Rychlý a sytý "majonézový" těstovinový salát vhodný jako lehký oběd nebo večeře.

Ingredience
pro 1 porci
  • 70 g uvařených těstovin
  • pár růžiček brokolice
  • 1 cibule
  • 1 lžíce oleje
  • 1/3 balíčku kysaného zelí
  • 3 lžíce tofunézy (nebo dle chuti)
  • 1/4 uzeného tofu nebo tempehu
  • k dochucení: sůl, umeocet, shiromiso

Jak připravit brokolicový salát

  1. Cibuli nakrájíme na půlměsíčky a osmahneme ji na oleji se solí.
  2. Jakmile je zlatavá, přidáme překrájené zelí a orestujeme.
  3. Přiklopíme pokličkou a stáhneme na nejmenší plamen.
  4. Necháme změknout a poté vypneme.
  5. Mezitím nakrájíme uzené tofu nebo tempeh na kostičky a na suché pánvi nebo s troškou oleje orestujeme dozlatova.
  6. Dáme vařit vodu v hrnci se solí.
  7. Jakmile vře, vhodíme na růžičky rozebranou brokolici.
  8. Blanšírujeme 1-2 minuty.
  9. Brokolici scedíme a propláchneme studenou vodou.
  10. Do hrnce k zelí zamícháme brokolici, těstoviny, tofu nebo tempeh a tofunézu.
  11. Ochutíme dle chuti shiromisem a umeoctem a podáváme.
  12. Můžeme posypat nasekanou petrželkou, jarní cibulkou nebo pažitkou.

Praktické

  • Pokud by se zelí připalovalo, podlijeme troškou vody.
  • Brokolice by měla zůstat al dente. Hlídáme ji, aby se nerozvařila (kontrolujeme vidličkou).
  • Tento salát je vhodný jíst ihned. Kvůli tepelné úpravě zeleniny ho není vhodné skladovat.
  • Tofunézu si můžete sami vyrobit z bílého tofu nebo koupit ve zdravé výživě.
  • Pokud trpíte celiakií, zvolte bezlepkové těstoviny (kukuřičné, rýžové aj.).

Obměna

  • Kysané zelí můžeme nahradit i klasickým raným zelím, které podusíme na cibulce.
  • Místo tofunézy můžeme použít veganskou majonézu bez cukru, ochucený rostlinný „jogurtový“ dip, „sýrový“ dip (např. křenový nebo paprikový) nebo dip ze silken tofu.
  • Pokud máte rádi, můžete přidat do jídla i trošku lahůdkového droždí, anebo si ho posypat gomasiem.
  • Výborné je do tohoto salátu zamíchat (nebo posypat) orestované vlašské ořechy, dýňová nebo slunečnicová semínka.

Děti

  • Toto jídlo je vhodné pro děti od 1,5 roku. Kysané zelí ale volte domácí méně slané, anebo kupované, ale velmi dobře propláchnuté (obsahuje hodně soli).

Jíme jinak je fantastický web

Sisi: Jíme jinak je fantastický web, který vás musí...

Upravil se mi tlak, cholesterol i astma (v 73 letech)

Proda4: Dobrý den, patřím sice k začátečnicím ve stravování...

Konečně zdravý jídelníček

Ilona71: 2,5 kg dole. Jsem moc rada za tento...

Moje hmotnost je konečně stabilní

Iva V.: Ahoj Evi, já jsem úplně nadšená ze...

Děkuji, že se na JJ můžu dozvědět zásadní fakta o jídle

Maki: Musím říct, že pravda je často dost krutá..jsem...

Ubývají cm i kg. Stojí to za to!

Ilona: Ahoj, dnes, šestý den - úbytek váhy 2...

Vždyť budu po Vánocích zase štíhlejší!

Magda: Je mi tu s Vámi móóóóc krásně. A...

Úspěch: manžel vylízal i talíř

Slunivok: Skvělý recept ! Uvařila jsem si čočku na...

S vámi je očista vždy příjemnější

Iva: Každý rok si říkám, že budu šetřit a...

Děkuji za to, co děláte!

Zlatka: Dakujem velmi pekne za vsetko co robite pre...

Mám víc energie a čistší hlavu

Neli: S úklidy řádím od úterka, pěkně využívám dynamickou...

Dle JJ vařím a peču, už od toho neuteču

Petra B.: Dle JJ vařím, smažím, peču od toho už neuteču. Ať...

Úspěch – chutná i příteli

Iveta: Co mám uvařeno, nabízím i příteli a nezdráhá...

Jsem ráda, že jsem do toho šla!

Giana: Chtěla bych moc poděkovat za celé zpracování kurzu,...

Děláte úžasnou osvětu – jsem nadšená!

Monika V.: Mooc děkuji. Děláte úžasnou osvětu. Já jsem...

Vaše chutná jídla obohatila náš stereotypní jídelníček

MoniVr: Dobrý den, mám za sebou polovinu kurzu a...

Zkuste náš nový online kurz Super Saláty

Dělejte saláty jako šéfkuchař!

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekDovolená v Chorvatsku zdravě – restaurace, kde nakupovat a co si vzít
Další článekDětské opalovací krémy obsahují hormonální disruptory. Dejte si pozor na tyto složky.