Milujeme omáčky a ještě více je milují malé děti, které by je měly mít na talíři co nejčastěji. Omáčka z červené čočky byla vždy naše favoritka, s kterou jsme ochromily na každém kurzu i každou návštěvu. Zkusila jsem ji tentokrát udělat trochu jinak a je opravdu excelentní.
Ingredience
pro 4 porce
  • 1 hrnek červené loupané čočky
  • 3 hrnky studené vody
  • 1 cibule
  • 1 větší mrkev
  • 1 menší červená paprika (kapie)
  • 3 lžíce oleje
  • sůl
  • umeocet a jablečný ocet na dochucení
  • kořen zázvoru

Jak připravit omáčku z červené čočky

  1. Hrnek červené čočky propláchneme ve studené vodě a dáme vařit spolu se třemi hrnkami vody. Vaříme asi 20 minut.
  2. Mezitím si nakrájíme cibuli nakrájíme na větší kostky, papriku a mrkev také a vše společně spolu se solí orestujeme na oleji.
  3. Přidáme asi deci vody nebo zeleninového vývaru a necháme 15 minut pod pokličkou podusit.
  4. Do uvařené zeleniny přidáme uvařenou červenou čočku a rozmixujeme ponorným mixérem na hladkou kaši.
  5. Dochutíme trochou ume octa.
  6. Na závěr přidáme šťávu z nastrouhaného zázvoru.

Praktické

  • Nemáte-li ponorný mixér, nakrájíme zeleninu na drobnější kousky a necháme rozvařit.
  • Pokud jsme dali moc vody a omáčka je řídká, zahustíme ji lžící kukuřičného škrobu, který nejprve rozmícháme ve studené vodě a pak teprve přidáme do jídla. Je potřeba jej krátce povařit, aby omáčka zhoustla.
  • V obráceném případě ředíme omáčku horkou vodu či vývarem.
  • Výborně se hodí jako doplněk ke všem obilovinám jako omáčka, na placky a palačinky jako pomazánka.

Obměna

  • Ještě sladší a velmi lahodné chuti docílíme, když místo mrkve použijeme dýni, případně můžeme použít obojí. Stejně dobře poslouží i pastinák, petržel nebo tuřín.

Děti

  • Pro děti od 1,5 roku zeleninu restujeme na minimum oleje s troškou soli, vynechala bych papriku. Po umixování, před ochucením pro dítě odebereme zvlášť a sobě pak dochutíme umeoctem a zázvorem.
  • Takto připravený pokrm je možné podat dětem od 1,5 roku, pokud ubereme dochucovadla a nedáme zázvor.
  • Děti od 2 let mohou vše, ale šetřete s ochucovadly.

Vaše chutná jídla obohatila náš stereotypní jídelníček

MoniVr: Dobrý den, mám za sebou polovinu kurzu a...

Díky JJ mám imunitu jak hrom

Eva: Škoda, že jsem takhle nezačala jíst už ve...

Anna: Objevila jsem vás díky České televizi

Anna: Dobrý den, jsem na těchto stránkách poprvé díky...

Přestala mi být konečně zima

Ilona L.: Evi a Helenko, hlásim úspěchy po odezněni...

Děkuji za celý rok v Klubu

Dobrý den, Evo a Heleno, chtěla bych vám poděkovat za...

Děkuji, jak se o nás krásně staráte

Tereza: Tak já také ještě jednou díky? Krásně se...

Změna jídelníčku mi pomohla s problémy se spaním

Pavlína: S problémy se spaním mi opravdu pomohla až změna...

Máme několik kilo dole a cítíme se skvěle

Zdefal: Dobrý den, přeji všem a hlavně Vám Evi....

Přestala mě pálit žáha, ustaly trávicí problémy a kalhoty se oblékají snadněji

Ilona: Cítím se lépe: nepálí mě žáha, nemám žádné...

Děkuji za to, že jste normální ženské, a předkládáte to nejlepší, k čemu jste se dopracovaly

Renča: Prochechtala kus včerejšího dne při pročítání webu JJ...

Konečně jsem začala chutně vařit

Julajka: Chtěla jsem Vám poděkovat za úžasný kurz, pečlivě...

Zbožňuji vaše recepty

Ema K.: Zbožňuji Vase recepty, vařím, peču, baštím, papám a...

poděkování

Vaše stránky jsou pro mě velkým přínosem, právě procházím...

Nějak mi zmizelo 6 kg

Dagmar: mám výbornou náladu, protože jsem ze skříně vytáhla oblečení,...

I můj nastávající se oblizuje až za ušima

Vfadra: Jídla jsou skvělá, celkově se snažím vařit zdravě,...

6 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

      • Aha, tak to dceři nvadí… No jo to jsou ty aše maďarské kořeny. Syn od malinka má rád červenou mletou papriku v jídle, samozřejmě nepálivou…

  1. Omáčka fakt výborná. I moje dcerky si ji oblíbily, takže mám další jídlo, které mají rády..

  2. ještě jsem přihodila 2 lžíce kokosového mléka od Rapunzelu a ježíš to byla lahoda, tu uvařím své masožravé mamince, až přijede na návštěvu 😀

  3. Výborná omáčka. Pro sebe dělám bez papriky (nedělá mi dobře), muž si jí vychutná i s paprikou a zázvorem. K tomu polentový knedlík, moc dobré.

  4. Zobrazit všech 6 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekPampelišky a kopřivy lezou ze země – šup s nimi na talíř!
Další článekPampelišky k obědu?!