Domů > Zdravé recepty > Polévky > Obědové

Pórkovo-květáková s kurkumou

Uvařeno
bez lepku

“Mňam, mami!” vykřikla po první lžíci dcera zvyklá 9 let na moje polévky. Tato polévka dostala od rodiny jedničku a povolení jít na web. Tak ji tu máte.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 cibule
  • 1/3 pórku
  • 1/2 květáku
  • hrst řasy hijiky
  • 3/4 litru zeleninového vývaru (horké vody)
  • koření: 2 bobkové listy, špetka muškátového oříšku, špetka mletého římského kmínu, trošku kurkumy
  • 1 lžíce bílé miso pasty
  • 2 lžíce hummusu
  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli
  • umeocet podle chuti

Živana s námi je v každé jarní očistě a v každém vánočním půstu, ačkoli neměla vážné zdravotní problémy ani nadváhu. ...

Jak připravit skvělou zeleninovou polévku z květáku a pórku s kurkumou
  1. Dáme ohřát vývar, oloupeme cibuli, omyjeme pórek a pórek.
  2. Cibuli nakrájíme na proužky, pórek na kolečka a květák nasekáme na menší kousky.
  3. Na dně hrnce rozpálíme olej, přidáme na něj cibuli, kmín, sůl a krátce orestujeme.
  4. Přidáme pórek, květák, řasu a kurkumu a opět krátce společně orestujeme.
  5. Zalijeme vývarem, přidáme bobkový list a na mírném ohni vaříme cca 15 minut.
  6. Před koncem přidáme do polévky hummus.
  7. Odstavíme, rozmícháme v polévce miso pastu a podle chuti přidáme umeocet.

Praktické

  • Do polévky využívám jako geniální dochucovadla zbytky pomazánek, luštěnin apod.
  • Nemá smysl speciálně kvůli polévce zvášť dělat hummus, dala jsem ho, protože mi trochu zbylo.
  • Můžete do polévky rozmixovat jakékoli jiné zbytky luštěniny.

Obměna

  • Řasu hijiky můžete nahradit řasou arame nebo zcela vynechat, pokud mořské řasy nemáte rádi.
  • Místo bílého misa můžete dát tmavé.
  • Můžete také přidat více druhů zeleniny nebo zahustit vločkami místo hummusu.
  • Polévku můžete zjemnit rostlinnou smetanou.

Děti

  • Polévka je vhodná pro děti od 1,5 roku, menším nedáváme koření, sůl a umeocet, miso pasty jen trošku. Do roka nedáváme cizrnu.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

5 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Jindřiška
22. 11. 2023

Řekla jsem si, že udělám květákovou polévku jinak a tento recept na mě vykoukl, tak vyzkouším…😉

Mila Beata
21. 8. 2023

Mana nebeská ♥️ takova dobrota , sklidila jsem velkou pochvalu , která ovšem patřila JJ , děkujeme

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

1

Snídaňová polévka s batátem, řapíkatým celerem a pórkem

Polévka je grunt a může mít tisíce podob. Zkuste jinou miso pastu a bude zase jiná.
3

Snídaňová polévka s mrkví, tuřínem a kadeřávkem

Kadeřávek je velmi zdravý, ale málokdo ho zná a používá. Zkuste ho!

Pohanková bramboračka s houbami

Máme rádi všechny polévky, které připomínají bramborovou polévku. Tohle je naše oblíbená verze. Brambory ani jíšku do ní nedáváme a přitom všem chutná jako...

Polévka s bílou ředkví, kapustou a cuketou

Bílá ředkev, známá jako daikon, má blahodárné účinky na náš organismus – podporuje trávení, pomáhá rozpouštět žlučové kameny, celkově organismus čist...