Není nutné brát tabletky z hlívy na posílení imunity. Mnohem chutnější je si hlívu uvařit. Třeba jako krém, pokud houby jako takové příliš nemusíte. Velmi jemná krémová polévka málokomu přijde jako houbová. Vyzkoušejte.
Ingredience
na 2-3 porce

- 1 lžíce oleje
- kus hlívy (cca 150 g)
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- 1/2 litru zeleninového vývaru/vody
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička majoránky
- sůl
- jablečný ocet
- na ozdobení: jarní cibulka a pražená semínka
Jak připravit krémovou polévku z hlívy ústřičné
- Na oleji orestujeme cibuli s větší špetkou soli. Přidáme na kostky nakrájenou hlívu a krátce orestujeme.
- Zalijeme vývarem/vodou, přidáme kmín a přivedeme k varu. Když vře, zeslabíme plamem a na mírném vaříme 10 minut.
- Polévku vypneme, přidáme česnek, majoránku a rozmixujeme.
- Podle potřeby přidáme vývar, abychom dosáhli požadované konzistence.
- Pokud chceme okyselit, přidáme trošinku jablečného octa.
- Podáváme zdobené jarní cibulkou a praženými semínky.
Praktické
- My jsme si dali polévku ve dvou, ale přidávali jsme si. Určitě by množství stačilo pro 3 běžné porce.
- Pokud by byla polévka příliš řídká, zavaříme do ní vločky.
- Česnek není nutné prolisovat, pokud máte výkonný mixér můžete do ní hodit celý stroužek.
- Pokud nemá česnek být v polévce příliš znát, tak jej krátce povařte v polévce, pak teprve mixujte.
- Pokud má být pořádně česneková, tak je potřeba přidat, ten jeden stroužek tam není téměř znát.
- Při potížích se žlučníkem nerestujeme základ, ale vaříme ve vývaru cibuli a hlívu, olej přidáme ke konci varu a jen trochu.
Obměna
- Polévka můžeme ještě více zjemnit (nebo na závěr ozdobit) rostlinnou smetanou.
- Místo hlívy můžeme dát žampiony.
- Můžeme vynechat česnek a vyměnit koření podle chuti nebo přidat oblíbené bylinky.
Děti
- Tento pokrm je vhodný pro děti od 1,5 roku, ale snížíme množství dochucovadel.
Včera jsem také dělala polévku z hlívy ústřičné. Jen jsem po cibulce dala osmahnout hrst nastrouhané mrkve a máslové dýně, povařila a zahustila rost. smetanou a ochutila pestem z medvědího česneku a nastříhanou letošní vlastní vypěstovanou majoránkou. Kolegyňka mi říkala, že včera našli i houbu penízovku a polévka z ní byla také výborná. Takže Evi, nepolevujeme, experimentujeme. Přeji krásné a sluníčkové dny všem i když to venku tak nevypadá.
Polévky k nedělním snídaním se pomalu už stávají tradicí 😀 Jemná kořeněná chuť hlívy a rozmixování polévky z toho udělají kulinářský zážitek.
Takovou snídani bych si nechala líbit! 👍
Děkuji 🙏 to mě velmi těší, ale víte jak to je, když člověk vaří jen tak, tak to většinou dopadne. Pak se začnete snažit, obzvláště když to pro někoho je a ono to nevyjde 😀
No jo, jak se člověk moooc snaží, tak do toho vnese obavu, aby to vyšlo a hned je průšvih, to znám 😃