Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Fazole v osvěžující citrónové omáčce

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
sezóna léto

V letních dnech je třeba osvěžení a ochlazení. Na to se skvěle hodí právě citron. Už jste ho zkoušeli použít celý i s kůrou do omáček? V kombinaci s máslovou fazolí je to lahoda.

Ingredience
  • uvařené fazole
  • cibule
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžíce citrónového pyré
  • 1 lžička asijského koření (nebo indického, dle chuti)
  • špetka kurkumy
  • 2 stroužky česneku
  • na dochucení: sůl, umeocet, rýžový ocet

Nepotřebovala jsem zhubnout, ale cítila jsem se mizerně, bez energie, měla jsem trávicí problémy a věčně nafouklé bři...

Jak připravit citrónovou omáčku s fazolemi

  1. Na oleji osmahneme na kostičky nakrájenou cibuli a česnek se solí.
  2. Jakmile zezlátnou, posypeme kořením, přidáme fazole a orestujeme.
  3. Zalijeme trochou vody a vaříme 2 minuty.
  4. Přidáme citronové pyré, zamícháme a vypneme.
  5. Dochutíme dle chuti octy.
  6. Podáváme nejlépe s rýží nebo třeba plackami.

Praktické

  • Toto jídlo výborně osvěží v horkých letních dnech.
  • Doporučujeme použít máslové fazole nebo fazolky navi.

Obměna

  • Pokud nemáte citronové pyré, můžete použít citronovou šťávu a kůru.
  • Jako koření je výborné asijské bylinky od Kotányi nebo různé indické směsi, které obsahují kurkumu, citronovou trávu, koriandr, římský kmín, zázvor aj.

Děti

  • Tento pokrm je vhodný pro děti od 2 let (kvůli fazolím, koření a exotickému citronu).

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

5 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Zajímavá nová chuť “Indie”, díky tomu citrónu. Dělala jsem jako rychlojidlo jenom pro manžela, takže jsem ho mohla udělat pikantnější. A prý moc dobré 👍

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Červená čočka se sladkou zeleninou a quinoa se lněným semínkem

Když si uděláte sladce upravené hlavní jídlo, sníží se potřeba mlsat sladkosti přes den a večer.

Dal makhani – černé fazole s batátem a špenátem

V klasickém indickém receptu se používá máslo a kombinace čočky a černých fazolí. Nám moc chutná tahle zjednodušená rychlovka – velmi chutná omáčka s...