Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Těstoviny

Špagety s rapini a žampióny

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
bez vajec
sezóna jaro

Další recept na oblíbené špagety, tentokrát v pikantní verzi se žampiony a zeleninou rapini. Jedna ze zdravých rychlovek, které máte za pár minut na stole. Pokud nemáte rapini, použijte brokolici, jsou si dost podobné.

Ingredience
2 porce
  • 200 g silných semolinových špaget
  • žampióny
  • rapini (možno nahradit brokolicí, špenátem)
  • klíčky ředkvičky Rambo
  • pepř
  • olej
  • česnek
  • hrášek
  • špetka mleté feferonky
  • sůl

Můj příběh je v dnešní době skoro tuctový, pokud vezmeme v úvahu, že rakovinu má každý třetí člověk a ten zbytek o ní...

Jak připravit špagety se žampiony a rapini

  1. Očistěte houby a rapini (brokolici). Na velké pánvi rozpalte olej s troškou feferonky, nasekaným česnekem, rapini a houbami.
  2. Krátce orestujte a podlijte trochou vody, jen aby rapiny a hrášek mohly změknout. Osolte a opepřete, promíchejte a nechte vařit do změknutí zeleniny a hrášku.
  3. Uvařte těstoviny podle návodu a vložte jí do pánve s houbami a zeleninou, promíchejte, nechte ještě asi minutu na plameni, pak naservírujte na talíř a navrch dejte klíčky.

Praktické

  • Já jsem použila mražený hrášek ze zahrady, ideální by byl samozřejmě čerstvý, takový ale na podzim těžko seženete.

Obměna

  • Použijte jakékoliv klíčky máte k dispozici.
  • Pokud neseženete rapini nebo tuto zeleninu nemáte k dispozici z vlastních zdrojů, můžete ji nahradit brokolicí nebo třeba špenátem.
  • Pro bezlepkovou dietu použijte bezlepkové těstoviny, skvělé jsou kukuřičné špagety.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření a vynecháme feferonku.

    syrové rapini

Rapini je listová zelenina, která je často používaná v italské kuchyni.  V České republice ještě není moc známá, ale v našich podmínkách ji lze snadno vypěstovat. Pokud si tedy chcete obohatit jídelníček o další významný zdroj vitamínů A, C a K a také draslíku, vápníku a železa, na jaře při nákupu a setí semínek si na ni vzpomeňte.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

5 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Tak musim rict ze jsem byla prijemne prekvapena konecnym vysledkem. Takovou dobrotu jsem necekala. nakonec mi bylo lito ze jsem pritelovi dala vetsi porci a nerozdelila to presne na pul :D Pritelovi, australskemu masozravci, to take moc chutnalo, jen mu trosku pripominalo asijskou kuchyni tak si to dochutil sojovkou. V mem nove objevenem toskanskem obchudku se zeleninou meli zrovna cerstve rapini takze prijemna zmena oproti brocolici, romanescu, kvetaku a spenatu. Tenhle recept urcite zopakuji ;)

Skvělé pálivé jídlo, místo hrášku jsem dala mungo fazole a navrch trochu piniových oříšků

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Špagety s pórkem, citrónem a růžovým pepřem

Pokud patříte mezi milovníky špaget, měli byste je vyzkoušet s touto rychlou omáčkou s citrónem a růžovým pepřem, které si spolu velmi dobře rozumí.

Celozrnné špaldové fettuccine se zeleninou

Velmi rychlý, chutný a voňavý recept. Letní a italský, barevný a svěží, zkrátka výborný. Klidně si přizpůsobte recept podle toho, jakou zeleninu máte rádi ...

Zelené letní gnocchi

Tyto rychlé gnocchi jsou díky hrášku krásně barvené a díky hrachové mouce mají výraznou chuť. Doporučujeme je servírovat pouze zakápnuté kvalitním olivovým...

Těstoviny se slupkami okurek

Proč vyhazovat slupky z okurek, které jsou dobrým zdrojem minerálů, vitamínů, vlákniny, thiaminu, kyseliny listové, a kyseliny pantotenové? Pojďte je zužit...

Bezlepkové dýňové lasagne

Máte rádi lasagne a chcete se stravovat zdravě? Vyzkoušejte tento recept na lasagne bez masa, vajec, mléka a lepku. Užijte si tuto zdravou zeleninovou verz...

Jarní krémové fusilli bez lepku

Jaro je v plném proudu a kolem nás to všude kvete. Přeneste si jaro i na talíř a uvařte si toto chutné, barevné, jednoduché a variabilní jídlo, na kterém s...