Tenhle dezert máte za 5 minut v mističkách. Někdo sice kroupy nerad, ale v tomhle dezertu je u mě ještě nikdo neodhalil. Chutná jako čokoládový pudink, i když v něm není ani cukr, ani mléko, ani kakao.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 hrnek vody
  • 3 lžíce strouhaného kokosu
  • 2 hrnky vařených krup
  • 4 lžíce sladu
  • 1 lžíce karobu
  • jedlé květy na ozdobení: šťavel kyselý, hluchavka nachová

Jak rychle připravit zdravý dezert z krup bez cukru a mléka

  1. Do mixéru dáme hrnek vody a kokos. Zapneme na nejvyšší otáčky, až dostaneme bílou vodu.
  2. Přidáme kroupy, karob a slad a znovu rozmixujeme.
  3. Mixujeme až dostaneme hladkou krémovou konzistenci. Pokud je potřeba, přidejte vodu.
  4. Nalijeme do mističek, ozdobíme jedlými květy a podáváme.

Praktické

  • Tyhle dezerty dělám vždy od oka. Přidávám vodu a kroupy, karob a slad, dokud nemám konzistenci a chuť, jakou potřebuji. Někdy je vody potřeba víc, jindy je obilí dostatečně nasáklé vodou. Nenechte se proto spoutat receptem a vylaďte si dezert do podoby, která vám bude chutnat.
  • Za 5 minut jsem dezert připravila ve Vitamixu viz postup.
  • Pokud nemáte mixér, můžete dezert připravit pomocí ponorného mixéru jako jsme to celé roky dělali my. Konzistence bude o něco méně hladká nebo budete muset přidat tekutinu, abyste dosáhli stejně jemné konzistence.
  • V zimě tenhle krém potěší v horké variantě, v létě je skvělý vychlazený – připomíná čokoládovou zmrzlinu.
  • Před nalitím do mističek určitě ochutnejte. Začátečníci budou potřebovat více sladu než ti, kdo už běžné sladké nejedí. Oslaďte si podle potřeby.
  • Je to dezert, nikoli hlavní jídlo. Není cílem se s ním nacpat, ale potěšit.
  • Pokud nalijete do vodou vypláchnutých mističek a necháte vychladnout, můžete dezert vyklopit a podávat jako panna cottu.

Obměna

  • Vodu a kokos můžete nahradit hotovým kokosovým mlékem nebo jiným obilným či ořechovým mlékem. To dodá dezertu svoji příchuť.
  • Karob můžeme nahradti kakaem, dáme ho méně, je výraznější.
  • Rýži můžete nahradit jinou obilovinou.
  • Slad můžete nahradit obilným sirupem.

Děti

Dezert je vhodný pro děti cca od 1 roku, ideálně bez karobu/kakaa – nechceme děti učit na „hnědé“ sladkosti. Pokud však dítě běžně dostává kupované sladkosti s cukrem a čokoládou, je to rozhodně zdravější varianta.

Z Klubu čerpám informace, recepty i energii (Marie)

Marie: Evo, Vy i všichni členové Vašeho týmu jste...

Upravil se mi cholesterol a zhubla jsem (Hana)

Hana: Ahoj Evi, opravdu to rychle uteklo a Jarní...

Oči se mi zlepšily tak, že už nepotřebuji brýle (Věra, 62 let)

Věra: Dobrý den Evi, chci moc poděkovat za všechno!...

Můj metabolický věk je o 15 let nižší, než můj skutečný (Ludmila)

Ludmila: Strava mi moc vyhovuje a už jsou tu...

Největší hubnutí nastalo po vysazení cukru a bílého pečiva

Mrask: Dobrý den, začala jsem asi 14 dní před...

Dohromady jsme shodili 39 kg (Pěvuška)

Pěvuška: Srdečně všechny zdravím :-). Jsem novým členem klubu...

Méně únavy a čistší pleť (Daniela)

Daniela: Moc Vás zdravím a i já bych ráda...

Jste všichni tak milí, díky za podporu!

Annakrata: Jste všichni tak milí, já myslela,že moje zážitky...

Manžel sa pomaly a isto pridáva k môjmu stravovaniu (Iveta)

Iveta: Ahoj. Môžem povedať, že som dosiahla 14. deň...

Jsem ráda, že jsem do toho šla!

Giana: Chtěla bych moc poděkovat za celé zpracování kurzu,...

Zlepšily se mi oči (Radmila)

Radmila: Oči mám stále jasnější, mám z toho radost.

Nevěděla jsem, že zelenina může chutnat tak skvěle (Hana)

Hana: Chci jenom říct (byla jsem s vámi už...

Čtvrtý týden a čtyři a půl kila dole (Hanka)

Hanka: Hezký den, mám za sebou čtvrtý týden, krásně...

Vše je teď snazší a pořád se usmívám (Petra)

Petra: Krásnou první adventní neděli :) Jak mi to...

Klesl mi cukr v krvi a stoupla nálada (Lenka)

Lenka: Tak dnes nálada úplně nahoře, byla jsem si...
  1. Ja jsem dorazila po praci domu s malym hladem 😆 tak jsem se inspirovala timto receptem, dala varit jahly s rozinkami, nasledne rozmixovala s kokosem, mandlovym mlekem, kapkou sirupu a nealkalizovanym kakaem a behem 20 minut mela teply dezert, ktery v tomhle osklivem pocasi potesil ♡

  2. Výborný nápad ako zužitkovať zvyšné krúpy, škoda len, že som si neuvedomila, že som krúpy osolila… no zvláštne to chutilo musím povedať :)

    • Zní to zajímavě Jani 😉 Ono se to nezdá, ale spojení slaného a sladkého dokáže mile překvapit 😋

      • Áno, kombinácia sladké-slané býva super, ale v mojom prípade to teda nevyšlo :) aj manžel, absolútny čokoholik to nedal, takže skončilo v koši. Nuž ako sa vraví o skúsenosť bohatšia :) nevadí ideme ďalej…

    • Do všech dezertů dáváme špetku soli a na výrobu krémů používáme vždycky vařené zbytky obilí, tedy osoloné. Ale obilí je po uvaření sladké, i když ho při vaření osolím 😉

    • Já tyčový, ale můžete to hodit i do mixéru typu blender, jestli máte, ty jsou výkonnější a dělají jemňoučké konzistence, že nepoznáte z čeho to je ;-)

  3. Zobrazit všech 20 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekZlatý kváskový mazanec
Další článekKopřivovo-pohankové palačinky s „vajíčkovou“ náplní