Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Karbanátky a nákypy

Adzuki pikantní karbanátky

Uvařeno
bez lepku

Chladné počasí si žádá něco pikantnějšího a smaženého. Tyto karbanátky jsou skvělou volbou! Hodí se třeba k omáčkám nebo do chlebu či housky jako hamburger.

Ingredience
  • 1 šálek uvařených adzuki fazolí
  • 2 stroužky česneku
  • 1,5 lžíce majoránky
  • 1 lžíce tajine koření nebo kari koření
  • 2 lžíce sojové nebo tamari omáčky
  • jemné ovesné vločky (příp. bezlepkové)

Od první menstruace mi bylo už pár dní před začátkem špatně. První dva dny jsem trávila v posteli a na práškách. Bole...

Jak připravit adzuki burgery

  1. Uvařené adzuki vidličkou rozmačkáme nebo rozmixujeme v mixéru.
  2. Přidáme sojovou omáčku, majoránku, tajine nebo kari koření a utřený česnek.
  3. Vmícháme tolik jemných ovesných vloček, aby se hmota dala tvarovat.
  4. Vytvarujeme malé kulaté karbanátky.
  5. Na pánvičce si rozehřejeme 2 lžíce oleje a karbanátky osmažíme z obou stran.
  6. Odložíme na kuchyňskou utěrku, aby se vsákl přebytečný tuk.
  7. Podáváme.

Praktické

  • Tyto burgery jsou skvělá krabičková svačinka do práce nebo do školy. Přidejte k nim třeba kváskový chléb a zeleninové hranolky.
  • Nejvíce se hodí k omáčkám, “bramborovým” kaším, do hamburgerů, do tortill nebo s kváskovým chlebem.
  • Karbanátky můžete také péct v troubě.
  • Pokud držíte bezlepkovou dietu, použijte tamari omáčku a bezlepkové ovesné vločky.

Obměna

  • Místo adzuki fazolí můžete dát jakoukoliv jinou uvařenou luštěninu (jiné fazole, cizrnu, hrách aj.).
  • Můžete také přidat jakoukoliv nastrouhanou zeleninu – např. najemno strouhanou mrkev nebo celer.
  • Koření si můžete obměnit dle chuti. Kari nebo tajine koření můžete zcela vynechat a místo něj použít třeba náš tradiční mletý kmín (např. ve směsi mahá).

Děti

  • Tento recept je vhodný pro děti od 2 let a pouze malý kousek (jsou mastné a těžké na trávení).

PS: Pojďme vařit podle jarního jídelníčku!

🌷 Jaro je tu - nový začátek. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

27 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Tak tyhle karbanátky dělám často.😋

Slavomíra
27. 12. 2023

Výborné a rýchle využitie adzuki,ktoré zostali po https://www.jimejinak.cz/vyvar-z-fazoli-adzuki/
do komplet taniera

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Luxusní MINI bramboráčky z cukety – a bez mouky!

Chutnají jako klasické bramboráčky – dokonce možná ještě lépe! Nejlepší na nich je, že nejsou nasáknuté olejem, jsou lehké, výživné a mohou je i ti, ...
81
77

Cuketový “tatarák”

Cuketové zelí a cuketové bramboráky jsou už nuda. Ale co takový cuketový tatarský biftek?! Je téměř k nerozeznání od klasického, je bez masa i vajíček a je...

Voňavý citronový čirok s čočkou

Přirozeně bezlepkové, lehké a přitom výživné jídlo skvělé pro odlehčení jídelníčku po svátcích. Příprava je jednoduchá a výsledkem je chutné jídlo s vůní c...

Karbanátky z fazolí a mrkve

Máte rádi karbanátky a chcete zkusit trochu netradiční úpravu? Zkuste tyto lahodné karbanátky zapečené v omáčce Teiyaki a určitě si pochutnáte.

Pečená velikonoční nádivka z jáhel s uzeným (vegan)

Pečená velikonoční nádivka je sama o sobě kompletním jídlem. Je poměrně rychle hotová a chutná i těm, kdo rádi klasickou nádivku s vejcem a masem. Uzený te...

Slané fazolové kokosky

Ačkoliv vzhledem i názvem připomínají dezert, tentokrát se nejedná o sladkou pochoutku, ale výborné slané karbanátky, které se skvěle hodí například k různ...