Domů > Magazín > Blog

Voňavé jedlé květy trnovníku akátu

Věděli jste, že v některých zemích se květy akátu přidávají do pokrmů a používají se jako
koření?

Čtěte na toto téma dále

None found

Účinky akátu

Trnovník akát (Robinia pseudacacia) patří k nejlepším medonosným rostlinám. Kromě květů je celá rostlina jedovatá, zejména kůra (i když je sladká a připomíná lékořici) a lusky. Květy jsou však chutné a léčivé. Mají tyto účinky:

  • močopudné
  • spasmolytické
  • zlepšuje trávení
  • projímavé, uvolňuje křeče
  • jako prevence proti selhání ledvin

Kdy sbírat

Sbíráme v květnu, nejlépe kolem poledne. Jedlé jsou pouze květy. V lidovém léčitelství se
používá i kůra. Při sběru dejte pozor na trny.

Recepty

1) Okurkový salát s květy akátu
Ingredience:
1 x salátová okurka
1 x květenství akátu
Jarní cibulka
Olivový olej, sůl, jablečný ocet (dresink).
Otrhejte květy, nakrájejte okurku na plátky, nakrájejte cibulku a dejte do mísy, zalijte
připraveným dresinkem a smíchejte, květy ozdobte salát až na konec.

2) Akátová květenství v těstíčku


Ingredience:
10 – 12 květenství akátu

olej na smažení

na těstíčko:
60 g hladké celozrnné mouky
½ lžičky kypřícího prášku bez fosfátu
120 ml piva nebo sodovky
citrónová kůra
těstíčko můžete osladit sladem, ale není to nutné

Těstíčko doma děláme od oka, mělo by být konzistence o něco hustší než palačinkové těsto. Celá květenství obalte v těstíčku a dejte na rozpálenou pánev a smažte.Můžete je jíst jen tak samotné. Stonky nejezte, po osmažení je odstraňte!

Tip pro vás

  • Toto těstíčko můžete použít i na bezové květy.
  • Těstíčko je možné udělat ve sladké i slané variantě.
  • Místo piva lze použít sodovou vodu.
  • Květy akátu můžete syrové použít jako ozdobu sladkých i slaných pokrmů.
  • Sušené květy přidejte do čajových směsí, krásně směs ovoní.

PS: Cítíš se v plavkách sebevědomě?

Pokud letos nechceš schovávat zadek pod ručník, pojď na to s námi jinak.
Chci lepší postavu!

Jsem máma tří malých kluků, ráda se neustále vzdělávám a zkouším nové věci. Miluju zahradničení, vaření a pečení všeho dobrého a zdravého. Co můžu, to si sama vyrobím. Zajímám se o přírodní medicínu, sílu bylin a jejich využití v běžném životě.

9 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Moje dětství – lítat venku a jíst akátové květy

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

5
25

Hubneme do plavek – online kurz pro všechny, kdo se chtějí cítit dobře

Chcete si dát do pořádku postavu, zdraví, náladu, naučit se zdravě vařit, získat režim nebo začít cvičit? Pojďte s námi do programu Hubneme do plavek. Čeká...
16
3

Sléz lesní a jeho léčivé květy

Věděli jste, že během války v roce 1948, kdy byl Jeruzalém obléhán, byl sléz důležitou plodinou a je každoročně oslavován v den nezávislosti tradičním pokr...

Se strachem k celistvosti

Co je to vlastně strach? Strach je naše nejzákladnější reakce. Je to primitivní obranný mechanismus, který máme ve svém těle zakódován již staletí. Naši př...

Skvělé ceny pro účastníky Podzimního detoxu jsou připravené

Právě běží Přípravný týden online programu Podzimní detox. Ještě se můžete přidat a navíc získat jednu ze skvělých cen.

Jak zhubnout stehna v těhotenství

Přibíráte v těhotenství na stehnech víc, než by se vám líbilo a trápí vás to? Hledáte způsoby, jak zhubnout stehna v těhotenství? Nemějte obavy. Zdravé při...

Zdravý jídelníček pro ženy

Hledáte inspiraci, jak se stravovat zdravě a přitom chutně? V Jíme Jinak vám s tím pomůžeme. Prohlédněte si náš zdravý jídelníček pro ženy, který jsme sest...