Domů > Magazín > Blog

Příprava čaje čínskou metodou Gong fu cha

V tomto článku vůbec nechci popisovat nějaký složitý ceremoniál, i když je super připravit ho vašim hostům. Jen se podíváme na čínskou přípravu, kterou si můžete lehce zpestřit popíjení čaje. Nezabere to tolik času a vychutnáte si jak se patří jakýkoliv druh čaje.

Pít neznamená pouze zahnat žízeň

Pití jakéhokoliv čaje je požitek, je to ceremoniál, slavnost, relax. Pro mě to tak je od doby, co jsem začala používat opravdu kvalitní čaje. Dovedl mě k tomu můj zeť a jeho kamarád, který je pro mě velký guru. Teprve po ochutnání opravdového čaje jsem si uvědomila, jak špatně jsem s tímto nápojem zacházela a že jsem o čaji nevěděla vůbec nic. A určitě to platí pro většinu z nás. Z obchodu si doneseme čaj, teď jich je opravdu veliký výběr, uvaříme vodu, ponoříme sáček, necháme ho tam pár minut a pak pijeme…Tady bych řekla, že je to něco podobného, jako s jídlem. Jíst neznamená pouze zahnat hlad a pít neznamená pouze zahnat žízeň.

Co budeme potřebovat

  • gaiwan (čajová miska s pokličkou)
  • konvice
  • džbánek na čaj
  • čajový tác
  • teploměr nebo varná konvice s termostatem a nastavitelnou teplotou
  • sítko
  • lžičky nebo váhy na čaj
  • timer
  • kvalitní čaj

Kvalitní čaj bohužel v žádném supermarketu nekoupíte. Doporučuji speciální obchody nebo eshopy, které se specializují na čaje. Pokud vás příprava čaje chytne, určitě budete potřebovat alespoň tyto základní pomůcky. Teploměr je nezbytný, každý čaj se louhuje jinak a při jiné teplotě, pokud vylouhujete čaj při nesprávné teplotě, může být opravdu až nechutný a můžete ho tak úplně zničit. Pokud chcete opravdu měřit přesně a bez problémů, jdou koupit levně konvice na vodu s termostatem, který vám umožní vybrat si danou teplotu a udržet tuto teplotu i hodinu. Já dávám přednost varné konvici.Dalším nezbytným pomocníkem je váha. Čaj musíme přesně zvážit, abychom si mohli vychutnat opravdu co nejvíce jeho chuť. Od oka to nejde, přesnost je důležitá.

Další pomůcky, které nejsou nezbytné, ale určitě je oceníte pokud třeba budete připravovat ceremoniál pro hosty, jsou různé lžíce, kleštičky a čajový tác, kam se lije voda po vypláchnutí všech mističek a gaiwanu.

Jak na to

Pití čaje musí být požitek, relax, radost. Proto používám na louhování kvalitních čajů čínskou metodu. Z gaiwanu lijte čaj do džbánku a ze džbánku nalévejte do šálků. Čaj usrkávejte, klidně i hlasitě, a popíjejte. Nikdy nepijte čaj naráz na ex. Je to nevychovanost a urazíte tím hostitele, neboť tím dáte najevo, že čaj vám nechutnal, proto jste ho raději rychle vypili..

Jak vybrat čaj 

Nejlepší je koupit degustační set, čajů jsou tisíce druhů a určitě ne všechny vám budou chutnat. V tomto článku mám samozřejmě na mysli přípravu čajů sypaných, z camellia sinensis – čajovníku čínského. Žádné bylinné a ovocné čaje.

Další články budou věnovány čajům, které jsem mohla ochutnat, které mě nadchly a které jsem si cenově mohla dovolit. Jsou i čaje, ke kterým si opravdu ani nepřivoním, tak vysoká je jejich cena. Tudíž, čaje kterým jsem věnovala články, jsou kvalitní, bio a hlavně přístupné všem. Další moje oblíbené čaje, o kterých si už na Jíme Jinak můžete přečíst, jsou matchasencha a genmaicha.

Zkuste to také

Určitě si nemyslím, že okamžitě poběžíte kupovat všechny potřeby k čínské přípravě, pokud si ovšem opravdu chcete čaj užít, věnujte přípravě velkou pozornost a uvidíte, jak se vám tento ceremoniál zalíbí. Určitě tím potěšíte své hosty, příprava vám udělá velkou radost, poznáte velkou paletu chutí, barev a vůní a začnete se na čaj dívat jinýma očima.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

11 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

No, Věrko, opět jsi mě překvapila😊. Při čtení článku si tipuji autora, ale teď jsem tedy byla překvapená😇. Je něco, co neumíš? Klobouk dolů před Tebou a díky za krásný článek❤️

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

55
8

Máte pár kilo navíc? Tipy, jak se jich zbavit a začít zdravěji

Na nic nečekejte! Vyzkoušejte těchto 14 snadných tipů, jak zatočit s kily, únavou a zdravotními neduhy.
10
39

Video motivace: Nečekejte, až to bude dokonalé

Máte pocit, že to není dokonalé? Že se vám nedaří, jak byste chtěli? Pak si pusťte toto video. Mám pro vás trošku motivace. Nejste na zdravé vaření sami!
6
8

Neomezený rozvoj talentů

Včera se mě čtrnáctiletá dcera zeptala: “Proč už nepíšeš pro JJ?”. Odpověděla jsem: “Myslím, že jsem už všechno řekla, že už nemám co říc...
5
137

Na Jíme Jinak slavíme 10 let!

Už 10 let sdílíme tisíce zdravých receptů zdarma a pomáháme lidem k lepšímu zdraví, postavě i psychice. Děkujeme, že nám pomáháte šířit myšlenky Jíme Jinak...
Blog
klub
1
15

Co nás čeká v roce 2022

Jakou předpověď nám dává čínský kalendář a Feng-Shui pro rok 2022? Co můžeme ovlivnit a na co připravit? Zjistili jsme to u profesionálního lektora Feng-Sh...