Pečivo není pro naše trávení úplně ideální, proto je dobré přidávat do těsta alespoň nějaké celé uvařené zrno, které může nahradit až polovinu mouky. V tomto receptu jsem použila vařené kroupy a chléb byl vynikající.

 

Ingredience
pro 4 porce
  • 3 hrnky celozrnné mouky (pšeničné nebo špaldové, lze nakombinovat i se žitnou)
  • 2 – 3 hrnky uvařených krup nebo krupek
  • 1 a 1/2 hrnku vody
  • cca 2/3 hrnku kvásku
  • 3 lžíce oleje
  • 0,5 až 1 lžička soli
  • 1 lžíčka kmínu
  • 3 lžíce dýňového semínka
  • 3 lžíce slunečnicového semínka

Postup

  1. Do mísy dáme vodu, mouku, kvásek, sůl, kmín a olej.
  2. Propláchneme dýňová a slunečnicová semínka pod studenou vodou a přidáme do mísy k ostatním ingrediencím.
  3. Vmícháme uvařené kroupy (nesmí být vařící, zabily by kvásek a chléb by nevykynul) a důkladně promícháme, aby v chlebu nebyly hrudky.
  4. Vařečkou zpracujeme na tuhé těsto.
  5. Necháme pod vlhkou utěrkou kynout cca 4 – 8 hodin. Záleží jak vám těsto rychle vykyne. V pekárně, kde je teplo, kyne rychleji než jen na kuchyňské lince. Objem chleba by se měl zvětšit minimálně o třetinu až o polovinu.
  6. Po vykynutí přendáme do olejem vymazané a moukou vysypané formy a pečeme v pekárně nebo v troubě.

Pečeme v pekárně

IMG_9702Pokud máte pekárnu s teflonovou formou, kterou není potřeba vymazávat, stačí nasypat všechny ingredience dovnitř, dát program domácí pečení, kde celý proces včetně míchání, kynutí a pečení trvá skoro 7 hodin a nemusíte se už o nic starat. Pekárna si sama řídí kynutí a pečení. V pekárně lze většinou nastavit, jak chcete chléb mít tmavý a křupavý. Zdravější je světlý a ne tolik upečený. Chléb má pak minimální kůrku a je jemný. Takový je zdravější a lépe stravitelný.

Pečeme v troubě

Pokud pekárnu nemáte, necháte chléb kynout při běžné teplotě, nebo někde poblíž tepla (u topení ap.), bude to trvat o pár hodin déle. Nevadí, když ho necháte kynout celou noc. Večer zaděláte a ráno upečete, nebo obráceně. Po vykynutí přendáte chleba do vymazané a vysypané formy nebo mísy a vršek chlebu posypeme semínky a trochou kmínu. Kynout ho můžete nechat i v košíku a pak ho přendat na plech. Těsto ale často kynutím zřídne, tak raději používám formu na chleba. Jestli ji nemáte, dá se použít varné sklo. Pokud je těsto dostatečně tuhé i po vykynutí, můžete samozřejmě péct bochníček přímo na plechu.

  1. Troubu předehřejte na 200°C a zároveň do ní dejte misku s vodou, ideálně nerezovou, nebo skleněnou, která vydrží velké teplo.
  2. Chleba pak vkládejte do vyhřáté vlhké trouby a pečte ho asi 15 minut na 200°C.
  3. Pak troubu ztlumte na 170°C a pečte dalších 30 minut i s miskou s vodou.
  4. Pak misku vyndejte a chleba nechte v troubě s otevřenými dvířky pomalu vychladnout.
  5. Chleba má rád pomalé snižování teploty a pomalé vychladnutí. Klidně ho nechte pár hodin v troubě s otevřenými dvířky, až zcela vychladne.

Napařovaný a dopečený chléb

Chcete-li chléb zdravější, dá se jednoduše nakombinovat napařování s pečením.

  1. Po vykynutí chleba dejte na namočenou utěrku na pařák, chléb do utěrky vyklopte a zabalte, pod pařák kam nezapomeňte dát dostatečně vody.
  2. Pařte hodinu přiklopené pokličkou a hlídejte si, aby se vám nevypařila voda.
  3. Ke konci paření si předehřejte troubu na 200 °C a chleba v ní dopečte ještě asi 30 minut. Bude mít kůrku a uvnitř bude zároveň bude mokřejší a zdravější.

Tip

Pokud chléb, který je už trochu tvrdší napaříte asi 10 minut v páře, bude chutnat jako čerstvý.

Kombinujeme

K chlebu se výborně hodí luštěninové pomazánky nebo pomazánky z tofu. My už si dnes neumíme představit chléb bez zeleniny, takže mi ještě pokaždé přidáváme zeleninu tepelně upravenou, na cestách pak alespoň syrovou a kvašenou.

Děti

Pro děti je pečivo z mouky nevhodné, proto co nejdéle nabízíme místo pečeného chleba s moukou raději obilný chlebíček nebo alespoň chléb podle předchozího receptu připravíme celý v páře (formu s chlebem postavíme do většího hrnce s vodou a vaříme v páře cca 1,5 hodiny). Pokud dítě od malička dostává chléb kupovaný, pak je samozřejmě vždycky lepší chléb kváskový byť v troubě či pekárně připravený, protože alespoň nebude obsahovat éčka a chemické přísady.

Jsem nadšená, jak mi jídlo chutná a nemám chuť na sladké

Dagmar: Dobrý den Evi, jsem nadšená, jak mi jídlo...

Jsem čilejší a už konečně večer nezívám

Nahlie64: Jídla jsou výborná a moc Vám poděkovat :-)...

I má 84letá maminka si na JJ jídle pochutnává

Hana O.: Konečně jsem dostala odvahu se ozvat, jsem...

Za 14 dní mám dole 5,3 kg a 5 cm v pase!

Alenaleak: Po 14 dnech mám dole 5,3 kg a...

Rychlá příprava jídel, které mi chutnají

Pribe: Mám dole 4,8 kg a pokračuji dál. Je...

Splaskla jsem v obličeji a mám lepší náladu

Stipl2: Po týdnu mám 2,5 kg dole a vidím,...

4 kg dole a jsem plná radosti a sebevědomí

Ajka: Manžel a syn, světe div se si oblíbili...

Všichni pějí na vaše jídla chválu

Helena Š.: Dobrý den, protože nejsem na sociálních sítí, ale...

Děti nepoznaly, že je to zdravé

Alena: můj 6letý masař nepoznal, že sekaná není z masa,...

Bez ranní polévky to u mě už nejde

Zdlang: Devcata, jsem spokojena, jak to valim a zvladam,...

Jsem nadšená a hubnu

Siva: Dobrý den, jsem tady poprvé. Stránky JJ jsem...

Dříve se mi zdávalo o čokoládě, teď už cukr nepotřebuji

Slipknot.xy: Dobrý den Evi, jsem s Vámi již v...

Konečně jím pořádně jídlo!

Michaela: Chci moc poděkovat za detox. Konečně jsem se...

Díky kurzu jsem snížila přísun chipsů a dalších nesmyslů

Gseidlova: Všechny recepty jsou vynikající. Snížila jsem výrazně přísun...

Jsem ráda, že jsem na vás narazila v pravou chvíli

Mayf: Dobrý den, jsem rada, že jsme na vás...

Díky JJ mám více energie a 5 kg dole

Libenk: Hlavně chci moc poděkovat za Váš přístup, pořád...

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

21 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Tento chleb byl muj asi 10.kvaskovy, pred tim jsem delala celozitny. Prvni kvasek mi pres nc v pohode vykynul, ale druha faze-komplet testo vc.tohoto receptu mi proste nechce vykynout. Uz jsem z toho fakt zoufala. Tesila jsem se na chlebik s obilim.

    • Ivano, vypadá to, že nemáte dobré období. Já to mívám kolem menstruace a úplňku, to se nedaří to, co jindy jde samo 🙂 Ale chce to zkoušet dál a rozhodně nevdávat. Jestli máte v okolí někoho podobného (kdyžtak mrkněte do seznamky na JJ do mapy), tak se spojte a zkuste to spolu.

      • Tak už mám asi nějakou lepší energii (a taky se toho mnohem méně bojím). 😀 chleby kynou, když nechám kynout v míse a pak přendám do pečící formy, ještě v troubě krásně vyběhne (minule jsem nechala kynout přímo ve formě na chleba a pak jen dala do trouby, ale to mi spadl). Tentokrát jsem měla hodně krup, resp. podle receptu na uvedené množství asi 2,5 hrnku. Chléb jsem pekla na 220 10 minut, pak min. hodinu (ale spíš 1,25hod.) na 200st.. Zkontrolovala jsem tepotu uvnitř chleba, která má být dle Maškrtnice 97st, to měl. Ale chleba je uvnitř fakt hodně mazlavý, jakoby nedopečený. Můžou to dělat ty kroupy, že vypadá nedopečeně, ale je jenom tak strašně mazlavý-vláčný? Přijde mi to už moc, ačkoli mám ráda vláčný chléb.

  2. Dobry den Sarko, priznavam, ze nedokazi vysvetlit, proc by mel byt kvaskovy chleb termicky chladne povahy. Zito je obilovina, tj, energeticky ve vyrovnanem pasmu a peceni dodava zahrivaci energii. Sama bych jej proto zaradila mezi zahrivaci potraviny. Pridavek zahrivaciho koreni anebo opeceni v topinkovai dale pridavaji teplou energii. Margit

  3. Konečně jsem si koupila el. mlýnek na obilí, luštěniny… Teď mi ale vrtá hlavou, zda suroviny před mletím proplachovat a usušit, tak jak to dělávám před vařením apod.
    Děkuji za rady.

      • Taky jsem si říkala, že to dělat nebudu, ale když jsem propláchla BIO žito a voda byla špinavá, tak…. :((

        • Mozna je to spina, prach,mozna skrob ze zrnicek. Ja tak malo delam mouku, ze to neresim. V pekarnach to urcite taky nepredmivaji 🙂

  4. Dobrý večer, takýto doma upečený chlieb je tiež nevhodný v jedálničku počas chladných mesiacov? Aj z chleba z celozrnnej múky sa v tomto období priberá? Ďakujem.

    • Každý jsme jiný, někomu kváskové pečivo nevadí a klidně si ho na zimu přidá, jiného zahleňuje. Pokud není pečivo každý den, tak si myslím že by to neměl být problém. Chce to vyzkoušet na sobě, jak se po pečivu cítíte, jestli jste nafouklá…

  5. Chlebík se mi povedl a je moc dobrý. Vše jsem smíchala, vypracovala vařečkou a až nakonec jsem vmíchala uvařené – ne rozvařené kroupy. Pekla jsem v elektrické troubě o 20 min. déle než je uvedeno. Manžel měl připomínku, že je nějaký mokrý. Chlebový závislák je zvyklý na suchý kmínový z obchodu.

  6. Zkusila jsem tento chléb, ale nepovedl se mi, byl uvnitř po upečení tekutý. Dala jsem do pekárny všechny ingredience, jako obilovinu jsem použila 250 g uvařené pohanky, ale těsto se mi zdálo hodně tuhé, šlo ztěžka míchat. Tak jsem dolévala vodu a dolévala, až bylo dle mého dobré, ale pro chléb dobré nebylo. Po vyklopení se rozplajnul, tak jsem ho shrnula na malý plech a pekla v troubě jako buchtu. Snad se sní v tomto tvaru, i když je stále uvnitř trochu tekutý. Má být těsto po zamichání hodně tuhé? Problém asi byl, že jsem přidala hodně vody.

    • chce to umíchat nejdřív těsto bez vařené obiloviny – jen mouka, voda, sůl, olej. Tam vychytat konzistenci těsta – kváskové je docela tuhé (kvašením zřídne), určitě tužší než těsto na chleba z kvasnic. Do těsta teprv přidat vařené obilí, která má mít taktéž ideální vlhkost, takže by rozhodně nemělo být uvařené do lepiva, ale do sypka. I když mám speciální pekárnu na kváskové pečení, tak pokud peču zvlášť ze žitné mouky (ale i z pšeničné), pekárně trochu s mícháním pomáhám. Zvlášť potom s přidáním vařeného obilí – to se jinak pořádně nepromíchá. Musím sice stát u pekárny další 2minuty, ale to mě neobtěžuje.

    • Určitě to bude hodně vodou, těsto by mělo být spíš tuhé, aby šlo míchat ale s použitím větší síly. Já také pomáhám pekárně stěrkou zamíchat vařenou obilovinu a když se mi to nezdá dost husté, přisypu ještě mouku.

    • Je to starý příspěvek, ale někoho to může zajímat – myslím, že v tomto případě mohla přispět i sama pohanka. Kváskový chléb jsem doma pekla mnoho let, v mnoha podobách a “pekařky” mnohokrát udělaly zkušenost, že pohanka poměrně významně ředí těsto, proto se přidává opatrně, v malém množství a většinou v suché formě, tj. mouka, ve formě zápary (uvařené zrno) je její působení mnohem výraznější. I když zde uvedený recept potřebuje péct ve formě, sám by tvar pro řídkost neudržel, doporučuji pohanku jako záparu nevolit. S jinými zrny by se to nemělo stát. Chléb je mnohem vlhčí, než běžné konvenční chleby z bílých mouk, ale je to více dané celozrnnou moukou a velkým podílem žita (jak kvásek, tak mouka), i bez zápary je to rozdíl proti nekváskovým chlebům, kterých je na trhu v současnosti naprostá většina. Ale dá se to dobře vyladit a chuťově je to s běžnou komerční variantou úplně neporovnatelné.

  7. Protože nemáme mlýnek na mouku a nemůžu si tudíž připravit na chleba vždycky čerstvou, zvykla jsem si jej připravovat z předem namočeného obilí (viz pohankové lívance), kvásek používám kukuřičný a chleba dělám bezlepkový a celý napařovaný, formu vysypu lněným semínkem, což má ve výsledku charakter propečené kůrky. Teď jsem dělala takto i vánočku, akorát tu jsem normálně upekla v troubě, protože vánočková forma by se nevešla do žádného hrnce.

    • a jak dlouho necháváte těsto kvasit? Má nějaké bublinky? Nějak si neumím představit, že by něco kvasilo úplně bez mouky. díky.

      • Kvasím 8-12 hodin, ale mouky tam trocha vlastně je. Ale kvasí krásně, vánočka mi teď dokonce vytekla z formy. Myslím, že by to kvasilo i bez té trochy mouky, mouka=rozmixované/rozemleté obilí a naopak:) Vyzkouším. Těsto není tuhé, jako když se peče přímo z mouky. Když se obilí rozmixuje, tak je spíš tekuté, takže nepřidávám v podstatě žádnou vodu. Vánočka z toho tudíž nešla uplést, ale musela jsem ji péct ve formě. Inspirace na tento chleba viz http://veg-ethique.blogspot.cz/2015/01/bezlepkovy-chleb-z-pohanky.html Autorka přidává místo kvásku sodu, tu já nedávám. A do těsta ještě slunečnicová nebo jiná semínka. Obilí kombinuju rýži (té nejvíc), jáhly nebo kroupy, trocha pohanky.

  8. Zobrazit všech 21 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekSíň slávy účastníků kurzu Vánoce Jinak
Další článekSvařák pro dospělé