Velmi jednoduché a chutné jídlo, které vás překvapí snadnou přípravou a lahodnou chutí. Jednodušší verzi mohou už i velmi malé děti od 8 měsíce aniž by jste pro ně museli vařit zvlášť.

Základní informace

Rychlé a chutné  jídlo, které vás překvapí jak jednoduchou přípravou tak svojí lahodnou chutí. Jeho jednoduchou verzi mohou už velmi malé děti, aniž by jste pro ně museli vařit zvlášť.

 Ingredience pro 4 osoby

  • 4 hrnky uvařené celozrnné rýže
  • 1 cibule
  • 1 větší mrkev
  • šálek brokolice rozebrané na růžičky
  • olej
  • sůl
  • asi polévková lžíce tahini bez soli
  • sójová omáčka dle chuti
  • zeleninový vývar

Postup

Cibuli nakrájíme na proužky a orestujeme na oleji spolu se solí. Mrkev nakrájíme na šikmé proužky a brokolici rozebereme na menší růžičky. Mrkev přidáme na cibulku a krátce orestujeme a zalijeme horkým vývarem, nebo vodou jen z konvice. Ale jen trochu, aby se zelenina mohla podusit. Po 5ti minutách přidáme brokolici a vaříme do polotvrda. Když je zelenina akorát, přidáme uvařenou rýži, podle chuti sójovou omáčku a odstavíme z plotny. Na závěr dochutíme  tahiny a podáváme posypané gomasiem a čerstvými bylinkami.

Pro děti od 8 měsíce

Rýži při vaření nesolíme a trochu zeleniny povaříme zvlášť bez soli, oleje a dalších dochucovadel. Dítěti pak zeleninu s rýží propasírujeme, nebo rozmačkáme vidličkou.  Pro rodinu stačí, když více osolíme cibulku se zeleninou a pak přidáme uvařenou nesolenou rýži a další ingredience.

Pro děti od 1 roka

Od roka začínáme postupně solit po zrníčkách, takže rýži můžeme lehce osolit. Ještě bych vynechala olej a dochucovadla, kromě trošky nesoleného tahini.

Pro děti od roka a půl

Už můžeme použít dospěláckou verzi, jen se solí, olejem a dochucovadly zacházíme u porce u dítěte velmi opatrně.

 

Praktické

Uvařenou rýži můžete použít i z předešlého dne. Rýži lze nahradit jakoukoliv jinou obilovinou, jako jsou kroupy, bulgur, bezpluchý oves…

Kombinujeme

Rizoto servírujeme s omáčkou z červené čočky, nebo jakoukoliv jinou luštěninou, nebo tofu, či tempehem, aby jídlo bylo kompletní.

Obměna

Rizotko budeme mít během pár minut uvařené, pokud máme z předchozího vaření schovanou obilovinu. Nemáme-li ji, připravíme snadno a rychle např. kuskus nebo bulgur. Není-li času nazbyt a máme k dispozici jen jeden hrnec, použijeme víc vody a dáme vařit obilovinu spolu se zeleninou. Dobu varu protáhneme na tolik, aby byla obilovina měkká.

Členství v klubu JJ je cesta, jak si užít život na tomto světě

Jajabre: Klub JJ - dává mi radost z jídla,...

Přípravy jídel jsou až překvapivě rychlé

Barbjenc: Dnešní oběd jsem nemohla skoro dojíst, všechno mi...

Manžel bol najväčší oriešok (Eva)

Eva: Ahoj Evi:), moje deti majú 23 rokov (syn)...

Začátek nebyl snadný, ale výsledky jsou neuvěřitelné!

Rob: Dobrý den, skvělá práce!!! Po knihách: Fit pro život,...

Nikdy jsem tak ráda nevařila… až teď!

Jana: Nikdy jsem tak ráda nevařila jako nyní s...

Děti nepoznaly, že je to zdravé

Alena: můj 6letý masař nepoznal, že sekaná není z masa,...

Dole 2 kg a spoustu cm a pokračuji dál

Ivana L.: Mám dole 2 kg. Ale zato těch...

Za 14 dní mám dole 5,3 kg a 5 cm v pase!

Alenaleak: Po 14 dnech mám dole 5,3 kg a...

Po letech omylů mám v hlavě i těle jasno (Radka)

Radka: Moc děkuji za úžasný kurz, jsem šťastná, že...

Jíme jinak je fantastický web

Sisi: Jíme jinak je fantastický web, který vás musí...

Je úžasné, jak jde váha sama dolů!

Jajabre: Zdravím všechny. Zítra to bude 14 dní. Koupila...

Upravil se mi tlak, cholesterol i astma (v 73 letech)

Proda4: Dobrý den, patřím sice k začátečnicím ve stravování...

Obleču šaty, které jsem X let neoblékla

Ilona L.: Mám jednu naprosto luxusní zprávu! Moje 69letá...

Lepší než doktor

Mija: Krásný den všem, chtěla bych se poprvé podělit...

Ušetřili jste mi roky života. Je tu vše přehledně na jednom místě

Anna: Web Jíme Jinak mně obohatil o spoustu různých...

Musím pořídit nový šatník – zhubla jsem z 60 na 53 kg!

Hanka: Jen jsem Vám chtěla poděkovat. V kurzu jsem...
  1. Opět dobrota,začínáme pomalu,ale vše co jsme zatím vyzkoušeli je jedlé:-) i bez masa a jiných ,,dobrot“.

  2. Přidala jsem tam trochu kari a výýýborné, to tahini to výborně dochutilo…řekla bych na takovou skoro smetanovou chuť :-) Určitě řadím mezi oblíbené recepty.

  3. Vlaďka Stranadelová tahini moc nedoporučuje kvůli plísní. Přeci jen ta semínka ani neoplachují, ani tepelně neupravují a jak je to dlouho rozemleté, mají plísně ideální podmínky se v tuku pomnožit.

    • Taky jsem o tom přemýšlela…ale mělo by se to snadno dát vyrobit i doma a budete to mít pod kontrolou.;)

        • Já ho doma zkoušela. Nebylo tekuté, tak jak znám to kupované. Mělo konzistenci spíše jako pasta. Co bylo ale zvláštní, že vonělo jako čerstvě osmažené škvarky, vůbec nevim jak jsem toho docílila :-) Ale chutnalo skvěle. Mixuju v příslušenství k tyčovému mixéru v nádobce s nožíky a zatím jsem umixovala všechno – lískáče, mandle, kešu, sezam, slunečnici. Na sladko se skořicí či vanilkou nebo raw kakaem nebo na slano jako přísadu do pomazánek. Nejchutnější hříšná svačinka jablíčko s troškou oříškového másla – mňam.

          • A dopředu jste ta sezamová semínka opražila nebo jen propláchnuté?
            A dělala jste tahini jen ze semínek nebo ještě něco přidala.
            Taky na něm ujíždím, ale domácí by bylo domácí :-)

  4. Makro nutela zní hezky. Já jsem kdysi před několika lety hrdě „vymyslela“ zas tahini s medem, a představte si to zklamání, když jsem na internetu dodatečně zjistila, že už to někdo vymyslel přede mnou a říká se tomu „řecká nutela“ ;-D Dneska už med ale skoro nejím. Se sladěnkou jsem to zatím nezkoušela, díky za dobrý tip. Zkoušela jsem ale palačinky štrejchnuté tahini a přes to pokapané švestkovým nebo datlovým koncentrátem z takové té lahvičky a taky výborné. Tahini krom různých verzí hummusu z různých luštěnin používám taky do pomazánek zeleninových, nebo do zeleninové směsi v pánvi (jakože „čína“), nechám tam ke konci rozpustit tak lžičku. Ale každý nápad na rozšíření repertoáru použití vítám, určitě je možností daleko víc.

  5. Dobrý den, dnes jsem vařila malé (15 měs.) a vůbec jí to tahini nechutnalo (je dosti hořké). Já to znám hlavně jako přísadu do hummusu, ale taky bych ocenila, kdybyste mohli zveřejnit více způsobů použití. Děkuji

    • Tahini jsou mraky druhů: bez soli, se solí, světlé, tmavé… a každé chutná trochu jinak. Přirozeně je lehce nahořklé, ale hořké by být nemělo. Možná už to vaše bylo starší, nebo to prostě byl hořký druh. Nám moc chutná malá lžička do polévek, hlavně do luštěninových, jsou pak sytější a chutnější, dále ho používám do pomazánek, nákypů, rizot, karbanátků i do omáček. Chce to najít dobrý chutný druh a nedávat ho moc.

    • Jarko, my jsme doma vymysleli „makro“nutelu. Nesolené světlé tahini jsem smíchala se sladěnkou a tím jsme potírali celozrnné palačinky. Výborně to zahnalo mlsnou a vyhnuli jsme se kombinaci obiloviny a ovoce. Ale pozor, když se to přežene, tak z toho může být těžko, tahini je ze sezamu a obsahuje dost oleje. Musí to být jen mňamka.

  6. Mám dotázek k tomu TAHINI? Kde všude se dá použít? Chtěla bych ho používat, ale nějak si s ním nevím rady:-) Od kterého věku ho může jíst i dítě? Děkuji H.

    • tahini se dá používat do kaší, omáček, pomazánek i dezertů jako dochucovadlo a mastidlo. Je to tučná dobře pojivá hmota, někomu chutná moc, někdo koncentrovanou chuť sezamu nemusí. v této pdobě můžeme přidávat dětem do jídla klidně už od 1 roku, je to pasta, nemají s tím potíž. Tam, kde se nekojí, je to naopak žádoucí.

      • Zdravim,zila jsem nekolik roku na Kypru a naucila jsem se tam jist tahini.Smicha se 1-2pol.lzice tahiny postupne se pridava stava z celeho citronu a trochu vody(min je lip,at to neni potom moc ridke-to by se musela zase pridavat trocha tahiny).Micha se vidlickou,az to cele zesvetla a vznikne pasta,ktera nema z vidlicky kapat(polotuha hmota),nakonec se pasta osoli a da se 1-3 strouzky cesneku.Takto je tahina spravne pripravena.Je moc dobra ke grilovani ci jenom jako pomazanka k bilemu chlebu.Dobrou chut.

  7. Zobrazit všech 21 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekChalupářské orgie
Další článekOsvěžující okurkový salát s daikonem