- 1 střední cibule
- 2 hrnky nakrájené dýně na větší kostky
- 1 malá červená řepa
- trocha soli
- 1 lžíce oleje
- 3/4 litru horkého zeleninového vývaru nebo vody
- na dochucení: umeocet
- na ozdobení: pražená semínka, rostlinná smetana nebo obilné mléko
Jak připravit polévku z řepy a dýně
- Dáme ohřát vývar a než je připravený, nakrájíme cibuli a dýni na velké kostky, řepu na menší.
- V kastrůlku rozehřejeme olej a sůl a cibuli na něm osmažíme do sklovata.
- Přidáme ohřátý vývar a nakrájenou dýni a červenou řepu. Vaříme asi 20 minut do změknutí řepy.
- Pak celý obsah hrnce rozmixujeme.
- Dochutíme trochou umeocta.
- Můžeme zjemnit obilným, nebo sójovým mlékem, nebo jen ozdobit na talíři.
- K polévce jsou výborná opražená semínka.
Obměna
- K dýni se hodí všechna zelenina, moc nám chutná kombinace dýně + celer, nebo dýně + celer + petržel.
- Cibuli dáváme vždycky, když restujeme na oleji. Pokud dáváme zeleninu rovnou do vývaru, vaříme většinou bez cibule.
Praktické
- Vzhledem k tomu, že se polévka mixuje, není nutné krájet cibuli a dýni na drobno, klidně stačí větší kusy. Řepu raději na menší, protože se vaří déle.
Děti
- Polévka je vhodná pro děti cca od 1 roku, vaříme jen s malinkým množstvím soli a odebereme pro ně před dochucením, nedáme semínka navrch.
PS: Pozor, zavíráme vstup do Jarní očisty!
Poslední šance. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤
Komentáře
Nedělní polévky jsou doma už standart 🙂
Mám tuto polévku moc ráda, dávám do ní ještě tymián a dnes jsem přidala fazolky..mňam…:)