Domů > Zdravé recepty > Polévky > Krémové

Krémová batátovo-mrkvová polévka

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
děti od 1 a půl roku

Jednoduchá polévka s minimem ingrediencí a rychle hotová. Úspěch zaručen!

Ingredience
  • 1 lžíce oleje
  • 1 batát
  • 1 mrkev
  • 1 cm zázvoru
  • 1 cibule
  • zeleninový vývar/voda
  • umeocet
  • jablečný ocet
  • sůl
  • na ozdobení:sedmikrásky a výhonky čočky

Mám transplantované obě ledviny a potíží s věkem jen přibývalo – nabrala jsem 30 kg, bolely mě kolena, klouby, ...

Jak připravit krémovou polévku z batátu a mrkve

  1. Na oleji orestujeme cibuli s větší špetkou soli.
  2. Přidáme na kostky nakrájenou mrkev a batát.
  3. Vše orestujeme.
  4. Zalijeme vývarem/vodou jen tolik, aby nepřesáhl zeleninu.
  5. Přivedeme k varu, zeslabíme a vaříme cca 10-15 minut do změknutí zeleniny.
  6. Zázvor omyjeme a nastrouháme na jemno.
  7. Polévku vypneme, přidáme zázvorovou šťávu a rozmixujeme. Podle potřeby přidáme vývar, abychom dosáhli požadované konzistence.
  8. Podle chuti přidáme trošku jablečného octa (okyselí) nebo umeocta (okyselí a osolí), já jsem dala od každého trochu.

Praktické

  • Pokud by byla polévka příliš řídká, zavaříme do ní vločky.
  • Pokud přidáte malý kousek řepy do základu, bude pěkně do červena a vypadá jako rajská.

Obměna

  • Místo batátu můžeme použít dýni a mrkev můžeme nahradit petrželí.
  • Zázvor můžeme vynechat nebo dát česnek, případně bylinky.

Děti

  • Tento pokrm je vhodný pro děti od 1,5 roku, ale snížíme množství dochucovadel.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

18 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Jaroslav Hlávka
8. 4. 2024

Nedělní snídaně, tuto polévku mám moc rád 🙂

Výborná a jednoduchá na vaření polévka. Mňam

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Cizrnový krém s houbami

Jednoduchý zahřívací krém vhodný pro podzimní a zimní období. Kořenění i pikantní, sladký i kyselý.

Sytá zahřívací polévka

Sytá hustá polévka, která díky kombinaci uzené papriky a kokosového mléka překvapí svou lahodnou chutí. S kouskem kváskového pečiva skvěle zasytí.

Krémová polévka s divokou zeleninou

Poslední na zimu uskladněná zelenina a první jarní rostlinky byly základem pro tuhle lahodnou polévku. Kopřiva, česnáček a lesní pažitka ji krásně doplnily...

Krémová polévka z topinambur a mrkve

Lahodná krémová polévka, u které nikdo nepoznal, z čeho je vyrobená. V sezóně topinambur je to naše oblíbená rychlovka. Krásně zahřeje a zasytí.

Topinamburový krém s čerstvými bylinkami

Jemňoučký krém z topinambur a pastiňáku je sladký a chutná jako smetanový. Díky čerstvým bylinkám krásně voní a promění se v hotovou delikatesu, i když v n...

Krémová cizrnačka

Rychlá a výborná polévka, která v chladných měsících krásně zahřeje a zasytí. Je skvělá s kouskem kváskového chleba či plackami.