Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Těstoviny

Fenyklové těstoviny

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
sezóna podzim
sezóna zima

Fenykl je úžasná aromatická zelenina, která najde v kuchyni široké uplatnění. Dejte mu šanci a vyzkoušejte z něj třeba tuto lahodnou omáčku podávanou s těstovinami, zaručeně si pochutnáte.

Ingredience
3 porce
  • 1 větší bulva fenyklu
  • 1 stroužek česneku
  • 600 ml zeleninového vývaru/vody
  • pistácie
  • špetka fenyklu celého (koření)
  • 1/2 hrnku předem namočených kešu ořechů
  • 2 větší hnědé žampiony
  • pepř
  • sůl
  • troška oleje
  • asi 250 g semolinových těstovin

Přestože se název článku může laskavé čtenářce jevit jako mírně zmatený, není tomu ta...

Jak připravit těstoviny s omáčkou z fenyklu

  1. Těstoviny uvaříme dle návodu na obalu. Při slévání vody si trochu vody dáme stranou.
  2. Bulvu fenyklu rozkrájíme na kousky a česnek na drobno.
  3. Do hrnce dáme trošku oleje, fenykl s česnekem krátce orestujeme a zalijeme vývarem nebo vodou. Osolíme a vaříme do měkka cca 15 minut. V hrnci by nám mělo zůstat cca 250 ml vývaru.
  4. Obsah hrnce nalijeme do mixéru, přidáme kešu ořechy, špetku fenyklu a mixujeme do hladka. Omáčku dáme do hluboké pánve, přidáme těstoviny, promícháme a dle potřeby naředíme vodou z vaření těstovin. Krátce společně promícháme tak, aby se těstoviny omáčkou obalily.
  5. Žampiony nakrájíme na plátky, poté rozpálíme na pánvi olej, krátce je orestujeme, osolíme, opepříme, podlijeme troškou vody a krátce podusíme.
  6. Těstoviny podáváme spolu s žampiony, posypané pistáciemi a natí z fenyklu.

Praktické

  • Omáčky je tak akorát, aby se v ní těstoviny obalily.
  • Nať z fenyklu schovejte na finální servírování.
  • Pro bezlepkovou variantu použijte bezlepkové těstoviny (např. kukuřičné nebo rýžové).

Obměna

  • Pro verzi bez ořechů vynechte pistácie a namísto kešu ořechů použijte ovesnou smetanu.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.

PS: Začínáme Jarní očistu!

Únava, blbá nálada a kila navíc? Nenecháme vás v tom! 😊 Pojďte s tím zatočit. Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.

Vaření a pečení je mojí velkou vášní a rostlinná strava mi otevřela úplně jiné a nové rozměry. Ráda experimentuji, zkouším pro mě zatím neznámé ingredience a tvořím nové recepty. Díky Jíme Jinak jsem se naučila přemýšlet o tom, jak lépe poskládat talíř, také jsem vyřadila z jídelníčku některé suroviny a nikdy jsem se necítila tak dobře, jako nyní.

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Fenykl mám moc ráda, ale příliš nevím jak ho upotřebit v kuchyni. Tohle to je úžasná dobrota. Jen dám příště méně kešu a více fenyklu. Ty houby to posouvají ještě o level výše. Měla jsem doma zbytek bílých fazolí, tak jsem je také k těstovinám přidala. Moc děkuji za báječný recept.

Mňamka

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

144
70

Videopřání Jíme Jinak 2022 – Uspořádejme si myšlenky

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Kari z červené řepy

Červená je definitivní lék na smutek, tak si připravte kari z červené řepy a hned bude veseleji. Nevěříte?

Oves se zelím a fazolovou drobenkou

Vyzkoušejte tuto lahodnou kombinaci a obilí a zelí doplněnou netradiční drobenkou z fazolí a hub. Určitě si pochutnáte.

Kořeněný květák na zahřátí

Krásný zahřívající pokrm s jednou nečekanou ale velmi chutnou ingrediencí, která z obyčejného květáku dělá luxusní. Jídlo je velice jednoduché na přípravu ...

Pikantní zimní tempeh s černými nudlemi

Co myslíte, může se člověk zamilovat do tempehu, sečuánského pepře či shiitake? Za nás rozhodně ano. Ochutnejte toto lahodné asijské jídlo, které je za pou...

Bleskové krémové těstoviny

Rychlý a luxusní oběd nebo večeře, přesně takové tyto těstoviny jsou. Zeleninu a její množství zvolíme dle zásob a chuti a podtrhneme jednoduchou krémovou ...

Podzimní duet

Podzimní duet je přirozeně bezlepkový, jednoduchý, rychlý a oku lahodící recept. Recept je obměnitelný a není nutné nic vážit. Pohrajte si s barvami, ochut...