Luxusní jemný a našlehaný cizrnový hummus s kurkumou z pečené zeleniny. Ideální jako pomazánka na pečivo nebo placky, anebo jako skvělý dip k čerstvé zelenině či omáčka k hlavnímu chodu.

Ingredience
  • 400 g vařené cizrny
  • 100 g mrkve
  • 100 g petržele
  • 100 g celeru
  • 1,5 lžičky římského kmínu
  • 1,5 lžičky kurkumy
  • 120 g oleje
  • 2 lžíce tahini
  • 2 stroužky česneku
  • šťáva z 1 a 1/2 citronu
  • 120 g vody
  • umeocet
  • sůl

Jak připravit žlutý hummus z pečené zeleniny

  1. Předehřejeme troubu na 200°C.
  2. Zeleninu nakrájíme na kostky a smícháme ji s cca 3-4 lžícemi oleje, 1 lžičkou kurkumy a 1 lžičkou římského kmínu a solí.
  3. Pečeme cca 20 minut.
  4. Do mixéru vložíme zeleninu, uvařenou cizrnu, 1/2 lžičky kurkumy, 1/2 lžičky římského kmínu, tahini, šťávu z citronu, vodu (začneme na 60 g vody a postupně přiléváme dle konzistence v průběhu mixování), česnek a olej.
  5. Vše rozmixujeme dohladka.
  6. Ochutnáme, případně ještě doladíme chuť umeoctem/solí.

Praktické

  • Tento hummus je výborný jako dip k čerstvé či pečené zelenině, krekrům, karbanátkům, jako dresink do salátů, omáčka k hlavnímu jídlu, pomazánka na chleba, do tortill, placek, palačinek atp.
  • Můžeme podávat s pečenou cizrnou.

Obměna

  • Místo kurkumy můžeme dát i kari koření.
  • Tento hummus se dá udělat i z červené čočky.
  • Místo mrkve se dá použít i dýně nebo batát.

Děti

  • Hummus je vhodný pro děti od 2,5 let.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Dějí se věci neuvěřitelné, jeden zázrak střídá druhý (Magda)

Magda: Ahoj všichni, konečně je to tady, vau... Podzimní...

Konečně mám všechny informace na jednom místě

Jitka: Dobrý den, chtěla jsem vám moc poděkovat za...

Jíst jinak v těhotenství?

Zdravím, nedávno jsem se stala členem vašeho klubu, se...

Kalhoty mi padají i zapnuté (Veve)

Veve: Ahoj Evi, dnes jsem tě viděla v pořadu...

Díky vám jsem objevila jiný styl přípravy a stravování

Štěpánka: Postupně se pročítám a sepisuji nákupní seznam. Zkouším a...

Díky vašim stránkách se konečně orientuji ve zdravé výživě

Hana M.: Chtěla bych vám poděkovat za úžasnou práci, kterou...

Upravil se mi tlak, cholesterol i astma (v 73 letech)

Proda4: Dobrý den, patřím sice k začátečnicím ve stravování...

Díky JJ konečně můžu jíst omáčky, aniž bych přibrala

Táňa M.: Tak si říkám, že konečně můžu svoje...

Díky Klubu jsem za měsíc zhubla 6 kilo a cítím se skvěle

Hana a Olda: chci Vám moc poděkovat za úžasné recepty,...

Nepřestává mě fascinovat, co dokáže ranní polévka (Eva)

Eva: Vím, že už na to taky většina lidí...

Moje tělo se rychle uzdravuje (Božena)

Božena: Zdravím všechny. Tak jsem zvládla i druhý půst...

Můj 19letý syn začal sám vařit dle JJ

Magda: Před chvílí se starší syn (19 let) ptá,...

Manželovi snížili díky stravě JJ dávky inzulínu (Jaroslava)

Jaroslava: Paní doktorka se podivila nad výsledky kontrolních odběrů,...

Už nemám chutě na sladké ani na maso…

Jitchramost: Cítím se skvěle, jsem překvapená, kolik mám energie...

Cítím se skvěle a 4 kg za 10 dní je super výsledek (Monika)

Monika: Tak mám za sebou půst. Mám sice pouze...

Už nepanikařím a s manželem si moc pochutnáváme (Marta)

Marta: Evi, musím pochválit, jako vždy, skvělý jídelníček. Byly...
  1. Recept je úžasný, krásně se podle něho pracuje a výsledek je moc dobrý. Chodím a neustále si dávám do mističky a mlsám … děkuji za recept. :)

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekPapírové kapesníčky patří mezi největší riziko mikrobů
Další článekJak udělat máslo z pistácií