Není nutné brát tabletky z hlívy na posílení imunity. Mnohem chutnější je si hlívu uvařit. Třeba jako krém, pokud houby jako takové příliš nemusíte. Velmi jemná krémová polévka málokomu přijde jako houbová. Vyzkoušejte.

Ingredience
na 4 porce
  • kus hlívy (cca 50 g)
  • 1 tuřín (cca 250 g)
  • 1 cibule
  • 3/4 litru zeleninového vývaru/vody
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 1 lžička kurkumy
  • olej
  • sůl
  • jablečný ocet
  • umeocet
  • na ozdobení: jarní cibulka a pražená semínka

Jak připravit krémovou polévku z hlívy ústřičné

  1. Na oleji orestujeme cibuli s větší špetkou soli. Přidáme na kostky nakrájenou hlívu a tuřín, krátce orestujeme.
  2. Zalijeme vývarem/vodou, přidáme kmín a kurkumu, přivedeme k varu. Když vře, zeslabíme plamem a na mírném vaříme 10 minut. Píchneme vidličkou do tuřínu, zda je měkký.
  3. Polévku vypneme a rozmixujeme. Podle potřeby přidáme vývar, abychom dosáhli požadované konzistence.
  4. Pokud chceme okyselit, přidáme trošinku jablečného octa, pokud chceme slano-kyselou chuť, přidáme trošinku umeocta.
  5. Podáváme zdobené jarní cibulkou a praženými semínky.

Praktické

  • My jsme si dali polévku ve dvou, ale přidávali jsme si. Určitě by množství stačilo pro 3 běžné porce.
  • Pokud by byla polévka příliš řídká, zavaříme do ní vločky.
  • Česnek není nutné prolisovat, pokud máte výkonný mixér můžete do ní hodit celý stroužek.
  • Pokud nemá česnek být v polévce příliš znát, tak jej krátce povařte v polévce, pak teprve mixujte.
  • Pokud má být pořádně česneková, tak je potřeba přidat, ten jeden stroužek tam není téměř znát.
  • Při potížích se žlučníkem nerestujeme základ, ale vaříme ve vývaru cibuli a hlívu, olej přidáme ke konci varu a jen trochu.

Obměna

  • Polévka můžeme ještě více zjemnit (nebo na závěr ozdobit) rostlinnou smetanou.
  • Místo hlívy můžeme dát žampiony.
  • Můžeme vynechat česnek a vyměnit koření podle chuti nebo přidat oblíbené bylinky.

Děti

  • Tento pokrm je vhodný pro děti od 1,5 roku, ale snížíme množství dochucovadel.

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!

Díky JJ mě to vždy nakopne zkusit něco nového

Lentvaruzk: Moc se mi vaše videa libí. Děkuji za...

Den bez kávy jsem si dříve neuměla představit (Lucie)

Lucie: Nedovedla jsem si dříve představit jediný den bez...

Výborné recepty

Zlatka: Již týden vařím podle vašich receptů, výborné!

Díky JJ mám více energie a 5 kg dole

Libenk: Hlavně chci moc poděkovat za Váš přístup, pořád...

Najednou mi nedělá problém odolávat všem „dobrotám“ (Petra)

Petra: Evi, cítím, že jinak už si to ani...

Úspěch – chutná i příteli

Iveta: Co mám uvařeno, nabízím i příteli a nezdráhá...

Zhubla jsem víc než 10 kg a už se mi nechce pořád spát (Zdenka)

Zdenka: Hezký večer, Jím Jinak 7 měsíců. Tento krok...

Vaření dle JJ je zábava a rychlovka a navíc s dobrým pocitem

Spenito: Klasické konvenční vaření mně v poslední době přestávalo...

Moc mě to baví!

Libenk: Děkuji za výborný recept :-) Dnes upečeno a...

Dosud vyzkoušené recepty všem chutnaly (Monika)

Monika: Zdravím všechny z Jíme Jinak :) Jsem tady...

Mám se víc ráda a jsem usměvavější (Alena)

Alena: Nejen, že jsem objevila spoustu nových potravin, kombinací...

Nechápu, jak jsem přežila, když jsem jedla, jak jsem jedla

Eva: Díky! A jinak celé menu opravdu skvělé... s...

Dokonce i dcera jídlo snědla – to je velký úspěch!

Hanka: Odpoledne jsem se dívala na Vaše vaření, vypadalo...

Užívám si to, poslouchám tělo a učím se (Jana)

Jana: Low carb jsem jela cca půl roku, chtěla...

Včera jsem zvládla první den a super (Gabriela)

Gabriela: Dobrý den, chci vám moc poděkovat za úžasná...

Začátek nebyl snadný, ale výsledky jsou neuvěřitelné!

Rob: Dobrý den, skvělá práce!!! Po knihách: Fit pro život,...

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJak získat výhody aspirinu bez nežádoucích rizik? Obsahují ho i potraviny
Další článekSněhové radovánky v dobrém i ve zlém