Když se mi jídlo podaří přesně tak, jak jsem ho viděla ve své mysli, jsem nadšená. Podzim je báječné období, barvy přírody lze snadno reprodukovat v kuchyni, stačí se rozhlédnout. Tady jsou moje podzimní fantazie s celozrnnou špaldou a žlutou čočkou. Sladká chuť batáty a hořké radicchio jsou dvě příchutě, které se navzájem vyrovnávají. Stručně řečeno, zkuste to...

Ingredience
3 porce
  • 120 g celozrnné špaldy
  • 100 g žluté čočky
  • malé hnědé žampiony (cca hrst, dle vaší chuti)
  • 1 fialový batát
  • červené radicchio
  • čerstvá petrželka
  • čerstvá saturejka
  • čerstvý rozmarýn
  • česnek
  • tamari
  • čerstvé oregano
  • veganský parmezán 
  • olivový olej
  • sůl

Jak připravit super jídlo se žampiony, špaldou a žlutou čočkou

  1. Večer si namočte špaldu. Následující den ji vařte 40 minut, po uvaření sceďte a odložte stranou.
  2. Uvařte čočku a dejte stranou.
  3. Oloupejte sladké brambory, nakrájejte na kostičky, pokapejte olivovým olejem, ochuťte česnekem, solí, saturejkou, oreganem a rozmarýnem. Pečte v troubě rozehřáté na 220 °C do změknutí.
  4. Zatímco se batát peče, nakrájejte houby na čtvrtiny. Na pánev nalijte olej, rozpalte, přidejte houby, česnek a začněte restovat. Když jsou houby hotové, přidejte trochu tamari.
  5. Nakonec v jiné velké pánvi smíchejte všechno, co jste si připravili – čočku, špaldu, houby a sladký batát. Osolte, promíchejte a několik minut ještě nechte dojít. Na talíři posypejte petrželkou, červeným radicchiem a veganským parmezánem. 

Praktické

  • Vhodné i jako oběd do krabičky.

Obměna

  • Můžete zvolit jinou luštěninu i obilovinu.
  • Fialový batát lze nahradit i klasickým.
  • Můžete ochutit i jinými bylinkami.
  • Bylinky je možné použít i sušené, pokud nemáte po ruce čerstvé.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření. 

 

Staňte se členy Klubu Jíme Jinak

Získáte videorecepty, jídelníčky, rozhovory s odborníky, rady, slevy na nákupy a online kurzy.

materiály

Cítim fantasticky, 5 cm z pasu je preč! (Katarina)

Katarina: Tak šiesty deň ráno a veĺké prekvapenie, 2...

Muži říkají, že mi to sluší víc než obvykle

Julajka: Chci Vám moc poděkovat, jak to máte bezvadně...

Jsem ráda, že jsem na vás narazila v pravou chvíli

Mayf: Dobrý den, jsem rada, že jsme na vás...

Ještě, že tento web existuje!

Lenka: Děkuji Vám. Za rady i za celý tento...

Bez cukru, vajíček, bílé mouky… a takhle výtečné

Magda: Tak, a vánoční cukroví mám dodělané, jupííííííííííííííííííííí. Linecké...

Je mi skvěle na duši i po těle (Jana)

Jana: V článcích a komentářích na webu Jíme Jinak...

Stránky Jíme Jinak sú pre mňa jeden z favoritov (Gabika)

Gabika: Pozdravujem tvorcov Jíme Jinak aj všetkých zúčastnených. Ďakujem...

Zdravotní problémy i kila jsou pryč, mám energie na rozdávání (Jitka)

Jitka: Ahoj děvčata, v březnu chřipka doprovázená zahleněným kašlem,...

2/3 dávky antidepresiva jsou pryč a půjde i zbytek (Dagmar)

Dagmar: Milá Evičko, čtu si všechny Tvé odpovědi, některé...

S manželem jsme dohromady zhubli 15 kg!

Zdeňka B.: Kurz i přes zdravotní obtíže, které mě...

Alergie a průjmy mizí (Andrea)

Andrea: Zdravím všechny a přeji krásný večer 🌞 Zahájila...

Shodila jsem 7 kg a vysadila prášky na spaní

Hanka: Dobrý den, chtěla bych Vám napsat pár řádek...

Nejlepší polévka. Kluci vylízali i hrnec a vaříme ji i dnes

Michaela: Prý nejlepší polévka světa a to došel zázvor....

Musím se u jídla brzdit, jak je to dobré (Jaroslav)

Jaroslav: Černá čočka s batáty je zajímavá kombinace, opět...

Vaše stránky jsou pro mě nejpřínosnější a nejčastěji navštěvované

Lena.klimova: Mockrát děkuji za vaše webové stránky, které jsou...

3 kilá išli dolu, ale hlavne ma to baví (Darina)

Darina: Dobrý večer, dnes mám 13.deň kurzu. Priznám sa,...

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekPlněné pečené papriky
Další článekJarní závitky trochu jinak