Jakmile se objeví první dýně, musím jí mít. Tuhle jsem dostala od mojí maminky, která ji sama vypěstovala na zahrádce. K dýni jsem dostala i zelené fazolky a tak vznikl nový recept.

Ingredience

  • 1 větší cibule
  • 2 střední mrkve
  • asi 200 g dýně hokaido nebo jiný druh
  • 2 lžíce sezamového oleje
  • hrnek nakrájených zelených fazolek
  • 2 dcl zeleninového vývaru nebo horké vody
  • sůl umeocet

Postup

1 omáčkaNa oleji orestujeme na větší kusy nakrájenou mrkev a cibuli, osolíme. Pak přidáme dýni, zalijeme vývarem nebo horkou vodou a vaříme do měkka asi 10 minut. Mezitím si nakrájíme fazolky asi na 3 cm špalíčky a uvaříme je v horké osolené vodě do měkka. Uvařenou dýni s mrkví a cibulkou rozmixujeme tyčkovým mixérem a naředíme do konzistence omáčky, pokud to bude potřeba. Podle potřeby dochutíme umeoctem. Uvařené fazolky scedíme a přidáme do omáčky.

Praktické

Stejně takto můžete udělat i dýňovou polévku s fazolkami jako zavářkou, jen je potřeba ji víc naředit. Dochutit lze i obilnou smetanou.

Kombinujeme

Já jsem omáčku servírovala s polentovým knedlíkem a čočkou na cibulce. Pro dokonalost přidáme čersvé zelené natě jako posypky, kvašenou zeleninu a můžeme i malý kousek syrové zeleniny.

Děti

Pokud chceme tuto omáčku připravit i pro děti do 1 roka, uvaříme jen mrkev, cibuli a dýni vodě bez oleje a soli (do jednoho roku nesolíme vůbec, pak malinko), dítěti odebereme a sobě potom dochutíme. Můžeme si pomoci i sojovou omáčkou, kdyby nám dospělým slanost umeocta nestačila.

Dětem od 1,5 roku můžeme připravit již podle tohoto receptu, ale soli a oleje bude malinko .

Starším dětem kolem 2 let můžeme vařit stejně jako pro nás, ale budeme úměrně méně solit a dochucovat.

Malým a neprospívajícím dětem raději pasírujeme než mixujeme.

Mám lepší a vypnutější pleť

Evča: Ahoj Evi, nevím, jestli to se patří, přesto...

Děti nepoznaly, že je to zdravé

Alena: můj 6letý masař nepoznal, že sekaná není z masa,...

Úžasně zpracovaný kurz do naprostých deitalů

Ilona L.: Evi, váš kurz byl naprosto úžasný. Zpracovaný...

Vaření je rychlé, jednoduché a velmi chutné! Jsem vděčná, že jsem do toho šla.

Ivanavaokabu: Tolik nových chutí a tolik zeleniny jsem nesnědla...

Výsledky se dostavují okamžitě

Magda:  Jsem moc ráda, že jsem s vámi všemi...

Díky kurzu již chápu souvislosti

Ilona: Jsem šťastná, že jsem si váš kurz koupila....

Děkuji za skvělé stránky

Eliška: Dobrý den, moc děkuji za skvělé stránky, které...

Z jídelníčku je nadšená celá rodina

Beagil: Varím podla Vaších receptov a celá rodinka je...

Upravil se mi tlak, cholesterol i astma (v 73 letech)

Proda4: Dobrý den, patřím sice k začátečnicím ve stravování...

S každým jídlem si říkám: “Tohle je TOP”

Eva: S každým dalším jídlem si říkám "tak tohle je...

Těším se na každé nové jídlo

Tlamiisek: Když jde o hubnutí, mám většinou krizi hned...

Chtěla jsem se naučit vařit z dravě a kila dolů jsou příjemnou odměnou

Žaneta: Hlásím 3kg dole :). Pravda je, že jsem...

Nemám chuť na sladké a už mi nechutná ani káva!

Petra: Tak pro dnešek jedno velké AHA! Nemám chutě...

Přidala se ke mně i kolegyně z práce

Hanina515: Nemám ani extra chutě, když dětem peču klasickou buchtu,...

Díky JJ jsem ušetřila, cítím se lépe, hubnu a lépe i vypadám!

Kateřina: Na JJ stravě jsem oproti normálnímu stravování ušetřila...

Martina: Výborné! A muž pochválil: “Máš

Martina: Výborné! A muž pochválil: "Máš to dobrý" :)...

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekFazolový guláš
Další článek5. Jste to, co jíte