Tenhle dezert máte za 5 minut v mističkách. Někdo sice kroupy nerad, ale v tomhle dezertu je u mě ještě nikdo neodhalil. Chutná jako čokoládový pudink, i když v něm není ani cukr, ani mléko, ani kakao.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 hrnek vody
  • 3 lžíce strouhaného kokosu
  • 2 hrnky vařených krup
  • 4 lžíce sladu
  • 1 lžíce karobu
  • jedlé květy na ozdobení: šťavel kyselý, hluchavka nachová

Jak rychle připravit zdravý dezert z krup bez cukru a mléka

  1. Do mixéru dáme hrnek vody a kokos. Zapneme na nejvyšší otáčky, až dostaneme bílou vodu.
  2. Přidáme kroupy, karob a slad a znovu rozmixujeme.
  3. Mixujeme až dostaneme hladkou krémovou konzistenci. Pokud je potřeba, přidejte vodu.
  4. Nalijeme do mističek, ozdobíme jedlými květy a podáváme.

Praktické

  • Tyhle dezerty dělám vždy od oka. Přidávám vodu a kroupy, karob a slad, dokud nemám konzistenci a chuť, jakou potřebuji. Někdy je vody potřeba víc, jindy je obilí dostatečně nasáklé vodou. Nenechte se proto spoutat receptem a vylaďte si dezert do podoby, která vám bude chutnat.
  • Za 5 minut jsem dezert připravila ve Vitamixu viz postup.
  • Pokud nemáte mixér, můžete dezert připravit pomocí ponorného mixéru jako jsme to celé roky dělali my. Konzistence bude o něco méně hladká nebo budete muset přidat tekutinu, abyste dosáhli stejně jemné konzistence.
  • V zimě tenhle krém potěší v horké variantě, v létě je skvělý vychlazený – připomíná čokoládovou zmrzlinu.
  • Před nalitím do mističek určitě ochutnejte. Začátečníci budou potřebovat více sladu než ti, kdo už běžné sladké nejedí. Oslaďte si podle potřeby.
  • Je to dezert, nikoli hlavní jídlo. Není cílem se s ním nacpat, ale potěšit.
  • Pokud nalijete do vodou vypláchnutých mističek a necháte vychladnout, můžete dezert vyklopit a podávat jako panna cottu.

Obměna

  • Vodu a kokos můžete nahradit hotovým kokosovým mlékem nebo jiným obilným či ořechovým mlékem. To dodá dezertu svoji příchuť.
  • Karob můžeme nahradti kakaem, dáme ho méně, je výraznější.
  • Rýži můžete nahradit jinou obilovinou.
  • Slad můžete nahradit obilným sirupem.

Děti

Dezert je vhodný pro děti cca od 1 roku, ideálně bez karobu/kakaa – nechceme děti učit na „hnědé“ sladkosti. Pokud však dítě běžně dostává kupované sladkosti s cukrem a čokoládou, je to rozhodně zdravější varianta.

Děkuji, že se na JJ můžu dozvědět zásadní fakta o jídle

Maki: Musím říct, že pravda je často dost krutá..jsem...

Všímám si na sobě spousty pozitivních změn (Eva)

Eva: Váha a míry stabilní, ale kdybych ty předchozí...

Deti sa úspešne chopili varenia, všetci sme zhodili 3-4 kg (Eva)

Eva: Chcela by som sa vám poďakovať za super...

Díky JJ se mi běhá lehčeji a déle vydržím – je to tak jednoduché!

Hanka: Dobrý den, hlásím, že po dvou týdnech na...

Členství v klubu JJ je cesta, jak si užít život na tomto světě

Jajabre: Klub JJ - dává mi radost z jídla,...

Potěšilo mě, že jste to vzali za správný konec

Štěpánka: Holky, mate to krasne. Daly jste si hodne...

Celý kurz shrnu jedním slovem: DĚKUJI

Alenka: Milá Evi, celý kurz bych shrnula jedním slovem,...

Cítím z klubu tu lásku a pečlivost, s jakou k nám přistupujete

Lenka W.: Dobrý den, Evi, je mi hodně dobře,...

Můj muž i tchán se jídlo pochvalují

L.fuca: Toto stravování mě baví a hlavně mi dělá...

Dokonce i dcera jídlo snědla – to je velký úspěch!

Hanka: Odpoledne jsem se dívala na Vaše vaření, vypadalo...

Jako bych měla tak trochu křídla :-) (Hana)

Hana: Po dvanáctém dni opravdu skvělý pocit, energie a...

Už po týdnu se cítím lépe a dokonce jsem zvládla i půst

Slunivok: Já jsem se radostně pustila do jarní očisty....

Nezmizela mi jen přebytečná kila, ale i návaly, chuť na sladké a zlepšila se má paměť

kamlibe: Po dvou týdnech vaření z vašeho jídelníčku se dostavila...

Stránky Jíme Jinak sú pre mňa jeden z favoritov (Gabika)

Gabika: Pozdravujem tvorcov Jíme Jinak aj všetkých zúčastnených. Ďakujem...

Dosud vyzkoušené recepty všem chutnaly (Monika)

Monika: Zdravím všechny z Jíme Jinak :) Jsem tady...

Obdivuji vaše recepty a úžasné nápady

Lenka M.: Nejsem ortodoxní JJ, ale tuto stravu mám...
    • Zní to zajímavě Jani 😉 Ono se to nezdá, ale spojení slaného a sladkého dokáže mile překvapit 😋

      • Áno, kombinácia sladké-slané býva super, ale v mojom prípade to teda nevyšlo :) aj manžel, absolútny čokoholik to nedal, takže skončilo v koši. Nuž ako sa vraví o skúsenosť bohatšia :) nevadí ideme ďalej…

    • Do všech dezertů dáváme špetku soli a na výrobu krémů používáme vždycky vařené zbytky obilí, tedy osoloné. Ale obilí je po uvaření sladké, i když ho při vaření osolím 😉

    • Já tyčový, ale můžete to hodit i do mixéru typu blender, jestli máte, ty jsou výkonnější a dělají jemňoučké konzistence, že nepoznáte z čeho to je ;-)

  1. Zobrazit všech 19 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekPlněná roláda s pestem a tofu
Další článekKopřivovo-pohankové palačinky s „vajíčkovou“ náplní