Tahle pomazánka vznikla náhodou - ze zbytků. Ale tak nám chutná, že ji děláme už 7 let v různých obměnách znovu a znovu.

Ingredience
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • kousek celeru
  • olej
  • sůl
  • hrnek vody nebo zeleninového vývaru
  • 1 tofu natural
  • 1 tofu uzené
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • kelímek sojové tatarky nebo tofunézy (nemusí být)
  • půlka uzeného tempehu (nemusí být)
  • na dochucení: sojová omáčka, umeocet
  • čerstvá zeleň: pažitka, jarní cibulka nebo pórek

Jak připravit vodáckou pomazánku

  1. Do hrnku osolené vody dáme vařit tofu natural. Máme-li vývar nebo zrovna vaříme polévku, klidně můžeme vhodit i tam. Když je čas a chuť, můžeme do vody přidat koření podle chuti (nové koření, bobkový list apod.). Já obvykle nestíhám a vařím jen v osolené vodě a je to vždycky mňamka.
  2. Zatímco se vaří tofu, osmahneme na trošce oleje na kostičky nakrájenou cibuli s troškou soli.
  3. Dále nastrouháme na jemno mrkev, petržel a celer, které budeme přidávat do hotové pomazánky syrové.
  4. Tofu stačí povařit zhruba 5 minut, takže už ho vyndáme a rozmixujeme spolu s osmahnutou cibulkou a na kostky pokrájeným uzeným tofu (to vařit nemusíme) ponorným mixérem do hladka.
  5. Vodu z vaření nevyléváme, ale přidáme do ní lžíci kukuřičného škrobu rozmíchaného v trošce studené vody. Zamícháme, povaříme a zhoustlou hmotu, která vznikne přimixujeme k tofu.
  6. Do vzniklé pomazánky přidáme nastrouhanou syrovou zeleninu, zelené natě a, máme-li, tak na jemno nastrouhaný uzený tempeh. Na závěr podle chuti přidáme sojovou smetanu nebo tofunézu, sojovou omáčku a umeocet.

Obměna

  • Alternativou na ochucení je šťáva ze zázvoru (kousek zázvoru nastrouháme na jemno na struhadle a vyždímeme do polévky) nebo citronová šťáva.

Děti

  • Tato pomazánka je s ohledem na uzené tofu, tempeh a slanější dochucovadla vhodná ideálně až od 2,5 let.

Díky Klubu JJ se ze mně stává jiný člověk

Maca.stej: Jsem v Klubu JJ druhým rokem a téměř...

Už nikdy nechci zpět: konečně se cítím se fit

Evacernosk: Děkuji za tento kurz, přesto že jsem dané...

Jeden z nejsilnějších zážitků…

Kateřina: Milá Evi, také jsem chtěla poděkovat za celý kurz....

Díky kurzu mám řád a disciplínu

Iva: Zdravím všechny v tomto kurzu už potřetí? A...

To, co děláte, mě obohacuje, inspiruje a učí

Pavla: děkuji Vám za Vaši lásku k jídlu, díky níž...

Děkuji – spadli jste nám z nebe…

Jana:Uzasny clanek. Neuveritelne, jak stejne to mame. Dceri jsou...

Tomu bych nevěřila: Po 3 dnech na JJ stravě mi splasklo břicho!

cihal: Zdravím vás. Začala jsem dle videa polévkami k...

Za 6 dní v kurzu Hubnutí do plavek má dole 1,5 kg a 4 cm v pase!

Dagmar: Jsem 6.den v kurzu Hubneme do plavek a...

Přípravy jídel jsou až překvapivě rychlé

Barbjenc: Dnešní oběd jsem nemohla skoro dojíst, všechno mi...

Jde to i se dvěma maličkými dětmi

Martina: Ahoj Evi a Helčo, a všichni ostatní ?. Jsem s...

Váha mi ukazuje o 3,4 kg méně, nemohu tomu uvěřit (Monika)

Monika: Krásné ráno, váha mi ukazuje o 3,4 kg...

Díky kurzu mám mnohem více času

Stramis: Z programu jsem naprosto nadšená. Mám díky vaření...

Po 6 dnech 2 kila pryč a jako bonus spousty energie (Radka)

Radka: Díky rýžovému dni jsem si vyzkoušela a uvědomila,...

Díky novým videím v kurzu mám pocit, že jsme si blíž

Tereza: Moc moc chválím za nové zpracování kurzu (videa),...

Vyčistilo se nám nejen tělo, ale i mozek (Inesinka)

Inesinka: Když si vzpomenu, jak jsme s manželem před...
  1. Dělám podobnou pomazánku: na oleji osmahnu cibuli se solí, zapráším sladkou paprikou, přidám uzené tofu, prohřeju a rozmixuju. Hotovo. Manželova oblíbená.

  2. Tofu nikdy nebylo můj favorit a i přesto jsem se pustila do této pomazánky, když jsem viděla to množstvi, tak na mě šly mrákoty kdo to sní? Na bezlepkovém chlebíčku s pažitkou, moc velká dobrota!!! ……..manžel si také pochutnával na „vajíčkové pomazánce“ :-) :-) :-) já mu říkala, ale to …není… vajíčková pomazánka, to chutná jak vajičková to můžeš dělat :-). Takže děkujeme za recet na báječnou vajíčkovou pomazánku :-D :-D :-D

  3. Tak jsem si říkala, co s takovým množstvím pomazánky budu dělat, komu dopřeju ochutnávku a po večeři jsem ráda, že nám s mužem zbylo na svačinu do práce. Skvělá chuť! Stačilo jen tofu natural a kousek uzeného tempehu. A dotaz na závěr, tofu natural se vaří ve vývaru z důvodu získání chuti nebo to má hlubší význam? Je nutné vždy tofu natural před použitím povařit nebo stačí omýt? Děkuji za info.

    • Přírodní tofu – natural, je potřeba vždy povařit, je vlastně syrové. Navíc získá i lepší chuť.

  4. Zobrazit všech 11 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekPři uzení vznikají karcinogeny. Kolik jich obsahuje uzené tofu a tempeh?
Další článekTřešňový želé řez (bez lepku)