Domů > Zdravé recepty > Dezerty

Čokoládový krém – kroupový s karobem a kokosem

Uvařeno
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec

Tenhle dezert máte za 5 minut v mističkách. Někdo sice kroupy nerad, ale v tomhle dezertu je u mě ještě nikdo neodhalil. Chutná jako čokoládový pudink, i když v něm není ani cukr, ani mléko, ani kakao.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 hrnek vody
  • 3 lžíce strouhaného kokosu
  • 2 hrnky vařených krup
  • 4 lžíce sladu
  • 1 lžíce karobu
  • jedlé květy na ozdobení: šťavel kyselý, hluchavka nachová

Před třiceti lety měla dcera divný kašel. Byly jí dva roky a čekala nás drsná diagnóza – bronchiální astma. Pro...

Jak rychle připravit zdravý dezert z krup bez cukru a mléka

  1. Do mixéru dáme hrnek vody a kokos. Zapneme na nejvyšší otáčky, až dostaneme bílou vodu.
  2. Přidáme kroupy, karob a slad a znovu rozmixujeme.
  3. Mixujeme až dostaneme hladkou krémovou konzistenci. Pokud je potřeba, přidejte vodu.
  4. Nalijeme do mističek, ozdobíme jedlými květy a podáváme.

Praktické

  • Tyhle dezerty dělám vždy od oka. Přidávám vodu a kroupy, karob a slad, dokud nemám konzistenci a chuť, jakou potřebuji. Někdy je vody potřeba víc, jindy je obilí dostatečně nasáklé vodou. Nenechte se proto spoutat receptem a vylaďte si dezert do podoby, která vám bude chutnat.
  • Za 5 minut jsem dezert připravila ve Vitamixu viz postup.
  • Pokud nemáte mixér, můžete dezert připravit pomocí ponorného mixéru jako jsme to celé roky dělali my. Konzistence bude o něco méně hladká nebo budete muset přidat tekutinu, abyste dosáhli stejně jemné konzistence.
  • V zimě tenhle krém potěší v horké variantě, v létě je skvělý vychlazený – připomíná čokoládovou zmrzlinu.
  • Před nalitím do mističek určitě ochutnejte. Začátečníci budou potřebovat více sladu než ti, kdo už běžné sladké nejedí. Oslaďte si podle potřeby.
  • Je to dezert, nikoli hlavní jídlo. Není cílem se s ním nacpat, ale potěšit.
  • Pokud nalijete do vodou vypláchnutých mističek a necháte vychladnout, můžete dezert vyklopit a podávat jako panna cottu.

Obměna

  • Vodu a kokos můžete nahradit hotovým kokosovým mlékem nebo jiným obilným či ořechovým mlékem. To dodá dezertu svoji příchuť.
  • Karob můžeme nahradti kakaem, dáme ho méně, je výraznější.
  • Rýži můžete nahradit jinou obilovinou.
  • Slad můžete nahradit obilným sirupem.

Děti

Dezert je vhodný pro děti cca od 1 roku, ideálně bez karobu/kakaa – nechceme děti učit na “hnědé” sladkosti. Pokud však dítě běžně dostává kupované sladkosti s cukrem a čokoládou, je to rozhodně zdravější varianta.

PS: V pondělí 13.2. startujeme Jarní očistu!

Pokud zažíváte stres, únavu, necítíte se dobře nebo máte pár kil navíc, pojďte s tím zatočit. Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček, postavu i psychiku. Už za pár týdnů uvidíte výsledky - ověřeno na lidech! 😊

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Komentáře

Olga Š.
19. 4. 2021

Ja jsem dorazila po praci domu s malym hladem 😆 tak jsem se inspirovala timto receptem, dala varit jahly s rozinkami, nasledne rozmixovala s kokosem, mandlovym mlekem, kapkou sirupu a nealkalizovanym kakaem a behem 20 minut mela teply dezert, ktery v tomhle osklivem pocasi potesil ♡

Výborný nápad ako zužitkovať zvyšné krúpy, škoda len, že som si neuvedomila, že som krúpy osolila… no zvláštne to chutilo musím povedať :)

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

144
70

Videopřání Jíme Jinak 2022 – Uspořádejme si myšlenky

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Luxusní švestkový krém za pár minut

Je lepší horký nebo vychlazený? Milujeme obě varianty! Tenhle dezert je super svačina i občerstvení pro návštěvy. Dá se udělat předem, je to rychlovka. A h...