Pokud máte zbytek uvařené rýže nebo krup, můžete rychle vykouzlit výborný pokrm jako je tento mírně kořeněný pilaf. Pilaf existuje v mnoho variantách, my jsme zvolili květák a žampiony a moc si pochutnali.

Ingredience
na 2 porce
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička nepálivého kari
  • 0,5 lžičky římského kmínu
  • 1/4 smaženého tempehu
  • špetka skořice
  • špetka čili (není nutné)
  • 1-2 lžíce kešu oříšků
  • 2 žampiony
  • velká hrst květáku
  • uvařená obilovina (rýže nebo kroupy)
  • 2 lžíce oleje
  • sůl
  • sojová omáčka
  • na ozdobení: jarní cibulka

Jak připravit zeleninový pilaf

  1. Rozehřejeme si na pánvičce olej.
  2. Nasypeme na něj na plátky nakrájený česnek a kešu oříšky a orestujeme.
  3. Přidáme žampiony nakrájené na plátky a květák na růžičky.
  4. Vše znovu orestujeme spolu se vším kořením a špetkou soli.
  5. Přidáme uvařenou obilovinu, na kostky nakrájený tempeh, cca 1-2 lžíce sojové omáčky a zalijeme trochou vody.
  6. Necháme pomalu dusit, než květák změkne. Občas zamícháme.
  7. Ochutnáme, případně ještě dochutíme kořením nebo sojovou omáčkou.
  8. Posypeme nadrobno nakrájenou jarní cibulkou nebo koriandrem.

Praktické

  • Do pilafu můžete spotřebovat zbylou již uvařenou obilovinu. My ho nejčastěji děláváme z rýže nebo krup, ale výborný je také ze slzovky, pohanky a dalších obilovin.

Obměna

  • Květák se dá nahradit brokolicí. Žampiony můžete vynechat, pokud je nemáte nebo nechcete používat.
  • Kešu oříšky dodají tomuto pokrmu výbornou chuť. Můžete je zaměnit za blanšírované loupané mandličky.
  • Tempeh může být také uzený, nebo můžete použít tofu. Pokud chcete používat natural verzi tempehu nebo tofu, dejte ho hned restovat spolu s česnekem, aby si vytvořilo křupavou kůrčičku a nasálo chutě pokrmu.
  • Do tradičního pilafu se přidávají ještě rozinky. My jsme je z důvodu nevhodnosti kombinace s obilovinou a luštěninou nepřidávali.

Kombinujeme

  • Pilaf je kompletní jídlo. Doporučujeme k němu přidat syrovou zeleninu (jako je třeba zeleninový salát nebo list salátu) a pickles. Můžete přidat i napařenou nebo pečenou zeleninu či dip.

Děti

  • Pokrm je vhodný pro děti od 1 roku, ale šetříme se solí, tukem a kořením. Jídlo můžete vařit společně, ale solit malinko, pro dítě odebrat porci a pro sebe teprve dochutit.

Staňte se členy Klubu Jíme Jinak

Získáte videorecepty, jídelníčky, rozhovory s odborníky, rady, slevy na nákupy a online kurzy.

materiály

Neuvěřitelných 13 cm v pase dole!

Iveta: Od začátku ledna mám 5 kg dole, díky...

Díky Vám jsem našla správnou cestu (Monika)

Monika: Je mi 51 let :-)...Díky Vám jsem našla...

Díky Klubu JJ se ze mně stává jiný člověk

Maca.stej: Jsem v Klubu JJ druhým rokem a téměř...

Přípravy jídel jsou až překvapivě rychlé

Barbjenc: Dnešní oběd jsem nemohla skoro dojíst, všechno mi...

Je mi skvěle na duši i po těle (Jana)

Jana: V článcích a komentářích na webu Jíme Jinak...

Nevěřila jsem, že dokážu být bez čokolády

Marcella H.: Březen byl můj první měsíc, kdy jsem se...

Muži říkají, že mi to sluší víc než obvykle

Julajka: Chci Vám moc poděkovat, jak to máte bezvadně...

Lituji, že jsem vás neobjevila dřív. Měníte můj život k lepšímu

Eva: Jsem s vámi moc ráda! Měníte mi život...

Konečně jsem začala chutně vařit

Julajka: Chtěla jsem Vám poděkovat za úžasný kurz, pečlivě...

Bez vás bych byla ztracená

Martina: Díky za všechny vaše skvělé nápady, já bych...

Cítím se skvěle a 4 kg za 10 dní je super výsledek (Monika)

Monika: Tak mám za sebou půst. Mám sice pouze...

Toto som dlho hľadala (Dušana)

Dušana: Som v šoku, po dvoch týždňoch 3,5 kg...

Zlepšilo se mi trávení a zhubla jsem (Zuzana)

Zuzana: Výzvu do plaviek som skončila včera. Viem, že...

Jde to i se dvěma maličkými dětmi

Martina: Ahoj Evi a Helčo, a všichni ostatní ?. Jsem s...

Absolutně luxusní koprovka, po které mě nebolí břicho

Pstoklask: Absolutně luxusní koprovka, po které mě (konečně!) nebolí...

S manželem jsme dohromady zhubli 15 kg!

Zdeňka B.: Kurz i přes zdravotní obtíže, které mě...
  1. Zobrazit 4 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekLektiny, postrach zdravé výživy? (MUDr. Strnadelová)
Další článekPórkovo-květáková s kurkumou