Jednoduchý, sytý a lahodný recept s červenou čočkou, ze kterého lze vymyslet mnoho variant pouze výměnou zeleniny nebo koření.
Ingredience
pro 5 porcí
- 1 cibule
- 5 mrkví
- čtvrtka hlávkového zelí
- 3 stroužky česneku
- 1 hrnek červené čočky
- 1 lžíce sladké papriky
- rozmarýn
- 2-3 lžíce oleje
- na dochucení: shoyu, umeocet
Jak na čočkové ragú
- Na oleji orestujte cibuli a posolte ji.
- Přidejte česnek na plátky, rozmarýn, sladkou papriku a lžíci shoyu.
- Minutku restujte.
- Přidejte nakrájenou mrkev na větší kusy, zelí a opláchnutou červenou čočku.
- Zalijte vývarem nebo vodou po okraj zeleniny a jakmile bude tekutina vřít, snižte plamen a duste 10-15 minut do změknutí čočky i zeleniny.
- Dochuťte umeoctem a případně ještě solí nebo shoyu.
- Pokud máte rádi jemnou chuť, přidejte několik lžic rostlinné smetany.
- Podávejte s obilovinou (např. kroupami) a salátem.
Praktické
- Pokud máte již čočku uvařenou, stačí podusit ve vodě zeleninu a k uvařené zelenině zamíchat již hotovou čočku a pokrm dochutit.
Obměna
- Mrkev v receptu velmi dobře nahradí i dýně hokkaido, batát nebo cuketa.
- Ragú je výborné i z jiného druhu čočky, případně mungo fazolek.
- Rozmarýn se dá nahradit i jinou bylinkou – tymián, bazalka, oregáno, majoránka. Nejlépe v čerstvé, ale můžete použít i sušenou verzi.
Děti
- Tento pokrm je vhodný pro děti od 1,5 roku. Uberte ale na dochucovadlech a koření.
Moooc dobre a hl. jednoduche i rychle ;-) uz mne i napadaji ty dalsi varianty obmenou koreni nebo zeleninky :-)
Předčilo mé očekávání. Výborné
Máš to krásné, Zdeni 👍😋 Děkujeme za pochvalu 😍
Za zvuků krásné hudby, kterou mi tady pouští Jaroslav Svěcený, postupně vzniká večeře, dokonce už mám vlastní pažitku, roste mi za oknem 😀
Bezpluchý ječmen, napařený květák, baby špenát a posypka gomasio. Konečně jsem koupil neloupanou červenou čočku a objevil úplně novou chuť. Recept je výborný a název ragú je zde plným právem. Kořeněné, syté a hodné dalších opakování 😀
A další výtvarné dílo je na světe 😍 Krása 👍👍
Radost pohledět 😍
Dělala jsem z batátu, kedlubny a munga. okořeněno shoyu, římskym kmínem a garam másala.
Chuť byla dobrá, ale to mungo se vařilo tak dlouho, že už jsem ztrácela trpělivost:)
No jo, mungo se fakt musí vařit dýl než červená čočka :-)) To chce mít předem uvařené, pak je to raz dva :-)
Překvapilo mě posolení cibule, vždy se říká že při vaření lustěnin se má solit až nakonci vaření
My také solíme cibuli hned na začátku – líp se smaží a mám pocit, že i líp chutná.
To je takový kuchařský fígl, fakt se vyplatí :-)