Výborný a rychlý recept, který potěší všechny milovníky hub a jídel typu "kuře na paprice". Hlíva ústřičná příznivě ovlivňuje hladinu cholesterolu v krvi a má velký vliv na imunitu a vitalitu. Proč ji teda nezařadit do jídelníčku, třeba v podobě tohoto receptu?
Ingredience
1-2 porce
  • 1 cibule
  • 1 lžíce oleje
  • 100 g hlívy ústřičné
  • 100-150 ml rostlinného mléka
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1/4-1/2 lžičky uzené papriky
  • 100 g uvařené cizrny
  • umeocet
  • 1 lžička škrobu (arrowroot, kuzu, kukuřičný)
  • sůl

Jak připravit vegan kuře na paprice

  1. Na oleji si osmažíme nadrobno nakrájenou cibulku a ihned posolíme.
  2. Až je zlatavá, přidáme na proužky nakrájenou hlívu a slitou uvařenou cizrnu a společně restujeme.
  3. Poprášíme oběma paprikami, 20 sekund restujeme a zalijeme mlékem.
  4. Snížíme plamen a dusíme zhruba 7 minut.
  5. Poté zahustíme škrobem rozmíchaným v trošce studené vody a povaříme do zhoustnutí.
  6. Vypneme a dochutíme umeoctem.
  7. Podáváme s knedlíkem, rýží, těstovinami nebo jinou obilovinou.

Praktické

  • Hlíva v tomto pokrmu vypadá téměř jako kousky kuřete.

Obměna

  • V receptu je výborné i lahůdkové droždí. Přidejte dle chuti např. 1-2 lžíce.
  • Místo cizrny můžete dát i tofu, tempeh, seitan nebo jinou luštěninu.
  • Hlíva se dá nahradit i za žampiony či jiné houby.
  • Místo mléka můžete dát i rostlinnou smetanu, ale tu až úplně před dokončením pokrmu (duste na vodě), aby se nesrazila, pak už nebude třeba tolik zahušťovat.

Děti

  • Tento pokrm je vhodný pro děti od 2 let. Pokud už běžně jedí luštěniny, je možné i dříve, ale uberte na koření a soli.

6 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Dobrý den, dík za výborný recept. Přejmenovala jsem ho na “Lesní kuře na paprice” (lesní=houby)a naservírovala nic netušícím masožroutům k večeři. Moc jsme se pobavili a všichni se v pohodě najedli. 😉

  2. Dobry den. Chtěla bych se zeptat, zda stačí hlivu pouze 7 min vařit? Je po tak krátké době dobře stravitelna- přece jen je to houba? Děkuji za odpověď. Ren

    • Ta, co se prodává v obchodech, je uvařená během pár minut, je to podobné jako žampiony, nejsou to hřiby, jsou naopak lehce stravitelné. Ta z lesa je tužší a potřebuje 15-20 minut.

  3. Zobrazit všech 6 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekVyhlášení soutěže o knihu Meditace pro zdraví
Další článekVíte, jak vypadá zdravý jídelníček?