Tenhle dezert máte za 5 minut v mističkách. Někdo sice kroupy nerad, ale v tomhle dezertu je u mě ještě nikdo neodhalil. Chutná jako čokoládový pudink, i když v něm není ani cukr, ani mléko, ani kakao.
Ingredience
pro 4 porce

- 1 hrnek vody
- 3 lžíce strouhaného kokosu
- 2 hrnky vařených krup
- 4 lžíce sladu
- 1 lžíce karobu
- jedlé květy na ozdobení: šťavel kyselý, hluchavka nachová
Jak rychle připravit zdravý dezert z krup bez cukru a mléka
- Do mixéru dáme hrnek vody a kokos. Zapneme na nejvyšší otáčky, až dostaneme bílou vodu.
- Přidáme kroupy, karob a slad a znovu rozmixujeme.
- Mixujeme až dostaneme hladkou krémovou konzistenci. Pokud je potřeba, přidejte vodu.
- Nalijeme do mističek, ozdobíme jedlými květy a podáváme.
Praktické
- Tyhle dezerty dělám vždy od oka. Přidávám vodu a kroupy, karob a slad, dokud nemám konzistenci a chuť, jakou potřebuji. Někdy je vody potřeba víc, jindy je obilí dostatečně nasáklé vodou. Nenechte se proto spoutat receptem a vylaďte si dezert do podoby, která vám bude chutnat.
- Za 5 minut jsem dezert připravila ve Vitamixu viz postup.
- Pokud nemáte mixér, můžete dezert připravit pomocí ponorného mixéru jako jsme to celé roky dělali my. Konzistence bude o něco méně hladká nebo budete muset přidat tekutinu, abyste dosáhli stejně jemné konzistence.
- V zimě tenhle krém potěší v horké variantě, v létě je skvělý vychlazený – připomíná čokoládovou zmrzlinu.
- Před nalitím do mističek určitě ochutnejte. Začátečníci budou potřebovat více sladu než ti, kdo už běžné sladké nejedí. Oslaďte si podle potřeby.
- Je to dezert, nikoli hlavní jídlo. Není cílem se s ním nacpat, ale potěšit.
- Pokud nalijete do vodou vypláchnutých mističek a necháte vychladnout, můžete dezert vyklopit a podávat jako panna cottu.
Obměna
- Vodu a kokos můžete nahradit hotovým kokosovým mlékem nebo jiným obilným či ořechovým mlékem. To dodá dezertu svoji příchuť.
- Karob můžeme nahradti kakaem, dáme ho méně, je výraznější.
- Rýži můžete nahradit jinou obilovinou.
- Slad můžete nahradit obilným sirupem.
Děti
Dezert je vhodný pro děti cca od 1 roku, ideálně bez karobu/kakaa – nechceme děti učit na „hnědé“ sladkosti. Pokud však dítě běžně dostává kupované sladkosti s cukrem a čokoládou, je to rozhodně zdravější varianta.
Výborný nápad ako zužitkovať zvyšné krúpy, škoda len, že som si neuvedomila, že som krúpy osolila… no zvláštne to chutilo musím povedať :)
Zní to zajímavě Jani 😉 Ono se to nezdá, ale spojení slaného a sladkého dokáže mile překvapit 😋
Áno, kombinácia sladké-slané býva super, ale v mojom prípade to teda nevyšlo :) aj manžel, absolútny čokoholik to nedal, takže skončilo v koši. Nuž ako sa vraví o skúsenosť bohatšia :) nevadí ideme ďalej…
😃 No přesně, zkušenost se taky počítá 😉
Do všech dezertů dáváme špetku soli a na výrobu krémů používáme vždycky vařené zbytky obilí, tedy osoloné. Ale obilí je po uvaření sladké, i když ho při vaření osolím 😉
Strašně dobré, musím se hodně krotit, abych to nesnědla vše a pak nepraskla :-D
😃😃😃 To naprosto chápu 😋
Moc chutné, i když jsem dala místo krup zbytek pohanky a velkou kupu sladu. Díky za tip.
Parada 👍
Výborné, i když nemám úplně hladké :-). Jaký mixér používáte, aby byla konzistence úplně hladká?
Já tyčový, ale můžete to hodit i do mixéru typu blender, jestli máte, ty jsou výkonnější a dělají jemňoučké konzistence, že nepoznáte z čeho to je ;-)
Je to božííí!!!!
:-) :-) :-)
Evi, z čeho jsou ty fialové květy? Roste nám tu na sídlišti nějaká „kopřiva“ co je má, ale neznám to, tak by mě to nenapadlo sbírat.
už to vidím, hluchavka nachová
Kroupy miluju, ale zjistila jsem, že jen naslano.
:-o)
dobrý nápad na rychlou dobrůtku,určitě vyzkouším,jen se bojím abych se udržela dát si jen kousek :)))
Tak udělejte jen maličko???