Domů > Zdravé recepty > Pomazánky a dipy

Hummus nažluto s pečenou zeleninou

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
sezóna zima

Luxusní jemný a našlehaný cizrnový hummus s kurkumou z pečené zeleniny. Ideální jako pomazánka na pečivo nebo placky, anebo jako skvělý dip k čerstvé zelenině či omáčka k hlavnímu chodu.

Ingredience
  • 400 g vařené cizrny
  • 100 g mrkve
  • 100 g petržele
  • 100 g celeru
  • 1,5 lžičky římského kmínu
  • 1,5 lžičky kurkumy
  • 120 g oleje
  • 2 lžíce tahini
  • 2 stroužky česneku
  • šťáva z 1 a 1/2 citronu
  • 120 g vody
  • umeocet
  • sůl

Som dôchodkyňa a nemám žiadné zdravotné problémy, akurát som za 10 rokov nabrala 8 kg. Striedavo som skúšala rozličné...

Jak připravit žlutý hummus z pečené zeleniny

  1. Předehřejeme troubu na 200°C.
  2. Zeleninu nakrájíme na kostky a smícháme ji s cca 3-4 lžícemi oleje, 1 lžičkou kurkumy a 1 lžičkou římského kmínu a solí.
  3. Pečeme cca 20 minut.
  4. Do mixéru vložíme zeleninu, uvařenou cizrnu, 1/2 lžičky kurkumy, 1/2 lžičky římského kmínu, tahini, šťávu z citronu, vodu (začneme na 60 g vody a postupně přiléváme dle konzistence v průběhu mixování), česnek a olej.
  5. Vše rozmixujeme dohladka.
  6. Ochutnáme, případně ještě doladíme chuť umeoctem/solí.

Praktické

  • Tento hummus je výborný jako dip k čerstvé či pečené zelenině, krekrům, karbanátkům, jako dresink do salátů, omáčka k hlavnímu jídlu, pomazánka na chleba, do tortill, placek, palačinek atp.
  • Můžeme podávat s pečenou cizrnou.

Obměna

  • Místo kurkumy můžeme dát i kari koření.
  • Tento hummus se dá udělat i z červené čočky.
  • Místo mrkve se dá použít i dýně nebo batát.

Děti

  • Hummus je vhodný pro děti od 2,5 let.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Komentáře

Lenka Tůmová
5. 2. 2020

Recept je úžasný, krásně se podle něho pracuje a výsledek je moc dobrý. Chodím a neustále si dávám do mističky a mlsám … děkuji za recept. :)

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

9
17

Nejrychlejší hummus – z červené čočky

Nejrychlejší varianta na hummus je z půlené červené čočky! Ideální svačina, večeře nebo oběd s sebou. Přibalte placky, kváskový chleba nebo hranolky zeleni...

Baba Ganoush z cukety

Baba Ganoush. V překladu znamená rozmazlený táta. Tak se pojďte také rozmazlit tímto orientálním dipem! Je luxusně nadýchaný, jemný a výborný. Místo původn...

Vodácká pomazánka

Tahle pomazánka vznikla náhodou – ze zbytků. Ale tak nám chutná, že ji děláme už 7 let v různých obměnách znovu a znovu.

Quinoové stir-fry

Stir-fry je naše nejoblíbenější jídlo, protože je rychle hotové, snadné, nevyžaduje příliš mnoho ingrediencí a je výborné.

Mexické smažené fazole

Typicky mexické jídlo – refried beans aneb smažená fazolová pasta z černých nebo pinto fazolí. Dá se použít buď jako dip, pomazánka, anebo součást hl...

Tacos plněné Buffalo květákovými křidélky a majonézou

Rychlá svačina, oběd nebo večeře – plněné placky. Stačí zabalit a je to. Náplň je variabilní, takže nemusíte mít nikdy stejnou.