Fenykl je úžasná aromatická zelenina, která najde v kuchyni široké uplatnění. Dejte mu šanci a vyzkoušejte z něj třeba tuto lahodnou omáčku podávanou s těstovinami, zaručeně si pochutnáte.

Ingredience
3 porce
  • 1 větší bulva fenyklu
  • 1 stroužek česneku
  • 600 ml zeleninového vývaru/vody
  • pistácie
  • špetka fenyklu celého (koření)
  • 1/2 hrnku předem namočených kešu ořechů
  • 2 větší hnědé žampiony
  • pepř
  • sůl
  • troška oleje
  • asi 250 g semolinových těstovin

Jak připravit těstoviny s omáčkou z fenyklu

  1. Těstoviny uvaříme dle návodu na obalu. Při slévání vody si trochu vody dáme stranou.
  2. Bulvu fenyklu rozkrájíme na kousky a česnek na drobno.
  3. Do hrnce dáme trošku oleje, fenykl s česnekem krátce orestujeme a zalijeme vývarem nebo vodou. Osolíme a vaříme do měkka cca 15 minut. V hrnci by nám mělo zůstat cca 250 ml vývaru.
  4. Obsah hrnce nalijeme do mixéru, přidáme kešu ořechy, špetku fenyklu a mixujeme do hladka. Omáčku dáme do hluboké pánve, přidáme těstoviny, promícháme a dle potřeby naředíme vodou z vaření těstovin. Krátce společně promícháme tak, aby se těstoviny omáčkou obalily.
  5. Žampiony nakrájíme na plátky, poté rozpálíme na pánvi olej, krátce je orestujeme, osolíme, opepříme, podlijeme troškou vody a krátce podusíme.
  6. Těstoviny podáváme spolu s žampiony, posypané pistáciemi a natí z fenyklu.

Praktické

  • Omáčky je tak akorát, aby se v ní těstoviny obalily.
  • Nať z fenyklu schovejte na finální servírování.
  • Pro bezlepkovou variantu použijte bezlepkové těstoviny (např. kukuřičné nebo rýžové).

Obměna

  • Pro verzi bez ořechů vynechte pistácie a namísto kešu ořechů použijte ovesnou smetanu.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Čtvrtý týden a čtyři a půl kila dole (Hanka)

Hanka: Hezký den, mám za sebou čtvrtý týden, krásně...

Žádné pálení žáhy a v bříšku krásně. (Kateřina)

Kateřina: Ahoj všichni. Jsem tu absolutní nováček a už...

Manžel má za 3 měsíce 9 kg dole (Dagmar)

Dagmar: Snažíme jíst jinak cca 3,5 měsíce - a...

Zpomalila jsem a je mi velice dobře (Vladimíra)

Vladimíra: Milá Evi, i když ne všechno se mně...

Nemusím vymýšlet, co vařit, hubnu a jsem trpělivější a laskavější (Zuzka)

Zuzka: Zdravím všechny kurzovníky. Včerejší půst jsem dala kroupovo-zeleninový...

Nepotřebuji už kortikoidy a mám o 5 kg méně (Pavla)

Pavla: Zdravím 😉. Od puberty mě trápí dermatitida v...

Můj metabolický věk je o 15 let nižší, než můj skutečný (Ludmila)

Ludmila: Strava mi moc vyhovuje a už jsou tu...

Moje tělo po vašem jídle přede blahem

Verulka: Ja som tak nadšená :-D Kvôli svojím zdravotným...

Jsem moc ráda, že jsem do sebe za kurz investovala

Giana: Váš kurz se mi moc líbí. Jídla jsou...

Chutě na sladké a výkyvy úplně ustaly (Šárka)

Šárka: Už jsem léta letoucí vařila vegansky, ale s...

Krevní tlak už mám v pořádku a beru minimum léků (Hana)

Hana: Zeleninový vývar mám odzkoušený i na mé fence...

Lepší než doktor

Mija: Krásný den všem, chtěla bych se poprvé podělit...

Díky vašim stránkách se konečně orientuji ve zdravé výživě

Hana M.: Chtěla bych vám poděkovat za úžasnou práci, kterou...

Jak se cítím? Prožívám skvělé změny

Jana: Jak se cítím? Prožívám změny na všech frontách....

Díky vám jsem začala vařit polévky – jsou tak chutné i rychlé na přípravu!

Marta: Milá paní Evo, chtěla bych Vám moc poděkovat za...

poděkování

Vaše stránky jsou pro mě velkým přínosem, právě procházím...
    • Děkuji za milý komentář, vždy mám velkou radost, když se recept líbí a chutná 🤗

    • Koubulko a jak jste na tom běžně s fenyklem? Máte ho rádi? Mně se nápad líbí, ale děti jej odmítají jíst, je na ně příliš aromatikcý a tady je to hlavní část, nerada bych to pak jedla sama.

      • Fenykl obcas dávám do polévky ale moc často ho nejime. Všem nám toto chutnalo ani nemohu říci že by to bylo extra fenyklove. Asi doporučuji vyzkoušet. A omlouvám se za pozdní reakci.

  1. Zobrazit všech 5 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekČerné fazole s ovsem
Další článekKrtkovy hromádky s náplní (bez lepku)