Domů > Magazín > Jídlo pod lupou

Genmaicha – japonský popkornový čaj

Možná ho už znáte, možná ho už pijete. Pokud ne, napravte to. Sedněte si v klidu, zavřete oči a vychutnávejte si tento lahodný a voňavý čaj. Možná už nebudete potřebovat pít kávu.

Vlastnosti čaje Genmaicha

Legenda o čaji Genmaicha
Byl jednou jeden samuraj. Usrkával svůj čaj a studoval strategii pro vojáky. Jeho sluha jménem Genmai omylem upustil do jeho šálku čaje trochu rýže. Samuraj se velmi rozzlobil a služebníka zabil, ale po chvíli litoval svého krutého činu. Od té doby pil jen čaj s rýží, který na počest svého služebníka nazval Genmaicha. Legend o původu tohoto čaje je nespočet. Mě osobně se moc líbí tato:-)

Čaj Genmaicha je čirý, světle žlutý s intenzivní, svěží bylinkovou vůní s tóny pufované rýže.
Podporuje trávení, čistící, usnadňující funkci jater a velmi vhodný při hubnutí, protože urychluje metabolismus. Je zdrojem vitaminu A, vápníku a železa. Je připravován obvykle z čaje Bancha, ke kterému se přidává pufovaná a opečená bílá rýže. Jde tedy o druh popcornového čaje, jak to někteří definovali. Nejcennější kvalita zahrnuje použití mochi rýže, ačkoli se běžně používá běžná rýže, uruchimai.
Pro nízkou hladinu teinu je to čaj vhodný i na večer a mohou ho pít i děti.

Jak Genmaicha čaj připravit

Abyste si užili dobrou Genmaichu, je důležité, aby infuze ve velmi horké vodě byla krátká: myšlenkové směry přípravy čaje, což je v Japonsku skutečný rituál, doporučují 5 g směsi na 150 ml vody o teplotě 80 – 90°C a nejméně tři infuze, první trvá 30 sekund, druhá 10 sekund, třetí a následujících 30 sekund.

Naštěstí můj zeť miluje čaje jako já, a tak tento rituál je vždy na něm. Já jen popíjím a užívám si tohoto nápoje, který je jedním z mých nejoblíbenějších.

Jak Genmaicha chutná

Chuť je příjemně zvláštní, výrazná, nasládlá a připomíná chuť lískových ořechů.
Směs, kterou jsem dostala jako dárek, se vyrábí z čaje Bancha obohaceného o praženou kukuřici spolu s pufovanou rýží. Tento Genmaicha má sladkou, karamelovou vůni a příchuť pražené kukuřice.

Doporučení Jíme Jinak

Toto je u nás velmi oblíbený čaj, který si připravujeme, když chceme udělat změnu oproti celoročně popíjenému čaji bancha. Čaj se dá běžně koupit ve zdravé výživě a mají ho i eshopy, kde pro Klubáky domlouvám slevy. Pokud jste ještě nevyzkoušeli, určitě tak udělejte a ozvláštněte si svoje čajové večery.

 

 

PS: Z práce do práce, život letí a vy nic nestíháte?

Pokud před sebou stále jen hrnete všechny ty povinnosti, které život přináší, je čas se zastavit. 🛑 Je tohle život, který chcete? O tomto jste snili? Asi ne. V přírodě začíná nový biologický rok, nový začátek a i my to letos můžeme udělat jinak. Právě tomu se v Jarní Očistě také věnujeme a máme dokonce připravený silný závěrečný aktivační rituál, aby se vaše záměry mohly uskutečit. Zdaleka v očistě nejde jen o vyvážený jídelníček. Pojďte si ujasnit touhy, naberte zas energii a pojďte se cítit ve svém těle lépe. Začněte s námi 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček, postavu i psychiku.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu? Nic neriskujete, můžete jen získat..Moje desatero: 1. Jsem vegan, vařím vegansky. 2. V kuchyni se nechci nudit proto vařím pestře. 3. Stále se učím. Chci poznávat nové ingredience, nové potraviny a chutě. 4. Používám UFO ingredience. Kdo se bojí nesmí do lesa. 5. Dbám na kvalitu potravin. To nejlepší co si můžu dovolit v bio kvalitě pokud to je možné. Na jídle rozhodně nešetřím. 6. Vařím a jím sezonně. 7. Co můžu to si vypěstuji. Baví mě to a vím co jím. 8. Vařím pro mě a pro rodinu. Musí to chutnat nám a popřípadě mým blízkým. Je mi jedno co si o mém jídle myslí ostatní na Facebooku, Instagramu a jiných sociálních sítí. 9. Vařím pro radost, ne z povinnosti. Fantazie a zábava je ingrediencí číslo jedna. 10. Inspiruje mě ajurvéda, makrobiotika, asijské weby, ale hlavně moje hlava. Z mých receptů má někdo strach, zdají se složité a plné neznámého. Pokud patříš do této kategorie, stačí se poohlédnout po něčem jiném. Děkuji za pozornost Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..

5 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Zdravím, neporozuměla jsem přípravě čaje Genmaicha. Co si mám představit pod třemi infuzemi.
Děkuji předem za odpověď.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Osvěžující čaj s citronovými bylinkami

Čaj z bylinek, které voní po citrónu, je příjemně osvěžující v horkých dnech. Tohle je má oblíbená letní kombinace. Kromě bylinek už nepotřebuje žádná doch...

Nápoj z pupalkových květů

Květy pupalky se otevřou večer, noční hmyz je opyluje a ráno jsou zvadlé. Užijte si tuhle noční krásku i jinak než čichem a zrakem. Pupalkový čaj z květů j...

Sencha – japonský zelený čaj

Nápoj bohů, čaj mládí a věčného života. Tyto a další atributy, si tento čaj získal díky své široké škále vlastností. Víte, jak ho správně uvařit a kolik ho...
19
4

Matcha čaj

Matcha má svůj původ v Číně, ale hlavně v Japonsku, kde se používá při čajových obřadech. Buddhističtí mniši používali Matchu ke koncentraci během dlouhých...
16
20

Jak se stravovat v horkých a tropických letních dnech?

Letní počasí, které u nás běžně máme a horké tropické dny jsou velký rozdíl. Když vedro trvá už několik dní, pořádně se neochladí ani večer, nemáme vůbec ž...
82
34

Máte v zimě vysušenou pokožku? Toto říká ajurvéda

“Jakmile začne zima, mám suchou pokožku. Ruce jak struhadla a suché, popraskané rty. A nastupuje období všelijakých krémů, tělových mlék a balzámů na...