"Mňam, mami!" vykřikla po první lžíci dcera zvyklá 9 let na moje polévky. Tato polévka dostala od rodiny jedničku a povolení jít na web. Tak ji tu máte.
Ingredience
pro 4 porce

- 1 cibule
- 1/3 pórku
- 1/2 květáku
- hrst řasy hijiky
- 3/4 litru zeleninového vývaru (horké vody)
- koření: 2 bobkové listy, špetka muškátového oříšku, špetka mletého římského kmínu, trošku kurkumy
- 1 lžíce bílé miso pasty
- 2 lžíce hummusu
- 1 lžíce oleje
- špetka soli
- umeocet podle chuti
Jak připravit skvělou zeleninovou polévku z květáku a pórku s kurkumou
- Dáme ohřát vývar, oloupeme cibuli, omyjeme pórek a pórek.
- Cibuli nakrájíme na proužky, pórek na kolečka a květák nasekáme na menší kousky.
- Na dně hrnce rozpálíme olej, přidáme na něj cibuli, kmín, sůl a krátce orestujeme.
- Přidáme pórek, květák, řasu a kurkumu a opět krátce společně orestujeme.
- Zalijeme vývarem, přidáme bobkový list a na mírném ohni vaříme cca 15 minut.
- Před koncem přidáme do polévky hummus.
- Odstavíme, rozmícháme v polévce miso pastu a podle chuti přidáme umeocet.
Praktické
- Do polévky využívám jako geniální dochucovadla zbytky pomazánek, luštěnin apod.
- Nemá smysl speciálně kvůli polévce zvášť dělat hummus, dala jsem ho, protože mi trochu zbylo.
- Můžete do polévky rozmixovat jakékoli jiné zbytky luštěniny.
Obměna
- Řasu hijiky můžete nahradit řasou arame nebo zcela vynechat, pokud mořské řasy nemáte rádi.
- Místo bílého misa můžete dát tmavé.
- Můžete také přidat více druhů zeleniny nebo zahustit vločkami místo hummusu.
- Polévku můžete zjemnit rostlinnou smetanou.
Děti
- Polévka je vhodná pro děti od 1,5 roku, menším nedáváme koření, sůl a umeocet, miso pasty jen trošku. Do roka nedáváme cizrnu.
Souhlas s Markétkou – u nás k jedničce připojujeme hvězdičky v provedení s mixovaným mungem (hummus nebyl a u nás nelze – kvůli tahini), byla to lehká večeře a výrazně jedlá, zařadím do stálého jídelníčku. (Mám doma tu sbírku konzervativců, kteří oceňují, že když se řekne název jídla, vědí, co to bude a jak to chutná.) Díky za velmi chutnou inspiraci!
Tak to máš další, co prošlo, do sbírky :-))) Super!
To je tím, že náš sabotér je mimo domov a my jíme v klidu a bez narušování, takže se ukazuje, že nejstarší frflá jen tak, aby si před bráchou nezadal a ve skutečnosti se denně ptá, co vlastně dneska bude a jemu by to celkem vyhovovalo a opravdu jelo… (S ním mám jinou potíž, on nemá rád změny a silná stránka tohoto způsobu vaření je improvizace a v praxi dost nízká opakovatelnost – není to pro něj snadné, ani po těch letech…)
No jo, sabotéři to dokáží pěkně zkomplikovat :-)) A co sestavit takový žebříček oblíbených receptů a občas ho nechat vybrat jídlo třeba ze stránek? To se to radí na dálku, co? :))
Na oblíbených právě pracuju, něco už běží, něco pořád hledám, ale jak je doma ten jídlokaz, tak to stejně hraje jen vedlejší roli – oni občas v tomto vzácně drží spolu basu a i ten, který si „zelené“ jídlo dá, jak teď vidím, v klidu a rád, s bráchou se tváří zcela vážně, že bez masa nejlépe uzeného zhyne na nedostatek soli a dehtových látek… Rad není nikdy dost, jenže víš jak – ta průchodná cesta bývá většinou jen jedna a i když ta naše teda vede pěkným trním vedle hlavní betonové dálnice, na dálnici nás to prostě nepustí, přivaděč se někde zřítil a jinde je hloží, tak co no, je to sice delší, zato horší cesta… :-D
Tak hlavně, že po ní kráčíš s úsměvem! :-))
Luxusní! Neměla jsem ani hummus ani luštěniny, dochutila jsem troškou zázvorové šťávy. Výborná, pošmákla jsem si. Děkuji za recept.
Díky za zprávu, Verčo.