Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Karbanátky a nákypy

Čočkový koláč s cuketou (bezlepkový)

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez vajec
sezóna podzim

Slané koláče jsou příjemným zpestřením a krásně v nich schováte jak zeleninu tak luštěninu před strávníky, kteří zdravé stravě příliš neholdují. U nás doma patří tenhle koláč z čočky a cukety ke slavnostním jídlům.

Ingredience
koláčová forma
  • 1 cibule
  • 2 hrnky vařené čočky (500 g)
  • 1 cuketa (350 g)
  • 1 hrnek pohankové mouky (cca 200 g)
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžička majoránky
  • 1 lžička mletého kmínu
  • sójová omáčka
  • olej
  • sůl

Kouřil jsem od 7 let, pil od 16. Časem se ke způsobu zábavy přidala tráva. Byl jsem ve špatné společnosti. Byl to úni...

Jak připravit slaný čočkový koláč

  1. Zapneme troubu, aby byla vyhřátá.
  2. Cibuli nakrájíme na kostičky, cuketu nastrouháme na hrubo.
  3. Zeleninu orestujeme na woku nebo ve větším hrnci na větším množství oleje s větším množstvím soli cca 10 minut.
  4. K hotové zelenině přidáme uvařenou čočku, koření, prolisujeme česnek a promícháme.
  5. Ochutnáme a podle potřeby přidáme pro slanější chuť ještě sójovou omáčku. Počítejte, že do jídla ještě přijde mouka, tak aby výsledný koláč nebyl bez chuti.
  6. Do směsi čočky a zeleniny přidáme už jen mouku. Raději po troškách. A řádně promícháme, aby vznikla lepkavá konzistence.
  7. Hmotu přesuneme do nepřilnavé formy na koláč (jinak musíme vymazat a vysypat nebo dát pečící papír) a pečeme v předehřáté troubě asi 35 minut na 220°C. Pro kontrolu píchneme vidličkou. Když povrch začne praskat, bývá hotovo. Když ho necháte trochu zchladnout, bude se dát krásně porcovat na dílky.

Praktické

  • Do jídla nepřidávám žádnou vodu, cuketa je vodnatá dost, ale pokud se vám utrhne ruka s moukou nebo je čočka příliš suchá, klidně přidejte trochu vody z čočky nebo vody samotné, aby vám směs šla promíchat a nebyly v ní hroudy mouky. Poměr mouky a případné tekutiny dolaďte podle potřeby viz foto “těsta” níže.
  • Pekáček používám nepřilnavý, takže nevymazávám a nevysypávám. Krásně se oddělí viz foto.
  • Koláč se lépe krájí když trochu vystydne. Pokud chcete hezké dílky s jasnými okraji, nekrájejte ihned po vyndání z trouby.
  • Vychladlý nákyp se skvěle hodí na cesty ke svačině.
  • Můžete použít i klasický pekáček nebo formu na pizzu apod. Doba pečení pak závisí také od výšky zvoleného pekáčku.
  • Zeleninu můžete rozmixovat v mixéru s noži, pokud se vám s ní nechce krájet.
  • Pro čistě bezlepkovou verzi používejte sójovou omáčku tamari nebo lupinovou omáčku Luggo.
  • Pro verzi bez sóji použijte hrachovou omáčku nebo více soli místo tamari nebo lupinovou omáčku Luggo.

Obměna

  • Do nákypu lze dát jakoukoliv zeleninu (mrkev, květák, pórek, zelí…).
  • Stejně tak místo čočky lze použít fazole, cizrnu či hrách.
  • Pro zpestření můžete přidat i slunečnicová semínka.

Děti

  • Pokrm je vhodný pro děti cca od 2 let, ale pokud běžně jedí pečivo, můžete jim dát nákyp bez obav také, ale šetřete se solí a sójovou omáčkou. Menším dětem nezapékáme a podáváme rovnou z pánvičky před přidáním mouky.

        A co dále? Blíží se čas na jarní detox!

        Pokud vám po zimě chybí energie, trápí vás únava nebo máte kila navíc, pojďte s tím něco udělat. Nenecháme vás v tom a hážeme záchranné lano! 😊 Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.

        Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

        Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

        Komentáře

        Hajickova.Lenka
        30. 10. 2022

        Pekla jsem z poloviční dávky. Tím pádem byl koláč tenký a křupavý. Mňam

        Andrea K.
        11. 9. 2022

        v ingredienciách je ryža, ale v postupe nie je spomenutá, ani na fotke nie je vidieť, patrí tam prosím, chcela by som si upiecť tento čočkový koláč Ďakujem :-)

        Ukázat další komentáře

        Mohlo by se vám líbit

        140
        66

        Videopřání Jíme Jinak 2022 – Uspořádejme si myšlenky

        Čtěte více na toho téma

        Vyzkoušejte také

        Voňavý citronový čirok s čočkou

        Přirozeně bezlepkové, lehké a přitom výživné jídlo skvělé pro odlehčení jídelníčku po svátcích. Příprava je jednoduchá a výsledkem je chutné jídlo s vůní c...

        Citronový čirok s čočkou

        Když si předem uvaříte čočku a čirok, budete mít jídlo na stole za 5 minut.

        Tofu s hatcho miso omáčkou

        Výborné pikantní, kořeněné jídlo s jednoduše upraveným tofu, které krásně doladí pokrm a jde skvěle dohromady s chuťově výraznou omáčkou.

        Bezlepková čočková sekaná

        Čočkovou sekanou milujeme, tak jsem se rozhodla vyzkoušet bezlepkovou verzi. Dopadlo to výborně, udělala jsem jí plech a měla jsem co dělat, aby ubránila a...

        Podzimní duet

        Podzimní duet je přirozeně bezlepkový, jednoduchý, rychlý a oku lahodící recept. Recept je obměnitelný a není nutné nic vážit. Pohrajte si s barvami, ochut...

        Citrónové rizoto

        Chutné a levné jídlo připravené z jednoduchých surovin, ideální například jako rychlá večeře nebo součást kompletního talíře.