Domů > Magazín > Blog

Revma a rostlinná strava

Může mít změna jídelníčku vliv na zdraví kloubů? Lze se zbavit bolesti a dalších revmatických projevů jinak než polykáním prášků? A kde se vůbec revma v lidském těle bere? Pojďme tomu společně doslova přijít na kloub.

S kým máme tu čest?

Revmatoidní artritida, neboli lidově revma, je chronické autoimunitní onemocnění, to znamená, že imunitní systém z nějakého důvodu reaguje proti tkáním vlastního těla a vyvolává v nich chronický zánět. Revma postihuje typicky hlavně klouby (nicméně protože jde o nemoc imunitního systému, můžou být napadeny i jiné orgány, například srdce, plíce atd.). Postižené klouby jsou bolestivé, ztuhlé a jak nemoc postupuje, dochází k jejich deformaci a nefunkčnosti.

Tímto onemocněním mohou trpět staří i mladí lidé, muži i ženy, ačkoli u žen je revma diagnostikováno až třikrát častěji než u mužů (1). Zajímavé, že? K tomuto faktu se ještě později vrátíme.

Jak se revma léčí?

Co se týká léčby, bohužel, stejně jako u většiny autoimunitních onemocnění, se jedná hlavně o tlumení projevů nemoci, ne léčbu jako takovou. K tomu se používají nesteroidní antirevmatika, léky modifikující nemoc, i kortikoidy (2). Tyto preparáty se užívají dlouhodobě a tělu sice přinášejí určitou úlevu od bolestí a ztuhlosti kloubů, nicméně pro zbytek organismu žádnou velkou výhrou nejsou.

Proč v těle tento chronický zánět vlastně propukne, je předmětem zkoumání odborníků po celém světě. Existuje několik teorií a pravda bude zřejmě – jak to tak bývá – kombinací všech. Je potvrzeno, že svou roli hrají genetické předpoklady, a to asi ze 30 % (3). Další směr, kterým se vědecké zkoumání ubírá, je vliv hormonů, okolního prostředí, ale také vliv stravy. A to je velmi zajímavé, protože to je první a zásadní oblast, kterou můžeme my sami ovlivnit.

Naděje v rostlinné stravě aneb pojďme na výzkumy

Pojďme se teď podívat, jak si v porovnání s toxickými léky stojí zdravé stravování založené na rostlinné stravě. Už v roce 2000 publikoval americký lékař a vědec W. B. Grant studii, ve které byla prokázána souvislost mezi konzumací masa a zvýšeným výskytem revmatu (4). Na tomto základě pak bylo provedeno několik různých experimentů s veganskými dietami a půsty a výsledky na sebe nenechaly dlouho čekat.  Již během prvního měsíce na veganské stravě hlásili pacienti zlepšení ranní ztuhlosti, síly úchopu, méně citlivosti a otoků. Kromě toho většina testovaných také zhubla, což byla pro klouby další dobrá zpráva. Navíc si novou váhu udrželi i celý další rok. Ke změnám došlo i ve výsledcích krevních testů, kde se mimo jiné snížila hodnota zánětlivých ukazatelů, CRP i abnormální hodnoty bílých krvinek (5).

Během jiného pokusu zase vědci skupině testovaných pacientů nejprve předepsali striktní půst, následovaný bezmasou a bezvaječnou dietou. Již během týdne u některých pacientů zmizela či se velmi zmírnila bolest i ztuhlost. A také laboratorní testy potvrdily, že k ústupu zánětu skutečně dochází. A nejen to. I rok po skončení studie měla většina pacientů, tedy všichni ti, kteří u rostlinné stravy zůstali, výrazně nižší kontrolované hodnoty než před zahájením výzkumu (6).

Z výše uvedených studií tedy vyplývá, že úpravou stravování směrem k rostlinné stravě lze velice nepříjemné a omezující onemocnění, jako je právě revmatoidní artritida, velmi dobře tlumit a v případě přijetí této diety za svůj nový životní styl se jejích příznaků možná i natrvalo zbavit.

V čem je kouzlo rostlinné stravy?

Otázkou zůstává, proč vlastně má strava vliv na tvorbu zánětů v kloubech, případně i v jiných částech těla. Vědci zkoumali, kde se revmatoidní artritida v těle bere a co ji způsobuje. Své bádání odvíjeli od teze, že je toto onemocnění vyvoláno nějakou infekcí v těle. V úvodu článku jsme zmiňovali, že se revma vyskytuje častěji u žen než u mužů. To vědce zaujalo a zamysleli se nad tím, jakou infekcí trpí ženy častěji? Odpovědí byl zánět močových cest. Z rozboru moči pacientů nakonec opravdu vyplynulo, že obsahuje jistou bakterii (Proteus mirabilis), jejíž jedna molekula se velmi podobá molekule v lidských kloubech. Imunitní systém, který chce proti cizorodé bakterii zasáhnout, je ale touto podobou zmatený a útočí tak proti oběma, čímž bohužel neúmyslně poškozuje i vlastní kloubní tkáně. A právě tato bakterie pochází původně ze stolice, čili z trávicího traktu (7). A tady máme onu spojitost se stravou. Z experimentu vyplynulo, že střevní mikroflóra lidí, kteří po dobu jednoho měsíce dostávali striktně veganskou stravu, se významně změnila v porovnání se skupinou testovaných, kteří ve stejném období jedli „běžným“ způsobem (8).

Ovocem proti bolesti

Pokud zde píšeme o boji s revmatoidní artritidou, nelze nezmínit jednoho možná trochu překvapivého bojovníka za zdravé klouby. Je jím granátové jablko. Během studie došlo u pacientů, kterým byl podáván extrakt z granátového jablka, ke zmírnění otoků, intenzity bolesti i citlivost kloubů. Toto ovoce totiž obsahuje látky, které chrání chrupavky a mohlo by se tak stát netoxickou alternativou k běžně předepisovaným léčivům (9).

Zdá se, že se opět potvrzuje, že zdravou stravou, a zvláště pak tou rostlinnou, lze ovlivnit i takové problémy, jako jsou bolestivé klouby, ale i mnoho dalších zdravotních komplikací. Nám z Jíme Jinak to smysl dává. A co vám? Zkuste s námi vařit podle receptů na webu a uvidíte sami, co se bude dít.

Dobře sestavený jídelníček

„Nemusíte být hned vegetarián nebo vegan, abyste se zbavili zdravotních potíží. Přichází k nám řada vegetariánů a veganů, kteří nejsou zcela zdraví, přestože živočišné výrobky nejsou v jejich jídelníčku zastoupeny buď vůbec, nebo jen velmi málo. Naše jídelníčky jim pomáhají zdraví a váhu dostat opět pod kontrolu. Mnoho lidí se totiž dopouští při změně jídelníčku spousty chyb, jako třeba já kdysi, když jsem jedla kvanta zeleninových salátů a ovoce. Váhu ani záněty mi to nepomohlo vyřešit. Bylo potřeba pochopit, jak se zdravý jídelníček sestavuje a co jej tvoří.“, dodává své praktické zkušenosti s úpravou stravy Eva Cikrytová. „Není to žádná věda, ale je potřeba znát základní principy. Nestačí jen vyndat z talíře maso a nechat tam knedlík nebo bramboru.“

Pokud jste na Jíme Jinak nováček a nevíte, jak začít, přidejte se do online kurzu Jak začít zdarma. A jestli jste připraveni pustit se do změny už teď, upravte jídelníček podle tohoto návodu: Jak na dnu a bolestivé onemocnění kloubů.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Jsem máma dvou dětí a do jejich narození jsem zdravou výživu vnímala spíše z pohledu různých diet a udržení štíhlé linie. S jejich narozením a prvními příkrmy jsem se ale začala o jídlo zajímat více v souvislostech a zdravá výživa se mi stala nejen každodenní rutinou, ale i zábavou a koníčkem. Jíme jinak je pro mě nekonečnou studnicí receptů, informací a inspirací na udržení zdraví, svěžesti a dobré nálady.

50 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Děkuji za velmi inspirativní clanek. Dokáže čistě rostlinná strava ovlivnit i artrozu?

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Jalovec a jeho léčivé účinky

Jalovec je jehličnatý keř, který zná snad každý a jehož plody se běžně využívají v kuchyni jako aromatické koření. Skrývá v sobě však i spoustu látek prosp...
24
12

Jste unavená, hladová a lenivá? Podzim je tu!

Nechce se vám ráno vstávat? Jste pořád hladoví a unavení? To se hlásí podzim! Je potřeba uzpůsobit životosprávu a stravu. Když jsem to udělala já, z nejnep...
61
5

Černý bez je léčivý od květů až po kůru

Černý bez je léčivý od hlavy až po paty. Každá jeho část nám pomůže s něčím jiným. Užívat ho můžete při hubnutí, migrénách, rýmě, kašli, na léčbu akné, klo...
47
19

Jedlé kaštany: zdroj životodárné energie

Jedlé kaštany mají velmi pozitivní vliv na lidské zdraví, trávení a dokonce podporují i zdravé hubnutí. Ukážeme vám tipy, jak je využít v kuchyni tak, abys...
22
14

Strava hmatatelně řeší zdravotní problémy (Milu, 55 let)

Starám se o ležící maminku, vím, co to je pečovatelský syndrom. A protože problémy mám už od 19 let, byl nejvyšší čas udělat změnu. Začala jsem s Jíme Jina...

Jíme Jinak mi přináší zdraví a radost (Miluška, 58 let)

Stránky Jíme Jinak jsem našla náhodou, když jsem hledala právě to, co nabízí. Vlastně jsem našla víc, ne jen co jíst, ale hlavně jak si zkvalitnit zdraví a...