"Mňam, mami!" vykřikla po první lžíci dcera zvyklá 9 let na moje polévky. Tato polévka dostala od rodiny jedničku a povolení jít na web. Tak ji tu máte.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 cibule
  • 1/3 pórku
  • 1/2 květáku
  • hrst řasy hijiky
  • 3/4 litru zeleninového vývaru (horké vody)
  • koření: 2 bobkové listy, špetka muškátového oříšku, špetka mletého římského kmínu, trošku kurkumy
  • 1 lžíce bílé miso pasty
  • 2 lžíce hummusu
  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli
  • umeocet podle chuti

Jak připravit skvělou zeleninovou polévku z květáku a pórku s kurkumou

  1. Dáme ohřát vývar, oloupeme cibuli, omyjeme pórek a pórek.
  2. Cibuli nakrájíme na proužky, pórek na kolečka a květák nasekáme na menší kousky.
  3. Na dně hrnce rozpálíme olej, přidáme na něj cibuli, kmín, sůl a krátce orestujeme.
  4. Přidáme pórek, květák, řasu a kurkumu a opět krátce společně orestujeme.
  5. Zalijeme vývarem, přidáme bobkový list a na mírném ohni vaříme cca 15 minut.
  6. Před koncem přidáme do polévky hummus.
  7. Odstavíme, rozmícháme v polévce miso pastu a podle chuti přidáme umeocet.

Praktické

  • Do polévky využívám jako geniální dochucovadla zbytky pomazánek, luštěnin apod.
  • Nemá smysl speciálně kvůli polévce zvášť dělat hummus, dala jsem ho, protože mi trochu zbylo.
  • Můžete do polévky rozmixovat jakékoli jiné zbytky luštěniny.

Obměna

  • Řasu hijiky můžete nahradit řasou arame nebo zcela vynechat, pokud mořské řasy nemáte rádi.
  • Místo bílého misa můžete dát tmavé.
  • Můžete také přidat více druhů zeleniny nebo zahustit vločkami místo hummusu.
  • Polévku můžete zjemnit rostlinnou smetanou.

Děti

  • Polévka je vhodná pro děti od 1,5 roku, menším nedáváme koření, sůl a umeocet, miso pasty jen trošku. Do roka nedáváme cizrnu.

Dostávám pochvaly, jak dobře vypadám. A polévku už jí i manžel

Lenka: Tak se Vám musím pochlubit, dnes jsem dostala...

Cítim fantasticky, 5 cm z pasu je preč! (Katarina)

Katarina: Tak šiesty deň ráno a veĺké prekvapenie, 2...

A ejhle, ono to funguje (Olga Š.)

Olga Š.: I já jsem za svůj dospělý život...

Manžel, velký masožravec, vidí, že mu omezení masa prospívá

Stramis: Já vařím podle JJ od listopadu, teď mám...

První vyzkoušený salátek z kurzu a naprosto výborný!

Iva: Teda mňam, mňam, mňam, první vyzkoušený salátek z...

Můj metabolický věk je o 15 let nižší, než můj skutečný (Ludmila)

Ludmila: Strava mi moc vyhovuje a už jsou tu...

Nemusím brát léky, bez kterých už jsem nemohla fungovat. Po 2 měsících. (Kája)

Kaja: Ja som skúsila zo zdravotných dôvodov (niektoré aj vážnejšie)...

Zhubla jsem a nejspíš se zbavím i cukrovky (Milena, 70 let)

Milena: Ahoj Evi, když tady čtu ostatní, připadám si tady...

poděkování

Vaše stránky jsou pro mě velkým přínosem, právě procházím...

Zhubla jsem 20 kg (Jitkanec)

Jitkanec: Ahojte všichni, začala jsem vařit podle Jíme Jinak...

I v 67 letech lze jíst zdravě!

Zachoptik: Dobrý den, 14 dní je za mnou. Je...

Po zvážení jsem se nestačila divit!

Eva: První týden jsem nedržela půst, byli jsme na...

Ako povedal môj muž: „recepty sú famózne“ (Miriam)

Miriam: Dobrý deň. V prvom rade sa chcem poďakovať...

Po 6. dni mi splasklo břicho

Market: Dnes 6. den, váha šla krásně dolů o...

Nejlepší knedlíčky

Lenka: Tyto knedlíčky jsou chuťově snad nejlepší, jaké jsem...

Necítím hlad mezi jídly a už nepotřebuji sladkosti (Zdenka)

Zdenka: Dobrý den, dnes mám 4. den. Nejdříve jsem...
  1. Souhlas s Markétkou – u nás k jedničce připojujeme hvězdičky v provedení s mixovaným mungem (hummus nebyl a u nás nelze – kvůli tahini), byla to lehká večeře a výrazně jedlá, zařadím do stálého jídelníčku. (Mám doma tu sbírku konzervativců, kteří oceňují, že když se řekne název jídla, vědí, co to bude a jak to chutná.) Díky za velmi chutnou inspiraci!

      • To je tím, že náš sabotér je mimo domov a my jíme v klidu a bez narušování, takže se ukazuje, že nejstarší frflá jen tak, aby si před bráchou nezadal a ve skutečnosti se denně ptá, co vlastně dneska bude a jemu by to celkem vyhovovalo a opravdu jelo… (S ním mám jinou potíž, on nemá rád změny a silná stránka tohoto způsobu vaření je improvizace a v praxi dost nízká opakovatelnost – není to pro něj snadné, ani po těch letech…)

        • No jo, sabotéři to dokáží pěkně zkomplikovat :-)) A co sestavit takový žebříček oblíbených receptů a občas ho nechat vybrat jídlo třeba ze stránek? To se to radí na dálku, co? :))

          • Na oblíbených právě pracuju, něco už běží, něco pořád hledám, ale jak je doma ten jídlokaz, tak to stejně hraje jen vedlejší roli – oni občas v tomto vzácně drží spolu basu a i ten, který si „zelené“ jídlo dá, jak teď vidím, v klidu a rád, s bráchou se tváří zcela vážně, že bez masa nejlépe uzeného zhyne na nedostatek soli a dehtových látek… Rad není nikdy dost, jenže víš jak – ta průchodná cesta bývá většinou jen jedna a i když ta naše teda vede pěkným trním vedle hlavní betonové dálnice, na dálnici nás to prostě nepustí, přivaděč se někde zřítil a jinde je hloží, tak co no, je to sice delší, zato horší cesta… :-D

  2. Luxusní! Neměla jsem ani hummus ani luštěniny, dochutila jsem troškou zázvorové šťávy. Výborná, pošmákla jsem si. Děkuji za recept.

  3. Zobrazit všech 8 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekKvětákový pilaf s žampiony
Další článekNebezpečný akrylamid v běžných potravinách, které jíme. Jak se mu vyhnout?