Další recept na oblíbené špagety, tentokrát v pikantní verzi se žampiony a zeleninou rapini. Jedna ze zdravých rychlovek, které máte za pár minut na stole. Pokud nemáte rapini, použijte brokolici, jsou si dost podobné.
- 200 g silných semolinových špaget
- žampióny
- rapini (možno nahradit brokolicí, špenátem)
- klíčky ředkvičky Rambo
- pepř
- olej
- česnek
- hrášek
- špetka mleté feferonky
- sůl
Jak připravit špagety se žampiony a rapini
- Očistěte houby a rapini (brokolici). Na velké pánvi rozpalte olej s troškou feferonky, nasekaným česnekem, rapini a houbami.
- Krátce orestujte a podlijte trochou vody, jen aby rapiny a hrášek mohly změknout. Osolte a opepřete, promíchejte a nechte vařit do změknutí zeleniny a hrášku.
- Uvařte těstoviny podle návodu a vložte jí do pánve s houbami a zeleninou, promíchejte, nechte ještě asi minutu na plameni, pak naservírujte na talíř a navrch dejte klíčky.
Praktické
- Já jsem použila mražený hrášek ze zahrady, ideální by byl samozřejmě čerstvý, takový ale na podzim těžko seženete.
Obměna
- Použijte jakékoliv klíčky máte k dispozici.
- Pokud neseženete rapini nebo tuto zeleninu nemáte k dispozici z vlastních zdrojů, můžete ji nahradit brokolicí nebo třeba špenátem.
- Pro bezlepkovou dietu použijte bezlepkové těstoviny, skvělé jsou kukuřičné špagety.
Děti
Rapini je listová zelenina, která je často používaná v italské kuchyni. V České republice ještě není moc známá, ale v našich podmínkách ji lze snadno vypěstovat. Pokud si tedy chcete obohatit jídelníček o další významný zdroj vitamínů A, C a K a také draslíku, vápníku a železa, na jaře při nákupu a setí semínek si na ni vzpomeňte.
Rapini jsem věnovala speciální článek, ale zapadl a jěště bohužel čeká na publikaci. Budou i jiné články, o zelenině kterou používám a jde vypěstovat i u vás, jen to záleží na adminech. Rapini je super, ano je nahořklá, ale má specifickou chut a není zase o mnoho víc hořká jak například brokolice. Pěstování je jednoduché, nepotřebuje nic zvláštního.
Vierko, můžeš mi nějak víc popsat rapini? Říkala jsem si, že bych ji pěstovala, ale odradilo mě, že je prý dost hořká, a aby se hořkost odstranila, tak se chvíli vaří atd…a je rozdíl mezi Raab a rapini? nebo je to to samé?
Rapini jsem věnovala speciální článek, ale zapadl a jěště bohužel čeká na publikaci. Budou i jiné články, o zelenině kterou používám a jde vypěstovat i u vás, jen to záleží na adminech. Rapini je super, ano je nahořklá, ale má specifickou chut a není zase o mnoho víc hořká jak například brokolice. Pěstování je jednoduché, nepotřebuje nic zvláštního
Děkuji, tak to asi zkusím..:)