Tahle pomazánka vznikla náhodou - ze zbytků. Ale tak nám chutná, že ji děláme už 7 let v různých obměnách znovu a znovu.

Ingredience
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • kousek celeru
  • olej
  • sůl
  • hrnek vody nebo zeleninového vývaru
  • 1 tofu natural
  • 1 tofu uzené
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • kelímek sojové tatarky nebo tofunézy (nemusí být)
  • půlka uzeného tempehu (nemusí být)
  • na dochucení: sojová omáčka, umeocet
  • čerstvá zeleň: pažitka, jarní cibulka nebo pórek

Jak připravit vodáckou pomazánku

  1. Do hrnku osolené vody dáme vařit tofu natural. Máme-li vývar nebo zrovna vaříme polévku, klidně můžeme vhodit i tam. Když je čas a chuť, můžeme do vody přidat koření podle chuti (nové koření, bobkový list apod.). Já obvykle nestíhám a vařím jen v osolené vodě a je to vždycky mňamka.
  2. Zatímco se vaří tofu, osmahneme na trošce oleje na kostičky nakrájenou cibuli s troškou soli.
  3. Dále nastrouháme na jemno mrkev, petržel a celer, které budeme přidávat do hotové pomazánky syrové.
  4. Tofu stačí povařit zhruba 5 minut, takže už ho vyndáme a rozmixujeme spolu s osmahnutou cibulkou a na kostky pokrájeným uzeným tofu (to vařit nemusíme) ponorným mixérem do hladka.
  5. Vodu z vaření nevyléváme, ale přidáme do ní lžíci kukuřičného škrobu rozmíchaného v trošce studené vody. Zamícháme, povaříme a zhoustlou hmotu, která vznikne přimixujeme k tofu.
  6. Do vzniklé pomazánky přidáme nastrouhanou syrovou zeleninu, zelené natě a, máme-li, tak na jemno nastrouhaný uzený tempeh. Na závěr podle chuti přidáme sojovou smetanu nebo tofunézu, sojovou omáčku a umeocet.

Obměna

  • Alternativou na ochucení je šťáva ze zázvoru (kousek zázvoru nastrouháme na jemno na struhadle a vyždímeme do polévky) nebo citronová šťáva.

Děti

  • Tato pomazánka je s ohledem na uzené tofu, tempeh a slanější dochucovadla vhodná ideálně až od 2,5 let.

Váš kurz mě znovu nakopnul

Iva: Milá Evo a Helčo, psala jsem osobní mail...

Nevěřila jsem, že jídlo může být tak chutné

Holajna: Dnes jsem uvařila první jídlo. Všechno bylo vynikající....

Absolutně luxusní koprovka, po které mě nebolí břicho

Pstoklask: Absolutně luxusní koprovka, po které mě (konečně!) nebolí...

Vaše kurzy jsou super

Lucie: Moc Vás zdravím, holky :-). Od doby, co...

Bez zmenšování porcí mám 1,6 kg dole!

Anička: Musím pochlubit, že i bez zmenšování porcí a se...

Díky vám jsem se odnaučila pít kávu a vůbec mi nechybí

Pzajickova: Dobrý den, já jsem se s vámi holky...

Nějak mi zmizelo 6 kg

Dagmar: mám výbornou náladu, protože jsem ze skříně vytáhla oblečení,...

Vaše stránky mě nadchly

Agatha: Vaše stránky mě nadchly a hodně inspirovaly. Už...

Konečně zdravý jídelníček

Ilona71: 2,5 kg dole. Jsem moc rada za tento...

Je mi mnohem líp ve vlastním těle

Hanka: Dobrý den, děkuji za kurz. Zhubla v pase...

Všichni pějí na vaše jídla chválu

Helena Š.: Dobrý den, protože nejsem na sociálních sítí, ale...

Díky vám jsem začala vařit polévky – jsou tak chutné i rychlé na přípravu!

Marta: Milá paní Evo, chtěla bych Vám moc poděkovat za...

Ještě, že tento web existuje!

Lenka: Děkuji Vám. Za rady i za celý tento...

To, co děláte, mě obohacuje, inspiruje a učí

Pavla: děkuji Vám za Vaši lásku k jídlu, díky níž...

Děkujeme za mlíčko pro nekojené děti

Míla: Ahoj jíme jinak, chtěla bych vám poděkovat (hlavně) za...

Přítel mi řekl, že by tak chtěl jíst už pořád

Lucie: Ráda bych napsala takové shrnutí mého kurzu. Především...

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!
  1. Dělám podobnou pomazánku: na oleji osmahnu cibuli se solí, zapráším sladkou paprikou, přidám uzené tofu, prohřeju a rozmixuju. Hotovo. Manželova oblíbená.

  2. Tofu nikdy nebylo můj favorit a i přesto jsem se pustila do této pomazánky, když jsem viděla to množstvi, tak na mě šly mrákoty kdo to sní? Na bezlepkovém chlebíčku s pažitkou, moc velká dobrota!!! ……..manžel si také pochutnával na „vajíčkové pomazánce“ 🙂 🙂 🙂 já mu říkala, ale to …není… vajíčková pomazánka, to chutná jak vajičková to můžeš dělat :-). Takže děkujeme za recet na báječnou vajíčkovou pomazánku 😀 😀 😀

  3. Tak jsem si říkala, co s takovým množstvím pomazánky budu dělat, komu dopřeju ochutnávku a po večeři jsem ráda, že nám s mužem zbylo na svačinu do práce. Skvělá chuť! Stačilo jen tofu natural a kousek uzeného tempehu. A dotaz na závěr, tofu natural se vaří ve vývaru z důvodu získání chuti nebo to má hlubší význam? Je nutné vždy tofu natural před použitím povařit nebo stačí omýt? Děkuji za info.

    • Přírodní tofu – natural, je potřeba vždy povařit, je vlastně syrové. Navíc získá i lepší chuť.

  4. Zobrazit všech 11 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekPři uzení vznikají karcinogeny. Kolik jich obsahuje uzené tofu a tempeh?
Další článekTřešňový želé řez (bez lepku)