Domů > Zdravé recepty > Omáčky

Dýňová omáčka se zelenými fazolkami

Uvařeno
bez sóji
sezóna podzim
děti od 1 a půl roku

Jakmile se objeví první dýně, musím jí mít. Tuhle jsem dostala od mojí maminky, která ji sama vypěstovala na zahrádce. K dýni jsem dostala i zelené fazolky a tak vznikl nový recept.

Stáně byste těžko hádali, že jí bude v září 40 let. Před nedávnem se přihlásila do on-line k...

Ingredience
  • 1 větší cibule
  • 2 střední mrkve
  • asi 200 g dýně hokaido nebo jiný druh
  • 2 lžíce sezamového oleje
  • hrnek nakrájených zelených fazolek
  • 2 dcl zeleninového vývaru nebo horké vody
  • sůl umeocet
Postup

Na oleji orestujeme na větší kusy nakrájenou mrkev a cibuli, osolíme. Pak přidáme dýni, zalijeme vývarem nebo horkou vodou a vaříme do měkka asi 10 minut. Mezitím si nakrájíme fazolky asi na 3 cm špalíčky a uvaříme je v horké osolené vodě do měkka. Uvařenou dýni s mrkví a cibulkou rozmixujeme tyčkovým mixérem a naředíme do konzistence omáčky, pokud to bude potřeba. Podle potřeby dochutíme umeoctem. Uvařené fazolky scedíme a přidáme do omáčky.

Praktické

Stejně takto můžete udělat i dýňovou polévku s fazolkami jako zavářkou, jen je potřeba ji víc naředit. Dochutit lze i obilnou smetanou.

3denní “Podzimní detox výzva”
Imunita + Jídelníček + Antistres
Tři nabité webináře!

Rezervovat místo zdarma
Kombinujeme

Já jsem omáčku servírovala s polentovým knedlíkem a čočkou na cibulce. Pro dokonalost přidáme čersvé zelené natě jako posypky, kvašenou zeleninu a můžeme i malý kousek syrové zeleniny.

Děti

Pokud chceme tuto omáčku připravit i pro děti do 1 roka, uvaříme jen mrkev, cibuli a dýni vodě bez oleje a soli (do jednoho roku nesolíme vůbec, pak malinko), dítěti odebereme a sobě potom dochutíme. Můžeme si pomoci i sojovou omáčkou, kdyby nám dospělým slanost umeocta nestačila.

Dětem od 1,5 roku můžeme připravit již podle tohoto receptu, ale soli a oleje bude malinko .

Starším dětem kolem 2 let můžeme vařit stejně jako pro nás, ale budeme úměrně méně solit a dochucovat.

Malým a neprospívajícím dětem raději pasírujeme než mixujeme.

PS: Zkoušíte recepty? Co se do toho pustit pořádně?

Co si 8 týdnů vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o vás 8 týdnů pečovat a podporovat vás na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky pro detox.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Už dlouho jsem si tak nepochutnala!🥰 t
Tuhle omáčku znám a dělám ji poměrně často, ale fazolky ji povýšily na luxusní záležitost!😋 K tomu kupovaný polentový knedlík, kvašená i poslední moje domácí čerstvá zelenina a oblíbený tempeh na medu. Byla to harmonie chuti, rozhodně bude stálicí v mém jídelníčku. Moc děkuji za recept🥰.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Kokosové stew z mrkve, dýně a mangoldu

Slaďounká zelenina s vůní kokosu se hodí na kaši k snídani i na večeři.
8
6

Jemný křenový krém

Křenový krém býval v našich končinách oblíbenou pochoutkou. Tato luxusní jemná křenová pěna se hodí jako dip např. k uzenému tempehu či tofu nebo jako souč...

Jednoduchá smetanová omáčka ze zelí a celeru (bez smetany)

Lahodná jemná omáčka, která nepotřebuje zahušťovat ani extra dochucovat. Bez mouky, bez mléka, bez smetany a přesto smetanová.

Celerová polévka s koprem

Tahle smetanová polévka s čerstvým koprem je rychle hotová a u nás doma patří k oblíbeným, které se nikdy nepřejí. Když ji uděláte hustější, můžete ji podá...

Sladké cibulky s umeboškou

Cibule obsahuje mnoho dobře využitelného vápníku a tohle je skvělý způsob jak si servírovat. Slaďounké cibulky s umeboškou milujeme my i děti a návštěvy je...

Podzimní fazolová omáčka s dýní a rýží basmati s quinoou (kompletní talíř)

V tomto videu se naučíme, jak do 30 minut udělat kompletní večeři nebo oběd. Uvaříme si luxusní omáčku s napařenou zeleninou a basmati rýži s quinoou. Oku ...