Když jsem poprvé uvařila tento jablečný nepečený dort (na motiv klasického nepečeného dortu, který znám z dětství), ani běžní strávníci nepoznali, že je zdravý. :-) A že to není nic složitého dokládá to, že ho zvládl naposledy skoro sám upéct i můj šestiletý syn.
Ingredience
pro 12 porcí
  • 1,5 kg jablek (asi 6 větších jablek)
  • 2 sáčky vanilkového nebo meruňkové pudingu bez lepku (Amylon), pokud chcete mít dort bezlepkový
  • 100 g hrozinek
  • 2 balíčky – celkem asi 250-300 g jáhlových, bezlepkových sušenek (kupuji je ve zdravé výživě, jsou bez vajec, cukru a lepku), mohou být i samozřejmě jiné
  • 5 hřebíčků
  • půl lžičky skořice
  • špetka soli
  • citrón (podle potřeby)

Postup

  1. Hrozinky zalijte asi 1,5 dcl vody a povařte 10 minut.
  2. Mezitím si oloupete jablka, zbavte je jadřinců a nakrájejte na střední kousky.
  3. Nakrájená jablka dejte do většího hrnce, přidejte 750 ml vody, hřebíčky (raději do sítka nebo gázy), skořici a špetku soli. Vařte asi 10-15 minut do změknutí jablek.
  4. Uvařené hrozinky rozmixujte na kaši a přidejte do hrnce s jablky a chvíli společně povařte.
  5. Vyndejte z vařených jablek hřebíček.
  6. Rozmíchejte oba pudingy ve 2 dcl vody.
  7. A nalijte je k vařeným jablkům a za stálého míchání to celé vařte ještě asi 3 minuty.
  8. Hmota začne výrazně houstnout. Pokud bude příliš hustá (že nepůjde ani míchat), přidejte ještě trochu vody..
  9. Směs ochutnejte, pokud je příliš sladká (záleží na druhu jablek), přidejte trochu citrónu, dá tomu skvělou chuť. Pokud příliš kyselá, lze dosladit sladěnkou (obsahuje lepek) nebo rýžovým či jiným sirupem.
  10. Naskládejte do dortové formy první vrstvu sušenek.
  11. Polovinu uvařených jablek dejte pomocí naběračky do dortové formy na sušenky.
  12. Naskládejte další vrstvu sušenek, nemusí být úplně pravidelně.
  13. Zalijte zbytkem jablečné hmoty a uhlaďte na povrchu.
  14. Nechte vychladnout a odležet do druhého dne.

Praktické

IMG_9271Jablka můžete nakrájet na různě veliké kousky, vůbec to nevadí. Je hezké, když jsou pak v řezu vidět kusy jablek. Na první dort krájeli jablka oba synové (2 a 6 let) současně – moje nervy :-), takže velikost byla opravdu velmi různorodá a nemělo to na výsledek žádný vliv.

Pokud neřešíte lepek, můžete použít i jiný puding, dosladit sladěnkou a použít i jiné lepkové sušenky.

Obměna

Určitě bude dobrý i s kombinaci  hruškami, akorát hrušky bývají sladší, takže možná nebude potřeba dávat ještě hrozinky na doslazení.

Děti

Tento dort bych dala dítěti nejdřív až po prvním roce, ideálně až v roce a půl.

 

17 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Moc děkuji za tento recept, dort je výborný. Co byste prosím doporučili místo jáhlových sušenek? Bezlepková varianta. Vyzkoušela jsem je a sušenky byly dost rozteklé. Děkuji.

    • Aleno, asi by to chtělo něco tužšího, tak zkuste mixnout bezlepkové vločky, ořechy a datle a uplácat z toho korpus na dno.

  2. Udělala jsem sušenky podle Dáši Lužné ze špaldové mouky,ale nezměkly ani po dvou týdnech v lednici a tak je dcera nechce. Tak vyzkouším tenhle dort. Akorát jím bezlepkově a obávám se, že to poruším, jak to tady čtu. Ale tak špaldová mouka je méně agresivní než pšeniční a žitná.

    • Pokud nechcete porušit bezlepkovou dietu, tak sušenky z dortu na talíři prostě nejezte 🙂

  3. Heli, to rozhodně 😉 nestihl ani ztuhnout a zbyl malý trojůhelníček… Takže “jedlý” je celkem výstižné 🙂 možná dokonce “k sežrání”…

  4. Je hotovo a chladne venku. Chuťově tak výborné, že tohle do druhého dne určitě nevydrží 😉 dala jsem ještě trošek do skleniček, ale obavám se, že až ochutnají, vemou útokem i ten dort… Takže tipuji, že u nás stopro do druhého dne neodleží 🙂

      • Tak to rozhodně. Zbyl malinký trojúhelník tak na jednu porci, takže příště dam méně sušenek/piškot, protože nestihly navlhnout a zvláčnět a byly tudíž křupavé a sušší. Což však evidentně nikomu nevadilo, vzhledem k tomu kolik se toho hned snedlo 🙂 dokonce manžel, kdyz přišel před chvílí z práce, že pry cítí zemlbábu 🙂 k veceri dojedl zbytek boršče, a že kousek dortu ochutná… No snědl skoro celou zbývající polovinu formy, sotva zbyl maly kousek a konstatoval, že to je jeden z mých vydarenejsich 🙂 tak celkem pobavil. Opravdu povedený pudinkodort 🙂

  5. Mamka ho taky dělá už dávno a od doby, co jím jinak, vyměnila piškoty za jáhlové a místo šlehačky vymýšlí různé jiné ozdoby. Takže z tohoto dortu se stal můj tradiční narozeninový. : ) Akorát nepoužívá skořici a hřebíček, což je dobrý tip pro obměnu.

  6. Tenhle dortík přivezla minulý týden Helča k nafocení a k ochutnání. Když byly děti venku, chtěly jsme to v klidu nafotit, než se na to vrhnou. Ochutnala jsem….na děti nezbylo!

      • Naďo, snědly jsme jim to kolektivně 🙂 Až ho vyzkoušíte pochopíte 🙂 Moje máma dělala taky tenhle dezert s klasickými piškotami a šlehačkou, milovaly jsme to jako děti a tohle chutná stejně. Takže to bylo silnější než já. Ale na svoji obranu musím říct, že ten den jsem dělala zrovna jahelník s tou čokoládovou polevou, co je mezi posledními dezerty, takže nepřišly zkrátka a měly taky mňamku.

  7. Dnes jsem dělala něco podobného. K jablkům a rozinkám jsem přidala i sušené švestky (má to výbornou chuť) a vše naskládala do pohárů. Jsou to výborné rychlovky.

  8. Zobrazit všech 17 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekSalát z vařené zeleniny s arašídovou zálivkou
Další článekOheň v kuchyni II.