Milujeme omáčky a ještě více je milují malé děti, které by je měly mít na talíři co nejčastěji. Omáčka z červené čočky byla vždy naše favoritka, s kterou jsme ochromily na každém kurzu i každou návštěvu. Zkusila jsem ji tentokrát udělat trochu jinak a je opravdu excelentní.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 hrnek červené loupané čočky
  • 3 hrnky studené vody
  • 1 cibule
  • 1 větší mrkev
  • 1 menší červená paprika (kapie)
  • 3 lžíce oleje
  • sůl
  • umeocet a jablečný ocet na dochucení
  • kořen zázvoru

Jak připravit omáčku z červené čočky

  1. Hrnek červené čočky propláchneme ve studené vodě a dáme vařit spolu se třemi hrnkami vody. Vaříme asi 20 minut.
  2. Mezitím si nakrájíme cibuli nakrájíme na větší kostky, papriku a mrkev také a vše společně spolu se solí orestujeme na oleji.
  3. Přidáme asi deci vody nebo zeleninového vývaru a necháme 15 minut pod pokličkou podusit.
  4. Do uvařené zeleniny přidáme uvařenou červenou čočku a rozmixujeme ponorným mixérem na hladkou kaši.
  5. Dochutíme trochou ume octa.
  6. Na závěr přidáme šťávu z nastrouhaného zázvoru.

Praktické

  • Nemáte-li ponorný mixér, nakrájíme zeleninu na drobnější kousky a necháme rozvařit.
  • Pokud jsme dali moc vody a omáčka je řídká, zahustíme ji lžící kukuřičného škrobu, který nejprve rozmícháme ve studené vodě a pak teprve přidáme do jídla. Je potřeba jej krátce povařit, aby omáčka zhoustla.
  • V obráceném případě ředíme omáčku horkou vodu či vývarem.
  • Výborně se hodí jako doplněk ke všem obilovinám jako omáčka, na placky a palačinky jako pomazánka.

Obměna

  • Ještě sladší a velmi lahodné chuti docílíme, když místo mrkve použijeme dýni, případně můžeme použít obojí. Stejně dobře poslouží i pastinák, petržel nebo tuřín.

Děti

  • Pro děti od 1,5 roku zeleninu restujeme na minimum oleje s troškou soli, vynechala bych papriku. Po umixování, před ochucením pro dítě odebereme zvlášť a sobě pak dochutíme umeoctem a zázvorem.
  • Takto připravený pokrm je možné podat dětem od 1,5 roku, pokud ubereme dochucovadla a nedáme zázvor.
  • Děti od 2 let mohou vše, ale šetřete s ochucovadly.

Staňte se členy Klubu Jíme Jinak

Získáte videorecepty, jídelníčky, rozhovory s odborníky, rady, slevy na nákupy a online kurzy.

materiály

Pomohli jste mi zachránit maminku

Pátik: Pomohli jste mi zachránit maminku. Měla deprese a...

Všímám si na sobě spousty pozitivních změn (Eva)

Eva: Váha a míry stabilní, ale kdybych ty předchozí...

Hubnutí přišlo tak nějak samo

Chania: Vynechala jsem pečivo, nepotřebuji ho. Cukr jsem přestala...

Tomu bych nevěřila: Po 3 dnech na JJ stravě mi splasklo břicho!

cihal: Zdravím vás. Začala jsem dle videa polévkami k...

Po zvážení jsem se nestačila divit!

Eva: První týden jsem nedržela půst, byli jsme na...

Díky JJ mám více energie a 5 kg dole

Libenk: Hlavně chci moc poděkovat za Váš přístup, pořád...

Bez vás bych byla ztracená

Martina: Díky za všechny vaše skvělé nápady, já bych...

Po 12 letech mám konečně v pořádku ranní glykémii (Katerina)

Katerina: Dobrý den Evi - byť pomalu, ale přece...

Začíná mi ujídat můj muž masožrout!

Silvushe: Můj muž "masožrout" začíná ochutnávat a chutná mu! S...

Myslela jsem, že to zvládnu sama, ale společně je to lepší

Petula: Přeji krásné odpoledne všem statečným a odhodlaným účastnicím letošního...

I má 84letá maminka si na JJ jídle pochutnává

Hana O.: Konečně jsem dostala odvahu se ozvat, jsem...

Máme několik kilo dole a cítíme se skvěle

Zdefal: Dobrý den, přeji všem a hlavně Vám Evi....

Radka: Díky za bezvadné materiály a podporu

Děkuji za všechen bezvadný materiál na webu i za...

Podle tak nádherně popsaných postupů – to se to vaří!

ivlik: Vaření jde suprově, vzhledem k tomu že jsem...

Nepřibírám a alergii mám pod kontrolou i bez medikace (Eva)

Eva: Takže po jarní očistě a hubnutí do plavek...

Jste pro mě životní inspirací

Alena: moc děkuji za super stránky a za to,...
  1. Zkoušela jsem ji se žlutým hrachem, měla jsem doma zbytek, postup stejný, jen tedy žlutý hrách a oranžová paprika a bylo to žraso👍 olizovali jsme se až za ušima. Díky za úžasné recepty

      • Aha, tak to dceři nvadí… No jo to jsou ty aše maďarské kořeny. Syn od malinka má rád červenou mletou papriku v jídle, samozřejmě nepálivou…

  2. Omáčka fakt výborná. I moje dcerky si ji oblíbily, takže mám další jídlo, které mají rády..

  3. ještě jsem přihodila 2 lžíce kokosového mléka od Rapunzelu a ježíš to byla lahoda, tu uvařím své masožravé mamince, až přijede na návštěvu :-D

  4. Výborná omáčka. Pro sebe dělám bez papriky (nedělá mi dobře), muž si jí vychutná i s paprikou a zázvorem. K tomu polentový knedlík, moc dobré.

  5. Zobrazit všech 13 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekPampelišky a kopřivy lezou ze země – šup s nimi na talíř!
Další článekPampelišky k obědu?!