Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Rizota

Voňavý citronový čirok s čočkou

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
bez vajec

Přirozeně bezlepkové, lehké a přitom výživné jídlo skvělé pro odlehčení jídelníčku po svátcích. Příprava je jednoduchá a výsledkem je chutné jídlo s vůní citrónu. Skvělé řešení, pokud přemýšlíte, co dobrého s sebou na výlet nebo do práce.

Do zmeny jedálníčka som išla s cieľom schudnúť a zbaviť sa ekzému. A oboje sa veru podarilo. Vrátilo sa mi sebavedomi...

ingredience info=” 2 porce”]

  • 100 g čiroku
  • 70 g čočky
  • kus květáku
  • 2 mrkve
  • 1 hrst hrášku
  • kůra z bio citrónu
  • šťáva z bio citrónu
  • česnek
  • olivový olej
  • sůl
  • umeocet
  • rukola

[/ingredience]

Jak připravit zeleninový čirok s čočkou

  1. Uvařte čirok a odložte stranou.
  2. Uvaříme předem namočenou čočku v nové vodě a odložte stranou.
  3. Nastrouhejte mrkev a květák na hrubo. Nakrájejte rukolu a česnek. Nastrouhejte citrónovou kůru a vymačkejte šťávu.
  4. Na pánev nalijte olej, rozpalte ho, přidejte česnekem a jemně orestujte. Přidejte mrkev, hrášek a květák. Osolte, promíchejte a několik minut restujte. Podlijte troškou vody a  dochuťte umeoctem. Duste několik minut.
  5. Jakmile je zelenina uvařená, přidejte uvařený čirok a čočku, posypte citrónovou kůrou a polijte citrónovou šťávou. Posypejte rukolou a podávejte.

Praktické

  • Výborné teplé i vychladlé ala salát.
  • Vhodné jako jídlo do krabičky na cesty, na výlet nebo do práce.
  • Pokud máte obilovinu a luštěninu uvařené předem, je to opravdu rychlovka.

Obměna

  • Luštěninu, obilovinu i zeleninu můžete obměnit podle své chuti, zásob a sezóny.

Děti

  • Vhodné pro děti od 1 roku, ale ubereme sůl, olej a koření.

PS: Začínáme Jarní očistu!

Únava, blbá nálada a kila navíc? Nenecháme vás v tom! 😊 Pojďte s tím zatočit. Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..

5 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Dekuji za uzasny recept 😋

vladka.sera
25. 2. 2021

Krásný večer uvařeno již 2x jednou s pohankou dnes jsem použila místo čiroku jáhly a mooc dobré, tento receptík je úžasný

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

144
70

Videopřání Jíme Jinak 2022 – Uspořádejme si myšlenky

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Ďábelské fazole s červenou rýží

Barva ohně, tepla … červená barva tohoto jídla nelže. Tyto fazole jsou opravdu ďábelské. V chladných dnech vás toto intenzivní, kořeněné a pikantní j...

Rýže Nerone se zimní zeleninou

Zkoušeli jste už italskou černou rýži Nerone? Je velmi aromatická, její chuť je perfektní, už při vaření voní z hrnce. Zkuste třeba tuto verzi se zeleninou...

Dušený batát Katmandu

Je to chuťově velmi zajímavé jídlo, které si obzvlášť vychutnáte, pokud nevynecháte žádné koření.

Tofu s rýží, čočkou a zeleninovou zálivkou

Lahodné, bezlepkové, rychlé, barevné, chutné … Tofu s tímto dipem je pochoutka. Dip lze přizpůsobit podle sezóny a dostupné zeleniny.

Pikantní krémové celozrnné rizoto s brokolicí

Odlehčete svému tělu po svátcích a dopřejte mu tento přirozeně bezlepkový pokrm – lehké rizoto z brokolice. V tomto receptu využijeme i košťál z brok...

Houbové congee

Kaše jsou jednoduché, dají se obměňovat do nekonečna, mohou být tedy pokaždé jiné a člověka nikdy nemůžou omrzet. Pokud patříte mezi milovníky hub, nenecht...