Tento recept je z jimejinak.cz, kde najdete tisíce zdravých receptů, videa a online kurzy vaření.
Mashroom mattar – žampióny a hrách
Přidat do
Zadejte název skupiny
Uvařeno
Skvělý nápad! Přidejte fotku a inspirujte ostatní.
Přetáhněte sem fotku nebo klikněte pro výběr.
bez lepku
bez mléka
sezóna podzim
Indické verze omáček miluju a předělávám si je k obrazu svému. V mém pojetí jsou bez smetany, cukru a másla a nejsou ostré. Jsou lepší než v indické restauraci! Aspoň tak to říkají ti, kdo ochutnali tuto moji hrachovou omáčku s houbama. Místo zeleného hrášku dávám do téhle indické klasiky zelený hrách a kokosové mléko. To je tak dobré!
Ingredience
4 porce
1 hrnek vařeného hrachu (zelený půlený)
5 velkých žampiónů
1 cibule
3 stroužky česneku
hrst fazolových lusků (velké ploché nebo zelené fazolky)
Eva, maminka čtyř dětí, měla pocit, že její těhotenství probíhají normálně – velký váhový př...
Ingredience
4 porce
1 hrnek vařeného hrachu (zelený půlený)
5 velkých žampiónů
1 cibule
3 stroužky česneku
hrst fazolových lusků (velké ploché nebo zelené fazolky)
1lžička celého kmínu
1 lžička sladkého kari (nebo kari pasta)
100 ml kokosového mléka
cca 300 ml vývaru/vody
umeocet/limetka
olej
sůl
Jak připravit hrachové kari se žampionem
Dáme ohřát vývar/vodu a připravíme zeleninu. Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobno, česnek oloupeme a nasekáme na drobno, žampióny omyjeme a nakrájíme na menší kousky, fazolky na drobné proužky.
V hrnci rozpálíme na dně olej, přidáme kmín, krátce ho osmažíme, pak přidáme cibuli a česnek a osolíme.
Orestujeme do sklovata a přidáme fazolky, žampióny a koření. Společně orestujeme a podlijeme vodou nebo vývarem, ale jen trošinku, aby se zelenina a houby měli v čem dusit. Přiklopíme pokličkou.
Dusíme pod pokličkou cca 15 minut do změknutí fazolek. Pak přidáme hrách, kokosové mléko a necháme krátce prohřát. Vypneme.
Dochutíme přidáním kokosového mléka a případně umeoctem (je slaný a kyselý, takže opatrně) nebo limetkovou šťávou.
Praktické
Hrách používám na tuhle omáčku zelený půlený. Je jemný, rychle se uvaří a když ho nezapomenu vypnout, tak drží tvar, takže krásně nahradí zelený hrášek a ještě je do čeho kousnout. Ale můžete použít i zelený celý nebo žlutý v obou verzích.
Hrách vařím s řasou hijiky a do omáčky dám hrách i s řasou. Na podlití používám vodu z hrachu, když mi zbude, jinak dám zeleninový vývar nebo vodu.
Čím více kokosového mléka, tím jemnější a smetanovější jídlo bude, ale také bude řidší, takže si dejte podle své chuti a hustoty, která vám vyhovuje.
Kari dávám sladké kvůli dětem, ale můžete dát ostré nebo je nakombinovat.
Kari můžete použít jako kořenící směs nebo použít pastu.
Pokud bychom to přehnali s ostrým kari, můžeme jídlo zjemnit přidáním kokosového mléka nebo rostlinné smetany.
Žampióny můžete nakrájet na drobno jako já, nebo nechat velké kousky, jako to dělávají v indické restauraci. Já mám doma jednoho odpůrce hub, tak to dělám takto a prochází to bez řečí.
Omáčku můžete případně i trochu pomixovat ponormám mixérem, kdybyste nechtěli kousky hub a hrachu tak velké.
Pokrm je přirozeně bezlepkový a nesójový.
Obměna
Místo kokosového mléka můžeme použít na zjemnění rostlinnou smetanu nebo ji zcela vynechat, i tak je omáčka moc dobrá.
Můžeme přidat i jinou zeleninu a ploché zelené velké fazole, které používám já nahradit – skvěle se hodí cuketa, brokolice, pórek, špenát, mangold.
Hrách můžete nahradit jinou luštěninou – nejvíce se jí strukturou podobají loupané mungo fazolky, ale můžete použít i fazole, čočku nebo cizrnu. Pokud je nemáte předem uvařené, použijte loupanou červenou čočku.
Místo česneku můžete dát zázvorovou šťávu.
Místo ume octa můžete dát jablečný ocet, rýžový ocet, šťávu z citrónu apod. a slanou chuť případně přidat troškou sojové omáčky.
Děti
Toto jídlo je vhodné pro děti od 1,5 roku, pokud už běžně jí luštěniny, ale vynecháme koření, budeme velmi decentně solit a šetřit s olejem.
A co dále? Blíží se čas na jarní detox!
Pokud vám po zimě chybí energie, trápí vás únava nebo máte kila navíc, pojďte s tím něco udělat. Nenecháme vás v tom a hážeme záchranné lano! 😊 Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.
Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh
Zdravím, dnes som si varila tento skvelý recept, nemala som síce čerstvé fazuľové struky, ale kúpila som mrazené, a veeeelmi mi chutilo. Ďakujem že sa môžem inšpirovať vašimi receptami Monika
Moc moc díky, opravdu, jsem rád, že jsou tady takoví úžasný lidičky ❤️😍No jo, ja mám teď ve sklepě dobrých 25 kg medu, co já s tím teď budu dělat? 😂😂😂🤔🤔
Evičko sluníčko, Ty mě úplně dojímas, nech toho, nebo budu nosit nos nahoru 😂😂Sranda, neboj, ale moc moc si toho vážím a nelituji, že jsem přišel “s kůží na trh” a když jsi psala, že se ozvali i kolegové “ve zbrani”, kteří mají problémy, tak i mě to podpořilo a posílilo, ono se to nezdá, ale nikdo není ze železa, ani vojáci, ani policajti, jeden můj kolega, co skoro 30 let dělat technika na vrazdach, skončil nakonec hospitalizován na psychiatrii, nikdo by to do něj neřekl, nebo jeden doktor ze záchranky v HB, obrovity tvrdý a na první pohled arogantní chlap, kvůli tomu co za ty roky služby zažil, začal strašně chlastat a skončil skoro jak bezdomovec.. Je to fakt mazec, akorát ne každý to chápe, jsou lidi, kteří jsou schopni se tomuhle posmivat, nebo to nazývat slabosti, jenže já vždycky říkám,, že nikdo neví, co na něj čeká.. Někomu by trocha pokory neuškodila.. Ale to už je jiný příběh a jejich boj.. No já teď bojuji spíš z úplně druhé strany, do masa se musím nutit, úplně jsem si převrátil chutě a včera si po týdnu udělal krůtí, abych to maso alespoň jednou týdně zařadil, ale vůbec na něj neměl chuť a docela se do jídla nutil.. Abych teď neměl opačný problém, ale ono by se asi zase tak moc nestalo, kdyby člověk maso nejedl vůbec ne? 😀🤔🤔
Hrachová kaše s čerstvými bylinkami a zeleninou je velmi chutná a rychle hotová. Dá se podávat k hlavnímu jídlu nebo jako pomazánka k pečivu či plackám.
Toto jídlo je hotové do 10 minut. Skvělé, když potřebujete uvařit opravdu něco rychlého. Recept je velmi snadný, sytý a dobrý. Zejména v kombinaci s basmat...
Komentáře
Zdravím, dnes som si varila tento skvelý recept, nemala som síce čerstvé fazuľové struky, ale kúpila som mrazené, a veeeelmi mi chutilo. Ďakujem že sa môžem inšpirovať vašimi receptami Monika
Výborné a rychlé jídlo, díky moc za další recept 🌻