Domů > Zdravé recepty > Slané chuťovky

Šalotky na tamarindu a kokosu

Uvařeno
bez lepku
bez sóji

Recept pro milovníky indické kuchyně. Vyzkoušejte ho a dejte vědět, jak vám chutnal. Zkusit si připravit doma recepty je někdy jediná možnost, jak navštívit země, do kterých se možná nikdy ani nedostaneme a tudíž nepoznáme ani jejich gastronomii a stravu.

Ingredience
2-3 porce
  • 150 g šalotky
  • 40 gramů strouhaného kokosu
  • 1 lžička hořčičných semínek
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 lžička tamarindové omáčky
  • 1 lžička celého koriandru 
  • kokosový olej
  • sušené kari listy
  • sůl
  • malá feferonka
  • voda

Byla jsem na tom byla opravdu moc špatně, Nevím jestli více fyzicky nebo po psychické stránce. Čekala jsem, kdy to se...

Jak připravit šalotky s tamardindovo-kokosovou omáčkou po indicku

  1. Nejdříve si připravte kokosovou pastu. Na suchou pánev dejte kokos, semínka koriandru a feferonku. Lehce osmahněte, až se kokos rozvoní. Pak tuto směs vložte do mixéru, přidejte tamarind, trochu vody a rozmixujte. Nesmí to být moc tekuté. Dejte stranou.
  2. Oloupejte šalotku a rozkrojte  podélně na polovinu. Do pánve nalijte olej, přidejte šalotku a opečte jí dozlatova. Pak jí poprašte trochou kurkumy, osolte a zalijte vodou. Vařte do změknutí. Pozor, nerozvařte, šalotka musí udržet svůj tvar.
  3. Nyní můžete přimíchat kokosovo tamarindovou pastu. Velmi opatrně jí promíchejte s šalotkou.
  4. Do menší pánvičky nalijte trošku oleje, přidejte hořčičné semínko a sušené listy curry. Až semínka začnou praskat, přidejte je na šalotku.

Praktické

  • Podávejte třeba jen s obyčejnou rýží.
  • Tento pokrm můžete použít jako přílohu nebo předkrm.

Děti

  • Nevhodné pro děti.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

13 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

mariaolhacava
9. 12. 2023

Dává se do toho tamarin nebo tamarind?

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Dýňový indický Thoran

Dýňový indický Thoran je jako správné indické jídlo kořeněný, sladký i pikantní zároveň. Je to rychlé bezlepkové jídlo, ideální volba pokud potřebujete mít...

Bob po indicku

Jestli se v Indii používá bob, to opravdu nevím, ale záleží na tom velmi málo. Koření dokáže zázraky s jakoukoli přísadou a tak tato byla volba jasná. Po s...

Fazolky po indicku

Fazolky patří k létu, je to zelenina, kterou si můžete snadno sami vypěstovat. Tento letní, i když pikantní, recept je příjemnou přílohou k rýži i chlebu. ...

Chutney z divokých žlutých rajčátek

Indická kuchyně je tak variabilní a recept se vždy liší oblasti k oblasti, město k městu, od rodiny k rodině. Tohle je na indické kuchyně skvělé a člověk s...

Indická jogurtová pánev

Toto jídlo vás krásně zahřeje během chladných a pochmurných dnů podzimu a zimy. Koření je nezbytné, abyste dosáhli správné chuti, proto se snažte nic nevyn...

Kaddu ka Raita

Lahodná indická omáčka nebo dip, který se opravdu hodí ke spoustě jídel. Doufám, že i vám zachutná.