Výborný a rychlý recept, který potěší všechny milovníky hub a jídel typu "kuře na paprice". Hlíva ústřičná příznivě ovlivňuje hladinu cholesterolu v krvi a má velký vliv na imunitu a vitalitu. Proč ji teda nezařadit do jídelníčku, třeba v podobě tohoto receptu?

Ingredience
1-2 porce
  • 1 cibule
  • 1 lžíce oleje
  • 100 g hlívy ústřičné
  • 100-150 ml rostlinného mléka
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1/4-1/2 lžičky uzené papriky
  • 100 g uvařené cizrny
  • umeocet
  • 1 lžička škrobu (arrowroot, kuzu, kukuřičný)
  • sůl

Jak připravit vegan kuře na paprice

  1. Na oleji si osmažíme nadrobno nakrájenou cibulku a ihned posolíme.
  2. Až je zlatavá, přidáme na proužky nakrájenou hlívu a slitou uvařenou cizrnu a společně restujeme.
  3. Poprášíme oběma paprikami, 20 sekund restujeme a zalijeme mlékem.
  4. Snížíme plamen a dusíme zhruba 7 minut.
  5. Poté zahustíme škrobem rozmíchaným v trošce studené vody a povaříme do zhoustnutí.
  6. Vypneme a dochutíme umeoctem.
  7. Podáváme s knedlíkem, rýží, těstovinami nebo jinou obilovinou.

Praktické

  • Hlíva v tomto pokrmu vypadá téměř jako kousky kuřete.

Obměna

  • V receptu je výborné i lahůdkové droždí. Přidejte dle chuti např. 1-2 lžíce.
  • Místo cizrny můžete dát i tofu, tempeh, seitan nebo jinou luštěninu.
  • Hlíva se dá nahradit i za žampiony či jiné houby.
  • Místo mléka můžete dát i rostlinnou smetanu, ale tu až úplně před dokončením pokrmu (duste na vodě), aby se nesrazila, pak už nebude třeba tolik zahušťovat.

Děti

  • Tento pokrm je vhodný pro děti od 2 let. Pokud už běžně jedí luštěniny, je možné i dříve, ale uberte na koření a soli.

Zhubla jsem 5 kg za 6 týdnů (Andrea)

Andrea: Milá Evi, podle Jíme Jinak se stravuji už...

Mám lepší a vypnutější pleť

Evča: Ahoj Evi, nevím, jestli to se patří, přesto...

Bez masa je mi skvěle

Petra: Nejdřív jsem to vůbec neplánovala, ale nakonec jsem maso...

Máme několik kilo dole a cítíme se skvěle

Zdefal: Dobrý den, přeji všem a hlavně Vám Evi....

Nikdy bych nevěřila, že zelenina může chutnat tak dobře

Lenka: Taky pomalu objevují jemné chutě nových potravin a...

Dodáváte mi odvahu zkoušet nové

Magda: Přidávám se k ostatním Evičko, moc děkuji za...

I sestřička v nemocnici si všimla, že jím zdravě

Bartoanaovj: Evi, Helčo, děkuji za práci kterou děláte. I...

Nezmizela mi jen přebytečná kila, ale i návaly, chuť na sladké a zlepšila se má paměť

kamlibe: Po dvou týdnech vaření z vašeho jídelníčku se dostavila...

Jde to i se dvěma maličkými dětmi

Martina: Ahoj Evi a Helčo, a všichni ostatní ?. Jsem s...

Za 14 dní mám dole 5,3 kg a 5 cm v pase!

Alenaleak: Po 14 dnech mám dole 5,3 kg a...

Ještě, že tento web existuje!

Lenka: Děkuji Vám. Za rady i za celý tento...

Zlepšilo se mi trávení a zhubla jsem (Zuzana)

Zuzana: Výzvu do plaviek som skončila včera. Viem, že...

Lituji, že jsem vás neobjevila dřív. Měníte můj život k lepšímu

Eva: Jsem s vámi moc ráda! Měníte mi život...

Můj muž i tchán se jídlo pochvalují

L.fuca: Toto stravování mě baví a hlavně mi dělá...

2/3 dávky antidepresiva jsou pryč a půjde i zbytek (Dagmar)

Dagmar: Milá Evičko, čtu si všechny Tvé odpovědi, některé...
  1. Velmi důstojná alternativa klasického kuře na paprice 😀 Přirozená kořeněná chuť hlívy se zde spojí se sladkostí cizrny a je z toho moc fajn pocit 😀
    Rychlé knedlíky z ovesných vloček, napařený květák, baby špenát, kimchi.

    • A když to umíte ještě takhle krásně naservírovat, tak se ten fajn pocit ještě znásobí 👍😉 Parádní, děkujeme 😍

  2. Super recept, hlavně tip na uzenou papriku (je to v chuti krásně znát) a lahůdkové droždí. Měla jsem zbytek hlívy a na 2 porce by to nestačilo, nastavila jsem petrželí a dýní, pak ani nebylo potřeba zahušťovat škrobem. Díky!

  3. Naprosto skvělý,rychlý recept,který mě jako masožrouta mile překvapil :) Určiitě zakládám do kuchařky.Díky

  4. Dobrý den, dík za výborný recept. Přejmenovala jsem ho na “Lesní kuře na paprice” (lesní=houby)a naservírovala nic netušícím masožroutům k večeři. Moc jsme se pobavili a všichni se v pohodě najedli. ?

  5. Dobry den. Chtěla bych se zeptat, zda stačí hlivu pouze 7 min vařit? Je po tak krátké době dobře stravitelna- přece jen je to houba? Děkuji za odpověď. Ren

    • Ta, co se prodává v obchodech, je uvařená během pár minut, je to podobné jako žampiony, nejsou to hřiby, jsou naopak lehce stravitelné. Ta z lesa je tužší a potřebuje 15-20 minut.

  6. Zobrazit všech 14 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekVyhlášení soutěže o knihu Meditace pro zdraví
Další článekVíte, jak vypadá zdravý jídelníček?