Indické verze omáček miluju a předělávám si je k obrazu svému. V mém pojetí jsou bez smetany, cukru a másla a nejsou ostré. Jsou lepší než v indické restauraci! Aspoň tak to říkají ti, kdo ochutnali tuto moji hrachovou omáčku s houbama. Místo zeleného hrášku dávám do téhle indické klasiky zelený hrách a kokosové mléko. To je tak dobré!

Ingredience
4 porce
  • 1 hrnek vařeného hrachu (zelený půlený)
  • 5 velkých žampiónů
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • hrst fazolových lusků (velké ploché nebo zelené fazolky)
  • 1lžička celého kmínu
  • 1 lžička sladkého kari (nebo kari pasta)
  • 100 ml kokosového mléka
  • cca 300 ml vývaru/vody
  • umeocet/limetka
  • olej
  • sůl

Jak připravit hrachové kari se žampionem

  1. Dáme ohřát vývar/vodu a připravíme zeleninu. Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobno, česnek oloupeme a nasekáme na drobno, žampióny omyjeme a nakrájíme na menší kousky, fazolky na drobné proužky.
  2. V hrnci rozpálíme na dně olej, přidáme kmín, krátce ho osmažíme, pak přidáme cibuli a česnek a osolíme.
  3. Orestujeme do sklovata a přidáme fazolky, žampióny a koření. Společně orestujeme a podlijeme vodou nebo vývarem, ale jen trošinku, aby se zelenina a houby měli v čem dusit. Přiklopíme pokličkou.
  4. Dusíme pod pokličkou cca 15 minut do změknutí fazolek. Pak přidáme hrách, kokosové mléko a necháme krátce prohřát. Vypneme.
  5. Dochutíme přidáním kokosového mléka a případně umeoctem (je slaný a kyselý, takže opatrně) nebo limetkovou šťávou.

Praktické

  • Hrách používám na tuhle omáčku zelený půlený. Je jemný, rychle se uvaří a když ho nezapomenu vypnout, tak drží tvar, takže krásně nahradí zelený hrášek a ještě je do čeho kousnout. Ale můžete použít i zelený celý nebo žlutý v obou verzích.
  • Hrách vařím s řasou hijiky a do omáčky dám hrách i s řasou. Na podlití používám vodu z hrachu, když mi zbude, jinak dám zeleninový vývar nebo vodu.
  • Čím více kokosového mléka, tím jemnější a smetanovější jídlo bude, ale také bude řidší, takže si dejte podle své chuti a hustoty, která vám vyhovuje.
  • Kari dávám sladké kvůli dětem, ale můžete dát ostré nebo je nakombinovat.
  • Kari můžete použít jako kořenící směs nebo použít pastu.
  • Pokud bychom to přehnali s ostrým kari, můžeme jídlo zjemnit přidáním kokosového mléka nebo rostlinné smetany.
  • Žampióny můžete nakrájet na drobno jako já, nebo nechat velké kousky, jako to dělávají v indické restauraci. Já mám doma jednoho odpůrce hub, tak to dělám takto a prochází to bez řečí.
  • Omáčku můžete případně i trochu pomixovat ponormám mixérem, kdybyste nechtěli kousky hub a hrachu tak velké.
  • Pokrm je přirozeně bezlepkový a nesójový.

Obměna

  • Místo kokosového mléka můžeme použít na zjemnění rostlinnou smetanu nebo ji zcela vynechat, i tak je omáčka moc dobrá.
  • Můžeme přidat i jinou zeleninu a ploché zelené velké fazole, které používám já nahradit – skvěle se hodí cuketa, brokolice, pórek, špenát, mangold.
  • Hrách můžete nahradit jinou luštěninou – nejvíce se jí strukturou podobají loupané mungo fazolky, ale můžete použít i fazole, čočku nebo cizrnu. Pokud je nemáte předem uvařené, použijte loupanou červenou čočku.
  • Místo česneku můžete dát zázvorovou šťávu.
  • Místo ume octa můžete dát jablečný ocet, rýžový ocet, šťávu z citrónu apod. a slanou chuť případně přidat troškou sojové omáčky.

Děti

  • Toto jídlo je vhodné pro děti od 1,5 roku, pokud už běžně jí luštěniny, ale vynecháme koření, budeme velmi decentně solit a šetřit s olejem.

⏩ BRZY ZAČÍNÁ PODZIMNÍ DETOX KURZ

Děkuji za to, co děláte!

Zlatka: Dakujem velmi pekne za vsetko co robite pre...

Děkuji a držím palce!

Jindra: Pěkný den :) Už více než 20 let...

Hubnutí jde samo

Iva1: Dobrý den, pořád se bavím a pořád hubnu,...

První vyzkoušený salátek z kurzu a naprosto výborný!

Iva: Teda mňam, mňam, mňam, první vyzkoušený salátek z...

Jsem ráda, že jsem na vás narazila v pravou chvíli

Mayf: Dobrý den, jsem rada, že jsme na vás...

Mojí největší motivací je zdraví (Věra)

Věra: Ahojte všichni, mám za sebou první den a...

Jsem ráda, že jsem se do klubu JJ přihlásila

Katka: moc, moc děkuji za klub JJ, jsem z toho...

Už žádná alergie ani pálení žáhy (Dita)

Dita: Ahoj všem, ráda bych s vámi sdílela radost...

Měníte mi život k lepšímu

Pája: Ahoj, moc díky, v 50 mi měníte život...

Díky vám jsem objevila jiný styl přípravy a stravování

Štěpánka: Postupně se pročítám a sepisuji nákupní seznam. Zkouším a...

Jídlo je perfektní, i děti uždibují (Lada)

Lada: Dneska třetí den a jídlo za mě perfektní....

S vámi jsem získala pestrý, jednoduchý a lahodný jídelníček

Fpc: Jsem ráda, že jsem tyto stránky objevila těsně...

Kamarádka jde do toho se mnou (Růžena)

Růžena: Ahoj mlsné hubičky ( jako já :-) )...

Máme několik kilo dole a cítíme se skvěle

Zdefal: Dobrý den, přeji všem a hlavně Vám Evi....

Žádné pálení žáhy a v bříšku krásně. (Kateřina)

Kateřina: Ahoj všichni. Jsem tu absolutní nováček a už...

Z receptů JJ jsem úplně unešená

helusa27: Bože, to je dobré! Zatím jsem trochu podezíravá...
  1. Nádherná inspirace, padlo mi to do oka a sliny se sbíhají! Musím se jen někde dostat k luskám, nebo aspoň ke špenátu ;-) a hned vařím! Krásný den!

  2. Zobrazit 4 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekNepečené cizrnové řezy (bez lepku)
Další článekKrásné knihy pro nové hrdiny