Hlíva se nazývá královnou imunity. Pomůže vám s imunitou, zažíváním i s únavou. Co ale dělat, když vám nechutná? Já ji takhle pravidelně dostávám do části rodiny, kde ve viditelné podobě neprochází. Tahle polévka je z velké části hlívová a nikdo to zatím nepoznal.
- 1 lžíce oleje
- 1/2 květáku (cca 300 g)
- kus hlívy (cca 150 g)
- 1 cibule
- 3/4 litru zeleninového vývaru/vody
- špetka mletého muškátového oříšku
- špetka kurkumy
- větší špetka římského kmínu
- umeocet
- sůl
- na ozdobení: výhonky ředkvičky a dýňový olej
Jak připravit polévku z hlívy a květáku
- Na oleji orestujeme cibuli s větší špetkou soli.
- Přidáme na kostky nakrájenou hlívá a pokrájený květák
- Přidáme koření a vše krátce orestujeme.
- Zalijeme vývarem/vodou jen tolik, aby vývar nepřesáhl zeleninu.
- Přivedeme k varu, zeslabíme a vaříme cca 10-15 minut do změknutí zeleniny.
- Polévku vypneme, přidáme cca 0,5 – 1 lžíci umeocta a rozmixujeme.
- Podle potřeby přidáme vývar, abychom dosáhli požadované konzistence.
- Podáváme zdobené výhonky a zakápnuté troškou dýňového oleje.
Praktické
- Pokud by byla polévka příliš řídká, zavaříme do ní vločky.
Obměna
- Místo hlívy můžeme dát žampiony.
- Můžeme přidat česnek, případně bylinky.
- Kdo nemá rád římský kmín nebo muškátový oříšek, může dát normální kmín a ostatní vynechat.
Děti
- Tento pokrm je vhodný pro děti od 1,5 roku, ale snížíme množství dochucovadel.
PS: Začínáme Jarní očistu!
Únava, blbá nálada a
kila navíc? Nenecháme vás v tom! 😊 Pojďte s tím zatočit. Začínáme
8 týdenní Jarní očistu.
Pročistíme tělo,
zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.
Komentáře
Dobré ráno s jednou oblíbenou krémovou polévkou 😀
Po velmi příjemném ranním cvičení, tradiční nedělní polévka 😀
“Štěstí”
Velké štěstí mám,
že mohu kráčet sám.
S láskou se sem tam potkávám,
pak tvořím, zpívám si a zůstávám.
Koupil jsem si kvůli této polévce i dýňový olej 🙂 Použil jsem plnou dávku hlívy z krabičky 300g, protože máme rádi polévky na husto. Vynikající a velmi jemná chuť, rád budu někdy opakovat 💗