Co pít místo kávy? Kávové alternativy mají různé složení!

27

Kávoviny neobsahují kofein, uspokojí chuť na hořké nápoje a mohou dokonce dodat tělu prospěšné látky jako je třeba prebiotická vlákninua inulin. Ne však všechny. Je potřeba číst složení. Některé výrobky obsahují spoustu cukru a náhražky mléka. Najdou se i produkty plné éček. Než si tedy uvaříte zdravější verzi kávy, přečtěte si, jak ji vybírat.

Jak vznikly náhražky kávy

Káva byla dříve naprosto vzácným zbožím, které si mohli dovolit nejprve jen panovníci, později bohatí měšťané. Proto původním smyslem kávovin bylo nahradit drahou nebo zcela nedostupnou kávu. V minulosti se lidé metodou pokusů a omylů pokoušeli kávu nahradit vším možným. V mlýncích kdysi končily pražené kaštany, žaludy, bukvice, pecky z ovocných stromů, datle, pecky z hroznového vína, brambory, šípky, mandle nebo křížaly. Postupem let vykrystalizovalo několik surovin, které se pro výrobu kávovin používají dodnes.

Miliardový byznys  s kávou
Jen u nás lidé ročně spotřebují kolem 19 500 tun kávy za 6,5 miliardy korun

Dnes je tedy káva běžně dostupná pro každého a pije se ve velkém. Na trhu je kávy dostatek a cenově se kávoviny vyrovnají lacinějším instantním kávám. Spíš než náhražku tak představují dnes alternativu pro ty, kdo se vyhýbají kofeinu nebo chtějí využít výživově zajímavé látky z čekanky.

Z čeho se dnes vyrábějí kávoviny

Cesta k věrné napodobenině kávy není snadná, žádná z používaných surovin totiž sama o sobě kávový dojem vytvořit nedokáže. Cikorka z čekankového kořene je hořká, nálevu z obilí, sladu a cukrové řepy naopak hořkost chybí. Řešením jsou směsi několika ingrediencí. Často můžete narazit na mix obilné kávoviny a čekanky. Do některých výrobků se přidávají další ingredience, například topinambur, řepa nebo pampeliška. Můžete ale narazit i na jednodruhové kávoviny či nápoje založené na ječném sladu.

  • Čekankový kořen: obsahuje inulin – nestravitelný polysacharid, který prochází zažívacím traktem a funguje jako výživa pro střevní mikroflóru. Literatura také uvádí pozitivní vliv inulinu na vstřebávání vápníku v těle.
  • Pampeliškový kořen: rovněž obsahuje inulin a od čekanky se liší vyšší koncentrací hořkých látek.
  • Obiloviny: cereální „káva“ se vyrábí z praženého ječmene, žita nebo špaldy. Někdy se používá i obilný slad – klíčením upravená obilná zrna, ve kterých se původní škrob rozštěpil na jednoduché cukry. Obilné kávoviny, obzvláště ty se sladem, obvykle mívají vyšší podíl cukru.
  • Cukrová řepa: je typickou složkou české melty. V nápoji také zvyšuje obsah cukru a především mu dává specifickou lehce zemitou příchuť.
  • Vlčí bob (lupina): jde o luštěninu podobnou sóji, v porovnání s jinými kávovinami obsahuje vyšší podíl bílkovin a tuku. V Německu se lupinová „káva“ prodává dodnes, výhodná je například pro celiaky, kteří nemohou pít cereální kávoviny.

Výhodné látky v kávovinách
Asi nejcennější kávovinovou složkou je inulin, prebiotická vláknina, kterou však najdete jen ve výrobcích s čekankou. Při výběru je proto dobré kontrolovat složení. I proto, že některé výrobky obsahují také cukr a náhražku mléka,  což vám na Jíme Jinak rozhodně nedoporučujeme pro běžné pití.

Test kávovin ukázal, že nejsou všechny stejné

Spotřebitelský časopis dTest nakoupil v českých obchodech 17 různých kávových náhražek a porovnal jejich složení. Ačkoliv se zdají být všechny stejné, jejich výživové hodnoty se mohou zásadně lišit. Testovali se čekanková cikorka, obilné a sladové směsi. 

Kávoviny versus instantní káva
Časopis dTest porovnal kávoviny s instantní kávou a zjistil, že celkový obsah sacharidů se u nich příliš neliší. „V obou případech můžeme očekávat okolo 70 g/100 g. To však neplatí pro cukr. Zatímco instantní káva ho v průměru ukrývá 6,5 %, u kávovin musíme počítat s rozptylem od 0 % až po závratných 67,1 %. Nadpoloviční podíl cukru předvedl výrobek Frape Foods Bikava, který je kávovinovou obdobou výrobků 3 v 1 a kromě směsi obilnin a čekanky obsahuje také cukr a bělidlo,“ (1) říká Hoffmannová z dTestu. Pokud nevíte, jak takové bělidlo v kávách tipu 3 v 1 vypadá, čtěte Víte, co si sypete do kávy?.

Čisté kávoviny
Mezi čistými kávovinami mělo podle hodnocení dTestu nejvyšší obsah cukru Biolinie Špaldové kafe 100%, a to 32 %. (1) To zní hrozivě, ale nedejte se mýlit. Je potřeba pochopit rozdíl mezi přidaným cukrem a přirozeně obsaženými sacharidy. Když se s námi podíváte níže na složení, tak tato kávovina má ve složení jen a pouze špaldu, tedy 100% obilovinu. Takových cukrů se samozřejmě nemusíme bát. Pokud nevíte, jaký je mezi cukry rozdíl, čtěte Ztloustneme po sacharidech?

Vláknina v kávovinách
Rekordní hodnotou vlákniny ve srovnání dTestu získala 100% cikorka Grana Chicory Cup. „Naopak nízkou deklarovanou hodnotou nás překvapil výrobek Goodie Cofree. Ačkoliv podle složení obsahuje 30 % čekanky, podíl vlákniny je pouhých 1 g/100 g,“ říká Hoffmannová.

Jak to vidíme v Jíme Jinak

Kávoviny nepijeme kvůli vláknině ani sacharidům. Pijeme je pro zpestření a místo kávy. Stačí číst složení a je vám jasné, po čem sáhnout a co nechat v regálu. Kupujeme jen ty produkty, kde jsou použité základní suroviny jako je čekankový kořen, žito, špalda, ječmen apod. Dáváme přednost směsím, které se vaří, před instantními verzemi.

Výživové hodnoty, na které se zaměřují moderní diety a testy podobné testu kávovin, jsou zavádějící. Podívala jsem se na složení dvou výrobků, které dTest hodnotil viz výše a vypsala také jejich výživové hodnoty ze zadní strany výrobků. Vidíte ten rozdíl? Na první pohled mají sice stejné množství sacharidů, ale když se podíváte na složení, tak vám bude hned jasné, proč říkáme, že nejsou cukry jako cukry.

Biolinie Špaldové kafe 100%

Složení: pšenice špalda BIO (100 %)

Výživové údaje na 100 g:
Energetická hodnota 1477 kJ /349 kcal
Tuky 0,1 g
 z toho nasycené mastné kyseliny 0,1 g
Sacharidy 74 g
 z toho cukry 32 g
Vláknina 15 g
Bílkoviny 5,9 g
Sůl 0,1 g

Frape Foods Bikava

V závorce uvádím, o jaké éčko se jedná. Pravidlo řazení položek ve složení znáte, že?Na prvních místech je uváděno to, čeho je v produtku nejvíc. V tomto případě cukr,cukr a tuk.

Složení: cukr, glukózový sirup, kokosový tuk, sušená syrovátka, kávovinová směs (ječmen, ječný slad, čekanka, žito) 7%, mléčná bílkovina, stabilizátor E340 (fosforečnany draselné), emulgátor E472  (estery mono a diglyceridů mastných kyselin), protispékavá látky E551 (oxid křemičitý), barvivo betakaroten E160a (karoteny).

Výživové údaje na 100 g:
Energetická hodnota  1947 kJ/ 465 kcal
Tuky 16,9 g
 z toho nasycené mastné kyseliny 9,6 g
Sacharidy 74,3 g
 z toho cukry 67,1 g
Vláknina neuvedeno
Bílkoviny 5,9g
Sůl 0

Těžko říct, jak to výrobce myslel s doporučením Bikavy pro děti od 3 let.

Co pijeme na Jíme Jinak

Já osobně preferuji poctivě vařené směsi kávovin jako je melta nebo špaldové kafe (pražená špalda), žitovku (pražené žito), karo (pražený čekankový kořen)  apod. Naprosto mě uspokojí a nemám potřebu si dávat kávu. Instantní kávoviny jako Caro, se kterými jsem kdysi začínala, když jsem se odnaučovala pít kávu, už mi dnes nechutnají. Raději uvaří hrnec poctivé melty, sliji obsah do termosky a máme celý den co popíjet.

Obilné, čekankové, pampeliškové a jiné alternativy si můžeme také vyrobit sami doma. Je to ta nejlevnější, nejzdravější a nejekologičtější verze. Stačí opražit obilí nebo nasušit a opražit kořeny pampelišek. Tak získáte nejen chutnou náhradu kávy, ale dokonce i zdravý prospěšný nápoj.

 

Zdroj: dTest a obaly výrobků

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Cítím, jak moje tělo jásá (Monika)

Monika: Díky Evi, že jste vymyslela klub Jíme Jinak....

Díky za kurz, který mě nikam netlačil, ale naopak motivoval

MoniVr: Dobrý den, chci moc poděkovat, cítím se moc...

Zhubla jsem 10 kg a zbavila se chuti na sladké (Eva)

Eva: Ahoj Evi. Stravuji se přes dva roky vegetariánsky...

Dříve se mi zdávalo o čokoládě, teď už cukr nepotřebuji

Slipknot.xy: Dobrý den Evi, jsem s Vámi již v...

Konečně jím pořádně jídlo!

Michaela: Chci moc poděkovat za detox. Konečně jsem se...

Moje telo krochkalo blahom (Ľubica)

Ľubica: Ahojte, srdečne Vás pozdravujem a želám všetko naj....

Manžel je ze stravy nadšený. Řekl, že už končí se slaninou!

Bára: Dala jsem na stůl polévku a najednou dcery...

Klub JJ mě vyrazil dech

Jana: Evi a Helčo, jste úžasné , Klub jíme...

Musím se u jídla brzdit, jak je to dobré (Jaroslav)

Jaroslav: Černá čočka s batáty je zajímavá kombinace, opět...

Po letech mi nebylo na Vánoce zle (Jaroslav)

Jaroslav: V rádiu hrají Everybody hurts od R.E.M. a...

Díky Jíme Jinak se cítím rok od roku lépe (Ivana)

Ivana: Uvědomila jsem si, že si sem pro ten...

Díky novým videím v kurzu mám pocit, že jsme si blíž

Tereza: Moc moc chválím za nové zpracování kurzu (videa),...

JJ je pro mě hodnotným zdrojem věrohodných informací

Katka: Ačkoliv maso a vajíčka mám moc ráda, články...

Chutě na sladké a výkyvy úplně ustaly (Šárka)

Šárka: Už jsem léta letoucí vařila vegansky, ale s...

Zbavila jsem se kávy, hubnu a žaludek se uklidnil (Ilona)

Ilona: Hezký den všem :-) Už se blížím konci...

S vámi jsem získala pestrý, jednoduchý a lahodný jídelníček

Fpc: Jsem ráda, že jsem tyto stránky objevila těsně...
  1. Evi, prosím Tě, co tyhle kávoviny a celiaci? Snažím se teď na pár dní omezit (téměř vyřadit lepek) kvůli alergiím a napadlo mě to dnes ve zdravé výživě, když jsem kupovala meltu, že je vlastně z praženého obilí s lepkem. A já ji mám taaaak ráda…

    • Peti, to záleží, jak moc přísně to chceš pojmout 😉 Celiaci nemohou ani meltu apod., tam se pije Karo, které je jen z čekanky nebo lupinová káva apod. Mě tyhle stopy lepku v tekutině nevadí, i když jinak mi lepek dělá problémy (chleba, buchty apod.).

      • Vzhledem k tomu, že nejsem oficiální celiak, tak to hrotit úplně nechci. Dávám si i sladěnku. A po nějaké době bych ráda zařadila i nizkolepkove obiloviny – oves a kroupy. Pravda je, že jsem ten lepek vyřadila teprve 3 dny zpátky a viditelně mi plaskne břicho 😉 Uvidíme, co to ještě udělá s tou sennou rýmou

        • Tak to pak stojí za pokus, Peti, když hned vidíš zlepšení trávení. Takhle můžeš i snadno vysledovat, co ti svědčí a co ne a podle toho si to upravit.

  2. Další překvápko! Po Caru a jiných instatních obilných kávách mi bývá těžko, zároveň je mám ale docela ráda jako alternativu čajům apod. – tak jsem si pořídila klasickou žitovku. Abych ji nemusela shánět, objednala jsem si on-line asi dvě kila různých variací z kávovin. A jsem nadšená! Protože žitovka splňuje přesně to, co mám na kafi ráda: chuťově výrazný, hořký, horký nápoj. Takže sbohem presíčka! Dobrou, překapávanou, doma připravovanou kávu z kvalitních zrnek si teda ještě pořád neodpustím, ale tahle „náhražka“ mě velmi pozitivně překvapila! A stačilo koupit si obyčejnou životku, která je navíc neuvěřiteně levná!

  3. Jeste mi na mysl prisel karob. Da se pit i navecer, jako horky napoj ala kakao? neovlivni to spanek? dekuji :-)

    • Karob neobsahuje látky jako kakao, takže by to šlo, ale stejně bych to nepila večer. Když potřebuju večer pracovat (což je prakticky denně od té doby, co existuje Jíme Jinak), dávám si malý šálek banchi a je to v pohodě 😉

  4. ahoj Evi, chtěla jsem se zeptat, kde kupuješ neinstantní, také se mi instantní moc nelíbí, ale klasiku jsem objevila jen špaldové, ale více mi chutná čekankové od bionebio, ale je instantní. Sice obsahuje jen kořen čekanky, ale stejně… nemůžu ho nějak objevit, mimochodem třeba Caro mi teda nechutná vůbec.

    • Já Caro nemůžu už ani cítit. Dělám si buď doma vlastní pražené čaje/kafe z rýže, ječmene, špaldy, žita nebo z pameplišky, ale jinak jedeme roky na kupované meltě. Pijeme ji černou a nemůžeme se ji donabažit. Objednávají nám v jednom místním krámku vždycky kartón :-)) Mívali ji v místním tescu, ale asi nás bylo málo, zmizela z regálu a už prý ji neberou. Jinak ale v různých obchodech bývá běžně k sehnáhí jak melta, tak karo od Kávovin, které je 100% z čekanky. Na mě je to moc sladké, tak preferuju tu meltu.

      • Já právě viděla meltu jen ty pytlicky a to jsem si myslela, že je instantní, jinak nic, na country a dýní jsem našla jen instantni, tak jdu pátrat, oboje je od kavovin? Podle toho jsem našla na netu, jsou to ty retro pytlíky, mamka pamatuje z obchodu už před 60ti lety ;-)?

  5. Tento článek přišel jako na zavolanou. Chtěla jsem se podělit o to, co vymyslel náš mladší a přemýšlela jsem, pod kterou vánočku tu napsat. Osobně peču vánočku a mazanec o víkendech ještě nějakou dobu po svátcích (tj. po těch exponovaných dnech) a když to kluci chtěli na snídani (výjimečně), souhlasila jsem, ale pod podmínkou, že si k tomu dají alternativní kafe. Uvařili jsme toho kotel a když odpoledne za mnou mladší přišel, jestli může Kofolu a já viděla černou tekutinu v hrníčku, zaváhala jsem. Usmál se, a řekl, že je to to kafe, ale vypadá to jako skutečná Kofola a rázem je „Kafola“, jak to překřtil, na světě. Od té doby pijeme ke sladkému „kafolu“ a je to u nás patentované. Já jsem tedy nejraděj, že to přispívá ke zdravé variantě ať už kafe nebo Kofole a že se už tolik nebráněj to pít.

    • Ať žije vaše Kofola :-))) Super, Dagmar, u vás to fakt frčí všechno krásným směrem, to mě moc těší číst ty vaše zprávy z domova. Radost pohledět, co všechno jde, když se chce ;-) Díky za zprávičku!

  6. Zobrazit všech 27 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJak zdravě přibrat
Další článekHrachová kaše se zeleninou a libečkem