Domů > Zdravé recepty > Polévky > Krémové

Krém z tuřínu a hlívy ústřičné

Uvařeno
bez lepku
bez mléka

Není nutné brát tabletky z hlívy na posílení imunity. Mnohem chutnější je si hlívu uvařit. Třeba jako krém, pokud houby jako takové příliš nemusíte. Velmi jemná krémová polévka málokomu přijde jako houbová. Vyzkoušejte.

Ingredience
na 4 porce
  • kus hlívy (cca 50 g)
  • 1 tuřín (cca 250 g)
  • 1 cibule
  • 3/4 litru zeleninového vývaru/vody
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 1 lžička kurkumy
  • olej
  • sůl
  • jablečný ocet
  • umeocet
  • na ozdobení: jarní cibulka a pražená semínka

Magdu ke zdravému stravování přivedla její dospělá dcera. Magdě jídlo zachutnalo a jelikož ji trápilo zdraví, rozhodl...

Jak připravit krémovou polévku z hlívy ústřičné

  1. Na oleji orestujeme cibuli s větší špetkou soli. Přidáme na kostky nakrájenou hlívu a tuřín, krátce orestujeme.
  2. Zalijeme vývarem/vodou, přidáme kmín a kurkumu, přivedeme k varu. Když vře, zeslabíme plamem a na mírném vaříme 10 minut. Píchneme vidličkou do tuřínu, zda je měkký.
  3. Polévku vypneme a rozmixujeme. Podle potřeby přidáme vývar, abychom dosáhli požadované konzistence.
  4. Pokud chceme okyselit, přidáme trošinku jablečného octa, pokud chceme slano-kyselou chuť, přidáme trošinku umeocta.
  5. Podáváme zdobené jarní cibulkou a praženými semínky.

Praktické

  • My jsme si dali polévku ve dvou, ale přidávali jsme si. Určitě by množství stačilo pro 3 běžné porce.
  • Pokud by byla polévka příliš řídká, zavaříme do ní vločky.
  • Česnek není nutné prolisovat, pokud máte výkonný mixér můžete do ní hodit celý stroužek.
  • Pokud nemá česnek být v polévce příliš znát, tak jej krátce povařte v polévce, pak teprve mixujte.
  • Pokud má být pořádně česneková, tak je potřeba přidat, ten jeden stroužek tam není téměř znát.
  • Při potížích se žlučníkem nerestujeme základ, ale vaříme ve vývaru cibuli a hlívu, olej přidáme ke konci varu a jen trochu.

Obměna

  • Polévka můžeme ještě více zjemnit (nebo na závěr ozdobit) rostlinnou smetanou.
  • Místo hlívy můžeme dát žampiony.
  • Můžeme vynechat česnek a vyměnit koření podle chuti nebo přidat oblíbené bylinky.

Děti

  • Tento pokrm je vhodný pro děti od 1,5 roku, ale snížíme množství dochucovadel.

PS: Začínáme Jarní očistu!

Únava, blbá nálada a kila navíc? Nenecháme vás v tom! 😊 Pojďte s tím zatočit. Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Kde prosím kupujete žlutý tuřín? Vodnice našim dětem nechutná, žlutý ano, ale nemůžu nikde sehnat.

Je pouzity zlutomasy turin nebo ten bily?Dekuji :-)

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

144
70

Videopřání Jíme Jinak 2022 – Uspořádejme si myšlenky

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Topinamburový krém s čerstvými bylinkami

Jemňoučký krém z topinambur a pastiňáku je sladký a chutná jako smetanový. Díky čerstvým bylinkám krásně voní a promění se v hotovou delikatesu, i když v n...

Cizrnový krém s houbami

Jednoduchý zahřívací krém vhodný pro podzimní a zimní období. Kořenění i pikantní, sladký i kyselý.

Krémová cizrnačka

Rychlá a výborná polévka, která v chladných měsících krásně zahřeje a zasytí. Je skvělá s kouskem kváskového chleba či plackami.

Krémová polévka z dýně a batátů

Uzrála mi první dýně a tak jsem v rychlosti vykouzlila zase jiný druh dýňové polévky.

Sytá zahřívací polévka

Sytá hustá polévka, která díky kombinaci uzené papriky a kokosového mléka překvapí svou lahodnou chutí. S kouskem kváskového pečiva skvěle zasytí.

Krémová polévka s divokou zeleninou

Poslední na zimu uskladněná zelenina a první jarní rostlinky byly základem pro tuhle lahodnou polévku. Kopřiva, česnáček a lesní pažitka ji krásně doplnily...