Domů > Zdravé recepty > Přílohy

“Bramborová” kaše s restovanou zeleninou

Uvařeno
bez lepku
sezóna podzim

Takovéhle kaše jsme si dávali první tři roky jiného vaření na snídani. Od té doby, co snídáme jen polévky, dáme si takovou kaši s chutí občas na večeři. Tahle kombinace se obzvlášť vyvedla a kaše z jahel a rýže byla k nerozeznání od bramborové kaše, jakou znám z dětství. A pozor – zase to byla rychlovka!

Ingredience
pro 4 porce
  • 1/2 hrnku bílé rýže
  • 1 hrnek jahel
  • 3 hrnky vody
  • špetka soli
  • 1 cibule na velké kusy
  • 1 mrkev na dlouhé nudličky
  • 1 hrnek zelí na jemné nudličky
  • 1 hrnek dýně na velké dlouhé nudličky
  • koření: sladká paprika, pepř
  • olej
  • 1 lžička sojové omáčky
  • pražené slunečnicové semínko na ozdobení
  • kvašená zelenina na oblohu
  • salát: rukola, polníček, ledový salát a umeocet

Podzimní detox s Jíme Jinak pro mne znamenal mnohem víc, než jsem od něj očekávala. <...

Jak připravit bramborovou kaši z jáhel a rýže

  1. Propláchneme rýži a jáhly ve studené vodě a dáme vařit do trojnásobku studené vody se špetkou soli. Vaříme na mírném plameni do vstřebání vody.
  2. Cibuli, mrkev a zelí pokrájíme očistíme a pokrájíme na velké dlouhé kusy, jen zelí na jemno.
  3. Ve woku rozpálíme olej, vhodíme cibuli a ihned osolíme.
  4. Za stálého míchání přihodíme dýni, mrkev a zelí, špetku pepře a sladkou papriku.
  5. Orestujeme, podlijeme malou trošku vody (dvě lžíce), přidáme trochu sojové omáčky, promícháme a za občasného míchání orestujeme do křupava.
  6. Mezitím opláchneme a pokrájíme polníček, rukolu a ledový salát. Pomačkáme s trochou umeocta a máme salát připravený.
  7. Hotové obilí rozmixujeme na hladkou kaši a podáváme s restovanou zeleninou z woku, salátem a kvašenou zeleninou.
  8. Ozdobíme praženým slunečnicovým semínkem a čerstvou petrželovou natí.

Praktické

  • Začněte vařením obilí, všechno ostatní si připravíte v mezičase. Takto připravené jídlo máte do 30 minut na stole.

Kombinujeme

Obměna

  • Zeleninu můžeme jakkoli obměnit podle aktuálních zásob.

Děti

  • Pokrm je vhodný pro děti již od 1 roku, jen ubereme olej, sůl, koření a sojovou omáčku. Ideálně jim ze stejných surovin uvaříme v malém hrnečku vedle, případně uvaříme jídlo společně a dospělému dochutíme.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

7 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mila Beata
26. 8. 2023

KAŠE Z RÝŽE A JÁHEL
ŘEDKVIČKY
PICKLES Z ČERVENÉ ŘEPY
ZELENINA VE WOKU
SMAŽENÉ ŽAMPIONY
ČOČKOVY SALÁT
čočka
Cibule
Rajčátko
Umeocet
Pepř
Olivový olej

MŇÁÁÁAM ♥️

Jaroslav Hlávka
24. 4. 2023

Oblíbená kaše před rodinným výletem na Dobrošov 🙂

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Svatomartinské “Huso”-knedlo-zelo

Česká sváteční klasika nezklame ani v našem odlehčeném provedení. Huso knedlo zelo podle Jíme Jinak je skutečná lahůdka, na které si určitě pochutnají všic...

Kokosové stew z mrkve, dýně a mangoldu

Slaďounká zelenina s vůní kokosu se hodí na kaši k snídani i na večeři.
Kaše
klub
54
36

Pohanková kaše s mákem

Perfektní vydatná kaši na zimní snídani. Zahřeje, je připravená za pár minut v jednom hrnci a je sladká i když v ní není přidaný žádný cukr. Že nemáte rádi...
Kaše
kurz
7

Jáhlová kaše s dýní

Skvělá snídaně, která uspokojí potřebu dát si něco sladkého velmi zdravě.