- 1 cibule
- 2 hrnky vařené čočky (500 g)
- 1 cuketa (350 g)
- 1 hrnek pohankové mouky (cca 200 g)
- 4 stroužky česneku
- 1 lžička majoránky
- 1 lžička mletého kmínu
- sójová omáčka
- olej
- sůl
Jak připravit slaný čočkový koláč
- Zapneme troubu, aby byla vyhřátá.
- Cibuli nakrájíme na kostičky, cuketu nastrouháme na hrubo.
- Zeleninu orestujeme na woku nebo ve větším hrnci na větším množství oleje s větším množstvím soli cca 10 minut.
- K hotové zelenině přidáme uvařenou čočku, koření, prolisujeme česnek a promícháme.
- Ochutnáme a podle potřeby přidáme pro slanější chuť ještě sójovou omáčku. Počítejte, že do jídla ještě přijde mouka, tak aby výsledný koláč nebyl bez chuti.
- Do směsi čočky a zeleniny přidáme už jen mouku. Raději po troškách. A řádně promícháme, aby vznikla lepkavá konzistence.
- Hmotu přesuneme do nepřilnavé formy na koláč (jinak musíme vymazat a vysypat nebo dát pečící papír) a pečeme v předehřáté troubě asi 35 minut na 220°C. Pro kontrolu píchneme vidličkou. Když povrch začne praskat, bývá hotovo. Když ho necháte trochu zchladnout, bude se dát krásně porcovat na dílky.
Pojďte si dát 14 denní restart. Spravíme trávení a dáme tělo do kupy po svátcích!
Chci lednový restart
Praktické
- Do jídla nepřidávám žádnou vodu, cuketa je vodnatá dost, ale pokud se vám utrhne ruka s moukou nebo je čočka příliš suchá, klidně přidejte trochu vody z čočky nebo vody samotné, aby vám směs šla promíchat a nebyly v ní hroudy mouky. Poměr mouky a případné tekutiny dolaďte podle potřeby viz foto “těsta” níže.
- Pekáček používám nepřilnavý, takže nevymazávám a nevysypávám. Krásně se oddělí viz foto.
- Koláč se lépe krájí když trochu vystydne. Pokud chcete hezké dílky s jasnými okraji, nekrájejte ihned po vyndání z trouby.
- Vychladlý nákyp se skvěle hodí na cesty ke svačině.
- Můžete použít i klasický pekáček nebo formu na pizzu apod. Doba pečení pak závisí také od výšky zvoleného pekáčku.
- Zeleninu můžete rozmixovat v mixéru s noži, pokud se vám s ní nechce krájet.
- Pro čistě bezlepkovou verzi používejte sójovou omáčku tamari nebo lupinovou omáčku Luggo.
- Pro verzi bez sóji použijte hrachovou omáčku nebo více soli místo tamari nebo lupinovou omáčku Luggo.
Obměna
- Do nákypu lze dát jakoukoliv zeleninu (mrkev, květák, pórek, zelí…).
- Stejně tak místo čočky lze použít fazole, cizrnu či hrách.
- Pro zpestření můžete přidat i slunečnicová semínka.
Děti
- Pokrm je vhodný pro děti cca od 2 let, ale pokud běžně jedí pečivo, můžete jim dát nákyp bez obav také, ale šetřete se solí a sójovou omáčkou. Menším dětem nezapékáme a podáváme rovnou z pánvičky před přidáním mouky.
PS: Povánoční kila, únava nebo lenora. Známe to!
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Konečně jsem využila tuhle úžasně roztomilou formičku na tartaletku. Akorát na jednu porci čočkového koláče. Moc jsem si pochutnala. K cuketě jsem přidala menší množství čočky a výsledná chuť mě překvapila. Chutnal úplně jako bramborák. V kombinaci s obilovinou s dýní to byla výborná večeře. Děkuji za recept. :)
Dobře pečené a dobre 👌