Domů > Magazín > Jídlo pod lupou

Sencha – japonský zelený čaj

Nápoj bohů, čaj mládí a věčného života. Tyto a další atributy, si tento čaj získal díky své široké škále vlastností. Víte, jak ho správně uvařit a kolik ho můžete vypít?

Sencha – láska od prvního doušku

Byl to můj první velmi kvalitní čaj, který jsem pila. Dříve jsem se na to dívala jinak. Koupila jsem v supermarketu něco, co se jmenovalo čaj a bylo hotovo. I v tomto smyslu mě veganství změnilo. Než něco koupím a pozřu, tak se pořádně informuji. A to neplatí jen o jídle, ale i o nápojích. Dostala jsem ho jako dárek od mého zetě. V čajích se vyzná, ví co a kde koupit. Daroval mi čaj sencha – byla to láska na první ochutnání! Nikdy jsem ho už neopustila. Pro mě je to čaj číslo jedna.

Sencha, kterou kupuji já, pochází z první sklizně, která probíhá koncem dubna a je nejvíce ceněná. Jeho chuť závisí na období sklizně a místě původu čajových keřů. Pěstuje se v jižní části Japonska. Podle tradice se nejchutnější sencha sklízí od začátku dubna do konce května. Říká se jí Shincha neboli nový čaj. Lístky se vaří na páře, aby se zabránilo oxidaci a aby všechny vlastnosti zeleného čaje zůstaly nezměněné. Zvláštností senchy je, že proces vaření v páře se opakuje třikrát. Tímto procesem tento čaj získá svoji specifickou chuť jarní trávy.

Jak připravit čaj Sencha

Velice důležitá je teplota vody. Příliš horká voda ničí chuť, čaj hořkne a je trpký až svíravý. K přípravě vynikajícího čaje sencha by měla být použita voda o teplotě 70 °C. Vodu nejprve přiveďte k varu a poté nechte zchladnout na požadovanou teplotu. Přidejte 2 až 3 gramy listů na osobu do konvičky, nechte vylouhovat asi 2 minuty a poté přefiltrujte přes sítko, pokud tedy nemáte konvičku s filtrem.

Vlastnosti Senchy

Sencha obsahuje mnoho antioxidantů, má stimulační účinek, zpomaluje proces stárnutí a snižuje krevní tlak. Příznivé účinky pití zeleného čaje jsou obecně uznávány zejména u následujících onemocnění: cukrovka, infekční onemocnění, zubní kaz, prevence rakoviny, vysoký cholesterol a cukrovka.
Tento zelený čaj je oblíbeným japonským čajem, kde se pije prakticky denně. A nepřekvapuje mě to. Šíleně ho miluji a už bez něj nemůžu být. Sencha se vyrábí v různých kvalitách v závislosti na období sklizně, díky čemuž se mírně liší barvou a chutí. Chuť se tedy může u jednotlivých značek lišit!

Doporučení Jíme Jinak

I já mám zelené čaje a zejména Senchu moc ráda. Ale pozor, je potřeba znát některé souvislosti. Zelené čaje energeticky ochlazují, stahují a vysušují. Působí diureticky. Proto nejsou příliš vhodné pro lidi se slabými ledvinami. Osoby trpící chladem si do čaje mohou přidat zahřívající koření.
Zelené čaje se skvěle hodí jako letní osvěžující nápoj. Můžeme je pít horké jako v Asii, kde vědí, že teplý čaj skvěle osvěží i v tom největším vedru, nebo vychlazené, jak je v Evropě zvykem.

Původně se tyto čaje pily v rámci čajových rituálů a tak dlouho se dolévaly původní lístky horkou vodou, až člověk pil vlastně jen horkou vodu, která měla opačný účinek než čaj samotný – zavodnila a zahřála. Energeticky tedy bylo vše v pořádku a došlo k rovnováze. Pokud si dáte za sebou dva tři zelené čaje bez další vody, může dojít k energetické nerovnováze. Nadměrná konzumace zeleného čaje může dokonce oslabit ledviny a žaludek.

Já jsem po takovém pití (pila jsem často zelený čaj celý den) mívala velmi vysušené rty, bušilo mi srdce a nemohla jsem usnout. Je to mimo jiné proto, že zelený čaj obsahuje kofein, který na rozdíl od kofeinu v kávě je vázaný na třísloviny,  které se uvolňují postupně a pomalu. Má tedy delší povzbuzující účinky! Kvůli kofeinu není vhodný pro těhotné a kojící maminky, pro malé děti a pro lidi, kteří mají potíže se srdce a spánkem.

Já osobně si ho dávám vyloženě na chuť, když chci něco zvláštního, když chci změnu, nebo na návštěvách, v čajovnách, na kulturních akcích, když vím, že půjdu pozdě spát a nechci zaspat koncert. A nemůžu si ho dávat večer, to je pak jisté, že do svítání nezamhouřím oka.

Naše doporučení tedy je nechávat si tyto zelené čaje jako sváteční záležitost pro chvíle s přáteli nebo pro chvíle, kdy skutečně potřebujeme zvednout náladu nebo nabudit oslabený organismus. Ale nepijeme denně celý den a nezneužíváme jejich účinek.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

7 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

137
72

Jak si chránit a zahřívat ledviny

Ledviny které v zimě potřebují teplo, je nejlepší zahřát nahřátou solí. Když se sůl ohřeje, dokáže dlouho držet teplo a to je pro naše zimou oslabené ledvi...
Blog
klub
75
9

Vaříme v elementu VODY (zima) – prohříváme tělo

Zima je ve znamení elementu vody. Které potraviny jsou v zimě vhodné a které orgány je třeba posilovat? Co tyto orgány podporuje a co je naopak oslabuje?
5
2

Genmaicha – japonský popkornový čaj

Možná ho už znáte, možná ho už pijete. Pokud ne, napravte to. Sedněte si v klidu, zavřete oči a vychutnávejte si tento lahodný a voňavý čaj. Možná už nebud...
19
4

Matcha čaj

Matcha má svůj původ v Číně, ale hlavně v Japonsku, kde se používá při čajových obřadech. Buddhističtí mniši používali Matchu ke koncentraci během dlouhých...
84
34

Máte v zimě vysušenou pokožku? Toto říká ajurvéda

“Jakmile začne zima, mám suchou pokožku. Ruce jak struhadla a suché, popraskané rty. A nastupuje období všelijakých krémů, tělových mlék a balzámů na...
32
3

To není plíseň! To jsou kořínky.

Často ve skupině na Facebooku někdo píše, že se mu nepodařilo naklíčit semínka, že se na nich udělala plíseň, tak letěla celá várka do koše. Jaká škoda!