Domů > Zdravé recepty > Omáčky

Labužnická čočková omáčka

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna jaro

Milujeme omáčky a ještě více je milují malé děti, které by je měly mít na talíři co nejčastěji. Omáčka z červené čočky byla vždy naše favoritka, s kterou jsme ochromily na každém kurzu i každou návštěvu. Zkusila jsem ji tentokrát udělat trochu jinak a je opravdu excelentní.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 hrnek červené loupané čočky
  • 3 hrnky studené vody
  • 1 cibule
  • 1 větší mrkev
  • 1 menší červená paprika (kapie)
  • 3 lžíce oleje
  • sůl
  • umeocet a jablečný ocet na dochucení
  • kořen zázvoru

Tereza je maminkou tří holčiček. První dcerku trápily dutiny a skončilo to ...

Jak připravit omáčku z červené čočky

  1. Hrnek červené čočky propláchneme ve studené vodě a dáme vařit spolu se třemi hrnkami vody. Vaříme asi 20 minut.
  2. Mezitím si nakrájíme cibuli nakrájíme na větší kostky, papriku a mrkev také a vše společně spolu se solí orestujeme na oleji.
  3. Přidáme asi deci vody nebo zeleninového vývaru a necháme 15 minut pod pokličkou podusit.
  4. Do uvařené zeleniny přidáme uvařenou červenou čočku a rozmixujeme ponorným mixérem na hladkou kaši.
  5. Dochutíme trochou ume octa.
  6. Na závěr přidáme šťávu z nastrouhaného zázvoru.

Praktické

  • Nemáte-li ponorný mixér, nakrájíme zeleninu na drobnější kousky a necháme rozvařit.
  • Pokud jsme dali moc vody a omáčka je řídká, zahustíme ji lžící kukuřičného škrobu, který nejprve rozmícháme ve studené vodě a pak teprve přidáme do jídla. Je potřeba jej krátce povařit, aby omáčka zhoustla.
  • V obráceném případě ředíme omáčku horkou vodu či vývarem.
  • Výborně se hodí jako doplněk ke všem obilovinám jako omáčka, na placky a palačinky jako pomazánka.

Obměna

  • Ještě sladší a velmi lahodné chuti docílíme, když místo mrkve použijeme dýni, případně můžeme použít obojí. Stejně dobře poslouží i pastinák, petržel nebo tuřín.

Děti

  • Pro děti od 1,5 roku zeleninu restujeme na minimum oleje s troškou soli, vynechala bych papriku. Po umixování, před ochucením pro dítě odebereme zvlášť a sobě pak dochutíme umeoctem a zázvorem.
  • Takto připravený pokrm je možné podat dětem od 1,5 roku, pokud ubereme dochucovadla a nedáme zázvor.
  • Děti od 2 let mohou vše, ale šetřete s ochucovadly.

PS: Víte už jak na zdravé cukroví?

My na Jíme Jinak ano! Naučíme vás chutné cukroví - bez cukru a 100% rostlinné! 💖 Mrkněte jak nahradit cukr ve vánočním pečení nebo se seznamte s perfektním plánem pečení zdravého cukroví. A myslíme i na vás, kterým dělá starosti lepek. Ochutnejte některý ze 40 receptů na bezlepkové cukroví.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

15 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mila Beata
30. 7. 2023

Omáčka je opravdu labužnická , zázvor a umeocet dodal říz, mňam ♥️

Zkoušela jsem ji se žlutým hrachem, měla jsem doma zbytek, postup stejný, jen tedy žlutý hrách a oranžová paprika a bylo to žraso👍 olizovali jsme se až za ušima. Díky za úžasné recepty

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Slavnostní velikonoční nádivka (bez lepku)

Chuťově vyladěná luxusní slavnostní velikonoční nádivka pro celou rodinu!

“Rajská omáčka” z červené řepy

Všem milovníkům rajčat určitě udělá radost tato falešná rajčatová omáčka, která se výborně hodí jak na těstoviny, tak jako omáčka ke knedlíkům a seitanu. P...

Nádivka v županu

Delikatesa, která je rychle hotová, když máte zbytek jáhlové nádivky. Do chladných dnů jako dělaná.

Osvěžující kuskus

V létě není nad jednoduché a osvěžující jídlo. Tohle se perfektně hodí na výlety, do krabičky a nebo můžete takto navrstvit kuskus i do menších pohárků a p...

Zeleninové rizotko s čerstvou kopřivou

Ačkoli není na pohled zrovna krásná, je kopřiva dvoudomá skvělým a zdravým zpestřením jarního jídelníčku. Listy i nať obsahují velké množství zdraví prospě...

Jarní kvásková polévka s kopřivou

Kdo nemá rád japonská dochucovadla, má rád tradiční českou kuchyni a má rád polévky à la kyselo, ať zkusí tento recept na polévku z chlebového kvásku. Je t...