Domů > Zdravé recepty > Dezerty

Čokoládový krém – kroupový s karobem a kokosem

Uvařeno
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec

Tenhle dezert máte za 5 minut v mističkách. Někdo sice kroupy nerad, ale v tomhle dezertu je u mě ještě nikdo neodhalil. Chutná jako čokoládový pudink, i když v něm není ani cukr, ani mléko, ani kakao.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 hrnek vody
  • 3 lžíce strouhaného kokosu
  • 2 hrnky vařených krup
  • 4 lžíce sladu
  • 1 lžíce karobu
  • jedlé květy na ozdobení: šťavel kyselý, hluchavka nachová

Eva, maminka čtyř dětí, měla pocit, že její těhotenství probíhají normálně – velký váhový př...

Jak rychle připravit zdravý dezert z krup bez cukru a mléka

  1. Do mixéru dáme hrnek vody a kokos. Zapneme na nejvyšší otáčky, až dostaneme bílou vodu.
  2. Přidáme kroupy, karob a slad a znovu rozmixujeme.
  3. Mixujeme až dostaneme hladkou krémovou konzistenci. Pokud je potřeba, přidejte vodu.
  4. Nalijeme do mističek, ozdobíme jedlými květy a podáváme.

Praktické

  • Tyhle dezerty dělám vždy od oka. Přidávám vodu a kroupy, karob a slad, dokud nemám konzistenci a chuť, jakou potřebuji. Někdy je vody potřeba víc, jindy je obilí dostatečně nasáklé vodou. Nenechte se proto spoutat receptem a vylaďte si dezert do podoby, která vám bude chutnat.
  • Za 5 minut jsem dezert připravila ve Vitamixu viz postup.
  • Pokud nemáte mixér, můžete dezert připravit pomocí ponorného mixéru jako jsme to celé roky dělali my. Konzistence bude o něco méně hladká nebo budete muset přidat tekutinu, abyste dosáhli stejně jemné konzistence.
  • V zimě tenhle krém potěší v horké variantě, v létě je skvělý vychlazený – připomíná čokoládovou zmrzlinu.
  • Před nalitím do mističek určitě ochutnejte. Začátečníci budou potřebovat více sladu než ti, kdo už běžné sladké nejedí. Oslaďte si podle potřeby.
  • Je to dezert, nikoli hlavní jídlo. Není cílem se s ním nacpat, ale potěšit.
  • Pokud nalijete do vodou vypláchnutých mističek a necháte vychladnout, můžete dezert vyklopit a podávat jako panna cottu.

Obměna

  • Vodu a kokos můžete nahradit hotovým kokosovým mlékem nebo jiným obilným či ořechovým mlékem. To dodá dezertu svoji příchuť.
  • Karob můžeme nahradti kakaem, dáme ho méně, je výraznější.
  • Rýži můžete nahradit jinou obilovinou.
  • Slad můžete nahradit obilným sirupem.

Děti

Dezert je vhodný pro děti cca od 1 roku, ideálně bez karobu/kakaa – nechceme děti učit na “hnědé” sladkosti. Pokud však dítě běžně dostává kupované sladkosti s cukrem a čokoládou, je to rozhodně zdravější varianta.

PS: Víte už jak na zdravé cukroví?

My na Jíme Jinak ano! Naučíme vás chutné cukroví - bez cukru a 100% rostlinné! 💖 Mrkněte jak nahradit cukr ve vánočním pečení nebo se seznamte s perfektním plánem pečení zdravého cukroví. A myslíme i na vás, kterým dělá starosti lepek. Ochutnejte některý ze 40 receptů na bezlepkové cukroví.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Nechala jsem se taky nalákat, už se chladí na odpolední mlsek😁. Je lahodný

Slavomíro, díky za tvůj recept, krém je lahodný a už nyní se stal mým oblíbencem👍

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Reveňová bublanina

Rebarborový jahleník je příjemný osvěžující dezert, který hravě nahradí běžný moučník. Neobsahuje mouku, vejce ani cukr. Je přirozeně bezlepkový a velmi ch...

Jahodový chia pudink

Chia dezerty jsou rychlé a zdravé. Využijte sezónu jahod a dopřejte si tento jednoduchý dezert.

Kokosový pohár s tapioka perličkami

Mléčná rýže byla můj oblíbený dezert před změnou jídelníčku. Tenhle dezert ji nejen nahradí, ale dokonale předčí. Když ho v létě podáte pěkně vychlazený, u...

Teplé pyré na uklidnění

Tento uklidňující, teplý krém je výborný na zahřátí během chladnějších dní, ale skvěle chutná i vychlazený. Skvěle se hodí pro ty, kdo mají oslabený okruh ...

Bezlepkový rybízový koláč

Kukuřici a kukuřičnou krupici je vhodné pro její ochlazující účinek konzumovat hlavně v létě. Proto různé obměny tohoto koláče teď pečeme velmi často. Je r...

Mandlový tapioka pudink s ovocem

Lehké ovocné dezerty jsou v horkých dnech skvělou svačinou. Pudinky s ovocem jsou dobré a krásné, proto se dají připravit i jako pohár na oslavy.