Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Mungo-zeleninový kotlík

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
sezóna zima

Tip na recept s mungo fazolkami – zeleninový kotlík s indickým kořením. Spolu s basmati rýží, těstovinami nebo quionoou ideální a rychlá večeře.

Ingredience
na 1-2 porce
  • 1 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 3 shitake
  • 1 mrkev
  • kousek brokolice
  • kousek daikonu
  • kousek chilli papričky
  • uvařené mungo fazolky
  • koření dle chuti (cca 1/3 lžičky od každého): koriandr, citrónová tráva, garam masala, kari
  • na dochucení: umeocet
  • sůl

Jak připravit mungo kotlík

  1. Na oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibulku s větší špetkou soli.
  2. Až je cibulka zlatavá, přidáme na tenké plátky nakrájený česnek, shitake a chilli papričku a koření.
  3. Vše osmažíme.
  4. V jiném hrnci oblanšírujeme na větší špalíčky nakrájenou mrkev, daikon na růžičky brokolici.
  5. K osmažené cibulce a dalším ingrediencím přidáme scezené uvařené mungo, měkkou zeleninu a zalijeme vodou nebo vývarem.
  6. Vaříme minutu a poté dochutíme a vypneme.

Praktické

  • Kotlík podáváme například s vařenou qionoou, basmati rýží nebo těstovinami.
  • Pokud by byl pokrm příliš řídký, můžeme ho zahustit škrobem rozmíchaným v trošce vody a povaříme do zhoustnutí.
  • Na podlévání munga doporučujeme použít vodu z blanšírované zeleniny.
  • Pokud máme sušené houby, namočíme je do vody.

Obměna

  • Zeleninu volíme dle sezóny a chuti. Výborná je také dýně, batát, petržel atp.
  • Místo vody můžeme mungo podlít rostlinným mlékem (nejlépe se hodí kokosové, ale i jiné oříškové nebo třeba ovesné je výborné) nebo můžeme zjemnit smetanou.
  • Skvělá kombinace je toto jídlo spolu s tahini – sezamovým nebo kokosovým máslem.
  • Můžeme použít jakékoliv jiné sušené nebo čerstvé houby.

Děti

  • Tento pokrm je vhodný pro děti od 3 let. Pro mladší děti vynecháme koření a čili.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

5 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Inspirovala jsem se, lehce upravila a bylo to mooc dobré :-)

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Letní Mung Dhal

V teplých dnech přijde lehké mungové kari k chuti. My jsme si k němu dali rýži a salát. Jídlo velmi chutnalo i návštěvě, která přišla na večeři.

Dýňovo-špenátové kari s čočkou

Tyhle dvě zeleniny spolu v jednom jídle, to je prostě dokonalost sama. Vždycky dělám trochu větší porci, protože nám nesmírně chutná. Je to jedno z těch ry...

Mashroom mattar – žampióny a hrách

Indické verze omáček miluju a předělávám si je k obrazu svému. V mém pojetí jsou bez smetany, cukru a másla a nejsou ostré. Jsou lepší než v indické restau...

Kari smažená rýže s hráškem

Milujete asijskou kuchyni? Pak si zamilujete i tuto mírně pikantní voňavou kari smaženou rýži. Když máte uvařenou rýži, je to rychlovka!

Smažená rýže s hráškem

Milujete asijskou kuchyni? Pak si zamilujete i tuto mírně pikantní voňavou smaženou rýži. Když máte uvařenou rýži, je to rychlovka!

Bob po indicku

Jestli se v Indii používá bob, to opravdu nevím, ale záleží na tom velmi málo. Koření dokáže zázraky s jakoukoli přísadou a tak tato byla volba jasná. Po s...