Domů > Zdravé recepty > Pečivo

Celozrnný pšeničný kváskový chléb s kroupami

Uvařeno
bez sóji
sezóna zima
Pečivo není pro naše trávení úplně ideální, proto je dobré přidávat do těsta alespoň nějaké celé uvařené zrno, které může nahradit až polovinu mouky. V tomto receptu jsem použila vařené kroupy a chléb byl vynikající.
Ingredience
pro 4 porce
  • 3 hrnky celozrnné mouky (pšeničné nebo špaldové, lze nakombinovat i se žitnou)
  • 2 - 3 hrnky uvařených krup nebo krupek
  • 1 a 1/2 hrnku vody
  • cca 2/3 hrnku kvásku
  • 3 lžíce oleje
  • 0,5 až 1 lžička soli
  • 1 lžíčka kmínu
  • 3 lžíce dýňového semínka
  • 3 lžíce slunečnicového semínka

Když jsem byla darovat krev, doktorka mě upozornila, že moje krvinky nejsou v pořádku. V té době jsem mívala často oš...

Postup

  1. Do mísy dáme vodu, mouku, kvásek, sůl, kmín a olej.
  2. Propláchneme dýňová a slunečnicová semínka pod studenou vodou a přidáme do mísy k ostatním ingrediencím.
  3. Vmícháme uvařené kroupy (nesmí být vařící, zabily by kvásek a chléb by nevykynul) a důkladně promícháme, aby v chlebu nebyly hrudky.
  4. Vařečkou zpracujeme na tuhé těsto.
  5. Necháme pod vlhkou utěrkou kynout cca 4 – 8 hodin. Záleží jak vám těsto rychle vykyne. V pekárně, kde je teplo, kyne rychleji než jen na kuchyňské lince. Objem chleba by se měl zvětšit minimálně o třetinu až o polovinu.
  6. Po vykynutí přendáme do olejem vymazané a moukou vysypané formy a pečeme v pekárně nebo v troubě.

Pečeme v pekárně

Pokud máte pekárnu s teflonovou formou, kterou není potřeba vymazávat, stačí nasypat všechny ingredience dovnitř, dát program domácí pečení, kde celý proces včetně míchání, kynutí a pečení trvá skoro 7 hodin a nemusíte se už o nic starat. Pekárna si sama řídí kynutí a pečení. V pekárně lze většinou nastavit, jak chcete chléb mít tmavý a křupavý. Zdravější je světlý a ne tolik upečený. Chléb má pak minimální kůrku a je jemný. Takový je zdravější a lépe stravitelný.

Pečeme v troubě

Pokud pekárnu nemáte, necháte chléb kynout při běžné teplotě, nebo někde poblíž tepla (u topení ap.), bude to trvat o pár hodin déle. Nevadí, když ho necháte kynout celou noc. Večer zaděláte a ráno upečete, nebo obráceně. Po vykynutí přendáte chleba do vymazané a vysypané formy nebo mísy a vršek chlebu posypeme semínky a trochou kmínu. Kynout ho můžete nechat i v košíku a pak ho přendat na plech. Těsto ale často kynutím zřídne, tak raději používám formu na chleba. Jestli ji nemáte, dá se použít varné sklo. Pokud je těsto dostatečně tuhé i po vykynutí, můžete samozřejmě péct bochníček přímo na plechu.

  1. Troubu předehřejte na 200°C a zároveň do ní dejte misku s vodou, ideálně nerezovou, nebo skleněnou, která vydrží velké teplo.
  2. Chleba pak vkládejte do vyhřáté vlhké trouby a pečte ho asi 15 minut na 200°C.
  3. Pak troubu ztlumte na 170°C a pečte dalších 30 minut i s miskou s vodou.
  4. Pak misku vyndejte a chleba nechte v troubě s otevřenými dvířky pomalu vychladnout.
  5. Chleba má rád pomalé snižování teploty a pomalé vychladnutí. Klidně ho nechte pár hodin v troubě s otevřenými dvířky, až zcela vychladne.

Napařovaný a dopečený chléb

Chcete-li chléb zdravější, dá se jednoduše nakombinovat napařování s pečením.

  1. Po vykynutí chleba dejte na namočenou utěrku na pařák, chléb do utěrky vyklopte a zabalte, pod pařák kam nezapomeňte dát dostatečně vody.
  2. Pařte hodinu přiklopené pokličkou a hlídejte si, aby se vám nevypařila voda.
  3. Ke konci paření si předehřejte troubu na 200 °C a chleba v ní dopečte ještě asi 30 minut. Bude mít kůrku a uvnitř bude zároveň bude mokřejší a zdravější.

Tip

Pokud chléb, který je už trochu tvrdší napaříte asi 10 minut v páře, bude chutnat jako čerstvý.

Kombinujeme

K chlebu se výborně hodí luštěninové pomazánky nebo pomazánky z tofu. My už si dnes neumíme představit chléb bez zeleniny, takže mi ještě pokaždé přidáváme zeleninu tepelně upravenou, na cestách pak alespoň syrovou a kvašenou.

Děti

Pro děti je pečivo z mouky nevhodné, proto co nejdéle nabízíme místo pečeného chleba s moukou raději obilný chlebíček nebo alespoň chléb podle předchozího receptu připravíme celý v páře (formu s chlebem postavíme do většího hrnce s vodou a vaříme v páře cca 1,5 hodiny). Pokud dítě od malička dostává chléb kupovaný, pak je samozřejmě vždycky lepší chléb kváskový byť v troubě či pekárně připravený, protože alespoň nebude obsahovat éčka a chemické přísady.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Klub

Prosím, prosím, ty 2/3 hrnku kvásku na začátku, to je kvásek vzešlý (smíchaná lžička kvásku s vodou a moukou a necháno tak 9 hodin na lince) nebo kvásek vytažený z lednice? Před chvílí jsem chléb dodělala. Dělala jsem napařovaný ve skleněné formě od SIMAXu, kterou testuju. Těsto bylo hodně řídké, tak bych ho stejně jen tak na utěrku nedala. Přijde mi ale, že mi jednak hodně vyběhnul a pak padnul, po rozkrojení se mi zdá, že je nedodělaný a na chuti je to teda fakt kyseláč a to mám kyselé hodně ráda. Přemýšlím, jestli ho vzít ke tchýni slepicím rovnou nebo ještě chvilku počkat, jak se budou na něj xichtit děti a manžel. :-)

Klub
Ivana Frankova
11. 1. 2018

Tento chleb byl muj asi 10.kvaskovy, pred tim jsem delala celozitny. Prvni kvasek mi pres nc v pohode vykynul, ale druha faze-komplet testo vc.tohoto receptu mi proste nechce vykynout. Uz jsem z toho fakt zoufala. Tesila jsem se na chlebik s obilim.

Ukázat další komentáře

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Jahodový chia pudink

Chia dezerty jsou rychlé a zdravé. Využijte sezónu jahod a dopřejte si tento jednoduchý dezert.
12
11

Dýňový kváskový chléb

Milujete dýně? Pak si zamilujete i tento po dýni lehce nasládlý chléb. My se celý rok těšíme, až začne sezóna dýní a budeme si ho moci opět připravit.