Domů > Zdravé recepty > Kondimenty

Chutney z divokých žlutých rajčátek

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka

Indická kuchyně je tak variabilní a recept se vždy liší oblasti k oblasti, město k městu, od rodiny k rodině. Tohle je na indické kuchyně skvělé a člověk se pak ani necítí provinile, když si něco poupraví. Originální recept je z červených rajčat, ale jelikož mám velkou úrodu žlutých, tak na ně došlo. Nejen, že chutney i tak je výborné, ale je i krásně žluté, alespoň mě se na pohled moc líbí.

Ingredience
  • žlutá rajčátka
  • slunečnicový olej
  • kmín celý
  • asafoetida
  • česnek
  • strouhaný čerstvý zázvor
  • kurkuma
  • sůl
  • kajenský pepř
  • sušené kari listy
  • olivový olej

Jíte jinak, chystáte párty a nevíte jak na to? Inspirujte se! David oslavil v listopadu 40. ...

Jak připravit čatní z divokých žlutých rajčátek

  1. Cherry rajčata omyjte a vložte do pánve, mírně promíchejte s velmi malým množstvím vody. Přiveďte je k varu a jakmile začnou houstnout, vložte je do nádoby a rozmixujte. Dejte stranou.
  2. Do pánve dejte kmín, asafoetidu, nastrouhaný zázvor, česnek, lístky sušeného curry a začněte restovat.
  3. Když se koření aktivuje, přidejte omáčku z cherry rajčat, sůl, kurkumu a kajenský pepř. Promíchejte a pomalu vařte, dokud omáčka nezhoustne. 
  4. Pokud nebudete hned podávat, dejte do misky a polijte povrch trochou olivového oleje.

Praktické

  • Chutney musí mít hustou konzistenci.
  • Rozmixujte do vámi požadované konzistence. Já mám ráda trochu hrubší, ale je to na vás.
  • Podávejte při pokojové teplotě s rýží, s indickým chlebem, s plackami, prostě jak vám to bude nejvíc chutnat.
  • Abyste docílili požadované chuti, snažte se nevynechat žádné koření.
  • Množství koření přizpůsobte množství rajčat. Jde to lehce od oka a ochutnáváním. Přidat můžeme vždycky.
  • Rajčata jsou sezónní záležitostí, zdravým lidem zdravá rajčata v sezóně neublíží. Při potížích s klouby, ledvinami, ekzémem apod. ale rajčata vynecháme.
  • Používání celého zázvoru není pro naše trávení ideální. Jednou za čas se nic nestane, ale neděláme to pravidelně a už vůbec ne tam, kde již jsou nějaké potíže s trávením. Pro naše zažívání je vhodnější používat k dochucování pouze šťávu ze zázvoru, kterou získáme tak, že zázvor nastrouháme a vymačkáme do jídla.

Obměna

  • Namísto žlutých můžete použít červená rajčata.
  • Pokud chcete chutney pikantnější, použijte chilli papričku místo kajenského pepře.

Děti

  • Pikantní kořeněné jídlo, nevhodné pro děti.

 

PS: V pondělí 13.2. startujeme Jarní očistu!

Pokud zažíváte stres, únavu, necítíte se dobře nebo máte pár kil navíc, pojďte s tím zatočit. Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček, postavu i psychiku. Už za pár týdnů uvidíte výsledky - ověřeno na lidech! 😊

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..

1 člověk už poděkoval za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Vierko je to👍 Na recept jsem se chystala dlouho, musela jsem také sehnat čertovo lejno a pak se odhodlat vyzkoušet. Dnes jsem posbírala už poslední divoká rajčata a řekla si buď a nebo🙂 A je z toho další mňamka. Dvě malé skleničky jsem i zavařila, jsem zvědavá, jak pak bude chutnat🤗 Je to prostě další báječný recept. Díky 🙂

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

144
70

Videopřání Jíme Jinak 2022 – Uspořádejme si myšlenky

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Sečuánská miska

Pikantní a velice voňavé, lehké asijské jídlo, ve kterém využijeme letní zeleninu.

Hedvábná tofíčka

Velmi rychlé a chutné jídlo, výborné ke chlebu a nebo jako náplň do placek. Mám vyzkoušeno i ke špagetám, prostě vynikající. Pokud vyzkoušíte, dejte vědět,...

Lebedové pesto

Tohle pesto z lebedy, které se také říká horský špenát, budete milovat. 

Piadina romagnola bezlepková

Piadina romagnola, nazývaná také piada, je plochá placka bez kynutí, typická pro gastronomickou tradici oblasti Romagna v Itálii. Vyzkoušejte ji v této bez...

Ďábelské fazole s červenou rýží

Barva ohně, tepla … červená barva tohoto jídla nelže. Tyto fazole jsou opravdu ďábelské. V chladných dnech vás toto intenzivní, kořeněné a pikantní j...

Dýňové kari

Dýně je královnou tohoto ročního období a pokud si z ní připravíte tohle kari, určitě si ji zamilujete.