zrovna modelkovské. Momentálně neposoudím, protože začínám 9.měs.těh., takže jsem ráda, že nosím obrovský balón … ale co mě u Vašeho příspěvku napadlo …. jestli to nejsou usazeniny z doby, kdy tělo jedlo víc kyselinotvorné stravy a tudíž nestíhalo neutralizované kyseliny odvádět z těla, tak je muselo někam ukládat. JJ určitě umožní tělu tyhle usazeniny odbourávat, ale možná pomalu, je-li jich hodně. Víc o tom píše Jentschura v knize „Zdraví díky odkyselení a vyloučení škodlivin“. Doporučuje tam i kúru, jak tělu umožnit zbavit se takových usazenin … kombinace čajů/litrů čisté vody/zásadotvorných potr.doplňků v nějakých předepsaných dávkách.

      takto zobrazuje „usazeniny“ v těle:
      http://regenerujte.cz/eshop/index.php/catalog/product/gallery/id/46/image/78/

      takto vypadá jedna z jeho kúr na nadváhu:
      http://regenerujte.cz/eshop/index.php/nabidka-bali/nadvaha/nadvaha-s-aromatickym-wurzelkraftem.html

      taky to stojí dost peněz, ale tvrdila mi paní u nás ve ZV, že je to neuvěřitelně účinné – osobně od nich používám jen zásaditou sůl na koupele.

      A možná ale jsem se na Vás vůbec netrefila, jen mě tato souvislost napadla, netroufám si říct, že tady je příčina.

    • jednu takovou teorii popisuje Jentschura ve své knize „Zdraví díky odkyselení…“ – že tělo ukládalo usazeniny (soli zneutralizovaných kyselin – možná píšu nějaký chemický blud, ale takhle jsem si to zapamatovala), protože už nemělo kapacitu ty kyseliny zneutralizovat a ještě vyloučit (v době, kdy ve stravě převažovala kyselinotvorná strava). K rozpuštění doporučuje konkrétní kúru (nemám zkušenost, ale slyšela jsem na to chválu) – čaje + hodně vody + zásadotv.potr.doplňky. Malinko o tom na regenerujte.cz, víc v té knize.

    • Hmm..Jani! Tak já mám asi 171 cm a teď tak kolem 58 kg. Všude jsem hubená, jen břicho jak v 5.měsíci celý život, obzvláště najedená. Když jsem hladová, ještě to jde. Co s tím budem dělat? 😀

      • Tak to jsme na tom stejně 😀 A k tomu můj muž, který řeší naprosto stejný problém 😀 Knížku Zdraví díky odkyselení … mám, čtu ji na etapy, že mám v sobě usazeniny, to mě napadlo, ale to by musely být uvnitř, protože špek mám fakt menší než dřív. Zásaditou sůl taky mám, občas si vanu napustím, ale přiznám se, že na pravou odkyselovací kúru jsem nenašla čas. Nedokážu si představit, že se denně 90 minut nebo ještě déle koupu a večer ještě namáčím nohy… To bych musela mít armádu služebnictva!!! Ne že by mi taková kúra nepomohla, bojuju i s celulitidou (zmizela, ale ne úplně), ale potřebovala bych být 3x, jedna Jana prostě nestačí! 🙁 Ale díky, Zdislavo, myslím, že je to posunutí správným směrem, takže na dovču beru knížku a zkusím to vymyslet 🙂

        • já bych si teď v těh.měla taky dávat vanu nejlíp 2x týdně a stihnu to tak jednou za měsíc. Ale aspoň teď (v 9.měs.) nosím to obrovský břicho hrdě 🙂 🙂 🙂

          • Ahoj holky, ještě mne taky napadlo… Co zkusit posilovat svaly pánevního dna? Já taky patřím mezi ty, které víc trápí břicho. No a hned po porodu jsem se snažila posilovat to pánevní dno, je tedy fakt, že já i hodně zhubla, mám o 9 kg míň než před těhu, a docela mi to břicho zplacatilo… No já vlastně 2 týdny porodu měla lepší figuru a placatější břicho, než před těhotenstvím (skákala jsem radostí, samozřejmě:)) Ono když stáhnete ty svaly, tak je vidět, že zabírají i břišáky. A protože mám strašně silnou slabou vůli, tak to cvičení pravidelný nebylo, ale když jsem byla na procházce s kočárem, tak jsem si dávala úkoly – než projedu touhle ulicí, tak budu posilovat. Jasně, že v půlce jsem na to už zapomněla, tak jsem si vynadala a řekla si – tak znovu. A zas jsem zapomněla vydržet celou ulicí… A znovu… 😀 Jo a neznáte některá zásaditou sůl z drogerie DM? Já ji tam viděla, tak by mne zajímalo, jestli někdo už zkoušel. A je fakt, že při miminku a nedostatku hlídačů se mi povedlo naložit se do vany na necelou hodinu jednou (za 9 měsíců).

          • Jenže s břichem jsem nikdy problémy neměla. Měřím v pase 65 cm, jsem „hruška“ a břicho mě nikdy netrápilo. No a těhotná už nebudu, takže ho hrdě nenosím 🙁 Svaly pánevního dna mám myslím hodně silné, cvičím hormonální jógu a ta je na tohle naprosto bezkonkurenční.

          • Sůl z DM mám taky. Řekla bych, že je skoro stejně účinná jako ta od Jentschury. Nejsou v ní ty drahokamy, možná, když o tom přemýšlím, tak ta „originál“ dělá mastnější pokožku, což by znamenalo, že je účinnější. Ale je tam dost velký rozdíl v ceně. Používám obě 🙂

          • Ha, ha, tak to jsi ještě dobrá, já to stihla zatím jednou (jsem v 8.měsíci):-).

        • Jani s tím časem naprosto chápu, prý stačí 60 minut ve vaně a hlavně se u toho co 10 minut drbat kartáčem, což mě strašně nebaví. Hodinu ležet s knížkou bych zvládla :-), jenže v těhle vedrech nemám motivaci lézt do vany. Jinak na ty nohy stačí lavór s teplou vodou a solí a dát si to k PC, pokud na něm býváš, nebo k TV :-). A občas projet kartáčem. V zimě k tomu konev horké vody a dolévat teplou.

          • Na pc jsem, ale nikdy v kuse 🙂 To by doma byli rádi, že hodinu vydržím na zadku sedět 😀 Na tv téměř nekoukám a když, tak u toho krájím zeleninu nebo slévám vývar nebo proplachuji obilovinu (nebo všechno dohromady) 😀 Přemýšlím o lymfomasážích…

            • Ha, ha tak to chápu, já u Pc sedím skoro denně 2-4 hodiny (převážně práce na tomto webu), takže u mě by to cenu mělo, jen se donutit :-). Tobě by se asi vyplatily holiny a do nich to nalít, v těch by jsi chodit mohla :-).

      • Já myslím že to klidně usazeniny mohou být a nejhůře se odbourávají ty vnitřní, které jsou kolem orgánů. Také to může být ne zrovna ideálně osazené bakteriemi střevo. Dejte tomu čas, ono se to srovná.

  21. Ja mam takovy problem,3mesice jsem drzela dietu o zelenine a nizkotucnycz bilkovinach,pote jsem ale presla na normalni stravu a zacali mi po kazdem jidle skrundat v brise,nahlas travit,castejsi przjmy a neprijemne pocity v brusr.chci se zeptat jestli to nemuze byt z kombinace cekozrnneho peciva a ovice?a nebo i z nedostatku prijatych kca?nebo jestli to neni z mkecnych vyrobku ci ovoce?dekuji

    • Dle mě je to jednoznačně z nevhodné kombinace ovoce, bílkovin, pečiva a mléčných výrobků. Zkuste vše uvedené vynechat z jídelníčku úplně a problém zmizí.

  22. Když se tu mluví o nadýmání – nadýmá kvašená zelenina? Ještě jsem se k ní neodvážila. Já ne, ale malá má úplně zablokované zažívání, nafouklá bývala po všem, probiotika jí taky pomohla, i na vyprazdňování, asi i na plynatost.. Má potvrzen reflux plynů.. Po rozmixované cizrně jednou v polévce – opět bolest bříška.. Tak mě zajímá, jak s tou kvaškou??

    • Myslím, že trochu nadýmá a u lidí, co mají přemnožené kvasinky se pravidelně nedoporučuje, aspoň ne v první fázi. Jíst se jí má maximálně lžíce, u dětí myslím ještě méně. Zkusila bych něco vysadit a luštěniny uvařit až ve 3. vodě a nejlépe v papiňáku. Mě nadýmá kombinace obilovina a ovoce.

    • Kvašená zelenina by nadýmat neměla, ale já to těžko posoudím, po roce JJ jsem se nadýmání zcela zbavila a nadme mě jen špatná kombinace. Domácí kvašená zelenina obsahuje mraky probiotik, takže naopak pomůže osídlit střeva těmi správnými bakteriemi. Zkuste to s malou lžičkou a uvidíte.

    • Kvašená zelenina určitě nadýmá ve větším množství. Mě v běžném množství vůbec, jenže občas je to pickles tak dobré (třeba zelí s černou řepou), že se neudržím 🙂 Kombinace obilovina – ovoce nebo sladěnka mi nedělá vůbec nic, ale pro citlivější zažívání to problém asi je.

    • Já pickles miluju a určitě sním více jak 1 lžíci denně. Po něm žádný problém nemám.
      Jinak ještě pomáhá velmi rychle Bílinská kyselka. Může se však pouze cca 2dl denně. Ptala jsem se na její užívání pí. Dr. Strnadelové a nebránila se jejímu použití, ale ne nějak dlouhodobě, což ani nedělám. Mám prostě pár lahví v zásobě doma a když přijde problém, loknu si a je mi fajn 🙂

  23. Nadýmání je můj velký problém, a to jak při běžné stravě, tak při vaší jiné, se kterou se pomalu seznamuji od října loňského roku. Např. včera jsme k večeři měla polévku z červené čočky s mrkví, petrželí a kokosovým mlékem a miso pastou. Ráno bylo v pohodě, ale po snídani (jáhlová kaše se sladěnkou a mandlemi) se mi v břiše začalo vše bouřit a teď se celý den v práci kroutím a nevím co s tím. Dříve mi na to občas pomáhala Coca cola, které jsem se však už půl roku nedotkla. Nejvíce mě na tom zaráží to, co uvádíte, že červená čočka je luštěnina se kterou se začíná, nenadýmá anebo jen málo, já se však cítím, jako bych snědla nejméně kilo fazolí 🙁 Různé druhy luštěniny i obiloviny jsem jedla, sice občas, ale přece, i dříve, nejsou to pro mě nové potraviny, tak opravdu nevím, kde mám hledat problém 🙁 Snažím se vytrvat, ale je to opravdu náročné..

    • Vytrvejte a časem to přestane. Všechno nemůže být hned. Jáhly se sladěnkou jsou fajn, ale trochu překyselují a tato kombinace může nadýmání zhoršit. Až se Vám vyčistí chuťové buňky, bude vám stačit jáhlová kaše se semínky nebo samotná. Ale lepší je k snídani kaše než chleba. Tak se držte a ať se daří.

    • Já si tedy myslím, že to nadýmání máte z kombinace jáhly a sladěnka. Zkusila bych raději kaši se zeleninou. Jinak červená čočka opravdu nenadýmá, jen pokud se jí nesní moc, nebo ve špatné kombinaci.
      Nejspíš máte stále střevo osídleno nevhodnými bakteriemi. Zkuste si ke každému jídlu přidat lžíci domácí kvašené zeleniny, hodně kousejte, jezte hlavně rýži a pokud si dátě čočku, i červenou, namočte ji na pár hodin do vody, vodu vylejte a vařte ji se saturejkou, nebo majoránkou.

      • Ono je to nejspíš velmi individuální, protože mě i mé děti červená čočka i ve správné kombinaci spolehlivě nadýmá, kdežto ostatní luštěniny minimálně.

    • Měla jsem stejné problémy a teprve až se mé tělo po MB stravě vyčistilo a stalo se tak více vnímavé, přišla jsem na to, že u mě bylo nadýmání způsobeno přejezením! I přes správnou kombinaci, správnou porci luštěnin nic nenadělám, pokud se nacpu k prasknutí. Možná máte stejný problém 🙂
      Bojovala jsem s tím dlouho, protože málo jídla mi prostě nestačilo, ale vytrvala jsem a trápím se už jen občas, když to prostě nevydržím a ještě si přidám 🙂

  24. Bioteta prostě jen děkuje a děkuje za takové prima holky,které jí jinak a které to prostě strašně baví a jsou úžasné.
    Pokorně děkujeme za všechno ,co děláte,jste pro nás bezvadná inspirace a držíme palečky a fandíme vám moc a moc

  25. Mam dotaz,jim dle vaší stravy ale kasík si to pecivem.tento rok jsem trpěla opakovaným zánětem nosních dutin(šílené bolesti hlavy atd) žádné nudle.mohlo by to být tím pecivem?začínám mít pocit že bych se chtěla rychle vyčistit.krom vaší stravy,stalo by za to zajít ňa proplach střev?dekuji sona

    • Soňo, napíšu vám vlastní zkušenost s pečivem. Snažím se jíst pečivo kváskové, občas se mi i doma povede dobrý chleba, občas koupím. Ale přes všechno snažení máme doma i obyčejné pečivo. Děti ho milují a tak máme párkrát do týdne normální chleba s pomazánkou. Do toho občas upeču nějakou zdravou buchtu a problém je na světě. Asi už mám citlivější tělo, protože i mouka v pečivu mě zahleňuje a cítím to v krku a smrkám, jako když jsem měla zánět dutin. To se pak nad sebou musím zamyslet a pečivo vysadit, abych to nenechala dojít tak daleko. „Trpěla“ jsem na to asi vždycky, ale až teď jsem to pořádně vysledovala a vlastní zkušenost je k nezaplacení.

    • Zelený hrášek ve stavu, kdy se dá jíst ještě syrový, nebo se vaří jen krátce, je zelenina. V okamžiku, kdy vyschne a ztvrdne a už se musí vařit dlouho, aby se dal konzumovat, tak už je to luštěnina.

  26. No Váš web chodím už pár měsíců a některé recepty podle Vás zkouším a jsou moc dobré…nicméně s většinou názorů nesouhlasím (jím normálně libové maso, kvalitní šunku, mléčné neochucené výrobky, používám med nebo třtinový cukr atp.,) – ale každopádně nechci nijak útočit, každý máme jiný názor:-)…ale tento článek mě docela zaujal: už víc než před rokem mi zjistili ulcerózní kolitidu – tzn chronické onemocnění tlustého střeva…mám postiženou cca polovinu střeva….naštěstí nemusím brát kortikoidy a milion jiných léků, vystačím si jen s jedním a většinu roku jsem naštěstí v klidové fázi a tudíž mohu jíst celozrnné výrobky, zeleninu, luštěniny….ale za ten rok mi nemoc vzplanula myslím 4-5x a to vždy na 10-14 dnů (přišerné křeče, průjmy až 15x denně, krev, neschopnost udržet stolici déle než 5 minut) a v toto období se musím straviovat přísně bezzbytkově – tzn jen bílé pečivo, zelenina pouze dušená mrkev, žádné ostré koření…no prostě nic co obsahuje větší množství vlákniny či jinak dráždí střevo….jinak i v klidové fázi trpím opravdu hodně nadýmáním a plynatostí….což bohužel hodně souvisí s mou nemocí….jen by mě zajímalo, co byste poradily člověka s touto nemocí, který by se chtěl striktně stravovat dle Vašich rad a bohužel by měl problémy s tou nemocí dlaeko častěji než já…
    Děkuji!
    Petra

    • Milá Petro, nemáme osobní zkušenost s touto nemocí. Ale víme, že i tuto chorobu šlo vyléčit právě naší stravou. Ze zkušenosti druhých víme, že bylo potřeba nejprve potřeba pomaloučku polehoučku začít zařazovat obiloviny a luštěniny velmi dobře uvařené, ideálně vše předem namočit, vařit v papiňáku a pak mixovat či pasírovat. K vaření přidávat mořské řasy a zeleninu, aby byla stravitelnost co nejlepší. Zpočátku obilí míchat s bílou rýží, postupně zvedat poměr naturálních neloupaných zrn ať už rýže či jiných obilovin. Stejně tak u luštěnin začínat takovými jako je tofu, tempeh, natto, pak přidávat loupanou červenou čočku, fazole adzuki, cirnu a postupně další. Pro přesnější jídelníček by bylo vhodné se nechat vyšetřit a udělat jídelníček na míru. Tato choroba totiž mívá problém na více místech než jen ve střevech a vždycky je spojena s překyselením organismu, které právě masoml mléko a cukr a med způsobují. Nevím, jaké mát pH organismu atd., ale pravděpodobně pro vyléčení bude potřeba tyto potraviny na delší čas vynechat. Jinak budete jen čelit menším či větším problémům a s věkem se přihorší a přidají další potíže.

      • dobry den,uz asi pul roku se snazim si varit z vasich receptu a moc mi
        chutnaji a fandim vam moc jak to vse zvladate (klobouk dolu).Ale nekdy se mi to nedari,protoze mam 3 deti a ty dve starsi (11 a 9) mi to jidlo nechteji,takze s tim hodne bojuji.Varim si to jen pro sebe a nekdy to snedi,ale vetsinou to nechteji az na toho nejmladsiho ten si nekdy rad vezme.Zatim to vzdavat nebudu.CHtela jsem se zeptat na to PH organismu,jak to muzu zjistit?

        • Asi už to není aktuální, ale pH můžete zjistit pomocí lakmusových papírků – koupíte je v lékárně, většinou jsou na objednání. Měří se z moči.

  27. Já jsem se rozhodla zvýšit imunitu svých střev tak, že jsem si koupila laktobacily imunit. Taky jsme měla s nadýmáním hodně potíže a proto jsem si i upravila trochu stravu no a hlavně beru ty laktobacily které mi hodně pomáhají, cítím to na sobě, je to lepší. I celkově se cítím lépe.

    • Koupené laktobacily jsem zkoušela párkrát v minulosti taky. Pomohlo to, ale jen na chviličku, za krátký čas byl problém zpátky. Ale teď, když mám denně zdroj laktobacilů na talíři v podobě kvašené zeleniy, miso pasty, sojovky shoyou apod., tak je po problému úplně. Krom toho, že se člověk vyhne uměle vyrobeným prostředkům a nějaké té chemii, tak ještě ušetří za tabletky z lékárny 🙂

  28. Vy se ale umíte trefit! Zrova po tomto víkendu jsem jak balón (no jo, normální jídlo mimo domov – jinak to nešlo). Už se těším na zítra až si navařím podle svého. A mám ještě otázečku: myslíte, že jiná strava by mohla 2letou dcerku prohánět? Poslední dny kaká i 4x denně. Nebo je to i kombinace s normální stravou, které se nevyhneme? Nejdřív jsem myslela, že je to z čerstvého ovoce, ale když ho několik dní nejedla, tak jsem to přičítala růstu špičáků. Asi budu muset vyzkoušet kuzu, o kterém píše Dr. Strnadelová. Suché rohlíky se mi jí dávat nechce. Nemáte s tím někdo zkušenost? Budu vděčná za radu. A.

    • Andreo suché rohlíky jí určitě nedávejte. Jestli chodí 4x denně a konzistence je celkem normální, tak bych to neřešila, děti to tak někdy mají, můj syn na této stravě chodí 1x – 4x denně, je to různé. Pokud je to spíš do průjmu, omezte ovoce, tuky, jídelníček postavte na vařené celozrnné rýži a tepelně upravené mrkvi. Kuzu určitě používejte, buď jako nápoj, lžičku rozmíchat ve studené vodě, vařit asi minutu než zprůhlední a přidejte kapku Shoyu, nebo s ním zahustěte jídlo. Zkuste jestli by zvládla sníst kousíček umebošky?

  29. Mám moc ráda vaše nereceptové články, které jsou vždy trefné. Ano, všichni známe nadýmání a i já to poslední dobou řeším. Kvůli kojení jsem na asi rok a půl z jídelníčku vynechala spoustu nadýmajících potravin a je pro mě tedy trochu obtížné se k tomu vrátit, ale zkusím zmenšit porce luštěnin ve prospěch častější konzumace. Snad se to zase usadí, každopádně díky za podporu. I takového lidské problémy se musí řešit, že? 🙂

  30. Jo jo, hezky clanek, jako i ty ostatni na tomhle webu:-) Musim se priznat, ze co jsem presla na tuhle stravu, tak vubec nevim, co to je byt po jidle nafoukla, ani kdyz si dam plny talir lustenin:-) I kdyz jsem drive na nafoukle bricho casto trpela. Kdyz jsem jednou rekla tchyni, ze me to po zmene stravovani samo preslo, tak na me jen nevericne koukala:-) Lidem to proste prijde uplne normali mit po najezeni bricho jako balon, skoda jen ze vinu pak za to nesou lusteniny a nektere druhy zeleniny, ktere jsou proslule tim, ze nadymaji.

  31. Opět super článek!!! Konečně jste mi osvětlily tuto problematiku. Když nadýmáním netrpím delší dobu a pak se vyskytne, je to po určitém jídle nebo po kombinaci jídel? U mě po jablečném štrůdlu. Vím, že mi vadí kombinace obilovina a ovoce.

  32. Zobrazit všech 90 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

SDÍLEJTE PŘÍSPĚVKY - získejte členství v Klubu JJ nebo jeho prodloužení. Jak to funguje?
Autorem článku je Eva Cikrytová
Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh
Předchozí článekAdzuki omáčka s houbami a křenem
Další článekSmažená quinoová směs s houbami a chilli