Domů > Magazín > Blog

Sedmikráska chudobka: 7 krásných tipů pro vaši kuchyň

Chudá není, na příznivé účinky už vůbec ne. Daří se jí ale v půdách chudých na živiny. Znáte sílu téhle nenáročné krásky, která kvete skoro po celý rok?

Sedmikráska a zdravotní účinky

Sedmikráska je plná  aldehydů, alkoholů, fytosterolů, glykosidů, hořčinů, ketonů, kyselin (fumarová, laurová, linolenová, linolová, myristová, palmitová, tříslová), minerálních látek, polyacetylenů, najdeme v ní také inulin nebo saponiny. 

Sedmikráska se využívá ke zvýšení látkové výměny v játrech, žlučníku a slezině, proti chronickým onemocněním dýchacích cest, kašli nebo chřipce, jako močopudný prostředek. Zevně potom při kožních chorobách, drobných rankách nebo otocích a hnisavých zánětech.

3denní “Podzimní detox výzva”
Imunita + Jídelníček + Antistres
Tři nabité dny pro vitální podzim!

Rezervovat místo zdarma

Sedmikráska a způsoby použití

Sedmikráska je jedlá celá – květy, stonky i listy. Z květů a listů se dělá nálev nebo tinktura, z kořene pak odvar. Květy se dají také sušit na zimu. Sedmikráska se používá i zevně – po promnutí se uvolňují účinné látky a lze s ní potírat kůži.

Další tipy a návody, jak zapojit sedmikrásku do domácí lékárničky a kosmetické výbavy (třeba v podobě čaje, tinktury nebo tělového oleje), najdete tady. Teď už se vydáme do kuchyně.

Sedmikráska v kuchyni

Nejen v přírodě, ale i v kuchyni se tahle divoká rostlinka bude chovat příznačně ke svému názvu, tedy jako nefalšovaná kráska. Dodá vašim výtvorům noblesu, svěžest a neodolatelnost.

  1. Pokud ji nezbaštíte hned po utrhnutí, zkuste s ní kouzlit třeba podle následujících bodů.
  2. Vzhledem ke svěžesti, která z květů sedmikrásky přímo vyzařuje, se nabízí použití v jarních zeleninových salátech. Užijeme jak listy, tak květy. Tím ale určitě nekončíme…
  3. Květy využijte třeba na zkrášlení hotových polévek. Doplnit mohou třeba tuto polévku s tempehem. Podívejte se, jak nádherně vypadá ozdobená krémová polévka (nebo si ji rovnou uvařte a zdobení vyzkoušejte podobně nebo podle vlastní fantazie). I na hlavních jídlech najde sedmikráska uplatnění, třeba tady na znojemské omáčce vypadají květy přímo famózně.
  4. A co sladké pokrmy? Jasně, i dezert mohou tyto něžné kvítky povznést o úroveň výš.
  5. Květy můžete také zamrazit do ledových kostek nebo je prostě čerstvé přidávat jako dekoraci do nápojů. Z obyčejné vody udělají vodu květovou, z domácí limonády pak limonádu kvetoucí.
  6. Zkusili jste už květy sedmikrásek nakládat? Získáte jednoduše a rychle netradiční slané dochucovadlo!
  7. Ze sedmikrásek můžete vytvořit také obdobu oblíbených kapary: z 1/2 lžičky soli, 150 ml umeocta nebo jablečného octa a 150 ml vody uvařte nálev. Do skleničky vložte několik kuliček nového koření, pepře a hořčice a přidejte uzavřená poupátka sedmikrásek. Zalijte nálevem a zašroubujte. Pak dejte sklenice do hrnce víčkem dolů, přilijte vodu do poloviny výšky sklenic a zavařujte 12 minut. Dnem vzhůru pak nechte vychladnout na utěrce.

Sedmikrásku můžete pár dní skladovat v lednici v zavřené mističce, případně si udělat kytičku do vázičky a postupně odebírat. Vydrží jen pár dnů.

Kde sbírat sedmikrásku

Sedmikráska roste na nejrůznějších místech, najdeme ji na loukách, okrajích cest, na mezích i v zahrádkách. Pro léčebné účinky se doporučuje sbírat raději divokou, než tu kupovanou a vysazovanou v zahradě.

Kdy sbírat sedmikrásku

Chudobka roste a kvete téměř po celý rok, sbírat ji můžeme kdykoliv, proto se také většinou nesuší. Nejvhodnější období na sběr je od dubna do srpna, kdy kvete nejvíc. Největší sílu má údajně mezi 12. a 13. hodinou, kdy je slunce nejvýš. Velmi brzy na jaře anebo na podzim se potom sbírá kořen.

Sedmikráska s mírou

I tahle jemná rostlinka může vyvolat nežádoucí účinky, pokud to s ní přeženeme. Jako maximální denní dávka se uvádí 10 kvítků, někde 15, u dětí potom poměrově méně.

PS: Cítíte se pořád unavená a bez energie?

Vstáváte ráno s pocitem, že byste nejraději zůstala v posteli? Co si dobít baterky a postarat konečně i o sebe? Je čas na podzimní detox. Mrkněte jak opět získat energii.

Jsem copywriterka s přesahem do práva, ekonomie a online marketingu. Když zrovna nepíšu, pravděpodobně se směju, zpívám, hraju na piano, vařím nebo se učím vidět svět nádhernýma očima svých dcer.

15 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

Jarní těstoviny s divokou zeleninou

Využijte sílu jarních rostlinek a dejte si je do výborného lehkého jídla k večeři nebo obědu. Toto je velmi variabilní recept, který v různých obměnách děl...
19
21

Fialka a maceška v kuchyni

Fialka i maceška se používají nejen na léčení, ale dají se nádherně využít i v kuchyni. Jejich sezóna právě začala, tak si s nimi neváhejte zpestřit talíře...
15

Ozdobte si talíř: 10 jedlých, krásných i zdravých květů

Barevné květy mohou rozjasnit nejen vaši zahradu, ale také talíř i vaše zdraví. Až budete příště vařit pro sebe nebo hosty, nezapomeňte pokrmy ozdobit někt...
18
2

Sezónní jídelníček: Co jíst v červnu?

Chcete se stravovat zdravě a kvalitně, tak aby to přineslo benefity nejen vašemu tělu, ale i přírodě? Pak začněte vařit ze sezónních potravin. Seženete je ...
15
8

Sezónní jídelníček: Co jíst v červenci?

Chcete se stravovat zdravě a kvalitně, tak aby to přineslo benefity nejen vašemu tělu, ale i přírodě? Pak začněte vařit ze sezónních potravin. Seženete je ...
20
6

Jarní congee

Je jaro, vše kolem nás kvete, roste, klíčí, probouzí se k životu ze zimního spánku. Tahle energie by neměla na našem stole chybět. Jídlo bude hned veselejš...