Pokud máte zbytek uvařené rýže nebo krup, můžete rychle vykouzlit výborný pokrm jako je tento mírně kořeněný pilaf. Pilaf existuje v mnoho variantách, my jsme zvolili květák a žampiony a moc si pochutnali.

Ingredience
na 2 porce
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička nepálivého kari
  • 0,5 lžičky římského kmínu
  • 1/4 smaženého tempehu
  • špetka skořice
  • špetka čili (není nutné)
  • 1-2 lžíce kešu oříšků
  • 2 žampiony
  • velká hrst květáku
  • uvařená obilovina (rýže nebo kroupy)
  • 2 lžíce oleje
  • sůl
  • sojová omáčka
  • na ozdobení: jarní cibulka

Jak připravit zeleninový pilaf

  1. Rozehřejeme si na pánvičce olej.
  2. Nasypeme na něj na plátky nakrájený česnek a kešu oříšky a orestujeme.
  3. Přidáme žampiony nakrájené na plátky a květák na růžičky.
  4. Vše znovu orestujeme spolu se vším kořením a špetkou soli.
  5. Přidáme uvařenou obilovinu, na kostky nakrájený tempeh, cca 1-2 lžíce sojové omáčky a zalijeme trochou vody.
  6. Necháme pomalu dusit, než květák změkne. Občas zamícháme.
  7. Ochutnáme, případně ještě dochutíme kořením nebo sojovou omáčkou.
  8. Posypeme nadrobno nakrájenou jarní cibulkou nebo koriandrem.

Praktické

  • Do pilafu můžete spotřebovat zbylou již uvařenou obilovinu. My ho nejčastěji děláváme z rýže nebo krup, ale výborný je také ze slzovky, pohanky a dalších obilovin.

Obměna

  • Květák se dá nahradit brokolicí. Žampiony můžete vynechat, pokud je nemáte nebo nechcete používat.
  • Kešu oříšky dodají tomuto pokrmu výbornou chuť. Můžete je zaměnit za blanšírované loupané mandličky.
  • Tempeh může být také uzený, nebo můžete použít tofu. Pokud chcete používat natural verzi tempehu nebo tofu, dejte ho hned restovat spolu s česnekem, aby si vytvořilo křupavou kůrčičku a nasálo chutě pokrmu.
  • Do tradičního pilafu se přidávají ještě rozinky. My jsme je z důvodu nevhodnosti kombinace s obilovinou a luštěninou nepřidávali.

Kombinujeme

  • Pilaf je kompletní jídlo. Doporučujeme k němu přidat syrovou zeleninu (jako je třeba zeleninový salát nebo list salátu) a pickles. Můžete přidat i napařenou nebo pečenou zeleninu či dip.

Děti

  • Pokrm je vhodný pro děti od 1 roku, ale šetříme se solí, tukem a kořením. Jídlo můžete vařit společně, ale solit malinko, pro dítě odebrat porci a pro sebe teprve dochutit.

Staňte se členy Klubu Jíme Jinak

Získáte videorecepty, jídelníčky, rozhovory s odborníky, rady, slevy na nákupy a online kurzy.

materiály

Ta jídla jsou VYNIKAJÍCÍ (Ivana)

Ivana: Hezký den, musím říct, že jsem obědy a...

Zmizelo mi moje vypouklé břicho!

Maki: já si svoje břicho každé ráno a večer,...

Z jídelníčku je nadšená celá rodina

Beagil: Varím podla Vaších receptov a celá rodinka je...

Jsem ráda, že jsem se do klubu JJ přihlásila

Katka: moc, moc děkuji za klub JJ, jsem z toho...

Máme několik kilo dole a cítíme se skvěle

Zdefal: Dobrý den, přeji všem a hlavně Vám Evi....

Po 3 týdnech detoxu se cítím báječně (Věra)

Věra: Evi, opět naprosto úžasný oběd. Dcera se cpala...

Začínám konečně vnímat své tělo. 8,5 kg dole!

Dagmar: Zaplacením dalšího Vašeho kurzu jsem získala další inspiraci...

Po 5 dnech 3,5 kg dole (Mirka)

Mirka: Krásný den všem:-)...tak po pěti dnech v kurzu...

Toto som dlho hľadala (Dušana)

Dušana: Som v šoku, po dvoch týždňoch 3,5 kg...

Dříve jsem byla agresivní. Na JJ jsem vznášející se bytost

Market: Tak třetí den téměř za mnou a jsem...

Manžel mě podporuje a vaří se mnou (Jana)

Jana: Ahoj Evi, musím sa priznať, že napriek tomu,...

Krásně vedený kurz (Michaela)

Michaela: Evi a spol, i já se přidávám s...

Ač jsem 3 roky na vege stravě, na JJ receptech funguje mé tělo lépe

Pavlivlmaeorua: Zdravím, nejprve bych chtěla poděkovat, za úžasný dar,...

Prva pochvala (dalsie celkom urcite budu nasledovat)

Anička: Dobry den, pred par dnami som objavila vasu stranku...

Dle JJ vařím a peču, už od toho neuteču

Petra B.: Dle JJ vařím, smažím, peču od toho už neuteču. Ať...

5 kg pryč a výsledky krve perfektní (Ivana)

Ivana: Udělala jsem si s vámi podzimní detox, zhubla...
  1. Zobrazit 4 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekLektiny, postrach zdravé výživy? (MUDr. Strnadelová)
Další článekPórkovo-květáková s kurkumou