Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Těstoviny

Fenyklové těstoviny

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
sezóna podzim
sezóna zima

Fenykl je úžasná aromatická zelenina, která najde v kuchyni široké uplatnění. Dejte mu šanci a vyzkoušejte z něj třeba tuto lahodnou omáčku podávanou s těstovinami, zaručeně si pochutnáte.

Ingredience
3 porce
  • 1 větší bulva fenyklu
  • 1 stroužek česneku
  • 600 ml zeleninového vývaru/vody
  • pistácie
  • špetka fenyklu celého (koření)
  • 1/2 hrnku předem namočených kešu ořechů
  • 2 větší hnědé žampiony
  • pepř
  • sůl
  • troška oleje
  • asi 250 g semolinových těstovin

Rozhodla jsem se s vámi podělit o svojí zkušenost, milé těhulky. Jsem těhotná potřetí a mám zajímavé srovnání těhoten...

Jak připravit těstoviny s omáčkou z fenyklu

  1. Těstoviny uvaříme dle návodu na obalu. Při slévání vody si trochu vody dáme stranou.
  2. Bulvu fenyklu rozkrájíme na kousky a česnek na drobno.
  3. Do hrnce dáme trošku oleje, fenykl s česnekem krátce orestujeme a zalijeme vývarem nebo vodou. Osolíme a vaříme do měkka cca 15 minut. V hrnci by nám mělo zůstat cca 250 ml vývaru.
  4. Obsah hrnce nalijeme do mixéru, přidáme kešu ořechy, špetku fenyklu a mixujeme do hladka. Omáčku dáme do hluboké pánve, přidáme těstoviny, promícháme a dle potřeby naředíme vodou z vaření těstovin. Krátce společně promícháme tak, aby se těstoviny omáčkou obalily.
  5. Žampiony nakrájíme na plátky, poté rozpálíme na pánvi olej, krátce je orestujeme, osolíme, opepříme, podlijeme troškou vody a krátce podusíme.
  6. Těstoviny podáváme spolu s žampiony, posypané pistáciemi a natí z fenyklu.

Praktické

  • Omáčky je tak akorát, aby se v ní těstoviny obalily.
  • Nať z fenyklu schovejte na finální servírování.
  • Pro bezlepkovou variantu použijte bezlepkové těstoviny (např. kukuřičné nebo rýžové).

Obměna

  • Pro verzi bez ořechů vynechte pistácie a namísto kešu ořechů použijte ovesnou smetanu.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.

PS: Pozor, zavíráme vstup do Jarní očisty!

Poslední šance. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤

Vaření a pečení je mojí velkou vášní a rostlinná strava mi otevřela úplně jiné a nové rozměry. Ráda experimentuji, zkouším pro mě zatím neznámé ingredience a tvořím nové recepty. Díky Jíme Jinak jsem se naučila přemýšlet o tom, jak lépe poskládat talíř, také jsem vyřadila z jídelníčku některé suroviny a nikdy jsem se necítila tak dobře, jako nyní.

14 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mám víc omáčky, ale to vůbec nevadí, mňam 😍

Fenykl mám moc ráda, ale příliš nevím jak ho upotřebit v kuchyni. Tohle to je úžasná dobrota. Jen dám příště méně kešu a více fenyklu. Ty houby to posouvají ještě o level výše. Měla jsem doma zbytek bílých fazolí, tak jsem je také k těstovinám přidala. Moc děkuji za báječný recept.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Kari z červené řepy

Červená je definitivní lék na smutek, tak si připravte kari z červené řepy a hned bude veseleji. Nevěříte?

Oves se zelím a fazolovou drobenkou

Vyzkoušejte tuto lahodnou kombinaci a obilí a zelí doplněnou netradiční drobenkou z fazolí a hub. Určitě si pochutnáte.

Fusilli s květákem a fenyklem

Na těstoviny mám ráda super rychlé, jednoduché kondimenty, připravené za pár minut. Tyto fusilli jsou připravené se sezónní zeleninou, květákem a fenyklem,...

Tofu s jamajskou omáčkou

Jamajský jerk a asijské ramen nudle? Věřte, funguje to. Vyzkoušejte další z oblíbených fusion receptů a dejte vědět, protože mě tento pokrm přímo nadchl.

Bagel pasta

Rychlý a jednoduchý recept pro milovníky těstovin. Tyto špagety budete mít na stole během chvilky a jistě si na nich pochutná celá rodina.

Bezlepkové dýňové lasagne

Máte rádi lasagne a chcete se stravovat zdravě? Vyzkoušejte tento recept na lasagne bez masa, vajec, mléka a lepku. Užijte si tuto zdravou zeleninovou verz...