Pokud máte zbytek uvařené rýže nebo krup, můžete rychle vykouzlit výborný pokrm jako je tento mírně kořeněný pilaf. Pilaf existuje v mnoho variantách, my jsme zvolili květák a žampiony a moc si pochutnali.

Ingredience
na 2 porce
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička nepálivého kari
  • 0,5 lžičky římského kmínu
  • 1/4 smaženého tempehu
  • špetka skořice
  • špetka čili (není nutné)
  • 1-2 lžíce kešu oříšků
  • 2 žampiony
  • velká hrst květáku
  • uvařená obilovina (rýže nebo kroupy)
  • 2 lžíce oleje
  • sůl
  • sojová omáčka
  • na ozdobení: jarní cibulka

Jak připravit zeleninový pilaf

  1. Rozehřejeme si na pánvičce olej.
  2. Nasypeme na něj na plátky nakrájený česnek a kešu oříšky a orestujeme.
  3. Přidáme žampiony nakrájené na plátky a květák na růžičky.
  4. Vše znovu orestujeme spolu se vším kořením a špetkou soli.
  5. Přidáme uvařenou obilovinu, na kostky nakrájený tempeh, cca 1-2 lžíce sojové omáčky a zalijeme trochou vody.
  6. Necháme pomalu dusit, než květák změkne. Občas zamícháme.
  7. Ochutnáme, případně ještě dochutíme kořením nebo sojovou omáčkou.
  8. Posypeme nadrobno nakrájenou jarní cibulkou nebo koriandrem.

Praktické

  • Do pilafu můžete spotřebovat zbylou již uvařenou obilovinu. My ho nejčastěji děláváme z rýže nebo krup, ale výborný je také ze slzovky, pohanky a dalších obilovin.

Obměna

  • Květák se dá nahradit brokolicí. Žampiony můžete vynechat, pokud je nemáte nebo nechcete používat.
  • Kešu oříšky dodají tomuto pokrmu výbornou chuť. Můžete je zaměnit za blanšírované loupané mandličky.
  • Tempeh může být také uzený, nebo můžete použít tofu. Pokud chcete používat natural verzi tempehu nebo tofu, dejte ho hned restovat spolu s česnekem, aby si vytvořilo křupavou kůrčičku a nasálo chutě pokrmu.
  • Do tradičního pilafu se přidávají ještě rozinky. My jsme je z důvodu nevhodnosti kombinace s obilovinou a luštěninou nepřidávali.

Kombinujeme

  • Pilaf je kompletní jídlo. Doporučujeme k němu přidat syrovou zeleninu (jako je třeba zeleninový salát nebo list salátu) a pickles. Můžete přidat i napařenou nebo pečenou zeleninu či dip.

Děti

  • Pokrm je vhodný pro děti od 1 roku, ale šetříme se solí, tukem a kořením. Jídlo můžete vařit společně, ale solit malinko, pro dítě odebrat porci a pro sebe teprve dochutit.

⏩ BRZY ZAČÍNÁ PODZIMNÍ DETOX KURZ

Na jídlo se těším a vychutnávám si ho (Věra)

Věra: Evi dnes se stalo to čemu jsem skoro...

Hlavním motivem pro mě bylo sdíleni a inspirace

Pavlína: Dámy, dobrý den. Pro mě je to dnes...

Jsem v klubu již 3. rokem a je k nezaplacení!

Marie J: děkuji za Váš úžasný web. V klubu...

Já sladkoholik potvrzuji: Když má člověk všechny živiny, nepotřebuje sladkosti

Jana: Přesně tak jak tu píšou holky! Když člověk...

Zíksla jsem správné návyky a ploché bříško (Kristýna)

Kristýna: Moc děkuji za kurz, tobě Evi, i všem...

Za 3 týdny mám 5 kg dole bez hladu a chemických koktejlů

Zdlang: Zdravim, Evo, Jarni ocista mne prekvapuje pokracujicim ubytkem...

Jeden z nejsilnějších zážitků…

Kateřina: Milá Evi, také jsem chtěla poděkovat za celý kurz....

Jíme Jinak mě baví (Olga, 76 let)

Olga: Ahoj Evičko, chci tímto moc poděkovat a popřát...

Díky kurzu jsem získala nové návyky a cítím se skvěle

Maradamc: Dobry den pani Evo a Heleno, nejdrive jsem...

Jídelníček z kurzu si můj muž velmi chválil, i když podobně vařím už 10 let

Evakostrnova: Jedlá sú fantastické, klobúk dole, varím podobné už...

Jsem nabitá energií a pořád se usmívám

Spenito: Ahoj Ajko (a holky :) ), líbí se...

Stojí to za to!

Pařízková: Ahoj všichni, jsem ráda, že jsem s jj...

Zvládl jsem si dva měsíce vařit sám, i když dřív jsem vařit neuměl (Jaroslav)

Jaroslav: Dobrý den, chtěl bych zhodnotit jarní očistu, která...

Cítim fantasticky, 5 cm z pasu je preč! (Katarina)

Katarina: Tak šiesty deň ráno a veĺké prekvapenie, 2...

Prva pochvala (dalsie celkom urcite budu nasledovat)

Anička: Dobry den, pred par dnami som objavila vasu stranku...
  1. Báječný recept, moc děkujeme. Rychlé, možnost variant neomezená…chutnalo i zarytým masosaurům :-) Věrka

    • To nás moc těší Lucie, že hned první jídlo vám zachutnalo 😍 Ať vám chutnají i ta další 😉

  2. Zobrazit všech 10 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekLektiny, postrach zdravé výživy? (MUDr. Strnadelová)
Další článekPórkovo-květáková s kurkumou