Obilné krémy jsou jednoduché a velmi se hodí zvlášť teď na podzim, kdy tělo potřebuje více energie na zahřátí. Můžeme je použít jako dezert, nebo svačinku pro děti, ale klidně i k snídani.

Ingredience

  • 50g loupaných mandlí, nebo 4 lžíce mandlového másla
  • 150g jáhel
  • 2  polévkové lžíce sladu (případně kukuřičného nebo rýžového sirupu)
  • deci kokosového mléka, nebo krému
  • 4 lžíce mletého kokosu na posyp

Postup

Jáhly propláchneme pod horkou vodou, dáme vařit do horké vody asi 20-30 minut téměř do rozvaření. Hlídáme si vodu, aby se nevyvařila, jáhly hodně vypijí, když tak můžeme trochu horké vody přidat. Mandle opražíme na sucho na pánvi a rozmixujeme na co nejjemnější prášek až tekutou hmotu. Pokud máme mandlové máslo, tento krok odpadá.

Uvařené jáhly rozmixujme tyčkovým mixérem a vmícháme namleté mandle, nebo mandlové máslo, slad a kokosové mléko. Pokud je hmota moc hustá, přidáme trochu vody, nebo více kokosového mléka na zjemnění. Dáme do mističek, ozdobíme  mletým kokosem. Podáváme teplý, nebo ho můžeme dát vychladit do ledničky, ale před konzumací ho doporučuji na chvilku vyndat předem ať není moc studený, toto zvlášť platí v zimním období.

Praktické

Jáhly můžeme použít i uvařené z předešlého dne, stačí do nich přidat trochu horké vody a rozmixovat.
Výše uvedeným postupem můžeme získat opravdu hlaďounký krém, ve kterém není ani stopy po původním zrnu či mandli. Mixujeme-li kratší domu, máme krém s malými kousky.

Kombinujeme

Část krému můžeme obarvit karobem, získáme tak „čokoládovou vrstvu“. Zdobit můžeme semínky, oříšky, sušeným ovocem, případně udělat ještě jednu vrstvu z dušeného ovoce a agaru.

Obměna

Mandlovo – kokosový krém můžeme připravit i ze všech ostatních obilovin či jejich kombinací, jako jsou kroupy, rýže….

25 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Výborné! Krém chutnal u nás úplně všem 🙂 Akorát loupání mandlí mě tak nebaví… Neznáte na to nějakou vychytávku (kromě spaření+ruční loupání)?

  2. Milé a inspirativní – děkuji a přeju vám i vašim milým vše dobré, jsem ráda,že jste tak aktivní, je to moc důležité , krásný advent přeju z Valašska. Babi Dordůvka

  3. Můžu se prosím zeptat, kdy dle Vás mohou děti jíst kokos? Dnes jsem zrovna dala trochu dcerc do kaše, je jí 15měs, chtěla jsem změnu…. a pak čtu, že od 14ti měs. bez kokosu….. 🙁
    Děkuju!

    • Kokos bych moc dětem nedávala a když už, tak nejdříve kolem 2 let. Záleží jak je dcerka stravovaná. Jestli jí běžně maso, mléko, tak není co řešit.

      • Děkuju za odpověď!
        Zatím dcerka nejí vůbec nic od mléka a dávám občas jen rybu (pstruh, losos), už nekojím, malá od roka nechtěla.
        Tak už jí kokos dávat nebudu.
        A co takhle skořice, karob na kaši trochu posypat, to je OK? 🙂
        Moc díky!

        • Je to úplně zbytečné, mám stejně staré dítě a úplně mu stačí obyčejné chutě, zatím bych ho na nic z toho neučila. Tyto posypky se vám budou hodit u tříletého, které stávkuje s jídlem.

  4. holky bacha na kokos, teď jsem v něm našla kovovou pilinu!! Je to bio strouhaný od Country Life s MT do 20.4.2015. Chápu že se může stát, ale toto je už docela blbé.

    • Pokud vynecháte kokos, tak klidně od 14 měsíců, pokud se dítě stravuje běžně, tak klidně dřív.

  5. Můžete, prosím, napsat svoje názory na třtinovou nesířenou bio melasu? Koupila jsem ji dnes, že ji použiju místo sladěnky, ale ochutnala jsem to a vůbec mi to nechutná:-( Tak jeslti je to aspoń zdravé a ja ji mohu chutně využít?:-) díky

    • 3HE, melasa je jedoduchý cukr. Sice na rozdíl od bílého cukru jsou v ní cenné látky jako měď, vápník, hořčík, fosfor, vitamíny, atd.. ale sladěnka je lepší, nestimuluje slinivku.

    • Kvůli zdraví bych to nekupovala, Venisy o tom píše a má recht. Mě tedy taky nikdy nechutnala, ale když vám ji bude líto vyhazovat, dá se uplatnit do pečených dezertů, tam se ta chuť docela ztratí.

  6. Prosím o radu, jak udělat klasické buchtičky s krémem? Syn by je chtěl, ale má intoleranci na mléko a všechny výrobky z něj a zároveň i na pšeničnou mouku. Krém bych mohla použít tenhle, ale s “buchtičkami” si nevím rady, nedělala jsem nikdy ani ty klasické 🙂

    • Já bych zkusila některý z receptů na knedlíky nebo noky a odlehčila burizonama. Ke klasickým buchtičkám to sice bude mít daleko ale mohlo by to být dobré, třeba by to prošlo 😉 Pudink se dá udělat z obilného nebo mandlového mléka a kukuřičného škrobu.

  7. Zdravím, chtěla bych se zeptat, jak děláte mandlové máslo..oloupete mandle, opražíte, nebo neopražíte..?? z opražených chutná jak kupované burákové máslo..takže mažu na kváskový žitný chlebík a úžasná mňamka..jen si řikám, jak by chutnalo z neopražených, asi jemněji, že?..recept vypadá mňamózně, miluju kaše!:-)

  8. Dělala jsem jednou a měla jsem z toho vodu. Jaký je fígl na použití sladěnky tak, aby se jáhly nenaředily?

    • dát slad do vařící hmoty (opravdu bublající), nebo dát vařit vodu, rozpustit v ní slad, přivést k varu, pak přidat jáhly a vařit /nevím, jestli by nebylo náchylnější na připalování/. Tím se ty enzymy deaktivujou a nerozkládají – nebo použít sirup, ale tady se to nekombinuje s žádným ovocem, tak je to asi škoda … i když … podle mě slazením tohoto dezertu dodáme jídlu stejné množství jednoduchého cukru ať použijem slad nebo sirup, protože sladu se musí dát 2x tolik (podle mého subjektivního hodnocení sladivosti). Já bych použila z chuťových a technologických důvodů sirup.

    • Terezo, aby se to sladem nenaředilo, musí být myslím ty jáhly pěkně vyvařené, vsechna voda vstřebaná. Pak nejsou řídké ale spíše lepivé a drží pohromadě (možná i az po vychlazení, to jsou pak daleko tužší a lepe lepí 🙂 alespoň mě to tak funguje, pak se tou sladěnkou pěkně naředí do žádoucí konzistence, ba dokonce někdy ještě musím přidávat i krapet vody, aby to nebylo příliš hutné. A nemusím pak slad vůbec prevarit, ale dávám jako ostatni ingredience az nakonec.
      Tenhle krém nema konkurenci, a kdyz se nalije půlka a do druhé se ještě vmíchá karob, tak je to nejen krasně barevné, ale navíc i lahudkové ;-)))
      Kaším zdar a dobré pošušňání

  9. Zobrazit všech 25 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekCelozrnné palačinky s ovocnou omáčkou
Další článekJablíčka v páře