- 200 g silných semolinových špaget
- žampióny
- rapini (možno nahradit brokolicí, špenátem)
- klíčky ředkvičky Rambo
- pepř
- olej
- česnek
- hrášek
- špetka mleté feferonky
- sůl
Jak připravit špagety se žampiony a rapini
- Očistěte houby a rapini (brokolici). Na velké pánvi rozpalte olej s troškou feferonky, nasekaným česnekem, rapini a houbami.
- Krátce orestujte a podlijte trochou vody, jen aby rapiny a hrášek mohly změknout. Osolte a opepřete, promíchejte a nechte vařit do změknutí zeleniny a hrášku.
- Uvařte těstoviny podle návodu a vložte jí do pánve s houbami a zeleninou, promíchejte, nechte ještě asi minutu na plameni, pak naservírujte na talíř a navrch dejte klíčky.
Praktické
- Já jsem použila mražený hrášek ze zahrady, ideální by byl samozřejmě čerstvý, takový ale na podzim těžko seženete.
Obměna
- Použijte jakékoliv klíčky máte k dispozici.
- Pokud neseženete rapini nebo tuto zeleninu nemáte k dispozici z vlastních zdrojů, můžete ji nahradit brokolicí nebo třeba špenátem.
- Pro bezlepkovou dietu použijte bezlepkové těstoviny, skvělé jsou kukuřičné špagety.
Děti
- Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření a vynecháme feferonku.
syrové rapini
Rapini je listová zelenina, která je často používaná v italské kuchyni. V České republice ještě není moc známá, ale v našich podmínkách ji lze snadno vypěstovat. Pokud si tedy chcete obohatit jídelníček o další významný zdroj vitamínů A, C a K a také draslíku, vápníku a železa, na jaře při nákupu a setí semínek si na ni vzpomeňte.
PS: Jarní očista odstartovala - naskočte!
Zatočíme s jarní únavou, kily navíc i zdravotními problémy. Je čas na 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček, postavu i psychiku. Už za pár týdnů uvidíte výsledky - ověřeno na lidech! 😊
Komentáře
Skvělé pálivé jídlo, místo hrášku jsem dala mungo fazole a navrch trochu piniových oříšků
Rapini jsem věnovala speciální článek, ale zapadl a jěště bohužel čeká na publikaci. Budou i jiné články, o zelenině kterou používám a jde vypěstovat i u vás, jen to záleží na adminech. Rapini je super, ano je nahořklá, ale má specifickou chut a není zase o mnoho víc hořká jak například brokolice. Pěstování je jednoduché, nepotřebuje nic zvláštního.