Slané koláče jsou příjemným zpestřením a krásně v nich schováte jak zeleninu tak luštěninu před strávníky, kteří zdravé stravě příliš neholdují. U nás doma patří tenhle koláč z čočky a cukety ke slavnostním jídlům.

Ingredience
koláčová forma
  • 1 cibule
  • 2 hrnky vařené čočky (500 g)
  • 1 cuketa (350 g)
  • 1 hrnek pohankové mouky (cca 200 g)
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžička majoránky
  • 1 lžička mletého kmínu
  • sójová omáčka
  • olej
  • sůl

Jak připravit slaný čočkový koláč

  1. Zapneme troubu, aby byla vyhřátá.
  2. Cibuli nakrájíme na kostičky, cuketu nastrouháme na hrubo.
  3. Zeleninu orestujeme na woku nebo ve větším hrnci na větším množství oleje s větším množstvím soli cca 10 minut.
  4. K hotové zelenině přidáme uvařenou čočku, koření, prolisujeme česnek a promícháme.
  5. Ochutnáme a podle potřeby přidáme pro slanější chuť ještě sójovou omáčku. Počítejte, že do jídla ještě přijde mouka, tak aby výsledný koláč nebyl bez chuti.
  6. Do směsi čočky a zeleniny přidáme už jen mouku. Raději po troškách. A řádně promícháme, aby vznikla lepkavá konzistence.
  7. Hmotu přesuneme do nepřilnavé formy na koláč (jinak musíme vymazat a vysypat nebo dát pečící papír) a pečeme v předehřáté troubě asi 35 minut na 220°C. Pro kontrolu píchneme vidličkou. Když povrch začne praskat, bývá hotovo. Když ho necháte trochu zchladnout, bude se dát krásně porcovat na dílky.

Praktické

  • Do jídla nepřidávám žádnou vodu, cuketa je vodnatá dost, ale pokud se vám utrhne ruka s moukou nebo je čočka příliš suchá, klidně přidejte trochu vody z čočky nebo vody samotné, aby vám směs šla promíchat a nebyly v ní hroudy mouky. Poměr mouky a případné tekutiny dolaďte podle potřeby viz foto „těsta“ níže.
  • Pekáček používám nepřilnavý, takže nevymazávám a nevysypávám. Krásně se oddělí viz foto.
  • Koláč se lépe krájí když trochu vystydne. Pokud chcete hezké dílky s jasnými okraji, nekrájejte ihned po vyndání z trouby.
  • Vychladlý nákyp se skvěle hodí na cesty ke svačině.
  • Můžete použít i klasický pekáček nebo formu na pizzu apod. Doba pečení pak závisí také od výšky zvoleného pekáčku.
  • Zeleninu můžete rozmixovat v mixéru s noži, pokud se vám s ní nechce krájet.
  • Pro čistě bezlepkovou verzi používejte sójovou omáčku tamari nebo lupinovou omáčku Luggo.
  • Pro verzi bez sóji použijte hrachovou omáčku nebo více soli místo tamari nebo lupinovou omáčku Luggo.

Obměna

  • Do nákypu lze dát jakoukoliv zeleninu (mrkev, květák, pórek, zelí…).
  • Stejně tak místo čočky lze použít fazole, cizrnu či hrách.
  • Pro zpestření můžete přidat i slunečnicová semínka.

Děti

  • Pokrm je vhodný pro děti cca od 2 let, ale pokud běžně jedí pečivo, můžete jim dát nákyp bez obav také, ale šetřete se solí a sójovou omáčkou. Menším dětem nezapékáme a podáváme rovnou z pánvičky před přidáním mouky.

        ⏩ BRZY ZAČÍNÁ PODZIMNÍ DETOX KURZ

        Zpomalila jsem a je mi velice dobře (Vladimíra)

        Vladimíra: Milá Evi, i když ne všechno se mně...

        Otoky pryč a cholesterol v normě (Jitka)

        Jitka: Posílám pozdní gratulaci k výročí skvělých stránek. Jsem...

        Musím se u jídla brzdit, jak je to dobré (Jaroslav)

        Jaroslav: Černá čočka s batáty je zajímavá kombinace, opět...

        5 kg dole a v pase o 8 cm méně (Martina)

        Martina: Takže mi končí šestý týden Jarní očisty, sluší...

        Lucka, účastnice kurzu, nám napsala

        Dobrý den Evo a Heleno, ještě jednou děkuji za příjemně...

        Ani som veriť nechcela, keď som sa dnes ráno merala (Edita)

        Edita: Dobrý deň, dnes mám 15. deň programu Hubneme...

        Díky změně stravy se mi podařilo otěhotnět (Lucka)

        Lucka: Já se přidávám s díkem i za dnešní...

        Články jsou tak nabité tipy, že jde z toho hlava kolem :)

        Martina: Díky moc za celý “seriál” Cestujeme se zdravou stravou,...

        Jsem nadšená a hubnu

        Siva: Dobrý den, jsem tady poprvé. Stránky JJ jsem...

        Snížila se mi hladina cukru (Alenka)

        Alenka: Jinak díky změně stravy a detoxikačnímu kurzu jsem...

        Úspěch – chutná i příteli

        Iveta: Co mám uvařeno, nabízím i příteli a nezdráhá...

        Začala jsem milovat vaření díky JJ

        Alena M. K.: Evi, moooc děkuji za kurz, týden...

        Děkuji za cenné vychytávky a úžasnou motivaci

        Annabirke S.: Ahoj Evi. O pochvalu nemáte nouzi, ale...

        Manžel sa pomaly a isto pridáva k môjmu stravovaniu (Iveta)

        Iveta: Ahoj. Môžem povedať, že som dosiahla 14. deň...

        Očista byla super!

        Janakralicek: Očista byla super, diplom jsem si udělila, byla...
        1. v ingredienciách je ryža, ale v postupe nie je spomenutá, ani na fotke nie je vidieť, patrí tam prosím, chcela by som si upiecť tento čočkový koláč Ďakujem :-)

          • Nene, Andrea, rýže tam nepatří, to je omyl, už jsme jí umazala. Děkuji za upozornění. Mohla by tam klidně být i s tou čočkou, to by nevadilo (běžně dávám do koláčů a nákypů obilí i luštěniny), ale ne v tom množství, co tam nechtěně bylo napsané, to by toho byla moc velká hromada rýže a nevešlo by se to ani do formy, ani by to asi nedrželo pohromadě.

        Komentujte
        Vaše jméno

        Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

        Předchozí článekJihoindický kořeněný patizon
        Další článekBezlepkový letní dort s ovocem