Dýní je teď hojnost a červené řepy také. Napadlo mě tyto dvě lahodné a vysoce výživné zeleniny zkombinovat. Vznikla báječná krémová podzimní polévka červené barvy.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 střední cibule
  • 2 hrnky nakrájené dýně na větší kostky
  • 1 malá červená řepa
  • trocha soli
  • 1 lžíce oleje
  • 3/4 litru horkého zeleninového vývaru nebo vody
  • na dochucení: umeocet
  • na ozdobení: pražená semínka, rostlinná smetana nebo obilné mléko

Jak připravit polévku z řepy a dýně

  1. Dáme ohřát vývar a než je připravený, nakrájíme cibuli a dýni na velké kostky, řepu na menší.
  2. V kastrůlku rozehřejeme olej a sůl a cibuli na něm osmažíme do sklovata.
  3. Přidáme ohřátý vývar a nakrájenou dýni a červenou řepu. Vaříme asi 20 minut do změknutí řepy.
  4. Pak celý obsah hrnce rozmixujeme.
  5. Dochutíme trochou umeocta.
  6. Můžeme zjemnit obilným, nebo sójovým mlékem, nebo jen ozdobit na talíři.
  7. K polévce jsou výborná opražená semínka.

Obměna

  • K dýni se hodí všechna zelenina, moc nám chutná kombinace dýně + celer, nebo dýně + celer + petržel.
  • Cibuli dáváme vždycky, když restujeme na oleji. Pokud dáváme zeleninu rovnou do vývaru, vaříme většinou bez cibule.

Praktické

  • Vzhledem k tomu, že se polévka mixuje, není nutné krájet cibuli a dýni na drobno, klidně stačí větší kusy. Řepu raději na menší, protože se vaří déle.

Děti

  • Polévka je vhodná pro děti cca od 1 roku, vaříme jen s malinkým množstvím soli a odebereme pro ně před dochucením, nedáme semínka navrch.

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!
  1. Veľmi jednoduché a pritom výborné! Veľmi zaujímavá chuť a perfektne sa mi k tomu hodili dyňové semienka.

    • Odpověď sice dosti s odstupem, ale bylo to myšleno jako tato konkrétní polévka, nikoli polévka obecně… Nemýlím-li se 🙂

  2. Vynikající lahůdka, všichni kluci se olizovali a já ještě víc 😉 ‚vylepšila‘ jsem to o trošek čočky a pár lžic obiloviny a měli jsme hutnou kompletní polévku. Sojová Smetana navrch na ozdobu jako bonus navíc je pro kluky to pravé, na co slyší, když je volám ke stolu. To je pak rvačka, kdo bude driv u stolu a kdo bude král 😉 proste nemela konkurenci, nadto z domácí vypěstované Řepy i dýně a to pak nemá chybu, Heli, zase jsi

  3. Tyto krémové polévky dělám v sojabele. Většinou přidám ještě odměrku rýže nebo jáhel pro větší hustotu 🙂

  4. Já jsem si to udělala jako omáčku, ještě jsem to trochu dohustila kukuř. škrobem. Bylo to výýýborný s rýží a adzuki. jo a omajdu jsem dělala právě z vývaru z fazolek adzuki, který mi zbyl po jejich uvaření. Ninuška to hltala jako o život!!! A já taky jsem si přidala dvakrát :o)))

  5. Dělám podobnou polévku a protože ve stejném období jako řepa a dýně (používám Hokkaido) se mi často do kuchyně dostane pórek, tak je ta moje řepovo – dýňovo – pórková. Zelenou část pórku uvařím ve vývaru spolu s červenou řepou, bílou část osmažím na oleji, na to dám na chvíli orestovat dýni nakrájenou na kostky, pak to všechno smíchám a rozmixuju, dochutím citronovou šťávou. Manžel na to má rád nastrouhaný sýr, já trošku zakysané smetany a petrželku. Děti si do toho sypou kukuřičné lupínky (těm menším lze opravdu úspěšně namluvit, že je to rajská, je podobně sladká).

  6. tahle už definitivně vypadá jako rajská! musím ji zkusit, „rajskou“ omáčku na těstoviny mi muž „nesežral“, prý i na zeleninovou omáčku je to hnusný (a to jsem z nás dvou přes chutě ta vybíravější já) :/ a prý ta barva… přitom řepu miluje.

  7. Zobrazit všech 14 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekBezlepkové muffiny
Další článekSoyabella – mlékovar na výrobu rostlinných mlék a mnoho dalšího