Domů > Magazín > Jídlo pod lupou

Čaj Puer Shu nelisovaný

Další skupinou mých oblíbený čajů jsou čaje Puer. Čaj Puer je tradiční čínskou medicínou považován za lék a není náhodou, že se jedná o nejpitější čaj v Číně, právě pro jeho mnoho blahodárných a léčivých vlastností, zejména na gastrointestinální trakt.

Energie v čajových lístcích

Tyto výrazné čaje mají vysoký obsah kofeinu, proto je to opravdu čaj na výjimečné příležitosti, ne na denní pití. Puer jsou zvláště vhodné k popíjení v zimě, dodávají tělu energii schopnou spojení se zemí, užitečnou v chladných a vlhkých obdobích. 

Čaj puer můžeme rozdělit na dvě kategorie: syrový (sheng) a zralý (shou). Aby se předešlo nedorozumění, budu popisovat čaj, který vidíte na fotkách. V této kategorii najdete stovky čajů a každý bude mít jinou chuť a vlastnosti.

Pěstování

Tento čaj se pěstuje v Yunnanu v Číně. Po sklizni se listy nechají po určitou dobu uschnout na slunci, než přejdou do fáze, která se nazývá v překladu něco jako „zabíjení zelené“, je to podobný postup, jako se používá při výrobě zelených čajů. Zvláštnost v tomto případě spočívá v tom, že se listy nezahřívají tolik, jako u zeleného čaje, aby zůstaly zachovány některé enzymy schopné měnit chuť v průběhu času. Poté se listy vaří. Po uvaření se listy odebírají ve velkém množství a skládají se do velkých hromad. Takto upravená rostlinná hmota se pak navlhčí a přikryje utěrkami, aby se udrželo teplo a mohl být zahájen proces kvašení. Zde musí výrobce moudře přemisťovat listy a postupně je mírně máčet, aby zajistil postupnou a rovnoměrnou fermentaci. Po dokončení fermentace, která může trvat od 20 až do 70 dní, se listy rozprostřou a nechají se v kontaktu se vzduchem, takže mikroorganismy odpovědné za fermentaci vyschnou a umřou, přičemž zůstane čistý, hotový produkt. Poté se přistoupí k lisování pueru, musí mít co nejlepší podmínky pro přepravu a stárnutí. Ovšem ne vždy puer musí být lisovaný, jako v tomto případě. Volba nelisovat produkt v klasickém diskoidním tvaru umožňuje čaji zbavit se vlhkosti nahromaděné během fermentačního procesu, který se v čínštině nazývá wodui. Tento faktor okamžitě činí chuťový profil čaje jasnějším a proto je nelisovaná forma tohoto čaje vhodnější pro ty, kteří přistupují k tomuto typu čaje poprvé.

Příprava

Nejlépe je tento čaj připravovat tradiční čínskou metodou (gong fu cha), abyste si ho co nejlépe vychutnali. Pro přípravu lze použít 6 gramů listů na gaiwan o objemu asi 100 ml. Tím získáte až 7 infuzí s různými chutěmi. Po rychlém opláchnutí listů ve vodě o teplotě 100°C můžete přistoupit k prvnímu louhování po dobu 15 sekund a poté při zachování stejné teploty vody můžete pokračovat a prodlužovat čas pokaždé o 5 sekund k předchozí infuzi (15 – 20 – 25…)

Pro klasickou přípravu západního stylu zalijte 3 gramy listů ve 150 ml šálku vodou o teplotě 100 °C a nechte louhovat po dobu 1,5 minuty.

Chuť

Po ochutnání se ihned projeví typická sladkost čaje zp§sobená fermentací. Po této téměř vanilkové příchuti však přichází lehce nahořklý nádech podobný  připálené kůrce chleba. Nakonec, po této krátké hořké mezihře, nálev ukazuje další typické rysy shu, jako je chuť dušených bylinek a lehký pocit svěžesti. Získání dobrého čaje Puer vyžaduje roky a roky zrání, aby se dosáhlo důležité fermentace a aby listy měly příznivé vlastnosti pro naše tělo a charakteristickou chuť.

Tento dostupný čaj, jehož cena se pohybuje okolo 9 euro za 50 g čaje se dá koupit online.

 

PS: Cítíš se v plavkách sebevědomě?

Pokud letos nechceš schovávat zadek pod ručník, pojď na to s námi jinak.
Chci lepší postavu!

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

51 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Nic proti, ale puerh v této cenové kategorii (cca dvě stovky za 50 g) bude dost kekel. Pokud si dražší čaj nemůžete dovolit (což chápu, taky nemůžu dá za koláč 7-10 tisíc), zkuste někdy nějakou puerhovou degustaci od ověřeného dodavatele, ten rozdíl zaručeně poznáte a stojí to za to. Akorát se pak špatně vrací k těm levným…

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

82
20

Nebezpečí zelených smoothie a šťáv – jsou nabité živinami, ale i riziky

Smoothie a zelené detoxikační šťávy zažívají boom. Možná o nich máte také představu, že jde o tu nejzdravější věc, kterou pro své tělo můžete udělat. Že je...

Italské mouky

Rozhodla jsem se pro vás napsat článek o italských moukách. Chci vám představit mouky, které můžete najít v mých receptech. Určitě je seženete na různých e...

Škumpa koželužská – Rhus coriaria

Škumpa neboli sumac asi nebude v každé kuchyni, ale kdo má rád koření, rád si zaexperimentuje a kdo si chce dopřát i nějakou tu zvláštnost, určitě si škump...