Domů > Zdravé recepty > Přílohy

Jáhlová kaše

Uvařeno
bez lepku
sezóna zima

Naše oblíbená bezlepková varianta snídaňové kaše nebo lehké večeře.

Ingredience
  • 1 hrnek jahel
  • 3 hrnky vody
  • špetka soli

Mojí motivací ke změně byla nadváha, velká únava a různé zdravotní potíže. Už po pár dnech jsem cítila příliv energie...

Jak připravit kaši z jáhel

  1. Jáhly propereme ve studené vodě a vložíme do hrnce s vodou.
  2. Osolíme a dáme vařit.
  3. Když přijdou jáhly k varu, ztlumíme plamen.
  4. Necháme bez míchání na mírném ohni vařit 30 až 40 minut, dokud se voda nevstřebá.

Praktické

  • Pokud si připravujeme jáhlovou kaši na snídani, je potřeba počítat s časovou rezervou.
  • Můžete také dát rozvařit zbylé jáhly z předchozího dne.
  • Já nejraději připravím jáhlovou kaši večer a na noc ji uložím do peřin či dek. Ráno je krásně teplá a připravená k podávání. Příprava snídaně pak zabere jen pár minut.

Kombinujeme

  • Na snídani je ideální kombinovat jáhlovou kaši s tepelně upravenou zeleninou – dušenou, restovanou, napařenou, jakkoli podle chuti  a aktuální zdravotní kondice.
  • Kaši ještě nazdobíme čerstvou natí a můžeme posypat praženými semínky nebo mandlemi. Já ráda přidávám i lžíci kvašené zeleniny a kousek syrové na ozdobu.
  • Kdo potřebuje připravit kompletní talíř například na večeři, protože v práci nemá dobrý oběd, doplní ještě bílkoviny v podobě luštěnin. Můžeme na talíř dát porci čočky, fazolí, hrachu atd. nebo je můžeme vmíchat k zelenině a houbám do woku. Nemáme-li nic namočeného nebo uvařeného, sáhneme po tofu či tempehu.

Obměna

  • Jáhly můžeme zkombinovat s jakoukoli další obilovinou, naše nejoblíbenější je s rýži nebo quinoou.
  • Jáhly mají zahřívající charakter, takže jsou vhodné v chladnějších dnech. V létě je kombinujeme nejčastěji s kukuřicí (krupice nebo polenta).

Děti

  • Jáhly jsou lehce stravitelné, velmi výživné a navíc bezlepkové, takže je můžeme podávat mezi prvními příkrmy, kdy z receptu vynecháme sůl a můžeme zvednout množství vody, aby byla kašička opravdu kašovitá.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

6 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Klub
Mila Beata
24. 2. 2021

Mnaaaam

Klub

Jsem velmi překvapená, jak výbornou chuť má kaše naslano. Já jsem ji dosud jedla vždy jen s javorovým sirupem, tak mi to chutnalo, ale dnes jsem zcela nadšená. Sice jsem neměla fazolky, tak jsem použila kedlubnu, ale snídaně skutečně vynikající.

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

12
41

Startujeme online kurz Podzimní detox

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

3
22

Ovesná kaše makové panenky

Miluji mák, naši českou superpotravinu. Proto je tato kaše s mákem mým jednoznačným favoritem. Zkuste ji taky na snídani či svačinku. Jsem si jistá, že bud...
3
10

Mléčná krémová rýžová kaše

Ovesnou nebo jáhlovou kaši známe všichni. Ale zkoušeli jste už mléčnou rýži? Tuto mléčnou rýžovou kaši můžete podávat jako teplou snídani, která vás zasytí...

Sytá a rychlá snídaně: miso polévka a kaše 2v1

Skvělá zdravá snídaňová volba pro ty, kterým nestačí miso polévka na snídani, ale nemají čas si vařit ještě obilnou kaši. Toto je snídaně 2v1 – hustá...