Domů > Magazín > Jídlo pod lupou

Co pít místo kávy? Kávové alternativy mají různé složení!

Kávoviny neobsahují kofein, uspokojí chuť na hořké nápoje a mohou dokonce dodat tělu prospěšné látky jako je třeba prebiotická vlákninua inulin. Ne však všechny. Je potřeba číst složení. Některé výrobky obsahují spoustu cukru a náhražky mléka. Najdou se i produkty plné éček. Než si tedy uvaříte zdravější verzi kávy, přečtěte si, jak ji vybírat.

Jak vznikly náhražky kávy

Káva byla dříve naprosto vzácným zbožím, které si mohli dovolit nejprve jen panovníci, později bohatí měšťané. Proto původním smyslem kávovin bylo nahradit drahou nebo zcela nedostupnou kávu. V minulosti se lidé metodou pokusů a omylů pokoušeli kávu nahradit vším možným. V mlýncích kdysi končily pražené kaštany, žaludy, bukvice, pecky z ovocných stromů, datle, pecky z hroznového vína, brambory, šípky, mandle nebo křížaly. Postupem let vykrystalizovalo několik surovin, které se pro výrobu kávovin používají dodnes.

Miliardový byznys  s kávou
Jen u nás lidé ročně spotřebují kolem 19 500 tun kávy za 6,5 miliardy korun

Dnes je tedy káva běžně dostupná pro každého a pije se ve velkém. Na trhu je kávy dostatek a cenově se kávoviny vyrovnají lacinějším instantním kávám. Spíš než náhražku tak představují dnes alternativu pro ty, kdo se vyhýbají kofeinu nebo chtějí využít výživově zajímavé látky z čekanky.

Z čeho se dnes vyrábějí kávoviny

Cesta k věrné napodobenině kávy není snadná, žádná z používaných surovin totiž sama o sobě kávový dojem vytvořit nedokáže. Cikorka z čekankového kořene je hořká, nálevu z obilí, sladu a cukrové řepy naopak hořkost chybí. Řešením jsou směsi několika ingrediencí. Často můžete narazit na mix obilné kávoviny a čekanky. Do některých výrobků se přidávají další ingredience, například topinambur, řepa nebo pampeliška. Můžete ale narazit i na jednodruhové kávoviny či nápoje založené na ječném sladu.

  • Čekankový kořen: obsahuje inulin – nestravitelný polysacharid, který prochází zažívacím traktem a funguje jako výživa pro střevní mikroflóru. Literatura také uvádí pozitivní vliv inulinu na vstřebávání vápníku v těle.
  • Pampeliškový kořen: rovněž obsahuje inulin a od čekanky se liší vyšší koncentrací hořkých látek.
  • Obiloviny: cereální „káva“ se vyrábí z praženého ječmene, žita nebo špaldy. Někdy se používá i obilný slad – klíčením upravená obilná zrna, ve kterých se původní škrob rozštěpil na jednoduché cukry. Obilné kávoviny, obzvláště ty se sladem, obvykle mívají vyšší podíl cukru.
  • Cukrová řepa: je typickou složkou české melty. V nápoji také zvyšuje obsah cukru a především mu dává specifickou lehce zemitou příchuť.
  • Vlčí bob (lupina): jde o luštěninu podobnou sóji, v porovnání s jinými kávovinami obsahuje vyšší podíl bílkovin a tuku. V Německu se lupinová „káva“ prodává dodnes, výhodná je například pro celiaky, kteří nemohou pít cereální kávoviny.

Výhodné látky v kávovinách
Asi nejcennější kávovinovou složkou je inulin, prebiotická vláknina, kterou však najdete jen ve výrobcích s čekankou. Při výběru je proto dobré kontrolovat složení. I proto, že některé výrobky obsahují také cukr a náhražku mléka,  což vám na Jíme Jinak rozhodně nedoporučujeme pro běžné pití.

Test kávovin ukázal, že nejsou všechny stejné

Spotřebitelský časopis dTest nakoupil v českých obchodech 17 různých kávových náhražek a porovnal jejich složení. Ačkoliv se zdají být všechny stejné, jejich výživové hodnoty se mohou zásadně lišit. Testovali se čekanková cikorka, obilné a sladové směsi. 

Kávoviny versus instantní káva
Časopis dTest porovnal kávoviny s instantní kávou a zjistil, že celkový obsah sacharidů se u nich příliš neliší. “V obou případech můžeme očekávat okolo 70 g/100 g. To však neplatí pro cukr. Zatímco instantní káva ho v průměru ukrývá 6,5 %, u kávovin musíme počítat s rozptylem od 0 % až po závratných 67,1 %. Nadpoloviční podíl cukru předvedl výrobek Frape Foods Bikava, který je kávovinovou obdobou výrobků 3 v 1 a kromě směsi obilnin a čekanky obsahuje také cukr a bělidlo,“ (1) říká Hoffmannová z dTestu. Pokud nevíte, jak takové bělidlo v kávách tipu 3 v 1 vypadá, čtěte Víte, co si sypete do kávy?.

Čisté kávoviny
Mezi čistými kávovinami mělo podle hodnocení dTestu nejvyšší obsah cukru Biolinie Špaldové kafe 100%, a to 32 %. (1) To zní hrozivě, ale nedejte se mýlit. Je potřeba pochopit rozdíl mezi přidaným cukrem a přirozeně obsaženými sacharidy. Když se s námi podíváte níže na složení, tak tato kávovina má ve složení jen a pouze špaldu, tedy 100% obilovinu. Takových cukrů se samozřejmě nemusíme bát. Pokud nevíte, jaký je mezi cukry rozdíl, čtěte Ztloustneme po sacharidech?

Vláknina v kávovinách
Rekordní hodnotou vlákniny ve srovnání dTestu získala 100% cikorka Grana Chicory Cup. „Naopak nízkou deklarovanou hodnotou nás překvapil výrobek Goodie Cofree. Ačkoliv podle složení obsahuje 30 % čekanky, podíl vlákniny je pouhých 1 g/100 g,“ říká Hoffmannová.

Jak to vidíme v Jíme Jinak

Kávoviny nepijeme kvůli vláknině ani sacharidům. Pijeme je pro zpestření a místo kávy. Někteří lidé navíc trpí bolestí žaludku po konzumaci kávy, a tak jsou kávoviny skvělou alternativou. Stačí číst složení a je vám jasné, po čem sáhnout a co nechat v regálu. Kupujeme jen ty produkty, kde jsou použité základní suroviny jako je čekankový kořen, žito, špalda, ječmen apod. Dáváme přednost směsím, které se vaří, před instantními verzemi.

Výživové hodnoty, na které se zaměřují moderní diety a testy podobné testu kávovin, jsou zavádějící. Podívala jsem se na složení dvou výrobků, které dTest hodnotil viz výše a vypsala také jejich výživové hodnoty ze zadní strany výrobků. Vidíte ten rozdíl? Na první pohled mají sice stejné množství sacharidů, ale když se podíváte na složení, tak vám bude hned jasné, proč říkáme, že nejsou cukry jako cukry.

Biolinie Špaldové kafe 100%

Složení: pšenice špalda BIO (100 %)

Výživové údaje na 100 g:
Energetická hodnota 1477 kJ /349 kcal
Tuky 0,1 g
 z toho nasycené mastné kyseliny 0,1 g
Sacharidy 74 g
 z toho cukry 32 g
Vláknina 15 g
Bílkoviny 5,9 g
Sůl 0,1 g

Frape Foods Bikava

V závorce uvádím, o jaké éčko se jedná. Pravidlo řazení položek ve složení znáte, že?Na prvních místech je uváděno to, čeho je v produtku nejvíc. V tomto případě cukr,cukr a tuk.

Složení: cukr, glukózový sirup, kokosový tuk, sušená syrovátka, kávovinová směs (ječmen, ječný slad, čekanka, žito) 7%, mléčná bílkovina, stabilizátor E340 (fosforečnany draselné), emulgátor E472  (estery mono a diglyceridů mastných kyselin), protispékavá látky E551 (oxid křemičitý), barvivo betakaroten E160a (karoteny).

Výživové údaje na 100 g:
Energetická hodnota  1947 kJ/ 465 kcal
Tuky 16,9 g
 z toho nasycené mastné kyseliny 9,6 g
Sacharidy 74,3 g
 z toho cukry 67,1 g
Vláknina neuvedeno
Bílkoviny 5,9g
Sůl 0

Těžko říct, jak to výrobce myslel s doporučením Bikavy pro děti od 3 let.

Co pijeme na Jíme Jinak

Já osobně preferuji poctivě vařené směsi kávovin jako je melta nebo špaldové kafe (pražená špalda), žitovku (pražené žito), karo (pražený čekankový kořen)  apod. Naprosto mě uspokojí a nemám potřebu si dávat kávu. Instantní kávoviny jako Caro, se kterými jsem kdysi začínala, když jsem se odnaučovala pít kávu, už mi dnes nechutnají. Raději uvaří hrnec poctivé melty, sliji obsah do termosky a máme celý den co popíjet.

Obilné, čekankové, pampeliškové a jiné alternativy si můžeme také vyrobit sami doma. Je to ta nejlevnější, nejzdravější a nejekologičtější verze. Stačí opražit obilí nebo nasušit a opražit kořeny pampelišek. Tak získáte nejen chutnou náhradu kávy, ale dokonce i zdravý prospěšný nápoj.

 

Zdroj: dTest a obaly výrobků

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

18 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Evi, prosím Tě, co tyhle kávoviny a celiaci? Snažím se teď na pár dní omezit (téměř vyřadit lepek) kvůli alergiím a napadlo mě to dnes ve zdravé výživě, když jsem kupovala meltu, že je vlastně z praženého obilí s lepkem. A já ji mám taaaak ráda…

Další překvápko! Po Caru a jiných instatních obilných kávách mi bývá těžko, zároveň je mám ale docela ráda jako alternativu čajům apod. – tak jsem si pořídila klasickou žitovku. Abych ji nemusela shánět, objednala jsem si on-line asi dvě kila různých variací z kávovin. A jsem nadšená! Protože žitovka splňuje přesně to, co mám na kafi ráda: chuťově výrazný, hořký, horký nápoj. Takže sbohem presíčka! Dobrou, překapávanou, doma připravovanou kávu z kvalitních zrnek si teda ještě pořád neodpustím, ale tahle “náhražka” mě velmi pozitivně překvapila! A stačilo koupit si obyčejnou životku, která je navíc neuvěřiteně levná!

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

7
5

Jak si dopřát zdravou kávu na cestách

Jen málokdo nepropadl jejímu kouzlu a návyku dát si ji buď ráno pro nastartování, po obědě nebo pro tu chvíli klidu. Na vaše žádosti jsme napsali o jejích ...
klub
5
11

Vy a káva, kafe, kafíčko, presíčko

Pro kávu máte mnoho rozkošných názvů. Je vidět, že k někteří k ní máte skutečně vztah. Když jsem hledala, jaké máte zkušenosti s pitím kávy, našla jsem neu...
klub
16
22

Káva, cola, čaj a čokoláda – co mají společného?

Tyto hnědé nápoje i konzumace tabulkové čokolády se staly běžnou součástí našich životů. Je káva, čaj, sklenka coly nebo kousek čokolády neškodný požitek n...

Mléčné špaldové frappé (bez mléka, bez cukru a bez kofeinu)

Jak se jen ochladit v těchto tropických dnech? Čím pohostit návštěvu, když v mrazáku nemíváte zmrzlinu? Tuhle jsem si takhle lámala hlavu a najednou mě to ...
22

Podzimní průvodce léčivými kořeny – díl I.

Nezapomeňte, že na podzim se dá stále sklízet a vyrábět mnoho léčivých přípravků, ale i dobrot. Jaké kořeny sbírat na podzim? A jak s nimi naložit? To vše ...