Tahle pomazánka vznikla náhodou - ze zbytků. Ale tak nám chutná, že ji děláme už 7 let v různých obměnách znovu a znovu.
Ingredience
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • kousek celeru
  • olej
  • sůl
  • hrnek vody nebo zeleninového vývaru
  • 1 tofu natural
  • 1 tofu uzené
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • kelímek sojové tatarky nebo tofunézy (nemusí být)
  • půlka uzeného tempehu (nemusí být)
  • na dochucení: sojová omáčka, umeocet
  • čerstvá zeleň: pažitka, jarní cibulka nebo pórek

Jak připravit vodáckou pomazánku

  1. Do hrnku osolené vody dáme vařit tofu natural. Máme-li vývar nebo zrovna vaříme polévku, klidně můžeme vhodit i tam. Když je čas a chuť, můžeme do vody přidat koření podle chuti (nové koření, bobkový list apod.). Já obvykle nestíhám a vařím jen v osolené vodě a je to vždycky mňamka.
  2. Zatímco se vaří tofu, osmahneme na trošce oleje na kostičky nakrájenou cibuli s troškou soli.
  3. Dále nastrouháme na jemno mrkev, petržel a celer, které budeme přidávat do hotové pomazánky syrové.
  4. Tofu stačí povařit zhruba 5 minut, takže už ho vyndáme a rozmixujeme spolu s osmahnutou cibulkou a na kostky pokrájeným uzeným tofu (to vařit nemusíme) ponorným mixérem do hladka.
  5. Vodu z vaření nevyléváme, ale přidáme do ní lžíci kukuřičného škrobu rozmíchaného v trošce studené vody. Zamícháme, povaříme a zhoustlou hmotu, která vznikne přimixujeme k tofu.
  6. Do vzniklé pomazánky přidáme nastrouhanou syrovou zeleninu, zelené natě a, máme-li, tak na jemno nastrouhaný uzený tempeh. Na závěr podle chuti přidáme sojovou smetanu nebo tofunézu, sojovou omáčku a umeocet.

Obměna

  • Alternativou na ochucení je šťáva ze zázvoru (kousek zázvoru nastrouháme na jemno na struhadle a vyždímeme do polévky) nebo citronová šťáva.

Děti

  • Tato pomazánka je s ohledem na uzené tofu, tempeh a slanější dochucovadla vhodná ideálně až od 2,5 let.

Všechny informace, které jsem si musela přečíst v knížkách, jste shrnuli

Pavlína M.: Ten článek o müsli je prostě, nejde...

Radka: Díky za bezvadné materiály a podporu

Děkuji za všechen bezvadný materiál na webu i za...

Své porce musím bránit před rodinou:-)

Adad: Dobrý den, děkuji za krásný a hlavně srozumitelný...

Díky JJ mám imunitu jak hrom

Eva: Škoda, že jsem takhle nezačala jíst už ve...

Změna jídelníčku mi pomohla s problémy se spaním

Pavlína: S problémy se spaním mi opravdu pomohla až změna...

Manžel na této stravě cukrovku vyléčil

Metodej: Určitě je, manžel na této stravě v podstatě...

Obdivuji pestrost ve vašich receptech

Romana: Prozatím se rozkoukávám, obdivuji pestrost, s kterou je...

Bez cukru, vajíček, bílé mouky… a takhle výtečné

Magda: Tak, a vánoční cukroví mám dodělané, jupííííííííííííííííííííí. Linecké...

Vaření je rychlé, jednoduché a velmi chutné! Jsem vděčná, že jsem do toho šla.

Ivanavaokabu: Tolik nových chutí a tolik zeleniny jsem nesnědla...

Nevěřila jsem, že jídlo může být tak chutné

Holajna: Dnes jsem uvařila první jídlo. Všechno bylo vynikající....

Prva pochvala (dalsie celkom urcite budu nasledovat)

Anička: Dobry den, pred par dnami som objavila vasu stranku...

Díky za kurz, který mě nikam netlačil, ale naopak motivoval

MoniVr: Dobrý den, chci moc poděkovat, cítím se moc...

Webové stránky JJ jsou návykové!

Annabirke-semerakova: Také já nyní, po ukončení kurzu, děkuji Evičce,...

Děkuji za skvělý kurz

Ilona: Děkuji, děvčata, za skvělý kurz. Tady to jde...

Zbavila jsem se zánětu v rameni

Jitka M.: srdečně Vás zdravím a děkuji Vám za spoustu...

Zamilovala jsem se do česnekové pomazánky

Vendtechman: Prave jsem se zamilovala do dnesni cesnekove pomazánky...

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

11 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Dělám podobnou pomazánku: na oleji osmahnu cibuli se solí, zapráším sladkou paprikou, přidám uzené tofu, prohřeju a rozmixuju. Hotovo. Manželova oblíbená.

  2. Tofu nikdy nebylo můj favorit a i přesto jsem se pustila do této pomazánky, když jsem viděla to množstvi, tak na mě šly mrákoty kdo to sní? Na bezlepkovém chlebíčku s pažitkou, moc velká dobrota!!! ……..manžel si také pochutnával na “vajíčkové pomazánce” 🙂 🙂 🙂 já mu říkala, ale to …není… vajíčková pomazánka, to chutná jak vajičková to můžeš dělat :-). Takže děkujeme za recet na báječnou vajíčkovou pomazánku 😀 😀 😀

  3. Tak jsem si říkala, co s takovým množstvím pomazánky budu dělat, komu dopřeju ochutnávku a po večeři jsem ráda, že nám s mužem zbylo na svačinu do práce. Skvělá chuť! Stačilo jen tofu natural a kousek uzeného tempehu. A dotaz na závěr, tofu natural se vaří ve vývaru z důvodu získání chuti nebo to má hlubší význam? Je nutné vždy tofu natural před použitím povařit nebo stačí omýt? Děkuji za info.

    • Přírodní tofu – natural, je potřeba vždy povařit, je vlastně syrové. Navíc získá i lepší chuť.

  4. Zobrazit všech 11 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekPři uzení vznikají karcinogeny. Kolik jich obsahuje uzené tofu a tempeh?
Další článekTřešňový želé řez (bez lepku)