Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Těstoviny

Špagety s černou cizrnou na kyselo

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
bez vajec
sezóna zima

Černá cizrna je malé velikosti a pokrytá tmavou slupkou. Patří k velmi starobylé odrůdě typické pro střední a jižní Itálii. Chuť je intenzivnější a výraznější, ideální pro mnoho úprav, od polévky po teplý salát. Ve srovnání se známější světlou odrůdou obsahuje černá cizrna více železa. Vyzkoušejte ji třeba v tomto lahodném receptu.

Ingredience
  • černá cizrna
  • červené zelí
  • kysané zelí
  • černá hořčičná semínka
  • kmín celý
  • umeocet
  • semolinové špagety
  • čerstvá jarní cibulka
  • olej

Není to jen o jídle…je to i o tom, co následuje. Snad vás tedy s blížícím se silvestrovským veselím pobavíme př...

Jak připravit špagety se zelím a černou cizrnou

  1. Cizrnu namočte na 48 hodin a poté uvařte. Uvařenou cizrnu neslévejte a nechte stranou i s vodou, ve které se vařila.
  2. Na pánev nalijte olej, přidejte kmín a hořčičná semínka. Jemně osmahněte a přidejte zelí nakrájené na nudličky. Podlijte umeoctem, přidejte kysané zelí i s trochou tekutiny. Přikryjte a vařte. Cca v polovině vaření přidejte cizrnu a pokračujte ve vaření, dokud zelí nezměkne.
  3. Uvařte těstoviny a smíchejte je se zelím. Posypejte čerstvou jarní cibulkou.

Praktické

  • Černá cizrna je mnohem tvrdší, proto ji máčejte 48 hodin a vařte dostatečně dlouho. V tlakovém hrnci je doba vaření 2 hodiny. Aby tohle jídlo bylo rychlovka, je chytré si cizrnu uvařit předem. Pak máte tuhle pochoutku raz dva hotovou.
  • Množství ingrediencí přizpůsobte chuti a počtu strávníků.
  • Pro bezlepkovou dietu použijte bezlepkové špagety (např. kukuřičné nebo rýžové)

Obměna

  • Místo černé cizrny můžete použít klasickou světlou.
  • Použijte jakékoliv špagety.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.

 

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Mohlo by se vám líbit

12
41

Startujeme online kurz Podzimní detox

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Pikantní červený talíř

Vyzkoušejte tento voňavý červený talíř plný různých chutí. Hořké, sladké, kyselé, pálivé, křupavé, měkké, to vše na talíři najdete.

Spaghetti cacio e pepe jinak

Špagety cacio e pepe (sýr a pepř) jsou špičkovým prvním chodem kuchyně regionu Lazio, skvělou vynikající klasikou s velmi jednoduchou a rychlou přípravou, ...

Ďábelské fazole s červenou rýží

Barva ohně, tepla … červená barva tohoto jídla nelže. Tyto fazole jsou opravdu ďábelské. V chladných dnech vás toto intenzivní, kořeněné a pikantní j...

Celozrnné těstoviny s krémovou hlívou

Lahodné krémové a voňavé těstovinové jídlo, zcela bez sóji a při použití správných ingrediencí i bez lepku. Pokud si připravíte pesto a mléko předem, bude ...

Dušený batát Katmandu

Je to chuťově velmi zajímavé jídlo, které si obzvlášť vychutnáte, pokud nevynecháte žádné koření.

Kořeněný květák na zahřátí

Krásný zahřívající pokrm s jednou nečekanou ale velmi chutnou ingrediencí, která z obyčejného květáku dělá luxusní. Jídlo je velice jednoduché na přípravu ...