Není nutné brát tabletky z hlívy na posílení imunity. Mnohem chutnější je si hlívu uvařit. Třeba jako krém, pokud houby jako takové příliš nemusíte. Velmi jemná krémová polévka málokomu přijde jako houbová. Vyzkoušejte.
Ingredience
na 4 porce
- kus hlívy (cca 50 g)
- 1 tuřín (cca 250 g)
- 1 cibule
- 3/4 litru zeleninového vývaru/vody
- 1 lžička mletého římského kmínu
- 1 lžička kurkumy
- olej
- sůl
- jablečný ocet
- umeocet
- na ozdobení: jarní cibulka a pražená semínka
Jak připravit krémovou polévku z hlívy ústřičné
- Na oleji orestujeme cibuli s větší špetkou soli. Přidáme na kostky nakrájenou hlívu a tuřín, krátce orestujeme.
- Zalijeme vývarem/vodou, přidáme kmín a kurkumu, přivedeme k varu. Když vře, zeslabíme plamem a na mírném vaříme 10 minut. Píchneme vidličkou do tuřínu, zda je měkký.
- Polévku vypneme a rozmixujeme. Podle potřeby přidáme vývar, abychom dosáhli požadované konzistence.
- Pokud chceme okyselit, přidáme trošinku jablečného octa, pokud chceme slano-kyselou chuť, přidáme trošinku umeocta.
- Podáváme zdobené jarní cibulkou a praženými semínky.
Praktické
- My jsme si dali polévku ve dvou, ale přidávali jsme si. Určitě by množství stačilo pro 3 běžné porce.
- Pokud by byla polévka příliš řídká, zavaříme do ní vločky.
- Česnek není nutné prolisovat, pokud máte výkonný mixér můžete do ní hodit celý stroužek.
- Pokud nemá česnek být v polévce příliš znát, tak jej krátce povařte v polévce, pak teprve mixujte.
- Pokud má být pořádně česneková, tak je potřeba přidat, ten jeden stroužek tam není téměř znát.
- Při potížích se žlučníkem nerestujeme základ, ale vaříme ve vývaru cibuli a hlívu, olej přidáme ke konci varu a jen trochu.
Obměna
- Polévka můžeme ještě více zjemnit (nebo na závěr ozdobit) rostlinnou smetanou.
- Místo hlívy můžeme dát žampiony.
- Můžeme vynechat česnek a vyměnit koření podle chuti nebo přidat oblíbené bylinky.
Děti
- Tento pokrm je vhodný pro děti od 1,5 roku, ale snížíme množství dochucovadel.
Kde prosím kupujete žlutý tuřín? Vodnice našim dětem nechutná, žlutý ano, ale nemůžu nikde sehnat.
Ahoj Jano, já si ho objednávám na Scuku, nikde jinde jsem neměla štěstí.
Je pouzity zlutomasy turin nebo ten bily?Dekuji :-)
Vynikajicí polévka! Zahřívací, jemný krém, který zasytí. Neměla jsem tuřín, tak jsem vyjímečně použila bramboru. Na posypání jsem osmahla zbytek hlívy, trochu celeru a pórek! Moc díky za tento recept.
zatím vařím dle JJ jen týden, ale tato polévka zatím naprostý top!!děkuji za recept
(kedluben použit místo tuřínu, protože včera byl použit na tuříňačku:)
Moc děkujeme, máme radost, že vám chutná 😍👍