Domů > Zdravé recepty > Pomazánky a dipy

Vodácká pomazánka

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
sezóna léto

Tahle pomazánka vznikla náhodou – ze zbytků. Ale tak nám chutná, že ji děláme už 7 let v různých obměnách znovu a znovu.

Ingredience
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • kousek celeru
  • olej
  • sůl
  • hrnek vody nebo zeleninového vývaru
  • 1 tofu natural
  • 1 tofu uzené
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • kelímek sojové tatarky nebo tofunézy (nemusí být)
  • půlka uzeného tempehu (nemusí být)
  • na dochucení: sojová omáčka, umeocet
  • čerstvá zeleň: pažitka, jarní cibulka nebo pórek

Silné průjmy ji nenechaly naplánovat cestu do míst, kde není WC. Ekzém, akné a váha ji na sebevědomí nepřidali. Ale n...

Jak připravit vodáckou pomazánku

  1. Do hrnku osolené vody dáme vařit tofu natural. Máme-li vývar nebo zrovna vaříme polévku, klidně můžeme vhodit i tam. Když je čas a chuť, můžeme do vody přidat koření podle chuti (nové koření, bobkový list apod.). Já obvykle nestíhám a vařím jen v osolené vodě a je to vždycky mňamka.
  2. Zatímco se vaří tofu, osmahneme na trošce oleje na kostičky nakrájenou cibuli s troškou soli.
  3. Dále nastrouháme na jemno mrkev, petržel a celer, které budeme přidávat do hotové pomazánky syrové.
  4. Tofu stačí povařit zhruba 5 minut, takže už ho vyndáme a rozmixujeme spolu s osmahnutou cibulkou a na kostky pokrájeným uzeným tofu (to vařit nemusíme) ponorným mixérem do hladka.
  5. Vodu z vaření nevyléváme, ale přidáme do ní lžíci kukuřičného škrobu rozmíchaného v trošce studené vody. Zamícháme, povaříme a zhoustlou hmotu, která vznikne přimixujeme k tofu.
  6. Do vzniklé pomazánky přidáme nastrouhanou syrovou zeleninu, zelené natě a, máme-li, tak na jemno nastrouhaný uzený tempeh. Na závěr podle chuti přidáme sojovou smetanu nebo tofunézu, sojovou omáčku a umeocet.

Obměna

  • Alternativou na ochucení je šťáva ze zázvoru (kousek zázvoru nastrouháme na jemno na struhadle a vyždímeme do polévky) nebo citronová šťáva.

Děti

  • Tato pomazánka je s ohledem na uzené tofu, tempeh a slanější dochucovadla vhodná ideálně až od 2,5 let.

PS: Začínáme Jarní očistu!

Únava, blbá nálada a kila navíc? Nenecháme vás v tom! 😊 Pojďte s tím zatočit. Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Uz je v mem eatlistu ?

Pavlína
20. 6. 2019

Dělám podobnou pomazánku: na oleji osmahnu cibuli se solí, zapráším sladkou paprikou, přidám uzené tofu, prohřeju a rozmixuju. Hotovo. Manželova oblíbená.

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

144
70

Videopřání Jíme Jinak 2022 – Uspořádejme si myšlenky

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Tofunéza aneb tatarská omáčka z tofu

Máte rádi klasickou majonézu a tataskou omáčku z ní vyrobenou, ale chcete jíst zdravě? Připravte si velmi chutnou domácí tofunézu. Poprvé jsem ji udělala n...

Domácí tatarka

Rostlinnou domácí tatarku můžete připravit snadno a rychle. Oproti kupované bude bez cukru i konzervantů a pochutnáte si na ní jako na klasické. Po téhle v...

Tofu kostky v křupavé krustičce

Chybí vám něco křupavého, ale chcete, aby to bylo i zdravé? Tato slaná křupavá dobrota se hodí jak k hlavnímu jídlu, tak i jen tak, jako zdravá svačinka, t...

Pochero – pokrm z Filipín (bez masa)

Rychlý zeleninový pokrm s tempehem přímo z Filipín. S rýží nebo těstovinami snadná a chutná večeře pro celou rodinu.

Cuketové lečo bez vajec

Začala sezóna cuket. Už vám dochází nápady? Zkuste je použít do tohoto lehkého, rychlého a zdravého zeleninového leča bez vajec! Chutná jak malým, tak velk...

Těstoviny ve “vajíčku” (vegan)

Těstoviny nebo nudle ve vajíčku. Česká tradiční rychlovka v rostlinné podobě (bez vejce) – potěší malé i velké a je hotová do 15 minut.