Výborný a rychlý recept, který potěší všechny milovníky hub a jídel typu "kuře na paprice". Hlíva ústřičná příznivě ovlivňuje hladinu cholesterolu v krvi a má velký vliv na imunitu a vitalitu. Proč ji teda nezařadit do jídelníčku, třeba v podobě tohoto receptu?

Ingredience
1-2 porce
  • 1 cibule
  • 1 lžíce oleje
  • 100 g hlívy ústřičné
  • 100-150 ml rostlinného mléka
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1/4-1/2 lžičky uzené papriky
  • 100 g uvařené cizrny
  • umeocet
  • 1 lžička škrobu (arrowroot, kuzu, kukuřičný)
  • sůl

Jak připravit vegan kuře na paprice

  1. Na oleji si osmažíme nadrobno nakrájenou cibulku a ihned posolíme.
  2. Až je zlatavá, přidáme na proužky nakrájenou hlívu a slitou uvařenou cizrnu a společně restujeme.
  3. Poprášíme oběma paprikami, 20 sekund restujeme a zalijeme mlékem.
  4. Snížíme plamen a dusíme zhruba 7 minut.
  5. Poté zahustíme škrobem rozmíchaným v trošce studené vody a povaříme do zhoustnutí.
  6. Vypneme a dochutíme umeoctem.
  7. Podáváme s knedlíkem, rýží, těstovinami nebo jinou obilovinou.

Praktické

  • Hlíva v tomto pokrmu vypadá téměř jako kousky kuřete.

Obměna

  • V receptu je výborné i lahůdkové droždí. Přidejte dle chuti např. 1-2 lžíce.
  • Místo cizrny můžete dát i tofu, tempeh, seitan nebo jinou luštěninu.
  • Hlíva se dá nahradit i za žampiony či jiné houby.
  • Místo mléka můžete dát i rostlinnou smetanu, ale tu až úplně před dokončením pokrmu (duste na vodě), aby se nesrazila, pak už nebude třeba tolik zahušťovat.

Děti

  • Tento pokrm je vhodný pro děti od 2 let. Pokud už běžně jedí luštěniny, je možné i dříve, ale uberte na koření a soli.

Děti nepoznaly, že je to zdravé

Alena: můj 6letý masař nepoznal, že sekaná není z masa,...

Ještě, že tento web existuje!

Lenka: Děkuji Vám. Za rady i za celý tento...

Od doby, co jsme na JJ nás zubařka chválí

Petra: Tak u nás (zejména u mě) to byla...

Poděkování

Dobrý den, chtěla jsem moc poděkovat za tyto inspirující...

I sestřička v nemocnici si všimla, že jím zdravě

Bartoanaovj: Evi, Helčo, děkuji za práci kterou děláte. I...

Ubývají cm i kg. Stojí to za to!

Ilona: Ahoj, dnes, šestý den - úbytek váhy 2...

Nezmizela mi jen přebytečná kila, ale i návaly, chuť na sladké a zlepšila se má paměť

kamlibe: Po dvou týdnech vaření z vašeho jídelníčku se dostavila...

Z maroda jsem zase činorodá!

Jarka: Ahoj Evi a Heli a všichni klubáci ♥...

Královský oběd za půl hodiny

Lucie.L.: Chtěla jsem poděkovat za dnešní promyšlené "menu" pro...

Nechutná mi sladké: to jsem ani nemyslela, že se někdy stane

Katchenka: Velkou inspirací na to, co vařit, mi jsou...

Můj muž i tchán se jídlo pochvalují

L.fuca: Toto stravování mě baví a hlavně mi dělá...

S vámi je očista vždy příjemnější

Iva: Každý rok si říkám, že budu šetřit a...

Děkuji moc za videa

Magda: Děvčata, děkuji moc za videa, jsou úžasná a...

Členství v Klubu byla jedna z našich nejlepších investic

Martina: Dlouho jsem váhala, zda si můžeme dovolit z...

Jsem ráda, že jsem na vás narazila v pravou chvíli

Mayf: Dobrý den, jsem rada, že jsme na vás...

Radka: Díky za bezvadné materiály a podporu

Děkuji za všechen bezvadný materiál na webu i za...

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!
  1. Super recept, hlavně tip na uzenou papriku (je to v chuti krásně znát) a lahůdkové droždí. Měla jsem zbytek hlívy a na 2 porce by to nestačilo, nastavila jsem petrželí a dýní, pak ani nebylo potřeba zahušťovat škrobem. Díky!

  2. Naprosto skvělý,rychlý recept,který mě jako masožrouta mile překvapil 🙂 Určiitě zakládám do kuchařky.Díky

  3. Dobrý den, dík za výborný recept. Přejmenovala jsem ho na “Lesní kuře na paprice” (lesní=houby)a naservírovala nic netušícím masožroutům k večeři. Moc jsme se pobavili a všichni se v pohodě najedli. ?

  4. Dobry den. Chtěla bych se zeptat, zda stačí hlivu pouze 7 min vařit? Je po tak krátké době dobře stravitelna- přece jen je to houba? Děkuji za odpověď. Ren

    • Ta, co se prodává v obchodech, je uvařená během pár minut, je to podobné jako žampiony, nejsou to hřiby, jsou naopak lehce stravitelné. Ta z lesa je tužší a potřebuje 15-20 minut.

  5. Zobrazit všech 10 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekVyhlášení soutěže o knihu Meditace pro zdraví
Další článekVíte, jak vypadá zdravý jídelníček?