Pokud máte zbytek uvařené rýže nebo krup, můžete rychle vykouzlit výborný pokrm jako je tento mírně kořeněný pilaf. Pilaf existuje v mnoho variantách, my jsme zvolili květák a žampiony a moc si pochutnali.
Ingredience
na 2 porce
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička nepálivého kari
  • 0,5 lžičky římského kmínu
  • 1/4 smaženého tempehu
  • špetka skořice
  • špetka čili (není nutné)
  • 1-2 lžíce kešu oříšků
  • 2 žampiony
  • velká hrst květáku
  • uvařená obilovina (rýže nebo kroupy)
  • 2 lžíce oleje
  • sůl
  • sojová omáčka
  • na ozdobení: jarní cibulka

Jak připravit zeleninový pilaf

  1. Rozehřejeme si na pánvičce olej.
  2. Nasypeme na něj na plátky nakrájený česnek a kešu oříšky a orestujeme.
  3. Přidáme žampiony nakrájené na plátky a květák na růžičky.
  4. Vše znovu orestujeme spolu se vším kořením a špetkou soli.
  5. Přidáme uvařenou obilovinu, na kostky nakrájený tempeh, cca 1-2 lžíce sojové omáčky a zalijeme trochou vody.
  6. Necháme pomalu dusit, než květák změkne. Občas zamícháme.
  7. Ochutnáme, případně ještě dochutíme kořením nebo sojovou omáčkou.
  8. Posypeme nadrobno nakrájenou jarní cibulkou nebo koriandrem.

Praktické

  • Do pilafu můžete spotřebovat zbylou již uvařenou obilovinu. My ho nejčastěji děláváme z rýže nebo krup, ale výborný je také ze slzovky, pohanky a dalších obilovin.

Obměna

  • Květák se dá nahradit brokolicí. Žampiony můžete vynechat, pokud je nemáte nebo nechcete používat.
  • Kešu oříšky dodají tomuto pokrmu výbornou chuť. Můžete je zaměnit za blanšírované loupané mandličky.
  • Tempeh může být také uzený, nebo můžete použít tofu. Pokud chcete používat natural verzi tempehu nebo tofu, dejte ho hned restovat spolu s česnekem, aby si vytvořilo křupavou kůrčičku a nasálo chutě pokrmu.
  • Do tradičního pilafu se přidávají ještě rozinky. My jsme je z důvodu nevhodnosti kombinace s obilovinou a luštěninou nepřidávali.

Kombinujeme

  • Pilaf je kompletní jídlo. Doporučujeme k němu přidat syrovou zeleninu (jako je třeba zeleninový salát nebo list salátu) a pickles. Můžete přidat i napařenou nebo pečenou zeleninu či dip.

Děti

  • Pokrm je vhodný pro děti od 1 roku, ale šetříme se solí, tukem a kořením. Jídlo můžete vařit společně, ale solit malinko, pro dítě odebrat porci a pro sebe teprve dochutit.

Máme několik kilo dole a cítíme se skvěle

Zdefal: Dobrý den, přeji všem a hlavně Vám Evi....

Děkuji za perfektní kurz a cenné rady

Kateřina: Ahoj, zdravím všechny účastníky kurzu ? Děkuji celému...

Členství v klubu JJ je cesta, jak si užít život na tomto světě

Jajabre: Klub JJ - dává mi radost z jídla,...

Jídlo je neskutečně chutné, jednoduché a variabilní – prostě bezvadně připravený kurz!

Ivaostadal: Děkuji celkově za bezvadně připravený kurz, zhubla jsem,...

Musím pořídit nový šatník – zhubla jsem z 60 na 53 kg!

Hanka: Jen jsem Vám chtěla poděkovat. V kurzu jsem...

Pomohli jste mi zachránit maminku

Pátik: Pomohli jste mi zachránit maminku. Měla deprese a...

Recepty v kurzu jsou perfektně připravené

Dudkoa: Jste super, zatím mám za sebou 10. den...

9 kilo dole, odběr krve super, bez pilulek

Mirka: Vaše stránky jsem okukovala delší dobu,ale až v únoru...

Prva pochvala (dalsie celkom urcite budu nasledovat)

Anička: Dobry den, pred par dnami som objavila vasu stranku...

Děkuji za vaše recepty, mám 7 kg dole (72 let)

Zdeňka H.: Paní Evo. Bude mi 72 let, ráda...

Netušila jsem, že se dají uvařit takové mňamky, jaké jsou tady na JJ

Spenito: Ahojky Eví a holky, jsem tady taky poprvé...

Děkuji za celý rok v Klubu

Dobrý den, Evo a Heleno, chtěla bych vám poděkovat za...

Děkuji za cenné vychytávky a úžasnou motivaci

Annabirke S.: Ahoj Evi. O pochvalu nemáte nouzi, ale...

Díky JJ se mi běhá lehčeji a déle vydržím – je to tak jednoduché!

Hanka: Dobrý den, hlásím, že po dvou týdnech na...

Z maroda jsem zase činorodá!

Jarka: Ahoj Evi a Heli a všichni klubáci ♥...

Objevila jsem kapustu a nemohu se jí nabažit!

Stipl2: Misto cizrny sel do hrnce opeceny tempeh a...

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekLektiny, postrach zdravé výživy? (MUDr. Strnadelová)
Další článekPórkovo-květáková s kurkumou