Jakmile se objeví první dýně, musím jí mít. Tuhle jsem dostala od mojí maminky, která ji sama vypěstovala na zahrádce. K dýni jsem dostala i zelené fazolky a tak vznikl nový recept.

Ingredience

  • 1 větší cibule
  • 2 střední mrkve
  • asi 200 g dýně hokaido nebo jiný druh
  • 2 lžíce sezamového oleje
  • hrnek nakrájených zelených fazolek
  • 2 dcl zeleninového vývaru nebo horké vody
  • sůl umeocet

Postup

1 omáčkaNa oleji orestujeme na větší kusy nakrájenou mrkev a cibuli, osolíme. Pak přidáme dýni, zalijeme vývarem nebo horkou vodou a vaříme do měkka asi 10 minut. Mezitím si nakrájíme fazolky asi na 3 cm špalíčky a uvaříme je v horké osolené vodě do měkka. Uvařenou dýni s mrkví a cibulkou rozmixujeme tyčkovým mixérem a naředíme do konzistence omáčky, pokud to bude potřeba. Podle potřeby dochutíme umeoctem. Uvařené fazolky scedíme a přidáme do omáčky.

Praktické

Stejně takto můžete udělat i dýňovou polévku s fazolkami jako zavářkou, jen je potřeba ji víc naředit. Dochutit lze i obilnou smetanou.

Kombinujeme

Já jsem omáčku servírovala s polentovým knedlíkem a čočkou na cibulce. Pro dokonalost přidáme čersvé zelené natě jako posypky, kvašenou zeleninu a můžeme i malý kousek syrové zeleniny.

Děti

Pokud chceme tuto omáčku připravit i pro děti do 1 roka, uvaříme jen mrkev, cibuli a dýni vodě bez oleje a soli (do jednoho roku nesolíme vůbec, pak malinko), dítěti odebereme a sobě potom dochutíme. Můžeme si pomoci i sojovou omáčkou, kdyby nám dospělým slanost umeocta nestačila.

Dětem od 1,5 roku můžeme připravit již podle tohoto receptu, ale soli a oleje bude malinko .

Starším dětem kolem 2 let můžeme vařit stejně jako pro nás, ale budeme úměrně méně solit a dochucovat.

Malým a neprospívajícím dětem raději pasírujeme než mixujeme.

Začala jsem milovat vaření díky JJ

Alena M. K.: Evi, moooc děkuji za kurz, týden...

Díky kurzu již chápu souvislosti

Ilona: Jsem šťastná, že jsem si váš kurz koupila....

Ubývají cm i kg. Stojí to za to!

Ilona: Ahoj, dnes, šestý den - úbytek váhy 2...

Díky kurzu mám řád a disciplínu

Iva: Zdravím všechny v tomto kurzu už potřetí? A...

Vaření dle JJ je jednoduché a nejsem unavená, takže to jde samo

Jana: Těch informací je hodně, ale strašně mě to...

Naučili jste mě, že jídlo není jen o obživě, ale také o radosti a potěšení

Lenka: Jsem přesvědčená, že člověku se dostávají informace, které...

Díky vám jsem začala po 20 letech snídat!

Duetka: Jídlo je úplně skvělé. Díky vám Evi konečně...

Šok: jí to i můj masomil manžel!

Jana: Šok! Jídla z kurzu jí i můj masomil...

Bez masa je mi skvěle

Petra: Nejdřív jsem to vůbec neplánovala, ale nakonec jsem maso...

Vaření dle JJ je zábava a rychlovka a navíc s dobrým pocitem

Spenito: Klasické konvenční vaření mně v poslední době přestávalo...

Cítím se mnohem více v pohodě

Avka: Zase mě začalo bavit vařit a zjišťuji, jak...

Vaše chutná jídla obohatila náš stereotypní jídelníček

MoniVr: Dobrý den, mám za sebou polovinu kurzu a...

Zmizelo mi moje vypouklé břicho!

Maki: já si svoje břicho každé ráno a večer,...

Všichni pějí na vaše jídla chválu

Helena Š.: Dobrý den, protože nejsem na sociálních sítí, ale...

Díky vám jsem se odnaučila pít kávu a vůbec mi nechybí

Pzajickova: Dobrý den, já jsem se s vámi holky...

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekFazolový guláš
Další článekProdej mlékovaru Soyabella v České Republice