Domů > Zdravé recepty > Zelenina a saláty > Teplá

Žlutá květáková rýže

Uvařeno
bez lepku
bez sóji

Květáková rýže na žluto s indickým kořením. Jednoduchá, chutná a voňavá zeleninová složka talíře, kterou si můžete na talíři doplnit dalšími dobrotami dle vaší chuti.

Ingredience
  • květák
  • 1 zarovnaná lžička černého hořčičného semínka
  • 1 zarovnaná lžička kmínu
  • 1 zarovnaná lžička černého kmínu (černucha/nigella sativa)
  • 1 zarovnaná lžička sladkého kari
  • 1 zarovnaná lžička kurkumy
  • sůl
  • pipali dlouhý pepř
  • extra panenský olivový olej
  • čerstvý česnek
  • čerstvá petrželka
  • citrónová šťáva

Po přechodu jsem hodně nabrala. Zkusila jsem drahou dietu s koktejly a doplňky. Shodila jsem, ale neměla radost ze ži...

Jak připravit květákovou rýži na žluto

  1. Růžičky květáku nakrájejte nahrubo na kousky cca velikosti rýže, ale raději větší než menší.
  2. Na pánev nalijte olej, přidejte nasekaný čerstvý česnek, všechno koření a krátce osmahněte.
  3. Přidejte květákovou rýži, osolte, promíchejte a pár minut restujte. Zalijte vodou tak, aby se květák uvařil. Stačí chvilka.
  4. Když je květák měkký, ale není rozvařený, posypejte petrželkou a pokapejte citrónovou šťávou. 

Praktické

  • Květák lze nasekat v sekáčku, v kuchyňském robotu a nebo jednoduše nasekat nožem.
  • Květák nerozvařte na kaši. Je lepší křupavější konzistence.
  • Podávejte k pokrmům dle vaší chuti a fantazie. Při přípravě receptu jsme podávali s quinoou a žlutou čočkou.

Obměna

  • Pokud nemáte dlouhý pepř pipali, můžete použít jakýkoliv jiný pepř.

Děti

  • Kořeněné jídlo nevhodné pro děti.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

19 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Výborná a rychlá večeře, smíchala jsem s vařenou pšenicí. Jen pořád nemám černuchu🤭 Děkuji za recept, Vierko.

Hajickova.Lenka
7. 5. 2023

Opět, veliká dobrota, ikdyž jsem neměla všechno koření

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Prasorizo – řecký pórek s rýží

Prasorizo je přirozeně veganské jídlo, které je syté a plné chuti. Tato řecká klasika je vyrobena z hrstky jednoduchých surovin a je z ní lehký a zdravý ob...

Bob po indicku

Jestli se v Indii používá bob, to opravdu nevím, ale záleží na tom velmi málo. Koření dokáže zázraky s jakoukoli přísadou a tak tato byla volba jasná. Po s...

Teplý vánoční předkrm

Přestože brokolice Romanesco nepatří mezi tradiční česká vánoční jídla, určitě nikoho nezklame a na vánočním stole si najde své místo. Už jen proto, že jej...

Hlíva s omáčkou z kaparů a růžového pepře

Výborná pečená hlíva doplněná dipem, který můžete využít i k jiným receptům.Tento dip si můžete přizpůsobit vaší chuti a měnit konzistenci podle toho, na c...

Tempehové vegíčko

Veganská variace na míchaná vajíčka, tentokrát z tempehu. Tento pokrm je skvělý s kouskem kváskového chleba nebo do placek, třeba jako rychlá a zdravá veče...

Řepa se špaldou

Jednoduchý a lahodný recept pro milovníky červené řepy. Moje oblíbená kombinace se špaldou.