Naše oblíbená bezlepková varianta snídaňové kaše nebo lehké večeře.

Ingredience
  • 1 hrnek jahel
  • 3 hrnky vody
  • špetka soli

Jak připravit kaši z jáhel

  1. Jáhly propereme ve studené vodě a vložíme do hrnce s vodou.
  2. Osolíme a dáme vařit.
  3. Když přijdou jáhly k varu, ztlumíme plamen.
  4. Necháme bez míchání na mírném ohni vařit 30 až 40 minut, dokud se voda nevstřebá.

Praktické

  • Pokud si připravujeme jáhlovou kaši na snídani, je potřeba počítat s časovou rezervou.
  • Můžete také dát rozvařit zbylé jáhly z předchozího dne.
  • Já nejraději připravím jáhlovou kaši večer a na noc ji uložím do peřin či dek. Ráno je krásně teplá a připravená k podávání. Příprava snídaně pak zabere jen pár minut.

Kombinujeme

  • Na snídani je ideální kombinovat jáhlovou kaši s tepelně upravenou zeleninou – dušenou, restovanou, napařenou, jakkoli podle chuti  a aktuální zdravotní kondice.
  • Kaši ještě nazdobíme čerstvou natí a můžeme posypat praženými semínky nebo mandlemi. Já ráda přidávám i lžíci kvašené zeleniny a kousek syrové na ozdobu.
  • Kdo potřebuje připravit kompletní talíř například na večeři, protože v práci nemá dobrý oběd, doplní ještě bílkoviny v podobě luštěnin. Můžeme na talíř dát porci čočky, fazolí, hrachu atd. nebo je můžeme vmíchat k zelenině a houbám do woku. Nemáme-li nic namočeného nebo uvařeného, sáhneme po tofu či tempehu.

Obměna

  • Jáhly můžeme zkombinovat s jakoukoli další obilovinou, naše nejoblíbenější je s rýži nebo quinoou.
  • Jáhly mají zahřívající charakter, takže jsou vhodné v chladnějších dnech. V létě je kombinujeme nejčastěji s kukuřicí (krupice nebo polenta).

Děti

  • Jáhly jsou lehce stravitelné, velmi výživné a navíc bezlepkové, takže je můžeme podávat mezi prvními příkrmy, kdy z receptu vynecháme sůl a můžeme zvednout množství vody, aby byla kašička opravdu kašovitá.

Krásně vedený kurz (Michaela)

Michaela: Evi a spol, i já se přidávám s...

Cítím se báječně a i můj pes je spokojený :-) (Lidka)

Lidka: Ahoj holky, jsem ve 12 dnu. Přesunula jsem...

4 kg dole a jsem plná radosti a sebevědomí

Ajka: Manžel a syn, světe div se si oblíbili...

Webové stránky JJ jsou návykové!

Annabirke-semerakova: Také já nyní, po ukončení kurzu, děkuji Evičce,...

Vaše vedení je úžasné – kila jdou dolů a nemám chuť na sladké

Marie: děkuji za další přísun informací. Už podle vás...

Teším sa z každého vydareného jedla (Elen)

Elen: Som už na dôchodku a k tejto super...

Nejraději bych vyzkoušela všechny recepty najednou (Petra)

Petra: Zdravím, jsem v klubu asi měsíc, mám čtyři...

Děti nepoznaly, že je to zdravé

Alena: můj 6letý masař nepoznal, že sekaná není z masa,...

Dějí se věci neuvěřitelné, jeden zázrak střídá druhý (Magda)

Magda: Ahoj všichni, konečně je to tady, vau... Podzimní...

Nepřestává mě fascinovat, co dokáže ranní polévka (Eva)

Eva: Vím, že už na to taky většina lidí...

Vaření je rychlé, jednoduché a velmi chutné! Jsem vděčná, že jsem do toho šla.

Ivanavaokabu: Tolik nových chutí a tolik zeleniny jsem nesnědla...

V lednici máme týden starou šunku: nikdo už ji nechce!

Veronika: Ja mám rôzne stravovacie omedzenia, takže pre mňa bol...

Jsem vaší velkou fanynkou a na JJ stránkách jsem už závislá

Miluše V.: Evi, moc děkuji za milé setkání v...

Kvalitě mých nehtů 3 měsíční strava s Jíme Jinak velmi pomohla (Dagmar)

Dagmar: Kvalitě mých nehtů 3 měsíční strava s Jíme...

Manžel, velký masožravec, vidí, že mu omezení masa prospívá

Stramis: Já vařím podle JJ od listopadu, teď mám...

Jídlo je chutné, syté, svačiny nepotřebuji (Olga)

Olga: Dobrý den, s vařením žádný problém nemám, naopak...
  1. Jsem velmi překvapená, jak výbornou chuť má kaše naslano. Já jsem ji dosud jedla vždy jen s javorovým sirupem, tak mi to chutnalo, ale dnes jsem zcela nadšená. Sice jsem neměla fazolky, tak jsem použila kedlubnu, ale snídaně skutečně vynikající.

    • Zdeňko mluvíte mi z duše, já jsem ke kaši na slano sbírala odvahu několik měsíců a pak jsem jen zírala, jak je to VÝBORNÉ a tu na sladko jsem si ponechala jen občas a teď už mě to ani nenapadne si ji uvařit. Proto jsme na našich kurzech dávaly povinně ochutnat kaši na slano a každý měl stejnou reakci jako vy :).

    • Záleží, jak moc toho sníte, Janette :-) U nás doma je to tak pro 4 porce – jáhly hodně nabudou.Ale klidně si upravte množství, stačí zachovat poměr jáhl:voda a udělat třeba z pár lžic pro jednoho.

  2. Zobrazit 4 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekKukuřično-pohankový bezlepkový chléb
Další článekJak na fazole adzuki