Pokud máte zbytek uvařené rýže nebo krup, můžete rychle vykouzlit výborný pokrm jako je tento mírně kořeněný pilaf. Pilaf existuje v mnoho variantách, my jsme zvolili květák a žampiony a moc si pochutnali.
Ingredience
na 2 porce
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička nepálivého kari
  • 0,5 lžičky římského kmínu
  • 1/4 smaženého tempehu
  • špetka skořice
  • špetka čili (není nutné)
  • 1-2 lžíce kešu oříšků
  • 2 žampiony
  • velká hrst květáku
  • uvařená obilovina (rýže nebo kroupy)
  • 2 lžíce oleje
  • sůl
  • sojová omáčka
  • na ozdobení: jarní cibulka

Jak připravit zeleninový pilaf

  1. Rozehřejeme si na pánvičce olej.
  2. Nasypeme na něj na plátky nakrájený česnek a kešu oříšky a orestujeme.
  3. Přidáme žampiony nakrájené na plátky a květák na růžičky.
  4. Vše znovu orestujeme spolu se vším kořením a špetkou soli.
  5. Přidáme uvařenou obilovinu, na kostky nakrájený tempeh, cca 1-2 lžíce sojové omáčky a zalijeme trochou vody.
  6. Necháme pomalu dusit, než květák změkne. Občas zamícháme.
  7. Ochutnáme, případně ještě dochutíme kořením nebo sojovou omáčkou.
  8. Posypeme nadrobno nakrájenou jarní cibulkou nebo koriandrem.

Praktické

  • Do pilafu můžete spotřebovat zbylou již uvařenou obilovinu. My ho nejčastěji děláváme z rýže nebo krup, ale výborný je také ze slzovky, pohanky a dalších obilovin.

Obměna

  • Květák se dá nahradit brokolicí. Žampiony můžete vynechat, pokud je nemáte nebo nechcete používat.
  • Kešu oříšky dodají tomuto pokrmu výbornou chuť. Můžete je zaměnit za blanšírované loupané mandličky.
  • Tempeh může být také uzený, nebo můžete použít tofu. Pokud chcete používat natural verzi tempehu nebo tofu, dejte ho hned restovat spolu s česnekem, aby si vytvořilo křupavou kůrčičku a nasálo chutě pokrmu.
  • Do tradičního pilafu se přidávají ještě rozinky. My jsme je z důvodu nevhodnosti kombinace s obilovinou a luštěninou nepřidávali.

Kombinujeme

  • Pilaf je kompletní jídlo. Doporučujeme k němu přidat syrovou zeleninu (jako je třeba zeleninový salát nebo list salátu) a pickles. Můžete přidat i napařenou nebo pečenou zeleninu či dip.

Děti

  • Pokrm je vhodný pro děti od 1 roku, ale šetříme se solí, tukem a kořením. Jídlo můžete vařit společně, ale solit malinko, pro dítě odebrat porci a pro sebe teprve dochutit.

Konečně více vnímám své tělo

Avka: Ahoj celému týmu JJ a všem, kteří prošli...

Absolutně luxusní koprovka, po které mě nebolí břicho

Pstoklask: Absolutně luxusní koprovka, po které mě (konečně!) nebolí...

JJ je pro mě hodnotným zdrojem věrohodných informací

Katka: Ačkoliv maso a vajíčka mám moc ráda, články...

Konečně jsem začala chutně vařit

Julajka: Chtěla jsem Vám poděkovat za úžasný kurz, pečlivě...

Obdivuji pestrost ve vašich receptech

Romana: Prozatím se rozkoukávám, obdivuji pestrost, s kterou je...

Obleču šaty, které jsem X let neoblékla

Ilona L.: Mám jednu naprosto luxusní zprávu! Moje 69letá...

Ubývají cm i kg. Stojí to za to!

Ilona: Ahoj, dnes, šestý den - úbytek váhy 2...

Vaše stránky jsou pro mě nejpřínosnější a nejčastěji navštěvované

Lena.klimova: Mockrát děkuji za vaše webové stránky, které jsou...

Vaše stránky mě nadchly

Agatha: Vaše stránky mě nadchly a hodně inspirovaly. Už...

Děkuji – spadli jste nám z nebe…

Jana:Uzasny clanek. Neuveritelne, jak stejne to mame. Dceri jsou...

S každým jídlem si říkám: “Tohle je TOP”

Eva: S každým dalším jídlem si říkám "tak tohle je...

Díky za kurz, který mě nikam netlačil, ale naopak motivoval

MoniVr: Dobrý den, chci moc poděkovat, cítím se moc...

Už si nedovedu představit talíř bez zeleniny

Marie: Jídla mi moc a moc chutnají! Dole 2...

Musím pořídit nový šatník – zhubla jsem z 60 na 53 kg!

Hanka: Jen jsem Vám chtěla poděkovat. V kurzu jsem...

Začíná mi ujídat můj muž masožrout!

Silvushe: Můj muž "masožrout" začíná ochutnávat a chutná mu! S...

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekLektiny, postrach zdravé výživy? (MUDr. Strnadelová)
Další článekPórkovo-květáková s kurkumou