Domů > Zdravé recepty > Kondimenty

Chutney z divokých žlutých rajčátek

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka

Indická kuchyně je tak variabilní a recept se vždy liší oblasti k oblasti, město k městu, od rodiny k rodině. Tohle je na indické kuchyně skvělé a člověk se pak ani necítí provinile, když si něco poupraví. Originální recept je z červených rajčat, ale jelikož mám velkou úrodu žlutých, tak na ně došlo. Nejen, že chutney i tak je výborné, ale je i krásně žluté, alespoň mě se na pohled moc líbí.

Ingredience
  • žlutá rajčátka
  • slunečnicový olej
  • kmín celý
  • asafoetida
  • česnek
  • strouhaný čerstvý zázvor
  • kurkuma
  • sůl
  • kajenský pepř
  • sušené kari listy
  • olivový olej

Principy Jíme Jinak znám, ale během roku jsem dost polevila a tak jsem potřebovala nejen zlepšit váhu a bolesti hlavy...

Jak připravit čatní z divokých žlutých rajčátek

  1. Cherry rajčata omyjte a vložte do pánve, mírně promíchejte s velmi malým množstvím vody. Přiveďte je k varu a jakmile začnou houstnout, vložte je do nádoby a rozmixujte. Dejte stranou.
  2. Do pánve dejte kmín, asafoetidu, nastrouhaný zázvor, česnek, lístky sušeného curry a začněte restovat.
  3. Když se koření aktivuje, přidejte omáčku z cherry rajčat, sůl, kurkumu a kajenský pepř. Promíchejte a pomalu vařte, dokud omáčka nezhoustne. 
  4. Pokud nebudete hned podávat, dejte do misky a polijte povrch trochou olivového oleje.

Praktické

  • Chutney musí mít hustou konzistenci.
  • Rozmixujte do vámi požadované konzistence. Já mám ráda trochu hrubší, ale je to na vás.
  • Podávejte při pokojové teplotě s rýží, s indickým chlebem, s plackami, prostě jak vám to bude nejvíc chutnat.
  • Abyste docílili požadované chuti, snažte se nevynechat žádné koření.
  • Množství koření přizpůsobte množství rajčat. Jde to lehce od oka a ochutnáváním. Přidat můžeme vždycky.
  • Rajčata jsou sezónní záležitostí, zdravým lidem zdravá rajčata v sezóně neublíží. Při potížích s klouby, ledvinami, ekzémem apod. ale rajčata vynecháme.
  • Používání celého zázvoru není pro naše trávení ideální. Jednou za čas se nic nestane, ale neděláme to pravidelně a už vůbec ne tam, kde již jsou nějaké potíže s trávením. Pro naše zažívání je vhodnější používat k dochucování pouze šťávu ze zázvoru, kterou získáme tak, že zázvor nastrouháme a vymačkáme do jídla.

Obměna

  • Namísto žlutých můžete použít červená rajčata.
  • Pokud chcete chutney pikantnější, použijte chilli papričku místo kajenského pepře.

Děti

  • Pikantní kořeněné jídlo, nevhodné pro děti.

 

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

1 člověk už poděkoval za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Vierko je to👍 Na recept jsem se chystala dlouho, musela jsem také sehnat čertovo lejno a pak se odhodlat vyzkoušet. Dnes jsem posbírala už poslední divoká rajčata a řekla si buď a nebo🙂 A je z toho další mňamka. Dvě malé skleničky jsem i zavařila, jsem zvědavá, jak pak bude chutnat🤗 Je to prostě další báječný recept. Díky 🙂

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Fazolky po indicku

Fazolky patří k létu, je to zelenina, kterou si můžete snadno sami vypěstovat. Tento letní, i když pikantní, recept je příjemnou přílohou k rýži i chlebu. ...

Pomazánka z fazolí a škumpy

Lahodný fazolový krém, kterému dává šmrnc koření sumah. Abyste dosáhli správné chuti, určitě ho z receptu nevynechávejte.

Klasická žampionová paštika

Žampionová paštika, vhodná jako zdravá svačinka ke kváskovému chlebu nebo třeba plackám. Lze ji také naředit a vykouzlit tak chutnou omáčku například k těs...

Mrkvové čatní se zázvorem

Mrkev je zdravá a chutná zelenina. Způsobů, jak ji zužitkovat, je mnoho. Toto čatní je velmi pikantní a dochutí skvěle vaše pokrmy. Výborně se hodí pro zvl...

Indická jogurtová pánev

Toto jídlo vás krásně zahřeje během chladných a pochmurných dnů podzimu a zimy. Koření je nezbytné, abyste dosáhli správné chuti, proto se snažte nic nevyn...

Rýžové kuličky Ammini Kozhukattai

Ammini Kozhukattai jsou rýžové knedlíčky vařené na páře. Jsou vhodné jako zdravá slaná chuťovka, skvěle se budou vyjímat na svátečním stole a můžete jimi p...