Domů > Zdravé recepty > Polévky > Krémové

Krém z tuřínu a hlívy ústřičné

Uvařeno
bez lepku
bez mléka

Není nutné brát tabletky z hlívy na posílení imunity. Mnohem chutnější je si hlívu uvařit. Třeba jako krém, pokud houby jako takové příliš nemusíte. Velmi jemná krémová polévka málokomu přijde jako houbová. Vyzkoušejte.

Ingredience
na 4 porce
  • kus hlívy (cca 50 g)
  • 1 tuřín (cca 250 g)
  • 1 cibule
  • 3/4 litru zeleninového vývaru/vody
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 1 lžička kurkumy
  • olej
  • sůl
  • jablečný ocet
  • umeocet
  • na ozdobení: jarní cibulka a pražená semínka

Bára nebyla žádný tlouštík, přesto se raduje ze shozených 8 kg a zmizelých 11 cm v pase a přes boky. Prošla s námi po...

Jak připravit krémovou polévku z hlívy ústřičné

  1. Na oleji orestujeme cibuli s větší špetkou soli. Přidáme na kostky nakrájenou hlívu a tuřín, krátce orestujeme.
  2. Zalijeme vývarem/vodou, přidáme kmín a kurkumu, přivedeme k varu. Když vře, zeslabíme plamem a na mírném vaříme 10 minut. Píchneme vidličkou do tuřínu, zda je měkký.
  3. Polévku vypneme a rozmixujeme. Podle potřeby přidáme vývar, abychom dosáhli požadované konzistence.
  4. Pokud chceme okyselit, přidáme trošinku jablečného octa, pokud chceme slano-kyselou chuť, přidáme trošinku umeocta.
  5. Podáváme zdobené jarní cibulkou a praženými semínky.

Praktické

  • My jsme si dali polévku ve dvou, ale přidávali jsme si. Určitě by množství stačilo pro 3 běžné porce.
  • Pokud by byla polévka příliš řídká, zavaříme do ní vločky.
  • Česnek není nutné prolisovat, pokud máte výkonný mixér můžete do ní hodit celý stroužek.
  • Pokud nemá česnek být v polévce příliš znát, tak jej krátce povařte v polévce, pak teprve mixujte.
  • Pokud má být pořádně česneková, tak je potřeba přidat, ten jeden stroužek tam není téměř znát.
  • Při potížích se žlučníkem nerestujeme základ, ale vaříme ve vývaru cibuli a hlívu, olej přidáme ke konci varu a jen trochu.

Obměna

  • Polévka můžeme ještě více zjemnit (nebo na závěr ozdobit) rostlinnou smetanou.
  • Místo hlívy můžeme dát žampiony.
  • Můžeme vynechat česnek a vyměnit koření podle chuti nebo přidat oblíbené bylinky.

Děti

  • Tento pokrm je vhodný pro děti od 1,5 roku, ale snížíme množství dochucovadel.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

11 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Asi jsem dala vic kurkumy 🫣😁

Evi vaše recepty mám stejně nejradši ❤️ a díky o zmínce o “nerestování ” cibule. Se svým žaludkem / žlučníkem jsem už pochopila 😉

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Topinamburový krém s čerstvými bylinkami

Jemňoučký krém z topinambur a pastiňáku je sladký a chutná jako smetanový. Díky čerstvým bylinkám krásně voní a promění se v hotovou delikatesu, i když v n...

Sytá zahřívací polévka

Sytá hustá polévka, která díky kombinaci uzené papriky a kokosového mléka překvapí svou lahodnou chutí. S kouskem kváskového pečiva skvěle zasytí.

Krémová polévka s divokou zeleninou

Poslední na zimu uskladněná zelenina a první jarní rostlinky byly základem pro tuhle lahodnou polévku. Kopřiva, česnáček a lesní pažitka ji krásně doplnily...

Krémová polévka z topinambur a mrkve

Lahodná krémová polévka, u které nikdo nepoznal, z čeho je vyrobená. V sezóně topinambur je to naše oblíbená rychlovka. Krásně zahřeje a zasytí.

Cizrnový krém s houbami

Jednoduchý zahřívací krém vhodný pro podzimní a zimní období. Kořenění i pikantní, sladký i kyselý.

Krémová cizrnačka

Rychlá a výborná polévka, která v chladných měsících krásně zahřeje a zasytí. Je skvělá s kouskem kváskového chleba či plackami.