Naše oblíbená bezlepková varianta snídaňové kaše nebo lehké večeře.

Ingredience
  • 1 hrnek jahel
  • 3 hrnky vody
  • špetka soli

Jak připravit kaši z jáhel

  1. Jáhly propereme ve studené vodě a vložíme do hrnce s vodou.
  2. Osolíme a dáme vařit.
  3. Když přijdou jáhly k varu, ztlumíme plamen.
  4. Necháme bez míchání na mírném ohni vařit 30 až 40 minut, dokud se voda nevstřebá.

Praktické

  • Pokud si připravujeme jáhlovou kaši na snídani, je potřeba počítat s časovou rezervou.
  • Můžete také dát rozvařit zbylé jáhly z předchozího dne.
  • Já nejraději připravím jáhlovou kaši večer a na noc ji uložím do peřin či dek. Ráno je krásně teplá a připravená k podávání. Příprava snídaně pak zabere jen pár minut.

Kombinujeme

  • Na snídani je ideální kombinovat jáhlovou kaši s tepelně upravenou zeleninou – dušenou, restovanou, napařenou, jakkoli podle chuti  a aktuální zdravotní kondice.
  • Kaši ještě nazdobíme čerstvou natí a můžeme posypat praženými semínky nebo mandlemi. Já ráda přidávám i lžíci kvašené zeleniny a kousek syrové na ozdobu.
  • Kdo potřebuje připravit kompletní talíř například na večeři, protože v práci nemá dobrý oběd, doplní ještě bílkoviny v podobě luštěnin. Můžeme na talíř dát porci čočky, fazolí, hrachu atd. nebo je můžeme vmíchat k zelenině a houbám do woku. Nemáme-li nic namočeného nebo uvařeného, sáhneme po tofu či tempehu.

Obměna

  • Jáhly můžeme zkombinovat s jakoukoli další obilovinou, naše nejoblíbenější je s rýži nebo quinoou.
  • Jáhly mají zahřívající charakter, takže jsou vhodné v chladnějších dnech. V létě je kombinujeme nejčastěji s kukuřicí (krupice nebo polenta).

Děti

  • Jáhly jsou lehce stravitelné, velmi výživné a navíc bezlepkové, takže je můžeme podávat mezi prvními příkrmy, kdy z receptu vynecháme sůl a můžeme zvednout množství vody, aby byla kašička opravdu kašovitá.

Staňte se členy Klubu Jíme Jinak

Získáte videorecepty, jídelníčky, rozhovory s odborníky, rady, slevy na nákupy a online kurzy.

materiály

To, co děláte, mě obohacuje, inspiruje a učí

Pavla: děkuji Vám za Vaši lásku k jídlu, díky níž...

Díky Jíme Jinak lépe zvládáme vést firmu (Lenka)

Lenka: Dobrý večer, milá Evičko! Skláním se a tleskám!!!...

Díky kurzu jsem získala nové návyky a cítím se skvěle

Maradamc: Dobry den pani Evo a Heleno, nejdrive jsem...

Jíme Jinak působí na všech úrovních

Michjana: Náš mladší syn (15) si minulý týden přerovnal...

Všechna jídla jsou vynikající a jejich příprava je hračka (Lenka)

Lenka: Všechna jídla jsou vynikající a moooc mi chutnají....

První týden kurzu a 2 kg dole!

Lada: Už mi nepnou kalhoty přes stehna a je...

Krásně vedený kurz (Michaela)

Michaela: Evi a spol, i já se přidávám s...

Tak jednoduché a tak dobré! (Nada)

Nada: To je dobrota!!! Neměla jsem tolik kedluben, tak...

JJ mi změnila pohled na jídlo a dodalo sebevědomí si dělat věci po svém

Venisy: Skupina Jíme Jinak mi před šesti lety změnila...

MŇÁM! Zatím nejlepší polévka! I manžel profík kuchař chválil

Gitaberangb: MŇÁÁÁM!!!! Zatím pro mě nejlepší polévka - JJ...

Šok: jí to i můj masomil manžel!

Jana: Šok! Jídla z kurzu jí i můj masomil...

Na jídlo se těším a vychutnávám si ho (Věra)

Věra: Evi dnes se stalo to čemu jsem skoro...

Za 3 týdny mám 5 kg dole bez hladu a chemických koktejlů

Zdlang: Zdravim, Evo, Jarni ocista mne prekvapuje pokracujicim ubytkem...

Zůstávám definitivně u tohoto stravování (Olga)

Olga: Dobrý den, co mne napadá na konci kurzu...

Vaření dle JJ je zábava a rychlovka a navíc s dobrým pocitem

Spenito: Klasické konvenční vaření mně v poslední době přestávalo...

Přerod tetičky Tsunami na tanečnici salsy pokračuje.

Evi, Helčo. Co jste mi to udělaly! Místo práce...
  1. Jsem velmi překvapená, jak výbornou chuť má kaše naslano. Já jsem ji dosud jedla vždy jen s javorovým sirupem, tak mi to chutnalo, ale dnes jsem zcela nadšená. Sice jsem neměla fazolky, tak jsem použila kedlubnu, ale snídaně skutečně vynikající.

    • Zdeňko mluvíte mi z duše, já jsem ke kaši na slano sbírala odvahu několik měsíců a pak jsem jen zírala, jak je to VÝBORNÉ a tu na sladko jsem si ponechala jen občas a teď už mě to ani nenapadne si ji uvařit. Proto jsme na našich kurzech dávaly povinně ochutnat kaši na slano a každý měl stejnou reakci jako vy :).

    • Záleží, jak moc toho sníte, Janette :-) U nás doma je to tak pro 4 porce – jáhly hodně nabudou.Ale klidně si upravte množství, stačí zachovat poměr jáhl:voda a udělat třeba z pár lžic pro jednoho.

  2. Zobrazit všech 5 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekKukuřično-pohankový bezlepkový chléb
Další článekJak na fazole adzuki