Tahle pomazánka vznikla náhodou - ze zbytků. Ale tak nám chutná, že ji děláme už 7 let v různých obměnách znovu a znovu.

Ingredience
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • kousek celeru
  • olej
  • sůl
  • hrnek vody nebo zeleninového vývaru
  • 1 tofu natural
  • 1 tofu uzené
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • kelímek sojové tatarky nebo tofunézy (nemusí být)
  • půlka uzeného tempehu (nemusí být)
  • na dochucení: sojová omáčka, umeocet
  • čerstvá zeleň: pažitka, jarní cibulka nebo pórek

Jak připravit vodáckou pomazánku

  1. Do hrnku osolené vody dáme vařit tofu natural. Máme-li vývar nebo zrovna vaříme polévku, klidně můžeme vhodit i tam. Když je čas a chuť, můžeme do vody přidat koření podle chuti (nové koření, bobkový list apod.). Já obvykle nestíhám a vařím jen v osolené vodě a je to vždycky mňamka.
  2. Zatímco se vaří tofu, osmahneme na trošce oleje na kostičky nakrájenou cibuli s troškou soli.
  3. Dále nastrouháme na jemno mrkev, petržel a celer, které budeme přidávat do hotové pomazánky syrové.
  4. Tofu stačí povařit zhruba 5 minut, takže už ho vyndáme a rozmixujeme spolu s osmahnutou cibulkou a na kostky pokrájeným uzeným tofu (to vařit nemusíme) ponorným mixérem do hladka.
  5. Vodu z vaření nevyléváme, ale přidáme do ní lžíci kukuřičného škrobu rozmíchaného v trošce studené vody. Zamícháme, povaříme a zhoustlou hmotu, která vznikne přimixujeme k tofu.
  6. Do vzniklé pomazánky přidáme nastrouhanou syrovou zeleninu, zelené natě a, máme-li, tak na jemno nastrouhaný uzený tempeh. Na závěr podle chuti přidáme sojovou smetanu nebo tofunézu, sojovou omáčku a umeocet.

Obměna

  • Alternativou na ochucení je šťáva ze zázvoru (kousek zázvoru nastrouháme na jemno na struhadle a vyždímeme do polévky) nebo citronová šťáva.

Děti

  • Tato pomazánka je s ohledem na uzené tofu, tempeh a slanější dochucovadla vhodná ideálně až od 2,5 let.

⏩ BRZY ZAČÍNÁ PODZIMNÍ DETOX KURZ

Překvapilo mě, jaký rozdíl je, když nejím maso a mléko

Slavkast: Chtěla bych za kurs moc poděkovat! Nejvíce mě...

Objev stránek

Dobrý den, vaše stránky jsem objevila někdy v tomhle...

Své porce musím bránit před rodinou:-)

Adad: Dobrý den, děkuji za krásný a hlavně srozumitelný...

Po 10 dnech 2 kg dole a krev čistější (Jamila)

Jarmila: Dnes ráno mám 10. den kurzu Hubneme do...

Vůbec mě nehoní chutě, obědy i večeře mi moc chutnají (Míša)

Míša: Dobrý den Evi, opravdu velká poklona Vašemu sestavenému...

Lituji, že jsem vás neobjevila dřív. Měníte můj život k lepšímu

Eva: Jsem s vámi moc ráda! Měníte mi život...

Zlepšily se mi vlasy, nehty i kůže (Lidka)

Lidka: Kila dole jsou super, ale víc se mi...

Kurz mi pomohl mnohé si uvědomit

Slechtova777: Kurz mi velmi pomohl si uvědomit, že někdy...

Mizí kila i centimetry a mám více energie (Jarmila)

Jarmila: Zdravím Vás všechny. Právě jsem dokončila kurz Hubneme...

S Vámi mám pocit, že na to nejsem sama (Daniela)

Daniela: Jsem učitelka a celý svůj profesní život se...

Konečně po všech nezdarech našla (Veronika)

Veronika: Na luštěniny jsem si zvykla téměř hned, ty...

8 kg je dole a zlepšila se psychika (Martin)

Martin: Ahoj, tak 8 kg je dole, i když...

Každé jídlo mě překvapuje svou chutí a jednoduchostí (Michaela)

Michaela: Dnešní den je 4. dnem s Jíme jinak,...

Díky za kurz, který mě nikam netlačil, ale naopak motivoval

MoniVr: Dobrý den, chci moc poděkovat, cítím se moc...

Děkuji za skvělý kurz

Ilona: Děkuji, děvčata, za skvělý kurz. Tady to jde...

Je to skvělé a jednoduché vaření (Veronika)

Veronika: Ahoj Evi, dnes poslední den vaření kurzu Hubneme...
  1. Dělám podobnou pomazánku: na oleji osmahnu cibuli se solí, zapráším sladkou paprikou, přidám uzené tofu, prohřeju a rozmixuju. Hotovo. Manželova oblíbená.

  2. Tofu nikdy nebylo můj favorit a i přesto jsem se pustila do této pomazánky, když jsem viděla to množstvi, tak na mě šly mrákoty kdo to sní? Na bezlepkovém chlebíčku s pažitkou, moc velká dobrota!!! ……..manžel si také pochutnával na „vajíčkové pomazánce“ :-) :-) :-) já mu říkala, ale to …není… vajíčková pomazánka, to chutná jak vajičková to můžeš dělat :-). Takže děkujeme za recet na báječnou vajíčkovou pomazánku :-D :-D :-D

  3. Tak jsem si říkala, co s takovým množstvím pomazánky budu dělat, komu dopřeju ochutnávku a po večeři jsem ráda, že nám s mužem zbylo na svačinu do práce. Skvělá chuť! Stačilo jen tofu natural a kousek uzeného tempehu. A dotaz na závěr, tofu natural se vaří ve vývaru z důvodu získání chuti nebo to má hlubší význam? Je nutné vždy tofu natural před použitím povařit nebo stačí omýt? Děkuji za info.

    • Přírodní tofu – natural, je potřeba vždy povařit, je vlastně syrové. Navíc získá i lepší chuť.

  4. Zobrazit všech 11 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekPři uzení vznikají karcinogeny. Kolik jich obsahuje uzené tofu a tempeh?
Další článekTřešňový želé řez (bez lepku)