- 1 cibule
- 5 mrkví
- čtvrtka hlávkového zelí
- 3 stroužky česneku
- 1 hrnek červené čočky
- 1 lžíce sladké papriky
- rozmarýn
- 2-3 lžíce oleje
- na dochucení: shoyu, umeocet
- Na oleji orestujte cibuli a posolte ji.
- Přidejte česnek na plátky, rozmarýn, sladkou papriku a lžíci shoyu.
- Minutku restujte.
- Přidejte nakrájenou mrkev na větší kusy, zelí a opláchnutou červenou čočku.
- Zalijte vývarem nebo vodou po okraj zeleniny a jakmile bude tekutina vřít, snižte plamen a duste 10-15 minut do změknutí čočky i zeleniny.
- Dochuťte umeoctem a případně ještě solí nebo shoyu.
- Pokud máte rádi jemnou chuť, přidejte několik lžic rostlinné smetany.
- Podávejte s obilovinou (např. kroupami) a salátem.

- Pokud máte již čočku uvařenou, stačí podusit ve vodě zeleninu a k uvařené zelenině zamíchat již hotovou čočku a pokrm dochutit.
Obměna
- Mrkev v receptu velmi dobře nahradí i dýně hokkaido, batát nebo cuketa.
- Ragú je výborné i z jiného druhu čočky, případně mungo fazolek.
- Rozmarýn se dá nahradit i jinou bylinkou – tymián, bazalka, oregáno, majoránka. Nejlépe v čerstvé, ale můžete použít i sušenou verzi.
Děti
- Tento pokrm je vhodný pro děti od 1,5 roku. Uberte ale na dochucovadlech a koření.
PS: Víte už jak na zdravé cukroví?
My na Jíme Jinak ano! Naučíme vás chutné cukroví - bez cukru a 100% rostlinné! 💖 Mrkněte jak nahradit cukr ve vánočním pečení nebo se seznamte s perfektním plánem pečení zdravého cukroví. A myslíme i na vás, kterým dělá starosti lepek. Ochutnejte některý ze 40 receptů na bezlepkové cukroví.
Komentáře
Moooc dobre a hl. jednoduche i rychle ;-) uz mne i napadaji ty dalsi varianty obmenou koreni nebo zeleninky :-)
Předčilo mé očekávání. Výborné