Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Těstoviny

Špagety s rapini a žampióny

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
bez vajec
sezóna jaro

Další recept na oblíbené špagety, tentokrát v pikantní verzi se žampiony a zeleninou rapini. Jedna ze zdravých rychlovek, které máte za pár minut na stole. Pokud nemáte rapini, použijte brokolici, jsou si dost podobné.

Ingredience
2 porce
  • 200 g silných semolinových špaget
  • žampióny
  • rapini (možno nahradit brokolicí, špenátem)
  • klíčky ředkvičky Rambo
  • pepř
  • olej
  • česnek
  • hrášek
  • špetka mleté feferonky
  • sůl

Ubehlo veľa mesiacov, čo ma kamarátka pozvala do Jíme Jinak a budem jej za to navždy vďačná. Taktiež patrím medzi veg...

Jak připravit špagety se žampiony a rapini

  1. Očistěte houby a rapini (brokolici). Na velké pánvi rozpalte olej s troškou feferonky, nasekaným česnekem, rapini a houbami.
  2. Krátce orestujte a podlijte trochou vody, jen aby rapiny a hrášek mohly změknout. Osolte a opepřete, promíchejte a nechte vařit do změknutí zeleniny a hrášku.
  3. Uvařte těstoviny podle návodu a vložte jí do pánve s houbami a zeleninou, promíchejte, nechte ještě asi minutu na plameni, pak naservírujte na talíř a navrch dejte klíčky.

Praktické

  • Já jsem použila mražený hrášek ze zahrady, ideální by byl samozřejmě čerstvý, takový ale na podzim těžko seženete.

Obměna

  • Použijte jakékoliv klíčky máte k dispozici.
  • Pokud neseženete rapini nebo tuto zeleninu nemáte k dispozici z vlastních zdrojů, můžete ji nahradit brokolicí nebo třeba špenátem.
  • Pro bezlepkovou dietu použijte bezlepkové těstoviny, skvělé jsou kukuřičné špagety.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření a vynecháme feferonku.

    syrové rapini

Rapini je listová zelenina, která je často používaná v italské kuchyni.  V České republice ještě není moc známá, ale v našich podmínkách ji lze snadno vypěstovat. Pokud si tedy chcete obohatit jídelníček o další významný zdroj vitamínů A, C a K a také draslíku, vápníku a železa, na jaře při nákupu a setí semínek si na ni vzpomeňte.

PS: Z práce do práce, život letí a vy nic nestíháte?

Pokud před sebou stále jen hrnete všechny ty povinnosti, které život přináší, je čas se zastavit. 🛑 Je tohle život, který chcete? O tomto jste snili? Asi ne. V přírodě začíná nový biologický rok, nový začátek a i my to letos můžeme udělat jinak. Právě tomu se v Jarní Očistě také věnujeme a máme dokonce připravený silný závěrečný aktivační rituál, aby se vaše záměry mohly uskutečit. Zdaleka v očistě nejde jen o vyvážený jídelníček. Pojďte si ujasnit touhy, naberte zas energii a pojďte se cítit ve svém těle lépe. Začněte s námi 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček, postavu i psychiku.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu? Nic neriskujete, můžete jen získat..Moje desatero: 1. Jsem vegan, vařím vegansky. 2. V kuchyni se nechci nudit proto vařím pestře. 3. Stále se učím. Chci poznávat nové ingredience, nové potraviny a chutě. 4. Používám UFO ingredience. Kdo se bojí nesmí do lesa. 5. Dbám na kvalitu potravin. To nejlepší co si můžu dovolit v bio kvalitě pokud to je možné. Na jídle rozhodně nešetřím. 6. Vařím a jím sezonně. 7. Co můžu to si vypěstuji. Baví mě to a vím co jím. 8. Vařím pro mě a pro rodinu. Musí to chutnat nám a popřípadě mým blízkým. Je mi jedno co si o mém jídle myslí ostatní na Facebooku, Instagramu a jiných sociálních sítí. 9. Vařím pro radost, ne z povinnosti. Fantazie a zábava je ingrediencí číslo jedna. 10. Inspiruje mě ajurvéda, makrobiotika, asijské weby, ale hlavně moje hlava. Z mých receptů má někdo strach, zdají se složité a plné neznámého. Pokud patříš do této kategorie, stačí se poohlédnout po něčem jiném. Děkuji za pozornost Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..

5 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Tak musim rict ze jsem byla prijemne prekvapena konecnym vysledkem. Takovou dobrotu jsem necekala. nakonec mi bylo lito ze jsem pritelovi dala vetsi porci a nerozdelila to presne na pul :D Pritelovi, australskemu masozravci, to take moc chutnalo, jen mu trosku pripominalo asijskou kuchyni tak si to dochutil sojovkou. V mem nove objevenem toskanskem obchudku se zeleninou meli zrovna cerstve rapini takze prijemna zmena oproti brocolici, romanescu, kvetaku a spenatu. Tenhle recept urcite zopakuji ;)

Skvělé pálivé jídlo, místo hrášku jsem dala mungo fazole a navrch trochu piniových oříšků

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Špagety s pórkem, citrónem a růžovým pepřem

Pokud patříte mezi milovníky špaget, měli byste je vyzkoušet s touto rychlou omáčkou s citrónem a růžovým pepřem, které si spolu velmi dobře rozumí.

Celozrnné špaldové fettuccine se zeleninou

Velmi rychlý, chutný a voňavý recept. Letní a italský, barevný a svěží, zkrátka výborný. Klidně si přizpůsobte recept podle toho, jakou zeleninu máte rádi ...

Zelené letní gnocchi

Tyto rychlé gnocchi jsou díky hrášku krásně barvené a díky hrachové mouce mají výraznou chuť. Doporučujeme je servírovat pouze zakápnuté kvalitním olivovým...

Těstoviny se slupkami okurek

Proč vyhazovat slupky z okurek, které jsou dobrým zdrojem minerálů, vitamínů, vlákniny, thiaminu, kyseliny listové, a kyseliny pantotenové? Pojďte je zužit...

Bezlepkové dýňové lasagne

Máte rádi lasagne a chcete se stravovat zdravě? Vyzkoušejte tento recept na lasagne bez masa, vajec, mléka a lepku. Užijte si tuto zdravou zeleninovou verz...

Jarní krémové fusilli bez lepku

Jaro je v plném proudu a kolem nás to všude kvete. Přeneste si jaro i na talíř a uvařte si toto chutné, barevné, jednoduché a variabilní jídlo, na kterém s...